Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Как Apple откри своя iPhone


BulgarianSS

Recommended Posts

Стив Джобс се вдъхновява от проекта и вманиачено преследва всеки детайл на смартфона

0000169431-article3.jpg

2007 г. - Джобс представя първия iPhone. Снимка: Ройтерс

През пролетта на 2005 г. тогавашният главен изпълнителен директор на Apple Стив Джобс поставя ултиматум на софтуерния инженер Грег Кристи.

Неговият екип вече от месеци се бори със задачата за създаване на проект за визионерски софтуер, който по-късно ще представлява основата за iPhone. Сега Джобс заявява, че групата има две седмици на разположение, а в противен случай той ще даде проекта на друг екип.

“На Стив бавно започна да му писва", казва Кристи, който все още ръководи екипа за потребителски интерфейс на Apple. “Той призовава за по-големи и по-големи идеи", пише в свой анализ Wall Street Journal.

Екипът на Кристи е разработил много от функциите на iPhone: отключване на устройството с жест, обаждания директно от адресната книга и контрол на музиката чрез докосване на екрана. iPhone не разполага с клавиатура, която по онова време все още бе стандарт в съвременните телефони. Вместо това той има един екран, който е почти толкова голям, колкото цялата предна част на устройството. В допълнение софтуерът наподобява по-скоро на PC програми.

Кристи никога досега не е говорил публично за фазата на ранното развитие на iPhone. Но Apple го пусна да говори публично преди началото на нов патентен иск срещу конкурента Samsung. Това е част от правната стратегия, за да се покаже колко иновативен е бил iPhone, когато се е появил на пазара през 2007 година.

От тогава Apple е продал повече от 470 милиона iPhone. Смартфонът вече е в центъра на множество патентни дела в целия свят между Apple и Samsung, двата най-големи и най-печеливши производители на смартфони. Apple обвини конкурента си от Южна Корея, че е копирал дизайна и софтуерните функции, докато Samsung настоява, че многото иновации на iPhone и iPad не принадлежат ексклузивно на Apple.

В един по-ранен процес американски съд осъди Samsung да извърши плащане на 930 милиона долара за нарушаване на патенти на Apple. Samsung предприе обаче действия срещу решението.

Следващият кръг започва в понеделник. Apple твърди, че Samsung е нарушил още пет патента, включително отключване чрез жеста с ръка, за който Кристи е сочен за един от изобретателите. Samsung контрира, че Apple отново е нарушил два патента на корейците. Размерът на иска може да надвиши този от предишния процес, защото в този случай се включват и функции от новите iPhone, които са продадени в още по-големи количества. Говорител на Samsung отказа да направи някакъв коментар по темата.

51b1dceca7ab.jpg

Кристи идва в Apple през 1996 г., за да работи по „Нютон”, един персонален цифров помощник, който обаче е обречен на кратък живот. Той се управлява чрез сензорен екран със стилус. Оказа се, че “Нютон” е изпреварил времето си - твърде голям, твърде скъп, с обемист софтуер. Въпреки провала на идеята Кристи е очарован от идеята за мощно устройство, което да се побира в джоба.

Към края на 2004 г. Кристи работи върху софтуер за компютрите на Apple Macintosh, когато Скот Форстал, високопоставен член на софтуерния екип на Apple, влиза в офиса му, затваря вратата и го попита дали не иска да работи над таен проект с кодово име "purple", т.е. “лилаво”. Екипът трябва да разработи телефон с интегриран музикален плеър, който се управлява чрез сензорен екран.

По онова време Джобс вече успя да съживи Apple и фокусира компанията към няколко ключови продукти, включително и безплатен музикален плеър. Грег Йозвяк, вицепрезидент на Apple, отговарящ за iPhone и разпространението на операционната система iOS, е следял други производители на мобилни телефони за признаци дали те работят над устройство, което ще интегрира музикален плейър и по този начин да застраши Ipod.

Екипът на Кристи е работил над детайлите, като перфектната скорост за скролване през iPhone, или физическото усещане при отскачането назад, когато се стигне до дъното на екрана или списъка. Той заявява, че екипът му си е блъскал главите в стената, докато намери начин да подреди списъка с текстови съобщения от хронологичен списък на отделните съобщения до серия от отделни продължаващи разговори - подобно на мигновените съобщения на компютъра.

И освен това добавя, че екипът е бил „плашещо малък“. Apple обаче не иска да назове точната големина на групата.

В продължение на няколко месеца Кристи представя два пъти месечно лично на Джобс резултатите си в конферентна зала без прозорци на втория етаж в централата на Apple в Купертино, Калифорния. Само шепа служители са имали достъп до стаята.

Един ден, след като екипът на Кристи най-сетне успява да впечатли Джобс с визията си за представяне на софтуер за iPhone, презентацията е трябвало да се представи и пред Бил Кембъл, директор на Apple и близък довереник на Джобс. Кембъл е заявил, че телефонът ще бъде по-голям хит, отколкото самият Mac, спомня си днес Кристи.

Няколко дни по-късно Джобс събира екипа за трета презентация, този път за Джони Айв, главен дизайнер на концерна. Екипът на Айв проектира по-късно стъклото на устройството. “Той е бил любопитен да види как този магически трик ще сработи със софтуера", казва Кристи.

С всяка една демонстрация Джобс взима все по-често думата и така превръща историята в своя собствена. „Въодушевлението му бе безгранично“, казва софтуерният мениджър.

Същото прилага и към искането си за опазване на пълна конфиденциалност. Джобс нарежда на служителите, които са участвали в проекта от дома си, да използват компютър в отделна част на къщата, така че никой да не може дори случайно да попадне на детайлите. Той е настоял също така персоналът да криптира цифровите изображения на устройството.

В началото на 2005 г. Джобс дава зелена светлина за проекта. Това е било началото на онова, което Кристи нарича "маратона от две половина години". Всяка част на телефона е била подложена на сериозно изпитание – от въпроса как да поиска гласовите си съобщения до темата за това как да се показва календарът. Джобс е обсебен от всеки детайл.

Към края на 2006 г., няколко години преди Джобс да представи iPhone официално, той пита Крисити кои албуми са в най-добра позиция, за да се демонстрира "Cover Flow" функцията, която позволява прелистване през снимки. Джобс е искал снимки с ярки цветове и много лица , за да покаже какво може дисплеят на телефона. Но музиката е трябвало да бъде "Стив-музика". Те са се обединили около албума “Lonely Hearts Club Band Sgt Pepper" на Бийтълс.

В следващата половин година преди iPhone да излезе на пазара през юни 2007 г. екипът на Кристи предприема допълнителни промени. Под натиска на Джобс се премахва изгледът на разделен екран за електронна поща с информация за подателя от една страна, и самото съобщение от друга страна. "Стив бе на мнение, че да се раздели екранът на такъв малък дисплей е неразумно решение", казва Кристи.

Той си спомня и за един специален момент. Няколко дни преди Джобс да представи телефона, Кристи влиза в залата през страничен вход. Когато дърпа плътната завеса, за да влезе, той вижда гигантско изображение на началния екран на iPhone, който се прожектира на платното в тъмната зала. В този момент Кристи разбира колко велик ще стане iPhone.

“В това гигантско пространство блестеше", каза Кристи. "Сърцето ми спря за момент и аз си помислих – това наистина ще се случи – тук и сега".

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...