Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Beats временно спасява Apple от липсата на иновации


dedil

Recommended Posts

Beats временно спасява Apple от липсата на иновации

Мартин Дешев

Производителят на iPhone се надява да въведе нови музикални услуги и технологии

Една от най-честите критики към Apple и основните конкуренти в мобилния сегмент е липсата на иновации в новите предложения на компаниите. И действително в последно време изглежда, че новите смартфони и таблети например предлагат единствено обновен хардуер без някаква голяма промяна в наличните възможности. Apple, изглежда, съзнава това и търси промяна чрез закупуването на Beats Electronics на Андре Йонг, по-известен с псевдонима си Dr. Dre.

Сделката все още не е официално потвърдена, но преговорите са в много напреднала фаза и е въпрос на дни финализирането им, съобщава агенция Bloomberg. Ако Apple наистина придобие Beats за 3.2 млрд. долара, покупката ще е най-голямата в историята на компанията от Купертино. Което означава, че фирмата възлага много големи надежди и очаквания на Beats. Веднага възникнаха множество анализи и прогнози какви са плановете на Apple и какво ще се случи в действителност.

Музикална ябълка

Според информация на сп. Billboard Apple иска да увеличи присъствието си на пазара на онлайн стрийминг на музика. Компанията и в момента е един от най-големите клиенти на звукозаписните студиа, но трудно намира общ език с тях и предлаганите услуги далеч не отговарят на желанията й. Dr. Dre обаче е човек от бранша с много контакти и позиции, който по-лесно ще може да разговаря с лейбълите и да ги убеди в предлаганите от Apple условия.

Източниците на изданието допълват още, че рапърът и другият съосновател на Beats - продуцентът Джими Йовайн, ще станат директори на различни отдели в Apple. Йовайн например ще оглави музикалната стратегия на Apple и ще поддържа връзките на Apple с издателите и звукозаписните компании. Той вече има опит в това, като всъщност е един от хората, които стоят зад първоначалната разработка и подготовка на iTunes Store. През миналата година в интервю за агенция Bloomberg той казва: "Apple правят правилно всичко освен слушалките." Beats пък специализира именно в този сегмент.

Самият Йовайн е "един от първите приятели на Apple в музикалния бизнес", казва Джейсън Хиршхорн, бивш директор на MySpace и настоящ ръководител на ReDEF Group, услуга за запазване на архиви от информация. Всъщност именно той е основният двигател и на Beats, макар Dr. Dre да е публичната фигура и всички да свързват бранда с него. Самият музикант обаче не отделя голяма част от времето си за ежедневните дейности на компанията. Все пак в типичния си стил той не пропусна да се похвали във видео във Facebook страницата на своя приятел актьора Тайрийс Гибсън, че е "първият милиардер в хип-хопа". Според анализ на MTV обаче изпълнителят притежава дял от 25% дял в Beats и при продажба на компанията срещу 3.2 млрд. долара ще забогатее с около 480 млн. долара след данъци и така общото му състояние ще достигне 800 млн. долара.

Спасителен пояс

Информационната агенция Bloomberg твърди, че преговорите между двете компании са набрали скорост през миналата седмица, като Йовайн и Dr. Dre са били забелязани в централата на Apple. Един от вариантите е Beats да остане независим бранд, макар че и в момента повечето предложения на фирмата са оптимизирани и насочени именно към iPhone и останалите продукти на Apple. Корпоративните култури на двете компании са много различни и сливането им ще е трудно, но все пак Apple ще се възползва от опита на Beats и ще цели да подобри качеството на своите слушалки.

Тъй като двете компании не са коментирали темата досега, няма пълна яснота какви са точните им намерения при евентуалното реализиране на сделката. Според анализатора Мат Есърт от PolicyMic причината за желанието на Apple да придобие Beats е проста: "Apple е напълно изчерпана от идеи и неспособна да иновира." Той смята, че цената е твърде висока, за да оправдава други причини като повишаване на печалбите от още един източник, желание да си върне имиджа на "яка" компания или опит Йовайн да бъде привлечен в Apple. "Все още не можем да намерим мотивите зад този ход", пък коментира Джийн Мънстър, анализатор от Piper Jaffray.

Друг анализатор на технологичния бранш - Ом Малик, пък смята, че придобиването на Beats е ненужно. "Google харчи 3.2 млрд. долара, за да купи бъдещето и информация. Apple купува лоши слушалки и кофти стрийминг услуга от музикални промотъри. Това е ужасно използване на корпоративни долари", коментира той в Twitter. Той също смята, че придобиването на Beats е пример за липсата на идеи в Apple и неспособността на компанията "да измисли анти-Spotify стратегия". Примери за това действително не липсват - като iTunes Radio, което така и не успя да привлече потребителите въпреки множеството си разновидности. Липсата на идеи в Apple личи и по слуховете за новия iPhone 6, коментира Мат Есърт. Според него компанията копира конкурентите си и единствената реална промяна в смартфона ще бъде по-големият му екран.

Тъмната история на Beats

Официалната история на компанията е доста кратка и шаблонна. Йовайн и Dr. Dre казват, че са се запознали по време на ваканция. И двамата са големи почитатели на качественото озвучаване и започнали да обсъждат как биха решили проблеми в тази сфера. Така се родила идеята за Beats, която била основана през 2006 г., а две години по-късно се появяват и първите слушалки. Те са създадени в партньорство с компанията Monster Cable Products, а двамата основатели на Beats се възползвали от връзките си в музикалния бранш, за да популяризират устройствата чрез други изпълнителни и известни личности.

Задълбочен репортаж на онлайн изданието Gizmodo обаче дава глас на Ноел и Кевин Лий, основатели на Monster, които твърдят, че са били подведени от Beats и имат документи с доказателства. Накратко според двамата основатели на Monster, които са баща и син, Йовайн и Dr. Dre са използвали трудната ситуация, в която се е намирала Monster, след като е инвестирала 1.5 млн. долара в разработване на слушалки, за да убеди Beats да сключат сделка с тях.

В крайна сметка Beats и до днес разчитат на разработките на Monster, но подписаният договор е такъв, че Beats ги притежава еднолично и нищо не спира компанията да отрича, че някой друг е имал участие в създаването на слушалките, коментират от Monster. Основателите на фирмата признават, че начинът, по който това се е случило, не е незаконен, но смятат, че не е етичен.

Оригиналния материал capital.bg

* Забележка: За по-добра информираност бихте могли да погледнете:

Apple купува Beats Electronics за 3,2 млрд. долара?

Apple в Страната на чудесата

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според него компанията копира конкурентите си и единствената реална промяна в смартфона ще бъде по-големият му екран.

Б*хти и анализатора...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ом Малик, пък смята, че придобиването на Beats е ненужно. "Google харчи 3.2 млрд. долара, за да купи бъдещето и информация.

Много ме кефят такива пичове. 11 млрд., които Google кихнаха за Motorola бъдещето или информацията бяха?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Те щото патентите се оказаха много ценни...

А такива статии ме карат да избухвам в смях. Още от заглавието.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това, което ме кара да обръщам внимание, изобщо на слуха за тази сделка е сумата - 3.2 млрд. ЩД - $ 3'200'000'000 :excl:

Числото изглежда достатъчно сериозно, особено на фона на 404 млн., което е предишната най-голяма сума, която Apple са плащали. Питам се, какво се крие всъщност за сделката? Колкото и да са добри слушалките това е нереална стойност, добавяме и т.нар. стрийминг услуга, за чиито потенциал можем само да гадаем и мисля, че не съм само аз този, който се диви. Предполагам, че именно това е и причината всички в бизнеса да търсят "оправдание" за Apple да изсипе такова количество кинти.

Всеки има логика, която почива и на информация, която други може да нямат, затова нека четем всичко и придобиваме информация, а изводите… всеки сам може да прецени кои да приеме и кои не, но би било добре да се запитаме ние до къде бихме могли да го докараме, сами?

:thinking:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...