Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple глези служителите си със "Синьо небе"


BulgarianSS

Recommended Posts

Компанията търси нови начини, с които да задържи талантите си

0000142810-article3.jpg

Снимка: Ройтерс

Apple копира Google. Най-малкото, що се отнася до въпроса за удовлетвореността на служителите. Преди няколко месеца компанията е информирала някои служители за една инициатива, наречена Blue Sky. Тя трябва да позволи на малка група да прекара няколко седмици извън нормалната си дейност – тоест, занимавайки се с други неща. За това пише Wall Street Journal, позовавайки се на трима служители, включени в програмата.

Това е ограничена версия на подобни програми, с които Силициевата долина търси от дълго време насам нови идеи. Може би най-известният модел вероятно е инициативата на Google "20% time". Служители на търсачката може да прекарат до 1/5 от времето си в използването на други проекти, които не са в редовните им задължения.

Досега тази идея бе трън в очите на Apple. Компанията от Купертино, Калифорния, е известна със своите тесни екипи, организирани само около няколко проекта. Тези проекти са дефинирани по правило „от горе“. Служителите в миналото често се оплакваха от липсата на отворени възможности.

Когато става дума за културата в технологичните компании, Apple все още е специален случай. Мениджърите в компанията отдавна са игнорирали обичайните облаги в Силициевата долина, включително безплатната храна. Те бяха убедени, че работата в Apple и върху най-популярните продукти, са достатъчен аргумент, за да се запази персонала.

По време на събитие на вътрешнофирмена програма за мениджъри, шефовете в Apple са стигнали до извода, че дружеството в някои отношения напомня военните, отколкото традиционния бизнес. Но под управлението на Тим Кук, който пое шефската позиция преди година от съоснователя на Apple Стив Джобс, Apple става по-приятелски настроен към служителите.

Кук създаде малки програми за насърчаване, към които Джобс никога не бе показвал голям интерес. Така например служителите получават отстъпки за продукти на Apple. Също така всяка сума, която се дари за благотворителност, се удвоява от компанията. Кук положи големи усилия, за да похвали служителите на Apple по време на медийни събития на компанията. Той се поставя повече в ролята на инструмент, отколкото своя предшественик, и казва, че служителите ще извършат "най-добрата работа на живота си."

Досегашните стъпки са преди всичко символични

Статутът на "Blue Sky" е все още неясен. Директорът на Apple за iPhone Скот Форстал също е бил допуснат в програмата. Но той напусна компанията миналия месец. Някои служители на Apple заявиха, че стъпките, предприети досега, са предимно символични и все още няма големи промени. Въпреки това те идват в момент, когато фирмата си задава въпроси за това как може да запази своите служители.

Apple става по-агресивна с по-добри оферти при договорите на служители, които са обмисляли да напускат дружеството, твърдят двама изпълнителни директори на компании в Силициевата долина, които наскоро са се опитвали „да отмъкнат“ служители на Apple.

Но Apple също така обръща все повече внимание и на привлекателността на общото възнаграждение. По време на годишните преговори миналия месец, делът с акции вече не е изчисляван по броя на акциите, а според стойността в долари. Това е направило офертата по-привлекателна, твърдят хора, запознати с въпроса.

Служителите на Apple винаги са били необичайно лоялни на концерна. Те са се отдали на мисията да създават подобряващи света продукти. Тяхната вяра в мъдростта на Стив Джобс едва ли може да бъде разклатена. Според експерти от индустрията заплатите там почти не се се различават от тези на други големи технологични компании.

Така например бързият ръст на акциите на Apple на борсата бе чудесен повод на служителите, за да останат в компанията. През септември компанията бе оценена на 658,05 млрд. долара. Още преди това бе счупен рекордът за най-скъпа компания в американската история.

Но някои от тези развития отзвучаха в миналото. Apple трябва все повече да се защитава срещу конкуренти като Google и Samsung. Натискът върху маржовете се увеличава. IPhone вече е узрял продукт, и това повдига въпроса дали компанията може отново да спечели публиката с нов основен продукт. И какъв точно ще бъде той.

Акциите на Apple паднаха от най-високата си стойност през септември - 702,10 долара, с 23%. В понеделник курсът бе 542,83 долара. И това, въпреки че преди седмици компанията представи два нови важни продукта - iPhone 5 и iPad mini.

Спадащият курс на акциите би могъл да има психологически ефект за служителите. Когато двама служители били питани дали не се оглеждат за алтернатива, те казали на свои приятели: „Питайте пак, когато видим опциите си върху акции“.

„Служителите на Apple вече вдигат телефона си и говорят с мен, когато им се обадя“, казва Умеш Рамакрашнан от компанията за подбор на персонал CTPartners. „Преди няколко години само шикалкавеха“. И въпреки че досега агенцията не е успяла да „открадне“ нито един служител на компанията от Купертино, промяната през последните шест до девет месеца е ясно доловима, пише още Wall Street Journal.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...