Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Как Firefox предизвика Google и Apple


BulgarianSS

Recommended Posts

18 мобилни операторa по света обявиха, че биха работили с Firefox OS, включително Deutsche Telekom, Telefonica, America Movil

0000147447-article.jpg

Един от първите апарати с Firefox OS. Снимка: Alcatel

В случая става дума за може би най-влиятелните мениджъри в мобилния бранш в Европа - главният изпълнителен директор на Deutsche Telekom Рене Оберман и на Telefónica Сезар Алиерта. Обикновено те се борят с всички сили един срещу друг, тъй като европейската телекомуникационна индустрия e в жестока конкуренция, при която ръстът на потребителите е възможен само за сметка на другите.

Но в Барселона изглежда, че Световният мобилен конгрес (MWC) намества всичко на мястото си и попълва и последните фуги - Firefox OS е една чудесна възможност, съгласни са всички мениджъри. И освен това - системата ще бъде посрещната с отворени обятия, пише в обзор германският всекидневник Die Zeit.

Какво се случи?

Фондацията Mozilla, която някога бе създадена, за да изработи алтернатива със собствен интернет браузър срещу превъзходството на Internet Explorer на Microsoft, сега иска да се включи и на пазара на смартфони. На MWC бе и официалният старт: след почти две години на подготовка софтуерът Firefox OS, който в бъдеще ще управлява смартфоните, най-накрая е готов.

Мобилните телефони с Firefox ще бъдат предлагани от китайските производители ZTE и Huwaei, както и от LG и Alcatel. До лятото налични ще са първите устройства. "Firefox OS носи свобода и дава неограничена власт на иновациите за отворения интернет и за всички мобилни потребители", казва Гари Ковач, главен изпълнителен директор на Mozilla.

"С подкрепата на нашата общност и отдадените ни партньори нашата цел ще бъде да изравним игралното поле и да предоставим куп съдържания и услуги, които биха изпълнили разнообразните нужди на следващите два милиарда души онлайн", добави той.

На пръв поглед това изглежда като безнадеждна задача. Пазарът на смартфони вече е силно конкурентен, мобилните операционни системи наистина изобилстват. На два от всеки три смартфона властва Android. Не на последно място, защото Google подарява достъпа до своя софтуер на производителите на мобилни телефони - най-вече на Samsung.

Iphone с IOS на Apple според Gartner все още държи пазарен дял от над 20 процента. Microsoft преди няколко месеца представи Windows Phone 8, а стартиралата наскоро BlackBerry 10 изпрати и BlackBerry в състезанието.

Но Firefox OS се среща с широка подкрепа. От самото начало 18 мобилни оператори по света обявиха, че биха работили с Firefox OS, включително Deutsche Telekom, Telefonica, America Movil, China Unicom, Hutchison, Sprint и Telenor.

Директорът на Qualcomm Пол Джейкъбс също се появи в Барселона за представянето на новата система. Така Mozilla успя да обедини около себе си много власт – в повечето смартфони се вграждат именно чипове на Qualcomm.

Ако Firefox бъде приет от купувачите, това ще е добре и за основните производители на оборудване. За тях и сега е неприятно, че залагат почти изключително на Android и се опасяват от зависимостта си от Google, особено след като операторът на търсачката придоби Motorola и може да започне сам да произвежда телефони.

По вкуса на телекомуникационните компании не е и фактът, че Apple и Googlе черпят твърде много от печалбата. Те задържат 30 на сто от приходите от продажбата на приложения. В тези сделки телекомуникационните компании остават с празни ръце.

От този аспект е разбираемо защо Deutsche Telekom става основен защитник на Firefox. Концернът дори подкрепи разработката на софтуера. Неговите инженери работеха над системата в собственото фирмено подразделение за инженери. Deutsche Telekom иска да бъде първият оператор на европейския пазар, който предлага мобилни телефони с Firefox. През лятото той ще предложи първото устройство под марката Alcatel One Touch Fire - първо в Полша. Telefónica обяви старта на продажбите в Бразилия, Колумбия, Испания и Венецуела.

В новата система Firefox разработчиците могат да продават своите приложения чрез магазин за програмите, подобно на положението в Apple и Google. Те могат също така да разпространяват програмите си чрез собствените си сайтове. При Apple това не е възможно.

Дали подкрепата за Firefox OS ще е достатъчна е под въпрос. По ирония на съдбата точно Google контролира ресурсите за развитието на Firefox OS, в чието лице сега Android има нов конкурент. Защото Google плаща на Mozilla за това, че предоставя на своите потребители на браузъра Firefox нейната търсачка по подразбиране.

Въпреки това голяма част от развойната дейност традиционно не се провежда в самата Mozilla. Въпреки че за фондацията работят няколкостотин платени програмисти, те са подкрепени от около 30 000 доброволци.

С тяхна помощ е създадена и новата операционна система Firefox OS. Потребителите на смартфони отделят голямо внимание на броя приложения, налични за устройствата им. За Apple вече има над 800 000 приложения, а при Google приложенията за Android са почти същият брой. Firefox в момента разполага с няколко хиляди програми.

Mozilla е наясно с предизвикателството. "Ключът към успеха са разработчиците", казва Джей Съливан, вицепрезидент на Mozilla. Нито една нова операционна система обаче няма да бъде успешна, ако принуди разработчиците да научат нов език за програмиране. Тук Mozilla се чувства силна. Защото наистина програмистите не се нуждаят от преосмисляне. Операционната система се базира на най-широко използваните уеб технологии - HTML5, с които много фирми правят мобилните сайтове.

"И сега повече разработчици пишат приложения за уеб, отколкото за всяка друга платформа", казва Съливан.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма начин - равнис по фланга(флагмана ;) ).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...