Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

mp3 официално е прекратен като цифров формат


dessyteneva

Recommended Posts

ipod.thumb.jpg.9ac02c0e123c7eda849cf49ae4452fdc.jpg

Повече от 25 години след първото му разработване, форматът mp3 за цифрова музика официално е прекратен. Институтът Фраунхофер, който е основната институция, отговаряща за лицензирането на енкодери и декодери обяви, че е престанал да прави това миналия месец.

Apple е отговорна за популяризирането на този формат, но също така играе роля и в разпадането му. iPod, който стартира през 2001 година трансформира музикалните плейъри в продуктова ниша, но не след дълго компанията предложи поддръжката на AAC през 2003 година, като сега института Фраунхофер твърди, че AAC превъзхожда mp3. Повчето съвременни медийни услуги като стрийминг, или телевизионно и радиоразпространение, използват ISO-MPEG кодеци от семейството на AAC или MPEG-H. Те могат да предоставят повече функции и по-високо качество на звука при много по-ниски скорости, в сравнение с mp3.

Apple се сблъска с проблема при внедряването и управлението на цифровите права (DRM) на FairPlay в собствената си версия на AAC, като няколко антитръстови дела твърдят, че компанията незаконно възпрепятства потребителите на iTunes да преминат към конкурентни устройства. Съдебните дела бяха събрани и в крайна сметка спечелени от гиганта, но имаше и известна игра на котка и мишка между него и приложенията от трети страни, предназначени да премахнат защитата.

През 2007 година Apple прекрати използването на DRM, като вместо това вгради разписка за покупка във файла AAC, така че произходът му да бъде проследен, ако е бил споделен в мрежи тип peer-to-peep.

Самият формат mp3 най-вероятно ще съществува още няколко години, тъй като се използва от много вече налични устройства, но новите ще могат да го правят без лиценз, а това, което институтът Фраунхофер не спомена е, че последният от патентите вече е изтекал и именно това е причината, поради която форматът вече не е лицензиран.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...