Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Купертино даде зелена светлина за новия кампус на Apple


BulgarianSS

Recommended Posts

„Космическият кораб" ще бъде една от най-зелените офис сграда в света и сам ще покрива енергийните си нужди

0000005647-middle.jpg

Планът на американския технологичен концерн Apple за строеж на нов масивен кампус в Силициевата долина, който покойният съосновател Стив Джобс оприличи на космически кораб, премина през още едно препятствие.

Градският съвет на Купертино разрешава на гиганта строежа на новата фирмена централа в сърцето на технологичния квартал на града, предава Associated Press, като се позовава на местния вестник San Jose Mercury News. След шестчасови дебати членовете на съвета в родния град на Apple гласуваха за плановете, които починалият Джобс сам бе представил през юни 2011 г.

По този начин сега ни остава да чакаме само официалната церемония на Общинския съвет на 19-и ноември, с която ще се даде официалния старт на проекта - компанията иска да започне строителството веднага след това и да се премести в новите офиси през 2016 г.

Възложителят на строителните дейности за първи път по време на дебата представи 3-D модел на новия кампус - четириетажна сграда с над 260 000 квадратни метра с място за повече от 14 000 служители, която наистина прилича на приземен космически кораб, с озеленен двор и места за паркиране наоколо. Сградата трябва да се слива възможно най-хармонично с околната среда и да е възможно най-ниска, стана още ясно по време на дебатите.

Стив Джобс сам представи проекта на британския архитект Норман Фостър в една от последните си публични изяви през юни 2011 г. пред Общинския съвет. "С голям вътрешен двор и напълно объл външен вид – това не е най-евтиният начин да се изгради нещо", заяви тогава основателят на концерна. Новият дом на Apple ще бъде кръгла конструкция, която Джобс описва като "най-добрата офис сграда в света". Сградата ще е изградена с модерни методи, ще има много извити стъклени плоскости и ще е снабдена с куп интересни технологии.

Тя ще е разположена на терена на бившето компютърно подразделение на HP, който вече е собственост на Apple и в момента е покрит основно с места за паркинг. В големи общи части, различни кафенета и благодарение на отворената структура в новата сграда служителите ще могат да си комуникират повече и да работят по-добре заедно.

Всяко отделно парче на сградата трябва да се закръгли индивидуално, а Apple вече има опит с проектирането и изграждането на стъклени фасади с първия магазин на концерна, а различни патенти за стъкло за строителството са запазени от концерна.

„Космическият кораб" ще бъде една от най-зелените офис сграда в света и сам ще покрива енергийните си нужди от възобновяеми енергийни източници като слънчеви панели. Допълнителна стопанска постройка с още 50 000 квадратни метра следва да приюти не само развойните лаборатории, но и пространства за комбинирано производство на енергия. A собствена аудитория с повече от 1000 седящи места може да предостави място за легендарните презентации на продуктите на Apple.

Сградата ще бъде изградена на мястото на бившия кампус на IT пионера Hewlett Packard. Според американски медии Apple е платил само за парцела от 700 000 кв. м, включително сградите, около 300 млн. долара. Досега 80% от площта се счита за презастроена - Apple иска да обърне този тренд, напълно да разруши съществуващия сграден фонд и да използва почти 80 процента от земята за паркове и водни площи.

Приживе Стив Джобс настояваше в новия кампус да бъдат създадени кайсиеви овощни градини, които да запазят образа на Силициевата долина като място за овощарство. Всички места за паркиране следва да бъдат вкарани под земята, като Apple иска да създаде паркинг места за поне 6000 коли.

За да се избегнат задръстванията в района, компанията иска да създаде свой собствен транспорт с автобуси за служителите си - такива вътрешнофирмени автобусни линии вече са практика за облекчаване на служителите в технологичния бранш на Силициевата долина.

И все пак има възражения - новите съседи на Apple се страхуват от неблагоприятните последици от разрушаването на сградите и от строителния шум и засиления трафик през следващите години, но също така и от възможното запушване на околните улици.

В едно отворено писмо до жителите и със собствена кампания и сайт за проекта Apple се опита да отговори на тази загриженост. Концернът увери, че може да допринесе за развитието на околната транспортна инфраструктура, за да се справи общината и с тези проблеми.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...