Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Софтуерът е слабото място на Apple


BulgarianSS

Recommended Posts

По ирония на съдбата сега Microsoft задава темпото за развитие със своя Windows 8

0000142228-article.jpg

Тим Кук е изправен пред нови предизвикателства. Снимка: Ройтерс

Apple трябва спешно да приведе своя софтуер на същото високо ниво, на което е и хардуерът му. За щастие на акционерите и инвеститорите главният изпълнителен директор Тим Кук очевидно не се страхува да доразвие наследството на Стив Джобс, за да постигне тази цел, пише в свой анализ за Wall Street Journal Ролфе Винклер.

В началото на тази седмица Apple обяви, че топ мениджърът Скот Фортсал, в чиито ръце бе мобилна операционна система iOS и който навремето поддържаше тесни връзки с Джобс, ще напусне компанията. Според информация на Wall Street Journal Форстал е отказал да подпише писмото с извинения до клиентите на Apple заради провалилия се старт на Apple Maps с последната актуализация на iOS. Това е последният конфликт от серия конфликти с други ръководители на Apple. Картовите услуги са една от най-важните функции на мобилните устройства. А приложението на Apple изостава значително зад конкурентни услуги като Google Maps.

И Siri разочарова

Картографските услуги обаче не са единственото разочарование в iOS - операционната система, с която работят два от най-важните продукти на Apple - iPhone и iPad. Цифровият гласов асистент Siri, който се появи на пазара през 2011 г., е критикуван от мнозина като безполезнен. Някои други елементи на потребителския интерфейс на iOS са разочароващо остарели.

Сред примерите за остарял дизайн, които вероятно ще разгневят прословутите перфекционисти в Apple, има и някои корекции на приложения на Apple, които трябва да представят подобен на физическите обекти външен вид. Така например изглежда повърхностно, че новото приложение на Apple за съхраняване на цифрови филми и самолетни билети показва анимиран шредер за хартия, когато билетите се изтриват. А в приложението iBook електронните книги се сортират в неправилно подредени дървени рафтове. Някои потребители биха предпочели обаче при приложенията да се отделя по-голямо внимание на функциите, отколкото на ненужна визуална шикозност, пише още Ролфе Винклер.

Ив ще поеме отговорността за цялостния дизайн

В бъдеще гуруто в дизайна на Apple Джони Ив ще стане творческата ключова фигура в бъдещето на компанията. Освен за дизайна, отговорностите му в рамките на концерна ще обхванат и т. нар. "човешки интерфейс" – развитието на софтуера и в крайна сметка взаимодействието на човек и устройство. Ив е виновен за това, iPhone 5, въпреки изключително тънкия си профил, да дава усещането за изключителна здравина. С iPad той зададе стандарта за дизайна на таблетите, но също така вкара пазара на персонални компютри в затруднения, като показа с Macbook Air колко леки и същевременно бързи могат да бъдат лаптопите.

С други думи, човекът, който се погрижи за това устройствата на Apple да са с изключително приятен външен вид, сега трябва да гарантира, че това ще се случи и след като потребителите ги включат. Тоест, и софтуерът трябва да стане толкова готин, колкото е хардуерът. А най-големият проблем за клиентите на компанията от Купертино е, че iOS се развива толкова бавно, докато конкуриращите се операционни системи наваксват бързо по важните аспекти.

iOS изостава в доста отношения от Windows 8

Да вземем за пример новата операционна система Windows 8 на Microsoft, която задвижва и таблета Surface. За разлика от iOS тя може да показва две приложения по едно и също време. Например може да водите разговор по Skype и същевременно да сърфирате в мрежата. С iOS устройствата трябва да натиснете бутона Home, за да навигирате между приложенията.

В допълнение "живите плочки" - квадратните плочки на екрана на Microsoft, автоматично се актуализират. Така например потребителят вече се информира от началния екран за времето, вместо да трябва да отвори специалното приложение. Подобни функции също са възможни със системата Android на Google. Но Windows 8 поставя стандарта и с това, че работи както на мобилни устройства, така и на традиционни компютри. В Apple все още за мобилни и настолни устройства има две различни операционни системи.

Има известна ирония в това, че Microsoft, а не Apple, диктува темпото на развитие. За Кук това означава, че той трябва да окуражи своя екип да действа. Apple може и да има много фенове, които никога няма да почувстват нещо негативно в продуктите, които идват с логото на Apple. Но ако концернът не напредне бързо по отношение на софтуера, рискува да загуби онези клиенти, които не са очаровани толкова много от мистиката на Apple, че да не могат да разберат кога други конкурентни устройства изпреварват в технически аспект машините на компанията от Купертино.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Твърдо не съм съгласен с текста! Софтуерът е този,който държи Apple толкова стабилно на пазара! Това е единствената им силна страна пред конкурентите,защото като хардуер са доста зле! Не е нужно да споменавам колко по-мощни процесори бълват Самсунг и HTC,колко по големи дисплей и колко повече свобода на работа,но въпреки това IOS е предпочитана за работа! Причината е точно тази простота,която клиентът иска! Колкото по сложно е едно нещо,толкова по нежелано е! Ако погледнете автомобилостроенето ще видите как най-новите модели са стилно издържани и изчистени от много бутони! С един бутон и елементарно меню се постигат повече резултати,отколкото с десет различни бутона и меню,изискващо програмно образование! Това е личното ми мнение,ако някой има друго да сподели.....

  • Харесвам 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не става въпрос за хардуера,като процесори и т.н.

Лично аз никога не съм изпитвал нужда от n-ядрени устройства-това е телефон и към момента ми върши чудесна работа.

Идеята е във външният вид на устройството,в усещането което получаваш при допира си с него.

Лично на мен,ми харесва iOS-а,но са прави,че вече не предлагат нещо ново-просто усъвършенстват,това което постигнаха до момента.

За картите не коментирам-скоро ще го оправят този проблем.

В Сирито не виждам голям смисъл,както и от Гугълската аналогия.

Аз съм доволен,но не всички са на това мнение.

П.П.

Пробвай да завършваш изречението с нещо различно от "!"

  • Харесвам 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Статията очевидно е писана от някой доста заблуден.

Първо, Windows 8 още не е станал стандарт в никоя сфера. Освен това отзивите след официалното му пускане са повече негативни.

Второ, с iOS няма никакъв проблем да си говориш по Skype и едновременно с това да правиш нещо друго. Това че трябва да натиснеш Home бутона от кога е минус? Всеки разработчик на операционна система си е избрал определен начин на управление на приложенията.

Трето, иконите в iOS винаги са се актуализирали(поне тези от "stock" приложенията, които са избрали от Apple). Това че Apple използва икони, а не "живи плочки" е въпрос на избор.

А най-смешното в статията беше "Но ако концернът не напредне бързо по отношение на софтуера, рискува да загуби онези клиенти, които не са очаровани толкова много от мистиката на Apple, че да не могат да разберат кога други конкурентни устройства изпреварват в технически аспект машините на компанията от Купертино."

Човек, който очевидно не се е интересувал персонално от Apple и материали за тях и не знае, че името на главния дизайнер се произнася Айв, дава оценка на това какво ще загуби мултибилионна компания с постоянен възход в последните 10 години....

Редактирано от Anton
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не бих казал, че Apple са зле от страна на хардуер. Просто за тях не е нужно да набутат 8 ядрен процесор за да може операционната им система после евентуално да работи добре и плавно. iOS и приложенията за нея могат оптимално да използват хардуера, като изглежда това при други ОС е проблем :)

И аз не съм съгласен особено със статията.

  • Харесвам 3
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кога пуснаха 6.0 кога пуснаха 6.0.1 нали това им е силната страна... :)

Баси силната страна... като чета ченчлога се замислям силно това ли е силната им страна:

"Оправен бъг с хоризонтални линии на клавиатурата"

"Оправен бъг с невъзможноста от изключване на светкавицата"

Само тия два бъга да ги прочетеш и ти става ясно колко са напред от w8 и android.

Който каквото желае това да си купува като устройства, ама с тия смешни бъгове да ми твърдите, че на айфоните iOS им бил силната страна...

Всички виждаме как си изсмукват от пръстите някакви измислени новости а то само издънки.

Нито от към дизайн, хардуер а сега вече и софтуер успяват да задържат потребителите си, както четем и в други статии.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...