Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

  • 0

7 настройки за сигурност в iPhone, които е добре да активирате


gorgior
 Сподели

Въпрос

image.thumb.png.ca181ae61fe19e2e1590454e77a49a12.png

В наши дни няма да сбъркаме ако кажем, че смартфонът ни е прозорец към душата ни. В тези устройства се съхраняват нашите контакти, местоположение, снимки, имейли, съобщения и дори банковата ни сметка. Всичко това, взето заедно показва какви хора сме реално. И ако следите новините и сте наясно с проблама „кражба на идентичност“ навярно сте загрижени за сигурността на вашите лични данни.

 

Разбира се, да сме отговорни и загрижени за себе си, не означава да спрем да ползваме смартфони. Има някои малки стъпки, насочени към неприкосновеността на личния живот, които можете да предприемете, за да намалите риска, смятат от Mashable.

1. Местоположението ви

Много мобилни приложения непрекъснато събират данни за местоположенията на потребителите през целия ден и след това споделят тази информация с многобройни компании от трети страни. Добре е да деактивирате този достъп. За целта, на вашия iPhone, отидете до Settings -> Privacy -> Location Services. Вероятно ще видите, че функцията е включена.

 

6-1(1).jpeg

 

На този екран ще намерите списък с приложения, които са заявили или имат достъп до данните за местоположението ви. Освен ако не е за услуга, която всъщност трябва да знае къде се намирате, като приложението за карти, трябва индивидуално да изключите всяка отделна настройка на приложението на „Never“. Каквото и да правите, не оставяйте нито едно приложение на „Always“, особено ако това е приложение за времето.

2. Камерата

Повечето от приложенията на вашия iPhone вероятно са ви поискали и са получили достъп до вашата камера. Повечето от тях обаче не се нуждаят от такъв достъп, за да функционират правилно. Искате ли да използвате Snapchat филтри? Добре, приложението се нуждае от достъп до камерата ви. В това има смисъл. Но мотивите на други приложения за достъп до камерата ви може да са по-малко ясни и затова не им го давайте без добре да сте обмислили ситуацията. Отидете до Settings -> Privacy -> Camerа и прегледайте приложенията, на които сте предоставили достъп до камерата. Забранете достъпа на тези, за които ви се струва съмнително това изискване.

3. Микрофонът

Може да се изненадате колко много приложения на вашия iPhone са поискали достъп до микрофона на устройството. Ако приложението няма ясна причина да се нуждае от достъп до микрофона ви, не го предоставяйте.

 

6-2(23).jpg

 

За да деактивирате достъпа на конкретно приложение до микрофона, отворете Settings -> Privacy -> Microphone. Не се притеснявайте че може да прекалите, тъй като винаги можете да се върнете и да върнете нещата по-старому.

4. Проследяване за реклами

Знаете ли, че iPhone има възможност да ограничи проследяването за рекламите? Е, има, но трябва да се уверите, че функцията е включена. Отидете до Settings -> Privacy и превъртете надолу до „Advertising“. Изберете функцията „Limit Ad Tracking“ и я включете.

5. Live Photos

Използвате ли настройката „Live Photos“ на вашия iPhone? Знаете ли какво е това? „С Live Photos вашият iPhone записва какво се случва 1,5 секунди преди и след като направите снимка“, обясняват от Apple. „Онова, което получавате е нещо повече от чудесна снимка; това е момент, заснет с движение и звук.“ С други думи, вашите „снимки“ всъщност са 3 секундно видео.

 

6-3(1).jpeg

 

Много хора са активирали тази функция, без да осъзнават какво реално са направили и като резултат, вместо да споделят една снимка с приятели и семейството, споделят нещо ... друго. Настройката се намира в горната част на приложението за камера, така че без да се замисляте може да я изключите.

6. Съобщения, които се показват на изключен екран

Получавате ли много iMessages? Както повечето хора, и вие навярно очаквате тези цифрови разговори да бъдат частен обмен между подателя и получателя. Но, разбира се, това не винаги е така. Когато получите съобщение и вашият iPhone е заключен, телефонът ви обикновено показва визуализация на това съобщение на екрана ви. Не само от кого е съобщението, но и част от съдържанието на съобщението. И ако имате навика  да слагате смартфона си на масата в конферентни зали или на бюрото, всеки може да види тези съобщения.

 

За да деактивирате функцията отидете до Settings -> Notifications и превъртете надолу до „Messages“. Под „Messages“ има опция „Show Previews“. Изберете „Never“. По този начин все още можете да видите, че имате съобщение - и дори от кого е съобщението - но не и съдържанието му.

7. Гласовата поща

Знаете ли че хакерите могат да отвличат акаунтите на WhatsApp, Google и PayPal с гласова поща? С помощта на недостатъци в системата за защита на гласовата поща, нападателите се възползват от пълен контрол. Какво можете да направите? Задайте 9-цифрена парола за гласовата си поща. Отидете в Settings > Phone и превъртете надолу до "Change Voicemail Password." Вашият iPhone трябва да ви позволи да изберете 9-цифрен код, който ще ви помогне да защитите личните си данни.

Автор: EMPOWER

Източник: digital.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

0 отговора на този въпрос

Recommended Posts

Все още няма отговори на този въпрос. Бъдете първи добавете отговор!

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори на този въпрос...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
  • Добави ново...