Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Системата замръзва


Georgi Pehlivanov

Recommended Posts

Здравейте,

от 1 седмица имам инсталиран Mac OS X на PC-то но от самото начало имам проблем. Всичко работи отлично, но когато системата се понатовари повече, почти винаги замръзва - примерно играя някоя игра, гледам онлайн видео... понякога може да работи и към час без да замръзне, понякога може и повече... случвало се е да го оставя цяла вечер да работи и на другия ден да е все още ок.. но след известно време отново замръзва екрана и само рестарт оправя нещата. Отначало се съмнявах в някакви драйвери и други проблеми с някоя програма, но при чиста инсталация отново ми направи същия проблем и започнах да се съмнявам в РАМ-а. Сложих програмата Rember с която пуснах да тества рама - прочетох, че ако се пусне при затворени други програми и ако замръзне по време на тестовете, почти сигурно има проблем с рама. Така и се случи - започна да прави тестове с рама и системата замръзна след няколко минути. Реших да експериментирам като разкачам плочки рам, за да проверя за дефектна плочка - имам 4 слота, и във всеки слот има по 1ГБ рам, общо 4ГБ, двете плочки са еднакви двуканални, другите две са различни марки но със същите параметри. Първо опитах да оставя само двете плочки двуканалните - с тях нямаше проблем, нямаше грешки, нямаше замръзвания. Изкрах едната двуканална и започнах да слагам по една от другите две (на различен канал). Отново нямаше проблеми. Реших да сложа двуканалните и да тествам с по една от другите заедно с тях - първо в единия слот - програмата започна да намира грешки в рама - не ми стана ясно обаче в кой точно от слотовете. С другата плочка пак същата работа - отново намери грешка. Реших да ги пробвам в другия слот - там директно с едната плочка замръзна системата отново при тестовете. С другата плочка на нейно място - всичко работи отлично, няма грешки, няма замръзвания - тоест оптималното без грешки и замръзвания до момента е двуканалната + едната плочка в крайния слот - така с 3 ГБ работи без проблеми. Какви ли не комбинации още не опитвах за да се помъча да разбера къде е проблема, но не успявам да разбера. Взех една плочка 1ГБ от един приятел, със същите параметри, за да пробвам и с нея опити ... и пак не стигам до никъде - ако сложа 4 плочки отново при тестовете системата замръзва, ако примерно сложа двуканалната плюс новата плочка в крайния слот, където с една от другите няма проблем - с тази при тестовете системата пак замръзва.Вече наистина съм много объчкан. Възможно ли е да има някаква несъвместимост между различните рамове или пък самото дъно нещо да не ги харесва, ама както казах то си ги засича нормално и си тръгват. Не знам вече как да открия какъв е проблема и как да ползвам всичките 4 гб нормално.

Конфигурацията е следнаха:

ASUS P5Q-VM

Intel® Core™2 DuoE8400 (6M Cache, 3.00 GHz)

4GB ram (4*1GB /двете са двуканални, другите две не са)

NVIDIA Quadro 600 - 1 GB

Някой ако може да помогне с някаква идея ще съм благодарен!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Плочки с еднакви честоти, точно отговарящи на шината в дъното. Малко объркано разказваш и не мога да си извадя сигурен извод дали и четирите слота са напълно здрави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Плочки с еднакви честоти, точно отговарящи на шината в дъното. Малко объркано разказваш и не мога да си извадя сигурен извод дали и четирите слота са напълно здрави.

С еднакви честоти са и четирите плочки. Разпознават си се от дъното нормално. Две от тях са еднакви двуканални, другите две са различни марки. Опитвах само с двуканалните и работи без проблем, Опитах с една от двуканалните в комбинация с всяка от другите в отделни канали - пак работи без проблем. Няма замръзвания или грешки. После опитах двуканалните плюс една от другите - която и от двете да сложа в единия слот - програмата намира грешки в рама. После пробрах да ги слагам в другия слот - там с едната замръзна, а с другата работи без проблеми - няма грешки, няма замръзване. После взех от един приятел още една плочка - слагам я на мястото на тази, с която трите работят без проблем - и пак замръзва. Когато са 4-те плочки както казах също замръзва... изобщо какви ли не комбинации не правих и не мога да установя кое точно прави проблем.Замръзанията стават когато пусна тестове на рама - тоест явно когато се натовари. А иначе при работа може да работи и доста дълго време понякога, но обикновено на някое видео или игра става замръзването.

Освен това както казах, при 2-те двуканални + 1 от другите в единия слот работи без проблеми, а когато сложа в празния слот още една плочка - независимо дали моята или тази която взех от приятел пак замвъзва при теста. Помислих да не е от самия слот, но защо тогава като тествам само една от двуканалните + една от другите сложена във въпросния слот няма проблеми? Не мога вече и аз да разбера.

Редактирано от Georgi Pehlivanov
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Замръзването идва в момент, в който системата шерне рам към видео картата. Някъде се чупи съвместимостта с някоя от плочките/гнездото и тогава увисва. Затова те питах за честотата. Не споменаваш с кой макОС си, по кой метод инсталиран и като какъв мак те разпознава? Мисля, че ще си спестиш главоблъсканици и нерви, ако просто си вземеш 2х4ГБ с точната за дъното честота и махнеш тези. Под "точна" какво имам предвид:

Проверяваш като кой модел ти разпознава макОС компа и сверяваш с евримак каква е честотата на шините за този модел. После отваряш биос-а, махаш "ауто" ако е така и слагаш точната цифра. Рам паметта трябва да съответства на зададеното, иначе видеото винаги ще увисва при товар.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Здравей,

с Mac OS X Yosemite 10.10.2 съм.

Имам две инсталации - една инсталирана с UniBeast и една инсталирана със скрипт YosemiteHD директно през терминала. Втората я сложих само за тестове, без да инсталирам някакви програми, но и там си го има проблема със замръзването. Бутвам ги през Хамелеон. Разпознава ми ги като iMac (20-inch, Early 2008) Първо ми го разпознаваше като Mac Pro (early 2008) но после ме посъветваха да го конфигурирам като такава машина, защото било по-близка до моята но и това не помогна за замръзванията.

Рама го показва като 800Mhz DDR2 ... всяка плочка я засича като 800Mhz.

Не съм сигурен за тази опция в БИОС за честотата точно как се нарича, за да я видя.

Можеш ли да ми помогнеш как да проверя с евримак за този модел и как точно да опитам в БИОС да направя ръчно честотата за да видя с тази рам въобще дали ще стане!

Редактирано от Georgi Pehlivanov
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

memory clock speed или нещо такова търси. Ето ти в евримак:

http://www.everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-2-duo-2.66-20-inch-aluminum-early-2008-penryn-specs.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Публикувано (редактирано)

Намерих в БИОС една опция DRAM която беше Auto и и зададох 800Mhz ... поработих малко да видя как щ се държи, гледах да го натоваря .. пусках игра, не замръзна над два часа... пуснах да прави тест за рама и едновременно пуснах и видео ... в един момент отново замръзна. Рестртирах след което още докато зареждаше последните отворени прозорци в браузъра и видеото тръгна... и замръзна отново - много необичайно бързо замръзване. Рестартирах отново,затворих браузъра и го оставих само така без да го товаря и си легнах - сутринта беше змръзнало на скрийнсейвъра. :(

Сега пробвах как ще върви с Уиндоус с 4-те плочки, без да пипам нищо... тръгна за 5 минути и изкара син екран с надпис "Your PC ran into a problem and needs to restart. We're just collecting some error info, and then you can restart. (0% complete) If you'd like to know more, you can search online later for this error: MEMORY_MANAGEMENT"

Сега съм с двете плочки само двуканалните в Уиндоус и за сега няма проблем. Интересното е, че одеве започна да замръзва дори още отначало като зарежда операционната система. Тези проблеми ми ги правише още като взех това дъно с тези части преди няколко седмици, но тогава извадих плочките и ги поставих и тръгна - отдадох го на това, че при транспорта може да са се разместили нещо. Сега като реших да извадя едните плочки и ми се стори, че едната не беше хубаво защипана със щифтчето ... и друг път ми се е струвало, че някоя плочка се е откопчала, въпреки, че съм абсолютно сигурен, че съм ги поставил добре отначало. Не знам дали си внушавам или има някакъв проблем със закрепването ... може ли и това да прави проблем? За сега ще потествам само с двете плочки в Уиндоус и после ще опитам да ги сложа на другите два слота, за да видя там как ще е и дали ще има проблем.

Редактирано от Georgi Pehlivanov
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Взимай две големи и не си губи времето повече ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност ще взема повече рам когато имам възможност, но сега на първо време искам да го закрепя поне с 4 гб да работи нормално. Тествах го цял ден само с 2ГБ с двуканалния кит 2*1гб и играх игри (колкото и трудно да е с 2гб само), гледах филм, гледах онлайн видеота и не замръзна... обаче като опитвам да отворя едни папки от външен усб харддиск и замръзва.. два пъти така пробвах и два пъти замръзна и не мога да разбера защо и какъв му е проблема сега. От същия хард плейвах видео файлове без проблем, но като вляза в тези папки в които има много снимки и почна да скролвам надолу и в един момент замръзва така нацяло. Иначе тези замръзвания другите когато са сложени всичките плочки си ги има и без въпросния хард диск, така, че не е в него проблема.

Говорих с човека от които купих частите и той се ангажира да опита да ми смени поне двете плочки които са отделни с някакъв друг кит, за да пробвам дали ще работи така.

Почвам да си мисля, че тези замръзвания не са точно от несъвместимост на рама, а по-скоро някакво пренатоварване на системата, не знам и аз. Както казах, с четирите плочки рам има чести замръзвания, особено по време на игра, филм или видео, Когато са само двете нямам този проблем, но... когато вържа един външен хард диск и почна да ровя в папката с многото файлове системата замръзва. Като плейна филм от там... върви известно време и в един момент пак замръзва и звука зацикля... при опит да го рипейрна през диск ютилити ми замръзна също 2 пъти докато успея. И изобщо самите замръзвания са абсолютно същите, както тези, които се получават със системата когато са сложени 4 плочки рам - или замръзва просто нацяло, или замръзва с надписи по екрана с грешка system uptime in nanoseconds. Не мога да си обясня защо без този хард диск, тези замръзвания стават с 4-те плочки рам, а с двете плочки без него няма замръзвния... но с него почти веднага замръзва системата. Какво логично обяснение може да има за това? Слабо захранване?

Редактирано от Georgi Pehlivanov
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би. Виж по хаки форумите колко вата препоръчват за това дъно, че е ящно а и видеото ти не е от икономичните.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...