Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

J.P. Morgan: Продажбите на iPad остават под очакванията


BulgarianSS

Recommended Posts

Причината не е ниското търсене, а временните трудности при доставките на таблета, смята анализаторът Марк Московиц

0000145579-article3.jpg

Нарастващото използване на LTE в Европа ще допринесе за ръста на продажбите на iPhone. Снимка: Ройтерс

Заради трудностите в доставките през последното тримесечие Apple е продал по-малко бройки iPad, отколкото би било възможно и се очакваше от много анализатори. Това пише в бележка до инвеститорите анализаторът Марк Московиц от J.P. Morgan. Неговата прогноза за четвъртото тримесечие на 2012 г. бе намалена от 20,1 млн. до 18,4 млн. броя.

"Нашето изследване показва, че краткосрочният недостиг оказа влияние на продажбите на таблета по време на традиционно силния празничен сезон за пазаруване. Доставките не се подобриха преди началото на декември. От наша гледна точка това е проблем на доставките, а не на търсенето", аргументира се Московиц.

Това обаче са били само краткосрочни сътресения, казва той. Въпреки това Московиц отдава голямо значение на предстоящото оповестяване от страна на Apple за броя на продажбите - в края на краищата в продуктовата линия на Apple през следващите години iPad ще играе още по-голяма роля. По думите му: „Ние вярваме, че iPad - ако не направо нова категория устройство, ще трябва да се погрижи за повече растеж на приходите, като ръстът в продажбите на iPhone ще намалее през следващите години".

Цената на акциите на Apple спадна сериозно през последните дни, защото се появиха спекулации, че компанията е поръчала значително по-малко компоненти за следващото тримесечие за своя iPhone5. Някои наблюдатели се съмняват в предоставените цифри и смятат, че може би става дума за манипулиране на курса. Очаква се на 23-и януари Apple да обяви данните си за последното тримесечие.

Московиц очаква в сегмента на смартфоните Apple да продължи да расте с темпа на общия пазар. За 2013 г. J.P. Morgan очаква ръст в продажбите на iPhone от 28,6%, а световният пазар на смартфони ще нарасне с общо 30,5%. За успеха на смартфона на Apple може да помогне и нарастващото използване на LTE (вид 4G мрежа) в Европа.

Последните намаления на доставките според анализатора са възможен предвестник на подобрения в производството. Ако Apple успее с iPhone 5 отново да постигне марж на печалбата от 40%, това ще успокои слуховете. През четвъртото тримесечие Московиц очаква компанията да постигне продажби в размер на 47,9 милиона долара само чрез смартофни, за които iPhone 5 ще допринесе с 25 млн. долара.

Вчера пък стана ясно, че в коледния сезон в Япония Google Nexus 7 е бил по-търсен от iPhone на Apple. Дори и там обаче недостигът на доставките се цитира като причина за слабостта на Apple.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...