Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната.


alex.7777

Recommended Posts

Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната

marihuana14.jpg

Колорадо и Вашингтон станаха първите два щата в Америка, където марихуаната е напълно легализирана, като Вашингтон даже одобри продажбата й. Щатските решения се противопоставят на федералното законодателство и наблюдатели предвиждат остри сблъсъци по въпроса в Конгреса и Сената в близките години. Инициативите бяха сред почти 190 щатски референдума, които вчера бяха гласувани по редица теми в 39 щата, паралелно с президентските избори. Сред разискваните теми бяха еднополовите бракове, правата по време на аборт, хазартът, евтаназията, правата на имигрантите, свободата на вероизповеданието, тютюнопушенето и смъртната присъда. Темите, по които се гласува в най-много щати, бяха хазартът (в седем щата), легализацията в различни степени на марихуаната (в шест щата) и еднополовите бракове (в четири щата). Щатите с най-голям брой референдуми пък бяха Калифорния, Флорида и Алабама с по 11 въпроса, и Орегон, Луизиана и Аризона - с по девет.

В шест щата се гласуваше за легализацията на марихуаната в различни степени. Марихуаната за медицински цели вече е законна в някои щати, като повечето гласуваха именно за това. Два, обаче - Колорадо и Вашингтон, гласуваха за пълната легализация на марихуана. В Колорадо гласоподавателите гласуваха с 53% "за", като лица над 21-годишна възраст вече ще имат правото да носят в себе си една унция, или 30 грама марихуана, както и да притежават до шест растения коноп. Легализацията в щата Вашингтон е още по-обхващаща, като даже се разрешава продажбата на канабис (пак - една унция на над 21-годишните). Властите ще налагат по 25% щатски данък при всеки етап в търговията на марихуана, като заедно с това, ще има и законова граница за това колко промила от съставката THC могат да имат шофьорите в кръвта си. Медицинската марихуана беше приета в Масачузетс, където също така беше легализирана и евтаназията с помощта на лекар.

В Мейн и Мериланд пък бяха легализирани еднополовите бракове, а в Минесота бе отхвърлена забраната им. Резултатите по същия въпрос в щата Вашингтон все още не са ясни. Гей-браковете вече са законни в шест щата, но вчера за пръв път се гласува по този въпрос от обществото, като референдумът в Мериланд се състои именно по искане на опонентите на вече приетия щатски закон. Референдуми по същата темата са предвидени в още пет щата през следващите две години.

Хазартът беше тема в седем щата, като във всичките въпросите се отнасяха до разширяването на настоящото законодателство, а не "за" или "против" хазарта като цяло. В трите щата, които гласуваха по темата за абортите, референдумите също се отнасяха до разширяването на правата, а не "за" или "против" абортите като цяло.

Правата на имигрантите бяха тема в два щата, като в Мериланд студенти, които са дошли в Америка като деца на нелегални имигранти, си извоюваха правото да следват на щатски разноски. Резултатът в Монтана за подобни права все още не е ясен.

Аризона си извоюва икономическа независимост за права над природните си ресурси, като щатът придобива собственост над всичката федерална земя. Опонентите казват, че ще бъде твърде скъпо на щатския бюджет да се полагат грижи за националните паркове като например Големият каньон.

В Калифорния 53% гласуваха да запазят смъртната присъда, а 81% гласуваха да бъдат увеличи наказанията за трафик на хора - до 15 години затвор и глоби до 1.5 млн. долара. Калифорнийци също така гласуваха против увеличението на данъка за цигарите с цел да се отделят средства за изследване на раковите заболявания. Предложението да се увеличи цената на кутия цигари с по един долар беше оборено с едва 0.6%. В Северна Дакота пък гласуваха да се въведе забрана за тютюнопушенето в обществените сгради и заведенията, като пушенето ще бъде позволено не по-близо от шест метра пред входните им врати.

В Мисури 82% гласуваха за правото да се изразяват вероизповедания и да се извършват молитви на обществени места. Може би най-шокиращият резултат, макар и без реални последици обаче беше в Алабама - в сърцето на расовата сегрегация през миналия век. Там 59% гласуваха против заличаването на законите за сегрегация (или законите "Джим Кроу"), въведени през 1901 г., които постановяват отделни училища за бели и черни деца. Макар и само символичен, в 21-ви век резултатът от референдума показва продължаващото наличие на расизъм в щата и според сенатора Артър Ор му носи много лоша слава.

Дарик

  • Харесвам 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 67
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    9

  • rooibos

    9

  • killer4o

    8

  • BulgarianSS

    6

Хубаво правят. Щом цигарите и алкохола са легални, не виждам причина марихуаната да не е. И държавата и пушачите печелят от това, защото всичко ще се регулира и ще има данъци за продавачите. Употребяващите ще знаят какво пушат. Само картелите ще са засегнати, освен ако не си узаконят по някакъв начин производството.

Тук не вярвам скоро да се случи, колкото и да ми се иска.

  • Харесвам 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Легализира ли се, цената пада, а това не се харесва на тези, които се занимават с търговия.

Не е правилно според мен да се прави сравнение между цигарите и "тревата". Последната е в пъти по-силна и въздействието е много по-силно. По тази логика може след време да легализират коката и хероина, щом като се ползват и други "болкоуспокояващи".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А ако ги лапнат децата ви?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Все пак трябва да има някакъв контрол. Както в Холандия дозата за лична употреба е до 1 гр. (ако не се лъжа) и ако те хванат с повече има последствия.

А за децата има много по-опасни неща от това. Те ако нямат глава на раменете си, криминализацията на тревата изобщо не ги спасява. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пази Боже, казвам. Много хора си мислят, че само ако опитат няма да им навреди. ,.... и така се започва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

rooibos, какво точно те води на тези мисли? По кой параграф сравняваш "силата" на цигарите и "силата" на марихуаната? Според мен е много правилно, че се легализира - преди който е искал си е пушил така или иначе, сега поне ще е легално. А при всички положения, смятам, че между марихуана, цигари и алкохол, първото е най-малкото зло.

kal1ch, 5 грама е в Холандия.

Редактирано от killer4o
  • Харесвам 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз, не съм опитвал, нито цигари, нито марихуана. От близки и познати имам тази информация. Още повече, че не съм химик, за да знам. Напиример писаното тук: Подценяват се рисковете за здравето, свързани с пушенето на канабис, предупреждават британски експерти.

Анкетно проучване сред 1000 възрастни установява, че 1/3 от хората погрешно смятат, че канабисът не вреди на здравето.

88% неправилно считат, че тютюневите цигари са по-вредни от марихуаната, а всъщност рискът от рак на белите дробове е 20 пъти по-висок. Според Британската белодробна фондация липсата на информираност е “тревожна“.

Последните цифри показват, че 30% от хората на възраст 16-59 години в Англия и Уелс са употребявали канабис поне веднъж през живота си.

Научно установена е връзката между пушенето на канабис и риска от туберкулоза, остър бронхит и рак на белия дроб, показва нов доклад на Британската белодробна фондация.

Изпушването на една цигара марихуана увеличава риска от развитие на рак на белия дроб, колкото цял пакет от 20 тютюневи цигари, предупреждават експерти.

Марихуаната увеличава и опасността от развитие на психично-здравни проблеми, като шизофрения.

Част от причината експертите си обясняват с това, че хората пушат канабис с по-дълбоки дръпвания и ги задържат по-дълго, отколкото при употребата на тютюневи цигари.

Така с пушенето на марихуана човек вдишва 4 пъти повече катран и 5 пъти повече въглероден оксид, отколкото с обикновена цигара.

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Малко са несравними нещата, защото в общия случай, повечето хора, пушещи цигари пушат по 1+ кутии дневно, докато при марихуаната, тази бройка сигурно е 2-3 цигари дневно. Причината да са по-опасни е, че ги пушиш без филтър и съответно всичките гадости директно ти влизат в белите дробове. И все пак, марихуаната има много по-ниска степен на пристрастяване (по-ниска дори от кофеина), което за мен е много по-важно, отколкото, че е по-вредна от цигарите. Иначе и аз не съм някакъв заклет тревоман - пробвал съм, разбира се, но ако трябва да избирам дали децата ми да пушат трева или цигари, определено бих предпочел тревата.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да видим кога ще легализират и хероина и кокаина,за да деградират още толкова.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Оуу.Имам чувството че бая хора си мълчат.Горе чета такива глупости,че направо свят да ти се завие."Чувал съм от познати и приятели","Научните изследвания".В България не знам защо марихуаната е много основен проблем.Особено на полицията.Спират те,тарашат те,гледат ти цигарите.В тая мизерна дупка,в която живеем и гъмжи от престъпност и корупция,смятам че леката дрога марихуана е най-малкия проблем.Значи алкохола ви е ясно че е супер по-голям наркотик отвсякъде-организъм,психика и т.н.Отиваш някъде сядаш да пиеш и те гледат с кеф направо ще свършат колкото повече изпиеш.Ако им кажеш че си пушил една трева ще те гледат все едно си с алена буква.Тоя соц бая траини следи е оставил навсякеде.Промити мозъци без шанс за собствена преценка.

  • Харесвам 8
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

BulgarianSS, не ме разбирай погрешно - не съм фен на легализацията на тежките дроги, но не виждам особено основателна причина да не са легални. В крайна сметка, както никой не може да те спре да си купиш въже и сапун и да сложиш край на живота си, не виждам защо трябва да те спира да се самоубиваш по други начини. Стига човек да не вреди на околните, смятам, че трябва да му бъде разрешено да прави каквото си поиска.

  • Харесвам 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това със свободата е доста интересно.

По тази логика-всеки трябва да носи пистолет и да гърми хората,защо има право да прави каквото си поиска.

Против наркотиците съм от както се помня и нито САЩ,нито никой не може да ме убеди в противното.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По коя точно логика стигна до този извод? Защото очевидно не е по моята - мисля, че е ясно от "Стига човек да не вреди на околните...", че гърменето по хора не е проява на свобода.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Как да не е,както казах думата "свобода" има доста обширно значение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нали ти е ясно ако са легални колко по-голям ще е контрола.А пък това да сравняваш хероин и трева е .....Няма такива глупости като от там се започва.Ако си решил може да почнеш и от боза.

  • Харесвам 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Wayward, виждам че си просветен, така че не ми спори. Твоят мозък явно не е промит.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

BulgarianSS, т.е. за теб свободата да правиш каквото искаш със собствения си живот и свободата да отнемаш чужди животи е едно и също нещо, така ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето такива приказки ме дразнят адски много-какъв контрол ще има?

Ще ги контролират точно колкото могат да го направят с алкохола и цигарите.

Понятието тревоман,предполагам знаеш какво характеризира и не е нужно да то обяснявам.

Ето един хубав цитат за вредите от тревата:

Доколкото разбирам, искаш да знаеш какви са рисковете, които носи пушенето на трева. Ето някои от тях:

- могат да се увредят белите дробове, хората с астма са в особено голям риск

- хората с болно сърце могат да усложнят заболяването си или да получат инфаркт

- пушенето може да причини пристъпи на тревожност, паника, параноя

- могат да се отключат или задълбочат психични заболявания при хора, които са предразположени към такива или вече ги имат

- пушенето на трева не върви ръка за ръка с успехи в училище или работата,т.е, може много да попречи

- дълготрайната употреба може да накара хората да загубят интерес и желание да правят каквото и да е в живота си

- има и риск от създаването на психична зависимост към тревата.

Колкото по-млад е употребяващият, толкова по-големи са и рисковете от пушенето на трева. Трябва да знаеш, че употребата на каквито и да е наркотици, включително на трева, не е безопасна.

Питаш и дали употребата на трева може да доведе до зависимост. Да, това е възможно, би могла да се развие психична зависимост. Може да се случи на някои хора, но дали един човек ще стане зависим към трева, се определя от различни фактори. Например колко често човек употребява, каква е средата му, умее ли да се справя със своите проблеми, какви са причините да употребява.

П.П.

Стига сме се разправяли,както казах-твърд противник съм на тази гадост и щом до сега не са ми променили мнението,няма и да се случи.

@killer4o

Ето буквално какво означава "свобода" :

Свободата в политическата философия обозначава състоянието, в което индивидите са способни да действат според тяхната собствена воля.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Треволяка е гадна история, помия и всеки, който е джаскал малко по-сериозно го знае. Ама големи хора сме вече... Всеки си има глава на раменете.

  • Харесвам 2
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ставаше въпрос само за тревата.Написах мнението само за да забележа още един път колко тесногръди и нетолерантни сме българите.А тези научните данни нали се сещаш,че вече сигурно и за пържолите има почти идентични.И все пак USA я легализират за медицински цели след референдум.Айде моля ви за 1 момент да забравим колко ни е велика държавата и самите ние и да се опитаме да разберем защо, държава която е 40-50 години пред нас особено като гражданско общество я приема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И няколко хиляди назад като история.

Да си я приемат,ако искат и децата да си друсат с това,хич не ме интересуват.

Тук нали знаеш,ако тръгне референдум как ще завърши-и това не е от тесногръдие или нетолерантост,а от това,че имаме по-големи морални ценности от американците.

  • Харесвам 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

В щатите отдавна се продава без проблем за медицински цели;) А това за какви са българите го чухме вече ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ставаше въпрос само за тревата.Написах мнението само за да забележа още един път колко тесногръди и нетолерантни сме българите.А тези научните данни нали се сещаш,че вече сигурно и за пържолите има почти идентични.И все пак USA я легализират за медицински цели след референдум.Айде моля ви за 1 момент да забравим колко ни е велика държавата и самите ние и да се опитаме да разберем защо, държава която е 40-50 години пред нас особено като гражданско общество я приема.

Мога да добавя само, че в Холандия, които не са "тесногръди" започнаха да затвярят кофи шоповете или да налгат много по-строги изисквания. Факт: http://www.new-rules.eu/newrules

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Абе да,но стар факт.Новото правителство се отказа от тези мерки.Аиде давай нов аргумент.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.



Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...