Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

SOPA се връща!...Този път като вирус


BulgarianSS

Recommended Posts

След множество интернет протести с историческо значение през януари, законът срещу пиратството SOPA бе победен. Въпреки това, тази седмица няколко източника насочиха към доста неприятно завръщане на SOPA. Абсурдният закон този път не е в Конгреса в САЩ, а е приел формата на подъл криптовирус, който “заключва” компютрите на хората, обвинявайки ги в нарушаване на авторски права чрез противозаконно разпространение на файлове. Заразените с вируса потребители могат да получат обратно информацията си, след като платят поне 200$.

Терминът за подобен вирус идва от английски и се нарича ransomware (ransom - откуп; software - софтуер).

Проектозаконът SOPA или Stop Online Piracy ACT беше огромна заплаха за интернет. Той предлагаше сурова цензура, която притесни онлайн потребители по целия свят и доста ключови компании като Reddit, Google и Wikipedia. След месеци, изпълнени с напрежение и протести за свободата в мрежата, блокадата в крайна сметка беше отхвърлена.

За жалост това не означава, че SOPA вече не е заплаха. Тази седмица проектозаконът възкръсна като вирус, който заявява на потребителите, че техният IP адрес е в черния списък, тъй като са нарушили закона.

3387_507AA186.jpg

Вирусът SOPA иска откуп за своите “заложници” - всички файлове в компютъра. “Компютърът Ви е заключен!” гласи предупредителния екран, добавяйки:

"Ако виждате warning.txt или предупредителен екран, това означава, че Вашият IP адрес е включен в черния списък на S.O.P.A. Едно или повече от следните действия е било извършено на Вашия компютър:

1. Сваляне или пласиране на аудио и видео файлове, защитени от Закона за авторското право.

2. Сваляне или пласиране на нелегално съдържание (детско порно, проследяващ софтуер и прочее).

3. Сваляне или пласиране на софтуерен продукт, защитен от Закона за авторското право.

В резултат на тези нарушения, изхождайки от Stop Online Piracy Act (H.R. 3261), Вашият персонален компютър и файлове са блокирани."

Този т.нар. ransomware, похитителят SOPA, отказва да върне файловете, освен ако не получи пари. Жителите на Щатите и Канада са инструктирани да платят с MoneyPak предплатен ваучер, а за хората от останалите части на света се препоръчва Western Union.

И сякаш това, че трябва да платите заради нарушение на неприет закон и то чрез определена компания (която печели от това!) не е достатъчно нарушение на човешките права, предупреждението продължава:

“ВНИМАНИЕ!!!” Ако не платите глобата на стойност 200 щатски долара до 72 ЧАСА, всичката информация в компютъра Ви ще бъде изтрита.”

Разбира се, хората, които намерят вируса на компютрите си, трябва да игнорират всички тези предупреждения и да потърсят в мрежата “Stop Online Piracy Automatic Protection System Removal”, където ще намерят много начини да се отърват от преродения проектозакон и да възстановят данните си.

kaldata.com

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, само че това няма нищо общо нито с щатите, нито със сопа-та. Обикновенна гад...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...