Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple и Samsung в нов етап от патентната война


BulgarianSS

Recommended Posts

Независимо от процесите корейският концерн е най-големият производител на смартфони в света

0000169765-article3.jpg

Apple твърди, че Samsung е копирал редица софтуерни функции. Снимка: архив Ройтерс

Когато Apple и Samsung навлязат днес във втория основен патентен процес в Калифорния, ще се навърши една незабравима годишнина.

В началото на април ще се навършат три години, откакто легендарният основател на Apple Стив Джобс заведе първото дело срещу конкурента от Южна Корея, предизвиквайки може би най-големия патентен конфликт. Оттогава по целия свят двете компании са въвлечени в около 50 съдебни дела по целия свят, с десетки присъди и съвсем минимално въздействие върху конкурентната динамика на пазара на смартфони, пише BusinessWeek.

По онова време Джобс се бе ядосал, след като при ползване на смартфон със системата на Google Android е открил прилики с любимия си iPhone по отношение на потребителския интерфейс. „Момчета, това сме го патентовали“, предупреди той потенциалните подражатели още при представянето на първия iPhone през 2007 година.

Основателят на Apple, който вече безучастно наблюдаваше как Microsoft се вдъхнови от идеите на компютрите Mac при работата на системата Windows, този път не иска да отстъпи. „Толкова ядосан никога не съм го виждал“, спомня си неговият биограф Уолтър Айзъксън.

Ще унищожа Android с "термоядрена" атака, защото това е открадната система, зарече се тогава Джобс. Половин година след първото дело срещу Samsung харизматичният ръководител на дружеството почива от рак. Той остави на наследниците си в Apple бъркотия от искове и насрещни искове в производства с различни производители, които сега ще погълнат стотици милиони долари под формата на съдебни разходи, пише и DPA.

Нито една от присъдите досега обаче не нанесе на една от страните толкова тежко поражение, което да я накара да се предаде. Apple успя да блокира от Android някои елементи, като отдръпването на снимките в края на правенето на фотосесии или отключването на екрана чрез движение с един пръст. А през 2011 г. за цял месец успя да задържи далече от пазарите в Германия нов таблет на Samsung.

Но като цяло, патентите се оказаха всичко друго, но не и термоядрено оръжие. Независимо от процесите Samsung е най-големият производител на смартфони в света - приблизително всеки трети смартфон сега е дело на южнокорейците. И съвсем скоро на компанията от Купертино ѝ стана ясно, че патентните искове едва ли може да променят нищо.

Една от причините за това са дългите съдебни процеси, преди всичко в САЩ. Те са в рязък контраст с иновационните цикли на технологичната индустрия, която подновява своите модели най-малко веднъж годишно.

Процесът за първия иск на Apple започна едва през август 2012 година. Съдът в Калифорния наистина присъди на Apple компенсация в размер на почти 1 млрд. долара като обезщетение за онова, което се разглеждаше тогава като възможна повратна точка в конфликта. Но след това почти половината от сумата трябваше да бъде предоговаряна заради грешки в процеса.

Едва наскоро съдия Луси Кох, която е председател и на новия процес, сложи край на първия процес. Сега започва процесът по жалбата на Samsung, с която корейската компания обжалва първата присъда. Устройствата, които са предмет на сегашния спор, вече не са на пазара. При процеса по съдопроизводството от 2012 г. става дума все пак за по-нови модели, като например Galaxy S3 на Samsung и iPhone 5 на Apple.

За разлика от предишното дело този път Samsung ще вкара в битката и Google, а надеждата на южнокорейския гигант е да представи като свой съюзник пред американския съд друг голям гигант от Силициевата долина.

Интернет гигантът не генерира никакви приходи от своята операционна система Android, която в момента доминира пазара на смартфони по света. Поради тази причина представителите на Google няма да са обвиняеми по делото, а ще са в ролята на свидетели.

Според запознати с този ход Samsung ще се опита да неутрализира ефекта от усещането за домакинско предимство на Apple и че спорът е между "добрата" американска и "лошата" южнокорейска компания. Най-вероятно в защита на азиатския технологичен гигант може да бъдат привикани различни директори на Google, като например Хироши Локхаймер, вицепрезидент на компанията, отговорен за разработката на Android. Задачата им ще бъде да обясняват как са създали платформата и различните функции по нея, тъй като повечето обвинения по нарушаване на патенти са свързани с дизайна на устройството и софтуера.

И така, днес процесът ще продължи с начални пледоарии. Като първи свидетел на Apple ще бъде прозован главният маркетинг директор Фил Шилър, предава Ройтерс. С Хироши Локхаймер на свидетелската скамейка ще бъде привикан и мениджър на Google. И двете страни разполагат с по 25 часа за представяне на своите аргументи и за разпит на свидетели. Съдия Луси Кох очаква, че в края на април журито може да започне обсъждането на присъдата. Освен парична присъда, американският концерн се надява и да постигне забрана за продажба в САЩ на няколко смартфона на Samsung.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

В хода на делото са извадени вътрешни секретни документи на Самсунг, които показват, че IDC, Gartner и Strategy Analytics, за 2011 и 2012, са публикували фалшиви данни за пазарния дял на устройствата с Андроид в "анализите" си. От документите, които са изготвени вътрешно в Самсунг се вижда, че продажбите на Galaxy Tab са били по-ниски дори от тези на таблетите от нисък клас Nook.

http://appleinsider.com/articles/14/04/11/exclusive-apple-vs-samsung-docs-reveal-galaxy-tab-was-a-flop-and-samsung-knew-it

Извинете ме, че не превеждам цялата статия, но наистина нямам време за това.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това за фалшивите данни не вярвам да учудва никой, а Galaxy табовете ги подаряваха под път и над път щот са смотани.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...