Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Оригиналната графична операционна система на Apple ще бъде достъпна безплатно през 2018 година


dessyteneva

Recommended Posts

Lisa.thumb.jpg.789975402dd3a6aaa51d61631955f90a.jpg

Ако някога сте искали да изпробвате графичния интерфейс на компютъра на Apple, който предшества Mac, трябваше да използвате емулатор или с повече късмет една от редките и скъпи машини. За щастие сега това ще стане по-лесно, след като музеят за компютърна история Al Kossow разкри, че изходният код за операционната система и програмите на Lisa ще бъдат публикувани безплатно през следващата година и това не е неофициално усилие – Apple преглежда самия код.

На практика всичко, което ще трябва за системата ще е на разположение, може би без американския наследствен речник, използван за проверка на правописа на LisaWrite. За съжаление ще трябва да коригирате сами работата си, по време на пътешествието във времето към далечната 1983 година.

Вероятно няма да можете да стартирате софтуера веднага, тъй като той е предназначен за различен процесор (Motorola 68000) и много по-строги ограничения в паметта, обаче самото наличие на кода може да е от решаващо значение за запазване на ключова част от историята на компютрите.

Lisa, която е кръстена на най-голямата дъщеря на Стив Джобс, е първият резултат от съдбовното му решение в Xerox PARC, където той се стреми да създаде достъпна за обикновената аудитория версия. Машината е бавна, ограничена и изключително скъпа – 9995 долара тогава, или около 24560 долара сега, но поставя основите на Mac и почти всеки друг компютър, базиран на мишката. Наличието на кода на Lisa трябва да запази духа на компютъра, след като и последната система спре да работи и да даде представа за това, което са мислили инженерите на Apple по онова време.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...