Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Битката на гигантите: Samsung vs. Apple


BulgarianSS

Recommended Posts

Ръстът в пазарния дял на водещите технологични гиганти забавя своето темпо за сметка на по-малките им конкуренти главно заради по-евтините устройства

Samsung срещу Apple. Производителите на смартфони, таблети, компютри и всякакви hi-tech устройства водят все по-ожесточена конкуренция.

Докато пазарът на смартфони и таблети започна да се пренасища, то този на персоналните компютри съвсем изгуби инерцията си. Мнозина анализатори твърдят, че за пазара на хардуер има два варианта – или да поддържа сегашните нива, или да започне да се свива.

Следователно технологичните гиганти трябва да предложат нещо ново, революционно, за да изпъкнат отново. Samsung готви Galaxy S5, Apple – най-вероятно фаблет (хибрид между таблет и смартфон). Или просто устройство с по-голям екран, каквото вече има Samsung?

Финансовите отчети на концерните също вече са достъпни и показателни за случващото се на пазарите на смартфони, таблети и компютри. Докато моделите iPhone на Apple се грижат за около половината от приходите на базираната в Купертино компания, то от междинния отчет за последното тримесечие на 2013 г. стана ясно, че продадените модели са с 5 млн. по-малко от очакванията на анализаторите.

Скъпият, но все по-евтин iPhone 5C, опакован в цветна пластмаса, изглежда не се продава толкова добре, колкото се надяваха Тим Кук и компания. Продадените 9 млн. броя от новите си модели смартфони iPhone – 5S и 5C, само в първия уикенд на техния дебют не съумяха да задоволят анализаторите.

Поради тази причина, но и по непотвърдена информация, американският технологичен концерн ще намали производството на шарения iPhone наполовина - от 300 хил. до 150 хил. броя на ден.

И все пак и Samsung, и Аpple гледат по-сериозно на Китай. Местните производители ги конкурират успешно, предлагайки на потребителите по-евтини смартфони. Дори и евтиният 5С се оказва скъп в сравнение с устройствата, предлагани за около 50 долара бройката.

В региона на Китай, Хонконг и Тайван приходите на Аpple за четвъртото тримесечие скачат с 29% до 8,84 млрд. долара, благодарение на по-големият интерес към таблетите с марка iPad. Пускането на новите модели смартфони и в Китай, заедно с дебюта им по целия свят (нещо, което никога не се бе случвало), също допринесе за двуцифрения ръст.

Анализаторите очакват алианса на американската компания с най-големия мобилен оператор в света China Mobile да доближи все повече джаджите на Apple до 700- те милиона потребители на телекома.

От своя страна южнокорейската компания представи нов рекорд през четвъртото тримесечие на 2013 г. с 86 млн. продадени смартфона и увеличи преднината си пред Apple.

Така Samsung успя да циментира водещата си позиция на световния пазар на смартфони с дял от 28,8%. Apple държи 17,9 на сто. И двете компании обаче са изправени пред предизвикателството - силния ръст на китайските доставчици Huawei Technologies и Lenovo Group. Huawei е продала 16,6 милиона смартфона през последното тримесечие на 2013 г., а Lenovo - 13,6 млн. броя. Пазарният им дял е съответно 5,8% и 4,9%. LG е пети с 4,6%.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Циментирали са се твърде на пазара на чийпфони.

http://www.dailytech.com/Samsung+Sells+Only+9+Million+Galaxy+S4s+in+Q4+Sees+First+Profit+Drop+in+2+Years/article34196.htm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като спомена Леново, те наскоро отърваха Гугъл от Моторола срещу 2,9 млрд долара. Демек Гугъл загубиха около 10 млрд само от покупко продажбата на Мото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имаше и статия по въпроса - Леново купи Моторола, но не и патентите който са били собственост на Моторола. Всъщност от остатъците от Моторола като мобилна марка, може би доста по-скъпото са патентите, който всъщност си останаха собственост на Гугъл ;). Така че не е ясно милиардите на Леново дали не са отишли на вятъра.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Част от патентите :)

Гугъл са си запазили една част,друга са продали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...