Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

ЕБОЛА - болестта на 21-ви век


Grievous

Recommended Posts

Наред с проблемите, които тресат държавата, се задава нов!

ЕБОЛА

Както знаете, ЕБОЛА се смята за чумата на 21-век. Само преди няколко дни бе регистриран първия случай в Европа и не мога да подмина този факт с лека ръка.

Фактите

Първият случай на заразяване с Ебола извън Африка – за Европа, беше регистриран в Испания (октомври 2014 г.). Учени са изчислили, че вероятността до 24 октомври вирусът Ебола да проникне във Франция възлиза на 75 на сто, а във Великобритания – 50 на сто. Има ли вероятност вируса да се появи и в България?

Снимка на вируса ебола под електронен микроскоп

b9bd708f53bdc283.jpg

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадват.

Симптоми

Вирусът причинява заболяване, известно като хеморагична треска Ебола (Ebola Hemorrhagic Fever) или накратко ебола (Ebola). От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. В изключително редки случаи заболяването преминава с тези грипоподобни симптоми. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, който е причинил заболяването, но няма доказателства за това (до момента никой не се е заразил 2 пъти с Ебола). В огромната част от случаите обаче към горните симптоми се добавят вътрешни и външни кръвоизливи (хеморагии), увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.

Пренасяне

Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.

При евентуално (само)излекуване човек престава да бъде заразоносител, като интересното е, че вирусът продължава да живее допълнително 7-8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този период опасна дори и след “пълното” излекуване.

Срещу ебола няма открита ваксина. Една от причините е, че все още не е известен естественият резервоар на вируса в природата. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. От четирите вируса, три (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка, като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.

Лечение

Лечението на ебола (както и на повечето хеморагични трески) е поддържащо — болните се оставят да почиват и им се дава вода. Целта е да се поддържа жизнената дейност на тялото, докато то се бори срещу вируса. В общи линии се разчита, че евентуално имунната система на болния ще се справи с вируса.

Данните са от Уикипедия.

Ето още няколко полезни съвета, които ще ни предпазят от заразяване с коварната болест!

Ужасът от заразата ебола расте. Експертите са принудени да се надпреварват с епидемията, за да разберат как да противодействат на вируса, който засегна над 7500 души в Западна Африка. Досега болестта е убила над половината от заразените хора.

Би Би Си разпространи съвети от лекари за защита срещу заразата.

Не докосвайте!

Ебола се предава чрез пряк контакт със заразени телесни течности. Кръвта, повръщаното и слюнката могат да пренасят и разпространяват смъртоносния вирус. Близките на пациентите и здравните работници са най-застрашени от инфекция, но всеки, който попадне в близост до заразен, рискува да прихване болестта. Затова, при подозрение за зараза, физическият контакт трябва да се ограничи напълно, а хората да се защитят с добре покриващо тялото им облекло. Вирусът не може да премине през защитни ръкавици, маска, очила, гащиризон и гумени ботуши, каквито използват здравните работници в Африка. Те обаче сменят дрехите си на всеки 40 минути за всеки случай. Обличането на екипа отнема 5 минути, а събличането, което не може да стане без чужда помощ – около 15. Смяната на дрехите е много рисков момент, затова задължително тялото се дезинфекцира с хлор.

9f8d83ccfedb7aa5.jpg

Покрийте очите си!

Ако инфектирана капчица попадне върху кожата, тя може да бъде отмита веднага със сапун и вода или алкохолен дезинфектант. С очите обаче е различно. Капчиците течност при кихане могат да влязат направо в тях и да въведат вируса в организма. Опасни зони са и лигавицата на устата и вътрешната част на носа, както и разкъсаната кожа.

Почиствайте!

Един от най-шокиращите симптоми на ебола е кървенето. Пациентите могат да прокървят от очите, ушите, носа, устата и ректума. Кръв може да има и в изпражненията и повръщаното. Почистването носи един от най-високите рискове за инфектиране. Мръсните дрехи и други отпадъци трябва да бъдат незабавно изгорени. Медицинското оборудване трябва да се дезинфекцира непрекъснато. Риск носят и миниатюрните капчици, които могат да попаднат върху повърхността на мебелите.

Структурата на вируса се уврежда от сапун и вода, от алкохол и от разредена белина, които трябва да се използват за почистване.

Използвайте презервативи!

Като цяло, ако пациент се възстанови от ебола и изследванията покажат, че организмът е чист, вече няма риск той да зарази някого. Вирусът обаче може да остане жив в семенната течност на мъжете до три месеца след оздравяването. Затова лекарите препоръчват на оздравяващите да се въздържат от секс или да използват презервативи в продължение на три месеца.

Намирам темата за една от най-полезните и много ще се радвам да я поддържаме жива с актуална информация.

Благодаря Ви!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кофтито му е, че мутационната честота на генома му е доста висока, мисля колкото тази при грипа. По последни данни мисля че беше натрупал близо 400 мутации от предните случаи преди 10 години до сега.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хубавото всъщност е, че не се предава толкова лесно, което я нарежда доста назад в класацията с други вируси, между които и някои грипове.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вируса ще се появи там където го пуснат. Тази зараза няма как да се появи от само себе си на тая планета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Което го прави идеално биологическо оръжие а това не ме успокоява.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мисля, че тази Ебола, ще е нещо като свинският и птичият грип, за които днес никой не си спомня даже. Някой, ще направи милиарди от ваксини и така до другата епидемия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление, страни като Индия, не помагат особено за потушаване на епидемии: http://www.dnes.bg/health/2014/10/05/otkrivateliat-na-ebola-ako-virusyt-stigne-do-indiia-shte-e-strashno.240991

А ето и графика, колко човека средно заразяват някои от вирусите, между които и ебола:

post-63-1412832457,3464_thumb.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След като прочетох статията от предния пост се сетих за нещо, което бях чел преди време. Не мога да съм сигурен дали цитатите са вярни, но ако са, са стряскащи. Според мен е напълно възможно да има такъв тип мислене сред т.нар. елит.

http://30dumi.eu/archives/41113

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вируса ще се появи там където го пуснат. Тази зараза няма как да се появи от само себе си на тая планета.

Глупости, спрете малко плейстейшъните с резидънт ивъл :) Това че ти сега научаваш от медиите не означава, че се е появил сега....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много хора започнаха да говорят на изуст тука. Не гледам новини и не чета вестници. Ако знаеш нещо може да споделиш, а не да се правиш на интересен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно ти се правиш на интересен аз това го работя не си приказвам общи приказки колкото да не заспя, но нямам намерение да се заяждам или да ти изнасям лекции точно тук. Като минеш курс по молекулярна еволюция и вирусология тогава ще поспорим над твърдението ти което си направил горе, за момента прости ти казвам че грешиш.

Редактирано от profusion
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Конспиративните теории които съм чувал по въпроса, не че са невъзможни, но засега мисля, че са малко вероятни. Проблема с Ебола е, че не могат да открият до сега естествения резервоат на вируса за да създадат ефикасна ваксина. Изключително опасно е мисленето, че няма да ни стигне защото сме далеч или тем подобни. Светът сега е едно голямо село и ако тук пламне огнище, с нашата "перфектна" здравна система, доста ядове ще берем... Да не дава господ!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това е вирус на минимум 38 години и щом до сега е овладян, вярвам и,че занапред ще е така. Аз не съм много по конспиративните теории за разпространението на вирусите и "пускането" им, но съм абсолютно сигурен в конспирациите за овладяването им или по-скоро, контролираното такова ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Точно ти се правиш на интересен аз това го работя не си приказвам общи приказки колкото да не заспя, но нямам намерение да се заяждам или да ти изнасям лекции точно тук. Като минеш курс по молекулярна еволюция и вирусология тогава ще поспорим над твърдението ти което си направил горе, за момента прости ти казвам че грешиш.

Курс викаш... :)

Аз не споря колега. Има много неща за казване, но няма смисъл. Бъдете предпазливи и псоещавайте навреме Доктор-специалист. ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да курс, ако искаш мога да те поканя със студентите ми да го изкараш.... :smile:

Та Ебола е открит през 70-те ако не се лъжа, през 70-те е открит и метода за "разшифроване на генетичната информация" така да се каже на елементарен език, та идеята преди 70-те Ебола да е създадена с генно инженерство е леко под съмнение през това ранно време....Има хиляди патогени някъде скрити в природата и че сега ако се открият не означава непременно конспирация, по-скоро медиен бум....Нещата са много по сложни от колкото си мислим (в природата имам предвид) :smile:

Да не говорим, че когато лесно мутира, щама може да стане не-патогенен или обратно и да се "скрие" за период от време и да си мислим че го няма или пък че сега се е появил...изобщо купища фактори има

Редактирано от profusion
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Трябва хората да са осведомени, но без да се създава излишна паника. Не е нещо невиждано досега

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пийни кафенце, няма трити мнения в тази тема.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пия, пия :tooth: Грешката е в моя телевизор (комп) ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Трябва хората да са осведомени, но без да се създава излишна паника. Не е нещо невиждано досега

Така е! Но с тия социални мрежи и медии които изкривяват нещата трудно става. Те понякога нарочно всяват паника медиите, аз като видя някой да тръгне да ми обяснява за ГМО някоя журналистка дето никаква представа си няма и ми се доповръща...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз си мисля, че тази Ебола, ще е нещо като свинският и птичият грип, за които днес никой не си спомня даже. Някой, ще направи милиарди от ваксини и така до другата епидемия.

Напълно подкрепям тезата ти. Всяка година пускат една такава масова истерия, умират хора, продават се ваксини за милиарди и всичко утихва.

Фармацевтичните компании стават все по-подозрителни за мен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това го опровергаха (за сега) един час след пускане на "новината".

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2014/10/09/2397176_strah_ot_ebola_v_makedoniia_obnovena/

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всеки различно дума. Гледай новините в 9:00.

П. С.

Не ебола, а алкохол убил британеца в Македония

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От ООН казват, че заразата може да бъде овладяна до три месеца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нормално. Като прехвърлят няколко милиарда всичко си идва на мястото. Лошото е, че се играе с човешкия живот...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...