Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Бъдещите каишки на Apple Watch ще имат функционални бутони


dessyteneva

Recommended Posts

22603-27541-170831-Strap-l.jpg.e5e23e2d12c35aaf64b2fa347b47ff94.jpg

Както вече сме споменавали, Apple активно работи върху вграждането на електронни елементи в каишките за своя умен часовник, които ще позволят разширяване на функионалността му. Три нови патентни заявки на компанията, публикувани вчера, показват напредъка й в тази област, разяснявайки методите, чрез които тези компоненти ще си взаимодействат.

Единият документ описва „триизмерна тъкан с вградени входно-изходни устройства“ и изследва възможността за използване на тримери за създаване на платформени структури, в които да бъдат разположени електронните части. Компонентите ще бъдат монтирани в малки джобчета в тъканта по време на производството. Патентът визира множество хардуерни решения, които включват пластове плат и постоянни магнити. В един от примерите два магнита са покрити с метал и са разположени един срещу друг, а проводниците в тъканта свързват бутона с управляващия модул. Магнитите са поставени така, че да се отблъскват помежду си в опорна структура от пяна и пружини, а когато се съберат при натиск, бутонът се задейства. Apple уточнява, че технологията може да се приложе в сменяемо устройство.

22603-27542-170831-Strap-2-l.jpg.1542d67714dbc53711e313e4f5d7266f.jpg

Втората заявка визира „плат с вградени електрически компоненти“ и детайлизира метода за интегрирането им в тъканта, чрез персонализиран процес на тъкане и специално изработени опаковки, които ще осигуряват закрепването на частите между влакната. В някои от примерите, тези опаковки съдържат сензори, светодиоди, релета и други микроелементи, капсулирани в корпус от влакнеста структура. Прекъсвачите, разположени в жлебовете върху корпуса, действат като изводи и си взаимодействат с проводящи влакна, преплетени в тъканта.

22603-27543-170831-Strap-3-l.jpg.e6eee7ce953dedaea7f2fa60f2c96541.jpg

Най-интересен обаче е третият одкумент, който описва „устройство за улавяне на тъкани“, съчетавайки двата предишни патента и детайлизирайки метода на допир и способността да се открият промените в капацитивно свързаните материали. С други думи, тъканта „усеща“ докосването на потребителя при определена конфигурация на сила. В някои от посочените примери, тя може да включва датчик за допир, настроен да открива пръста на потребителя близо до повърхността на материята. Това изисква най-малко две двойки проводящи нишки ориентирани напречно в по-голямо тяло и може да се използва в съпротивителни сензори, които да откриват докосване, чрез наблюдение на промените в импеданса.

22603-27545-170831-Strap-5-l.jpg.0b5546e7afd4b71b77bded795563522d.jpg

Документът описва двуслоен сензор, разделен от непроводим слой многовлакнеста тъкан. При прилагане на сила върху едната му страна, проводимите слоеве се избутват един друг, което води до промяна в капацитета, улавяна от сензорната верига. Подобна технология би могла да се използва като част от облекло, например ръкав, но може да се вгради и в гривна иил каишка.

Разбира се тези интересни открития са само част от хилядите патенти на Apple и дали тя ще ги използва в бъдеще, няма как да знаем, но не веднъж сме чували за плановете и да разшири функционалността на своя умен часовник, чрез добавяне на модулни каишки с различни функции и сензори, така че всичко изписано до тук, съвсем не е невъзможно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...