Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Японският хибриден самурай


dedil

Recommended Posts

Японският хибриден самурай

Мартин Дешев

Toshiba Satellite Click 2 Pro подсказва как лаптопите и таблетите могат да съжителстват в едно

През последните години се наблюдава неприятно делене на компютърния пазар между мобилни устройства и лаптопи. Основната причина за това са таблетите, които се явяват повече джаджи, отколкото персонални компютри. Което пък разочарова потребителите, които търсят повече производителност и възможности. Същевременно лаптопите също се нуждаят от промени. Сред тях е наличието на сензорен екран, който се превръща в предпочитана екстра. Точно тук идва мястото на т.нар. хибридни устройства, които комбинират най-доброто от двата свята. Например модели като Toshiba Satellite Click 2 Pro.

Откачи ми главата

На пръв поглед Toshiba Satellite Click 2 Pro си е лаптоп. По-точно ултрабук, макар и да не е от най-тънките или леките на пазара. Но пък оправданието му е добро. Стандартната конфигурация на устройството предлага 4-то поколение процесор Intel Core i5-4210U с 8GB оперативна памет и 128GB SSD. Бързината на SSD казва своята дума и времето за зареждане на Windows и отваряне на файлове е минимално. Дисплеят е 13.3-инчов IPS с Full HD резолюция. Графичният процесор е Intel HD 4400, който не е оптимален за игри, но пък няма да има проблеми с мултимедията. Вградените говорители пък са Harman Kardon с DTS Sound технология и предоставят доста мощен за таблет звук. Клавиатурата разполага с вградена допълнителна батерия и 500GB твърд диск.

Стандартната е без тях, но пък предлага допълнителните портове. Всъщност те в голяма степен "връщат загубеното" при свързването на таблета с клавиатурата, защото повечето от тях са в долната част на корпуса му. Въпросните портове са HDMI с поддръжка на 4К видео, 2 USB 3.0 порта, докато таблетът има 1 USB 2.0 порт. Таблетът има слот за microSD карти, а клавиатурата - за SD карти. На предния панел има HD уеб камера с вграден шумоизолиращ микрофон. На гърба на устройството има и 5 МР камера. Качеството на снимките й не е кой знае какво, но не е и тотално разочароващо, каквато е ситуацията при някои таблети.

И двата компонента на Satellite Click 2 Pro са изработени от алуминий. Сглобката е добра, като няма неприятни луфтове или хлопащи елементи. Внимание привлича пантата, която свързва клавиатурата с основното тяло. Тя е доста масивна с идеята да бъде здрава и да държи таблета стабилно на мястото му. Пантата следва идеята, че клавиатурата и таблетът ще са заедно през по-голямата част от времето и когато се пренасят, двата компонента ще са винаги свързани. Затова тя не се прибира, когато основното тяло е откачено. Самият процес по откачане на таблета на теория е доста лесен. Той първо трябва да бъде натиснат надолу и след това издърпан нагоре.

На практика обаче тази "хватка" невинаги се получава от първия път и има моменти, когато едното краче на пантата е освободило таблета, но другото не е и при вдигането "тръгва" и клавиатурата. С малко тренировка се свиква, но човек трябва да има едно наум и да не прибързва с процедурата. Прикрепянето е безпроблемно и изисква просто лекото натискане на таблета върху пантата.

Тежи на мястото си

Недостатък на топ версията на клавиатурата е, че допълнителният харддиск и батерия увеличават теглото й значително - с малко над килограм за общо тегло на машината около 2 кг. Самият таблет тежи около 940 г главно заради големия си екран. Дисплеят обаче е добър и прецизен, като няма никакви проблеми с Windows 8.1, който е операционната система на Click 2 Pro.

Вградената батерия на таблета е 3-клетъчна. При стандартния вече тест с пускане на HD 720p видео и включен WiFi таблетът издържа 5 часа и 18 минути. Допълнителната батерия в клавиатурата пък му осигури още 3 часа и 21 минути работа. Тя не дозарежда вградената батерия, а се използва директно от таблета, който през това време пък "пази" своята. Зарядното позволява едновременното презареждане и на двете батерии, което също е полезно. Устройството има и Eco режим на Toshiba, който деактивира някои функции и системи и може да осигури още някой и друг час работа на батерията. Въпросните няколко допълнителни часа обаче не са напълно пълноценни и са подходящи повече за работа с текстови документи и сърфиране в интернет.

Като лаптоп устройството се справя според очакванията и няма неприятни изненади. Но все пак то може да бъде и пълнофункционален таблет. Според прогнози на специалисти в бранша като Питър Ярд, основател на компанията Sapho, бизнесът ще иска точно 13-инчови таблети. Честно казано, няма видима причина за нещо подобно. Предимствата на 13-инчовия екран на Satellite Click 2 Pro например личат при използването на устройството за мултимедия. За офис работа, каквато е в категорията на хибрида, обаче дори по-малък екран би бил достатъчно удобен. А и по-малък таблет би бил по-удобен за носене. При гледане на мултимедия обаче екранът наистина си казва думата, особено в комбинация с вградените говорители на Harman Kardon.

Цената на Toshiba Satellite Click 2 Pro е около 2100 лв. в зависимост от магазина за топ версията с клавиатурата с вградена допълнителна батерия и харддиск. Цената е в тон с хибридите на пазара, като възможността му да се превръща в пълнофункционален таблет е предимство. По-вероятно е устройството да се използва предимно като лаптоп. Но за редките моменти, когато се налага работа накрак или пък за вечерно приспиване с любим филм в леглото, ще е от полза възможността му да се "превръща" в таблет.

Плюсове:

+ Издръжлива батерия

+ Изцяло алуминиеви корпуси и на двете тела

+ Добри хардуерни спецификации

Минуси:

- Доста тежък заради втората батерия и харддиск

- Механизмът за прикрепяне на таблета невинаги се "подчинява"

- Големият екран невинаги е предимство за мобилността

Оригиналния материал capital.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...