Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Трудният развод на Apple със Samsung


BulgarianSS

Recommended Posts

Корейците са едно от малкото големи предприятия, които биха могли да предоставят най-новите технологии в големи количества

0000153485-article3.jpg

Apple продължава да е силно зависима от Samsung. Снимка: Getty Images News

Американският технологичен концерн Apple току-що разбра, че развода му със Samsung ще бъде по-труден от очакваното. Най-добрият пример за това са усилията на Apple да намери друг доставчик, различен от Samsung, за компонентите, използвани в iPhone и iPad, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През този месец американската компания подписа след месеци с технически закъснения най-накрая споразумение с TSMC. Тайванската компания за електроника ще започне да произвежда през 2014 г. някои от чиповете, които се вграждат в продуктите на Apple, заяви търговски представител на TSMC. Според компанията процесът е бил придружен от премеждия, след като чиповете не са отговаряли на стандартите за скорост и производителност на Apple.

Въпреки сделката Samsung ще остане сред най-важните доставчици на Apple през следващата година, поясни още представителят на TSMC. Apple е един от най-големите купувачи на процесори и чипове памет на Samsung. Но двете компании са преки конкуренти на пазара за мобилни телефони. Повечето време от последните две години те прекараха в това да се съдят взаимно заради външния вид, обработката и характеристиките на своите продукти. И двете компании не са пожелали да коментират бъдещите си партньорски отношения.

Преди десет години Apple и Samsung бяха идеални партньори, тъй като те не бяха в конкуренция помежду си. След това обаче Samsung стартира производството на смартфони, от които сега продава много повече, отколкото Apple. През миналата година директорите на Apple изразиха загриженост за зависимостта на Samsung. Тя е влошавала преговорната позиция на Apple и ограничавала възможността да се използват други технологии. Apple не била вече в състояние напълно сама да решава собствената си съдба.

Калифорнийската компания прекрати покупката на някои части от конкурента си. Например, според доставчици тя вече не купува екрани на Samsung за iPhone и по-малко за iPad. В допълнение Apple сега купува повече чипове флаш памет от други производители, като поясняват бивши ръководители на Apple и представители на други производители на чипове. Тези чипове са важни за съхранението на данни.

Въпреки това Apple остава критично зависим от Samsung. Микропроцесорните мозъци, които контролират iPod, iPad и iPhone, се строят от Samsung. И някои нови iPad все още са с екрани от Samsung, както казват водещи анализатори.

Проблемът на Apple е следният: Samsung е най-големият в света производител на едни от най-сложните части, от които Apple има нужда, като процесори, памет и екрани с висока разделителна способност. Apple също така инвестира в продължение на половин десетилетие в съвместното производство на чипове със Samsung. Да се изгради подобно съдружие другаде е голямо предизвикателство, казват бивши ръководители на Apple.

Изборът на Apple на отделните части "не е добър. Затова те трябва да продължат да купуват от Samsung", казва Майкъл Маркс. Предприемачът преподава в Станфордския университет в САЩ за веригите за доставки и е председател на борда на SanDisk, която осигурява чипове с памет за Apple. Развитието на технологичния сектор е оставило по-малко на брой големи компании, с които може да се работи, казва той. "Това породи някои от тези странни съюзи, защото изборът е силно ограничен".

Сделката на Apple с TSMC е крайъгълен камък. Калифорнийците отдавна искаха да произвеждат свои собствени процесори. През 2008 г. Apple пое производител на чипове, за да започне работа над разработването им. Но въпреки това компанията продължи да поръчва частите от Samsung.

Представители на TSMC казват, че двете компании са стартирали още през 2010 г. разговори за сътрудничество в областта. През 2011 г. председателят на TSMC Морис Чан се е срещнал с представители на Apple, за да обсъдят сътрудничеството в сложния процес.

Според мениджъри на TSMC Apple е имала две сериозни изисквания. Компанията е искала да инвестира в TSMC, или тайванците е трябвало да осигурят специално пространство за производство само на чипове за Apple. Според представители на компанията Чан е отхвърлил и двете изисквания. Той е искал да запази независимостта и гъвкавостта на своята производствена компания.

TSMC ще започне масовото производство на чипове в началото на следващата година. Компанията ще използва "20-нм" технология, която би могла да прави чиповете по-малки и по-енергийно ефективни.

Връзката между Apple и Samsung не е първата между две технологични компании, която се превръща в нещастен брак по сметка, след като и двата партньора минават в конкуренция помежду си. През 80-те години, в началото на PC революцията, производителят на чипове Intel се съгласи да сподели своята технология с AMD. По-късно AMD става пряк конкурент и Intel години наред се опитваше да спре сътрудничеството.

Samsung има основателни причини да поддържа жива връзката с Apple. Apple все още е най-важният купувач на компоненти на корейската компания. Анализатори твърдят, че пълното оттегляне на Apple ще натовари силно резултатите на Samsung.

През миналата година Apple е поръчал от корейците компоненти на стойност 10 млрд. долара, заяви Марк Нюман, анализатор в Sanford Bernstein в Хонконг. Това е значителна част от приходите в размер на 67 трлн. вона (59,130 милиарда долара), които Samsung прибира от продажбата на компоненти като чипове или екрани. Според Нюман доставките на процесорите за Apple, за които Samsung е единственият доставчик, през 2012 г. са достигнали обем от пет милиарда долара. „Ако Samsung загуби като клиент Apple, това ще има тежки последствия, тъй като Apple купува много от т. Нар. Non-Memory Chips на Samsung, казва той.

Сериозната връзка на Apple със Samsung датира от първия iPod в началото на 2000-те. Тогава iPod използва миниатюрни твърди дискове за съхранение на музика. Но Apple искаше да премине към чипове флаш памет, които са по-надеждни и консумират по-малко енергия.

Проблемът: флаш памет чиповете са по-скъпи, а цените им може да варират доста. И когато търсенето на iPod скочи до небесата, според вътрешни източници Apple е сключил сделката със Samsung, за да си осигури доставките. Първият iPod-Shuffle на Apple чип с флаш памет излезе на пазара през 2005 година.

Някъде по това време Apple започва да търси нов процесор за iPod. Бивши ръководители на Apple казват, че компанията била недоволна от предишния партньор – PortalPlayer. Доставчикът не отговарял на условията на Apple. Говорител на Nvidia, която придоби PortalPlayer, не пожелава да коментира информацията. Тогава корейската компания си е осигурила част от бизнеса. Когато iPhone излезе на пазара през 2007 г., основният процесор също бе произведен от Samsung.

Бивши мениджъри твърдят, че в Apple са знаели за амбициите на Samsung за пазара на смартфони. Samsung е уверявал, че бизнесът ще бъде така структуриран, че производството за Apple и производството за собствените устройства ще остане отделно. Освен това мениджърите на двете подразделения нямало да си обменят информация. Някои ръководители на Apple обаче въпреки това не се чувствали добре от това, че ще направат Samsung богата, докато тя атакува Apple. Особено неприятно било, че компанията споделя своите собствени корпоративни прогнози със Samsung.

През 2008 г. Apple се е опитала според бивши мениджъри и вътрешни лица да купува повече чипове флаш памет от други доставчици. Компанията обяви през 2009 г., предварително плащане в размер на 500 млн. долара към Toshiba за бъдеща доставка на чипове. По това време Apple вече бил силно зависим от определен тип флаш памет - NAND, произвеждана от Samsung. Корейците са едно от малкото големи предприятия, които биха могли да предоставят най-новите технологии в големи количества.

Набегът към Toshiba се е отплатил на Apple. Преди повече от пет години Samsung доставя повечето чипове NAND и голяма част от чиповете с динамична памет за мобилните устройства на Apple. Днес делът на Samsung е паднал и по отношение на двата вида чипа на по-малко от десет процента, изчислява анализаторът Нюман.

И по отношение на дисплеите Apple се разделя бавно от Samsung. Качеството на екраните е все по-важен аспект, с който Apple иска отличи устройства си от тези на конкуренцията. Екранът е "лицето" на един смартфон, казва Хироши Хайсе, анализатор от DisplaySearch. "Но когато някой купува екрани от конкуренцията, споделя и важна информация за следващия собствен продукт", казва той.

Apple вече не използваше при iPhone 4, който излезе на пазара през 2010 г., екрани на Samsung. Вместо това Apple е помогнал на други доставчици, сред които Sharp и Toshiba, да разширят своите фабрики. Представител на Japan Display, което бе образувано от сливането на подразделенията за дисплеи на Sony, Toshiba и Hitachi, отказва коментар.

Но други опити за раздяла със Samsung се провалят. През 2011 г. Apple работи върху третото си поколение IPad. Компанията е попитала Sharp, която вече прави екрани за iPhone, дали може да произвежда екран с висока резолюция на новия iPad, твърди най-малко един източник от висшия мениджмънт на Sharp. Но когато Apple пусна на пазара трето поколение iPad през март 2012 г., устройството бе предимно с екраните на Samsung. Друг вътрешен източник от Sharp има обяснение за това: Sharp е имала проблеми с масовото производство на екрани заради нова технология и затова е пропуснал крайния срок за старта на джаджата.

През март Samsung реши да придобие трипроцентов дял в японската Sharp и да купува повече LCD екрани от японците. Така Samsung не само става петият най-голям акционер в Sharp, но също така и най-важният му клиент. Тази стъпка може да се отрази и негативно на преговорната позиция на Apple по отношение на доставките, коментира още WSJ.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...