Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Американски издателства плащат 69 млн. долара заради скандала с е-книгите


BulgarianSS

Recommended Posts

Компаниите и Apple са уговаряли цените за електронни книги, твърди прокуратурата на Кънектикът

0000139564-article.jpg

Apple не участва в извънсъдебното споразумение и ще се изправи пред съда. Снимка: Ройтерс.

Три големи американски книгоиздатели са приели да сключат извънсъдебно споразумение за твърденията за фиксиране на цени на електронни книги. Hachette Book Group, HarperCollins и Simon & Schuster ще платят обща глоба от 69 млн. долара, с което на разследването срещу тях ще бъде сложен край, предаде Ройтерс.

Според прокуратурата на Кънектикът общо 55 служители на правоприлагащите органи от САЩ са участвали във взимането на компромиса. Главният прокурор на щата Джордж Йепсен казва: „Дори ако издателите имат право на печалба, трябва да гарантираме на крайните потребители справедлив и отворен пазар. Това споразумение предоставя обезщетение на клиентите, които са пострадали от фиксирането на цените, но също така то ще възстанови конкуренцията на пазара на електронни книги, от което в дългосрочен план ползи ще има за всички купувачи".

В компромисното решение не участват Apple, както и две други издателства - Verlage Macmillan и Penguin.

В делото става дума за въведения от Apple модел за агенции за iPad и iBookstore, при който издателите определят цени за електронни книги, а Apple запазва твърдия дял от 30%. Това е ход срещу Amazon, която дотогава предлагаше най-новите бестселъри, както и електронни книги, за 9,99 долара.

Допълнителен лост за въздействие представлява и специална клауза за облагодетелстване, с която се гарантира на Apple, че другите доставчици няма да получат по-добри условия. Резултатът де факто е фиксиране на цените за книги.

Починалият основател на Apple e разказал в официалната биографична книга как Apple насърчава издателите към този подход. „Ние заявихме пред издателите, че ще преминем към модела на агенциите, при който вие ще определяте цените, а ние ще получаваме 30 процента. Както се и очаква, по-късно Джобс се радва, че издателите са наложили модела за целия бранш - те са отишли и при Amazon и са казали: „Ще подпишете договор като с агенция, или няма да получавате книги от нас“.

Министерството е започнало разследването си още в края на миналата година. През декември 2011 г. и ЕС започна проверка срещу Apple и издателствата. ЕК иска да провери „дали издателствата и Apple са сключили противозаконни споразумения“.

Още през август 2011 г. двама американски потребители са подали жалба срещу Apple и няколко издателства. Те ги обвиняват, че са наговорили цените за електронните книги, „за да увеличат печалбата си и да принудят конкурента си Amazon да се откаже от по-ниските цени“.

В рамките на споразумението издателите уверяват, че повече няма да сключват договори по модела за агенциите и ще прекратят съществуващите. Според Йепсен американските читатели ще получат обезщетение в брой, ако между първи април 2010 г. и 21-и Май 2012 г. са купили книги от засегнатите издателства.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...