Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Какво да очакваме от iPhone 5S и Samsung Galaxy S IV


Grievous

Recommended Posts

43adafa714c98444.jpg

Шансовете най-интересните смартфони през тази година да са различни от iPhone 5S и Samsung Galaxy S IV са минимални. Освен ако BlackBerry 10 не е истински хит или Sailfish OS не са сензации, разбира се. Добре де, шегуваме се.

Слуховете за новите флагмани на Apple и Samsung започнаха бързо след представянето на актуалните поколения устройства - iPhone 5 и Samsung Galaxy S III. Нормално е първите предположения за устройствата да се базират на логична еволюция и гадаене, но оттогава мина доста време и представянето на двата нови смартфона е все по-близо. Корейското чудовище ще бъде на пазара през първата половина на годината, а iPhone 5S - вероятно през есента.

Какво можем да очакваме от двете устройства и заслужава ли си да изчакаме за тях, въздържайки се от покупка на текущото поколение? Ще се опитаме да ви дадем отговори на тези въпроси в долния текст.

iPhone 5S

Можем да бъдем сигурни, че Apple няма да наруши традицията, положена с iPhone 3GS и 4S, и следващият iPhone ще бъде iPhone 5S, а не iPhone 6. Логиката зад това темпо на компанията е, че повечето собственици на iPhone по света сключват двугодишни договори и купуват смартфоните на Apple през поколение. Именно затова момчетата от Купертино представят по-добра версия на вече съществуващ модел, която е достатъчно добра, за да накара феновете да ъпгрейднат, но не и толкова различна, че да накара обикновените потребители да се почувстват неприятно.

iPhone 5S ще следва дизайна на iPhone 5 изключително точно. Не е изключено да е малко по-тънък и лек, но шансът това да не е така е по-сериозен. Apple ще се справи с проблема с лесното драскане на ръбовете на страничната лайстна, прилагайки по-качествена технология за анодиране.

Един от горещите слухове по отношение на дизайна на iPhone 5S е, че устройството ще се предлага в повече от две цветови вариации, подобно на последното поколение iPod touch. Извън грубите намеци за връзката със сексуалността на Тим Кук, в тази мълва има известна доза логика. Това няма да е първият цветен продукт на Apple и омръзналото на всички "Стив Джобс не би направил това" не е валидно - достатъчно е да погледнете към Mac-овете от близкото минало, за да се убедите, че Apple няма проблем да предлага разноцветни продукти. Нещо повече - в последните няколко години ярките и смели цветови решения стават все по-популярни. Пример за това са Lumia смартфоните на Nokia и Microsoft Surface.

От хардуерна гледна точка очакваме следващото поколение SoC на Apple, който вече се използва в четвъртото поколение iPad - A6X. То е значително по-бързо от A6 в графично отношение, но разликата откъм обща производителност не е сериозна. Apple надали ще повиши резолюцията на камерата, тъй като това не е от огромно значение, но шансовете да видим още по-добра оптика са значителни. Скоковете на вградената памет със сигурност са приключили, най-вече по вина на облачните услуги, които стават все по-добри.

Като цяло устройствата, които използваме, все по-бързо се превръщат в портали към софтуера си. Колкото по-ненатрапчиви, толкова по-добре. Очакваме iOS 7 да бъде сериозна промяна за Apple, особено от визуална гледна точка. iPhone 5S ще използва платформа с много по-минималистична визия. Очаквайте да кажете довиждане на лена, кожата и ненужните анимации, обобщени под сложния на пръв прочит термин скюоморфизъм.

Какво обаче ще бъде "голямото нещо" в iPhone 5S? 4S въведе Siri, която, макар интересна, все още не е успяла да се докаже. Не е изключено седмото поколение iPhone да има дисплей, възпроизвеждащ осезаеми текстури. Въпреки това сме склонни да вярваме, че Apple ще предпочете да анонсира толкова амбициозна технология в iPhone 6.

Цената на iPhone 5S, разбира се, няма да бъде променена.

Samsung Galaxy S IV

Скоростта и начините, по които се развива Galaxy S линията на Samsung, са сходни с тези на Apple и iPhone. Galaxy S III бе голямата промяна от гледна точка на дизайн, както и огромен хардуерен скок. Както отбелязахме във видеоревюто си, което може да посетите тук, Samsung Galaxy S III напълно заслужава титлата си на най-популярен Android смартфон.

Очакваме Galaxy S IV да подобри спецификациите на Galaxy S III в почти всеки аспект. Устройството ще бъде още по-голямо, вероятно с диагонал на дисплея над 5 инча. Не сме сигурни колко добър ход е това, тъй като Samsung започва да слива Galaxy S и Galaxy Note линиите си, но, от друга страна, Galaxy Note III ще бъде 6.1-инчов, така че диференциацията се запазва. Въпреки огромния си дисплей устройството няма да бъде много по-голямо от Galaxy S III благодарение на по-тънката рамка около дисплея и макар и непотвърдено - липсата на хардуерни и капацитивни бутони. По този начин най-долната линия ще бъде заета от софтуерните бутони на Android, което оправдава скока в диагонала до известна степен. Galaxy S IV ще бъде по-лек и по-тънък от Galaxy S III, но се надяваме това да не се случи на цената на още по-тънка пластмаса.

2013 е годината на 1080p дисплеите и подобно на всички важни Android производители, Samsung няма да пропусне да предостави Full HD изживяване на потребителите си. Пикселната гъстота ще бъде над 400 ppi - значително по-висока от тази в iPhone 5. Прието е, че пикселна гъстота над 300 ppi не се усеща от хора с нормално зрение, но някои притежатели на HTC Butterfly споделят, че това не е така.

Samsung Galaxy S IV ще разчита на новото поколение Exynos чипсети на корейската компания, което ще разполага с още по-мощен четириядрен процесор и видео възможности, които ще конкурират Tegra 4. Въпреки това надали можем да очакваме чудовищните 72 графични ядра, познати ни от последния чип на NVIDIA. Подобно на iPhone 5S, камерата на S IV ще бъде малко по-добра, но от гледна точка на резолюция - очакваме 13 MP сензор.

"Голямото нещо" при следващия флагман на Samsung вероятно ще бъде армираното стъкло, базирано на Gorilla Glass 3, което, поне на теория, е неуязвимо. Съвременните смартфони и без това не са особено лесни за чупене, но Galaxy S IV ще наложи нов стандарт. Не е изключено обаче той да е по-скоро в областта на маркетинга, тъй като всички останали Android производители ще разчитат на Gorilla Glass 3.

Кой от двата смартфона ви изглежда по-примамлив? А какви са вашите очаквания и желания?

HiComm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, новото поколение iPhone ще разполага с Gorilla Glass 3.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...