Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Ден от историята на Apple


gorgior
 Сподели

Recommended Posts

Стив Джобс признава провала на MobileMe

 

image.thumb.png.9b78d6d4b49d79dfe88414d912c5dabe.png

4 август 2008 г .: Стив Джобс признава като грешка пускането на MobileMe едновременно с  iPhone 3G, App Store и софтуера за iPhone 2.

Към 2008 г. Джобс определи облачната услуга като следващата стъпка в стратегията за дигитален хъб на Apple, малко след завръщането й в края на 90-те.

MobileMe е трябвало да разшири обхвата си, за да включи собственици на iPhone и iPod touch.

Благодарение на услугата потребителите можеха дистанционно да съхраняват адресни книги, документи, календари, изображения, имейли и видеоклипове и да ги синхронизират с всички устройства на Apple за годишна абонаментна такса от $99.

Лошият старт на MobileMe

Веднага след старта на 9 юли 2008 г. MobileMe изпадна в проблеми с нестабилното обслужване на клиенти и трудности с предварително разрешение. Голямата катастрофа с електронната поща, която засегна всеки стотен клиент, остана нерешена до 29 юли.

Стив Джобс трябваше да признае, че стартирането на услугата MobileMe трябва да става на етапи: първо, синхронизация с iPhone, след това Mail, а след това календар и други приложения. Той освободи лидера на екипа, отбелязвайки изключително лошото й представяне и го замести с Еди Кю.

В крайна сметка MobileMe съществува до средата на 2012 г., докато Apple не затвори услугата, като година по-рано спря да я рекламира на нови клиенти.

През октомври 2011 г. iCloud замени MobileMe. Въпреки че новата услуга все още е далеч от перфектната, iCloud имаше по-успешен старт от предшественика си.

Източник: applespbevent.ru

 

 


 
Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 3 седмици по-късно...
 • Отговори 336
 • Created
 • Последен отговор

Топ автори в тази тема

 • gorgior

  317

 • Alxx®

  16

 • arm11

  2

 • Русев

  1

FireWire носи на Apple първата награда Емми

 
image.png.4fe07c9530627eb83bac81eea6b946f9.png
22 август 2001 г.: Apple печели първата си награда Emmy за разработване на FireWire, високоскоростна шина, която ви позволява бързо да прехвърляте данни между Macintosh и видеоустройства, като цифрови камери.
 

Всъщност разработката на FireWire (известна още като IEEE 1394) е в ход от 1986 г. за подобряване на оперативната съвместимост между устройствата. След като Джобс се върна в Apple, FireWire стана част от стандартния набор от инструменти за Mac за преместване на видео от камери към компютри, където изображенията могат лесно да се редактират и разпространяват.

FireWire: Уникална технология за масовия пазар

Въпреки факта, че разработването на шини започва извън Apple, с течение на времето Джобс примамва изобретателите да създадат наистина революционна технология със скорост на пренос на данни до 400 Mbps, което е около 30 пъти по-висока от честотната лента на популярния стандарт за USB периферни устройства.

 

Благодарение на своите предимства, FireWire се оказа невероятно популярен сред ползвателите, от обикновени потребители до професионални  индустрии като Sony, Canon, JVC и Kodak.

Появата на FireWire стимулира създаването на мобилни видео и евтини цифрови камери, както и услуги като YouTube. FireWire направи Mac един вид „дигитален хъб“ за свързване на всички цифрови устройства, увеличавайки максимално производителността на предаване и обработка на видео.

Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Sony брандират порта като i-link ;) Това е една от технологиите, за които Епъл заслужава истински адмирации. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 

Уникален Apple 1 продаден за огромна сума

image.thumb.png.9ab0a5dc340b65df00cd655282762ef4.png

25 август 2016 г.: Много рядък екземпляр на компютъра Apple 1 се продава на благотворителния търг CharityBuz за 815 000 долара.

Apple 1 е първият компютър на компанията, издаден през юли 1976 г. Съоснователят на Apple, Стив Возняк, започва да го разработва като хоби за показване на съмишленици в местния компютърен клуб Homebrew.

Стив Джобс го убеждава, че е необходимо да се организира пускането в продажба на устройството,  договаряйки се с близкия магазин за компютри срещу 500 долара за брой. Общо са пуснати 175 компютъра на Apple-1. Към днешна дата са останали около 60 от тях.

«Celebration» Apple-1 и неговите особенности

Във версията Celebration на Apple-1 е въведена зелена печатна платка, която не се използвала в моделите за продажба, което значително увеличаяа стойността на модела. Освен това компютърът на търга бил представен с уникални аксесоари и пълен комплект оригинална документация.

Въпреки че цената на търга не достига очакваните 1 милион долара, тя е втората най-висока сума, платена някога за Apple-1.

Рекордът е поставен през 2014 г. на търг в Ню Йорк в размер на 910 000 долара, въпреки че преди това се очаквало да получи 300 000 - 500 000 долара.
 
10% от приходите от продажбата на Celebration Apple-1 бяха дадени за благотворителност за борба с левкемия и лимфом.
 

 

 

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пускат iMac G5 вдъхновен от  дизайна на iPod

image.thumb.png.a8d79065bd522f2e2e8cb4087d5b0b4f.png

31 август 2004 г.: Apple пуска iMac G5, оригинален бял пластмасов компютър, който прилича малко на най-големия iPod в света.

За разлика от обемния iMac G3 и необичайния iMac G4 - разположен в 2-инчов корпус, новият модел се откроява с  форма, типична за съвременните ултратънки алуминиеви настолни компютри Mac.  Със своите 17 и 20-инчовите широкоформатни дисплеи iMac G5 изглеждат невероятно луксозни.

Това не е изненадващо, тъй като негови създатели са хората, които ни донесоха iPod.

Под капака на iMac G5
 
Що се отнася до хардуера - iMac G5 се предлага с 160 GB твърд диск, 256 MB SDRAM на 400 MHz, графична карта Nvidia GeForce FX 5200 Ultra и вертикален DVD-R SuperDrive. За връзка с интернет и други устройства се използва технологията FireWire на Apple, USB 2.0, AirPort Extreme и Bluetooth.
iMac G5 е последният от серията, където се използва процесор PowerPC и всеки потребител може лесно да актуализира вътрешната конфигурация, като развие трите винта.

 

От Юни 2005 г. Епъл преминава на процесори ИНТЕЛ.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 Съобщават, че Стив Джобс смята да напусне Apple

image.thumb.png.e3e0a4f4ad49db735c4ee034e4fe1365.png

2 Септември 1985 г.: На този ден пресата съобщава, че Стив Джобс е в процес на създаване на собствена компания, която да се конкурира с Apple. Слуховете са публикувани от индустриалното издание InfoWorld, след като Джобс продава за 21,43 милиона долара акциите си в Apple.

Преди това Джобс беше отстранен от поста ръководител на подразделението Macintosh, само година и половина след като първият Mac влезе в търговската мрежа и въпреки добрите отзиви, той имаше разочароващи продажби. Никой не е очаквал 30-годишният съосновател на Apple да напусне компанията изцяло. Но слуховете се потвърдиха в началото на Септември, когато изплуваха новини, че Джобс е продал 19,7% от акциите си в Appl през предходните два месеца.

Създаването на NeXT

Продажбата на 850 000 акции през юли за 14 милиона долара и още 500 000 акции през август за 7,43 милиона долара провокират слухове, че Джобс скоро ще отвори собствено предприятие.

По това време той много често общува с нобеловия лауреат Пол Берг, биохимик от Станфорд, който разказва за сложността на генетичните лабораторни изследвания. Когато Джобс попита не могат ли да бъдат симулирани на компютър, ученият се заинтересува от тази идея.

В резултат на това след няколко месеца Джобс създава нова компания NeXT, която планира да произвежда образователни компютри, въпреки че впоследствие обхватът й от интереси се разширява.
NeXT е следващата стъпка в кариерата на Джобс и в крайна сметка проправя пътя за триумфалното му завръщане в Apple.
Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Стив Джобс отменя прехвърлянето на екипа Newton в нов офис

image.thumb.png.cd70f58977071825a3e30595bb91405a.png

4 септември 1997: На този ден екипът за разработка на продуктова линия Apple Newton получава заповед от Стив Джобс да не се мести в новите си офиси.

Apple стартира персоналния дигитален асистент  Newton през 1993 г., когато Джобс работи извън компанията. Устройството, предшестващо своето време, предвижда разпознаване на ръкопис и технология за изкуствен интелект в мобилен форм-фактор.

За съжаление, в ранния етап на лансирането на Newton има много недостатъци, които хвърлят сянка върху марката. Впоследствие те са елиминирани в Newton MessagePad 120, който се превръща комерсиален успех за Apple, оценен от критиците.

Обаче никой не вижда дългосрочна перспектива в Newton и по-рано Джил Амелио се опитвал многократно да продаде евтино тази технология на компании като Samsung и Sony. Когато всички отказали, Apple решила да направи отдела на Нютон отделно дъщерно дружество и да им даде офиси.

Началото на iBook

Връщайки се в компанията като изпълнителен директор, Джобс не е съгласен да предостави автономия на Newton, тъй като не вижда причина да харчи ресурси за подкрепа на продукт, който се продава в малки количества.

Въпреки това той се заинтересувал от един от продуктите на Newton от линията - eMate 300, който има вградена клавиатура и цветен дизайн на миди. Той става предшественик на по-късната версия на iMac G3 и iBook от дизайнера на Apple Джони Айв.

Пет дни след като им отказва да се преместят, Джобс  връща продуктовата линия под свое ръководство и се съсредоточава усилията върху разработването на eMate 300.
 
В началото на следващата година Apple се отказва от Newton MessagePad, фокусирайки се върху Macintosh.

 

 

 

 

 

 

 

 

Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

iTunes Store достига 10 миллиона музикальни изтегляния

image.thumb.png.c8ec74701803dacac63a23d5b20e8243.png

8 септември 2003 г .: На този ден Apple съобщава, че е продала 10-милионната песен на iTunes, която се e превърналa в хит - "Complicated" на Avril Lavigne. Всъщност 10-милионната iTunes песен била изтеглена на 3 септември в 11:34 ч. Тихоокеанско време, но Apple изчакала няколко дни, преди да пусне новината.

Джобс отбеляза, че появата на iTunes Store, заедно със зашеметяващия iPod, който сега позволява да държите 10 000 песни в джоба си, се превърнал във важен исторически момент за любителите на музиката и цялата музикална индустрия.

 

Други исторически събития в iTunes

Няма съмнение, че 10 милиона изтегляния по това време звучиха впечатляващо. Въпреки това, след много години, този брой изглежда незначителен в сравнение с по-късни исторически периоди.

През юли на следващата година Apple обяви, че iTunes Music Store е продал своята 100-милионна песен „Somersault Zero 7“.

Междувременно, през февруари 2010 г. iTunes продаде своята 10-милиардна песен -  "Guess Things" на Джони Кеш. Днес, според официалните данни, броят на изтеглянията на iTunes Store надхвърля 40 милиарда, въпреки плановете на Купертино за Apple Music.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Стив Джобс се връща на работа след присаждане на черен дроб

image.thumb.png.345b44a51e3c17fe152ceac5cf962940.png

9 септември 2009: На този ден Стив Джобс, който се е завърнал в Apple след успешна трансплантация на черен дроб, е посрещнат с буря от аплодисменти по време на речта си на есенното събитие, което продължава почти минута.

Той отваря презентацията с необичайна тема, засягайки здравето му и изразява благодарност към донора на органи, чийто черен дроб е получил. В същото време Джобс каза: „В изправено положение съм, върнах се в Apple и се наслаждавам на всеки ден“.

 

На събитието той представи iPad като последния нов продукт в невероятната линия от хитове, включваща iMac, iPod, iTunes Music Store и iPhone, които се появиха след като той поемястото на изпълнителен директор на Apple.

Последното завръщане на Джобс в Apple

Десетилетие по-късно ние знаем много повече за завръщането на Джобс, отколкото през 2009 г., включително факта, че въпреки успешната трансплантация на черен дроб, ракът на панкреаса в крайна сметка доведе до смъртта на изпълнителния директор на Apple две години по-късно.

Точно в този момент Apple повиши интереса си към продукти за проследяване на здравето, което доведе до инициативи като HealthKit, ResearchKit и различни сензори в Apple Watch. Със своето приложение за здраве Apple вече лесно регистрира потребителите на iPhone като донори на органи.

По-късно Джобс подаде оставка като изпълнителен директор поради здравословното си състояние, тъй като не можеше да отдели достатъчно време и енергия за работата си.

 
 
 
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Напускането и възвращенето на Стив Джобс с дванадесет годишна разлика

image.thumb.png.2cfd7694fa282d5fe998edf03822c52d.png

16 септември 1985 г. и 1997 г. Тези две дати имат абсолютно полярно значение за кариерата на Стив Джобс в Apple. На този ден през 1985 г. той напуска компанията, която основава, а след това, 12 години по-късно, официално се завръща в Apple като новия временен изпълнителен директор.

Напускането на Стив Джобс през 1985 година

Историята на напускането на Джобс през 1985 г. е добре известна. След като губи битката в конферентната зала на Джон Скали, той решава да напусне компанията, която е основал. Джобс взима няколко служители на Apple със себе си и създава компютърната компания NeXT Inc. Въпреки че компанията никога не се откроявала с голям успех, ръководството й позволило да подобри способностите си като изпълнителен директор.

Също така в този период, той става милиардер благодарение на успешната инвестиция в Pixar Animation Studios.

Връащенето на Стив Джобс през 1997 година

Придобиването на NeXT от Apple през декември 1996 г. за 400 милиона долара върна Джобс в Купертино. Базираната на UNIX операционна система, разработена в NeXT, постави основата за развитието на OS X. По това време Apple се управлява от Джил Амелио, изпълнителен директор, при който компанията получава най-лошите тримесечни резултати.

Когато Амелио напуска, Джобс предлага на Apple да намери нов лидер, като поема временно длъжността изпълнителен директор.

На 16 септември 1997 г. Apple официално обява Джобс за временен изпълнителен директор и на тази позиция Джобс дори пуска iMac G3.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Радикалното обновление в iOS 7 разделя феновете

image.thumb.png.05e11b2f893f34dea884c3198a7e1849.png

18 септември 2013 г. В този ден iOS 7 ще дебютира с радикална актуализация на дизайна, която разделя света на технологиите.

iOS 7 с нов дизайн бешее представена за първи път феновете на Apple  в началото на лятото на WWDC. И въпреки че Тим Кук го нарече „страхотен потребителски интерфейс“, не всички веднага разбраха и оцениха настъпването на новата ера в разработката на софтуер на Apple, ръководена от Джони Айв.

 

 

Това беше най-голямата актуализация на iOS през последните години, която премахна скеуморфичния дизайн , заменяйки го с по-прости икони с абстрактни елементи на управление на настройките.

iOS 7: изменение на дизайна и не само

Обаче далеч не всички приеха положително отклонението от скеуоморфизма, когато виртуалните обекти изглеждаха по-реалистични. Но Джони Айв смяташе такъв дизайн за остарял, тъй като до 2013 г. повечето потребители вече бяха разбрали принципа на работа на съвременните смартфони и нямаха нужда от подсказки.

 

Ставайки главен дизайнер на Apple, той напълно преосмисли подхода към естетическия вид на много елементи в iOS 7, като допълнително въведе обновения център за известия, автоматично актуализиране на приложения, системата AirDrop и преработен гласов асистент Siri в обновената операционна система.

Според Apple iOS 7 получава най-бързото приемане в историята. Около 35% от устройствата бяха актуализирани за един ден, а през първите 5 дни тя беше инсталирана на 200 милиона устройства с iOS.

Сега, с напускането на Джони Айв от Apple ще бъде интересно ли е да видим кога ще има следващ голям редизайн на iOS?

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Акциите на Apple преодоляват ценовата бариера от 700 долара

image.thumb.png.f3d52349627af37d3e31777f66cf3cb4.png

17 септември 2012 г.: Цената на акциите на Apple се покачва до 700 долара на този ден, на фона на предварителните поръчки на iPhone 5. Това беше основен момент за Apple в постигането на най-висока пазарна капитализация сред други публични компании, която нарасна с 2 милиона за 24 часа

Трябва да се отбележи, че през 2012 г. Apple имаше бърз успех, а впечатляващият растеж на цените на акциите беше просто още едно значително събитие в поредицата от главозамайващи рекорди, които компанията постави през последните няколко години.

Удивителният успех на Apple

В началото на 2006 г. Apple надмина по капитализация компанията Dell, чийто основател навремето заплаши да я затвори. Няколко години по-късно Apple изпревари Microsoft, която доминира през 90-те. През август 2011 г. тя успя за кратко да изпревари ExxonMobil и да се превърне в най-ценната компания в света.
През февруари 2012 г. пазарната капитализация на Apple надхвърли 500 милиарда долара, през април 600 милиарда долара, а през септември 650 милиарда долара. Това бяха отлични показатели за компания, чиято цена на акциите спадна до 12,88 долара в края на септември 2000 г.
Оттогава Apple продължава успешния си напредък на финансовия пазар и миналата година стана първата американска компания, която пречупи пазарната максимална стойност от 1 трилион долара.
Към днешна дата AAPL се търгуват малко под $ 220 долара, но не бива да забравяме за раздробяването на акциите 7: 1 през 2014 г.
Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Компанията обявява своя набор от основни ценности

image.thumb.png.e147d94d321458b2dfccc3b76f0352c0.png

На 23 септември 1981 г. Apple излага основните си ценности, много години преди Стив Джобс да ни призове „да мислим по различен начин“, а Тим Кук да каже, че Apple трябва да действа като „силата на доброто“.

Въпреки че този набор от правила е написан преди почти 40 години, стойностите, които Apple смятала тогава за важни за своята марка, остават актуални и днес, определяйки я като уникална компания, която се занимава не само с продажбата на компютри.

Ценности наApple през  81г.

Определяйки основните ценности, Apple се позиционира като компания, която се стреми да направи положителни промени в обществото, за да постигне прогресивната си цел: един човек, един компютър. Екипният дух на работа е важен, когато всички са готови да спечелят или загубят, но всеки има възможност да направи промяна. Компанията подчертава своята ангажираност към създаването на среда, в която ценностите на Apple процъфтяват.

Въпреки че този набор звучеше като хипи мантри, той имаше голямо практическо значение. До началото на 80-те Apple вече не беше малък стартъп, където всички членове на екипа се познаваха, а се превърна в активно развиваща се компания, която започна да се сблъсква с проблема за поддържане на качеството на работа в процеса на нейното разширяване.

Ценност на „Apple Values“

 

Днес Apple продължава да работи в съответствие с тези правила, за което свидетелства речта на Тим Кук по време на неговото поемане на длъжността изпълнителен директор на Apple, където той заяви :

 

Цитат

„Ние вярваме, че сме на планетата Земя, за да създаваме страхотни продукти и това е непроменено. Вярваме в дълбочината на сътрудничеството и взаимната подкрепа на нашите групи, което прави възможно въвеждането на иновации по начин, който никой друг не прави. Имаме честността да признаем, когато грешим, и смелостта да се променим. „Мисля, че тези ценности са толкова вкоренени в компанията, че Apple ще успее.“

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Конфронтацията между Apple и Eminem в съда

image.thumb.png.301c925acf4863e1f84894734dcfaf54.png

24 септември 2009: На този ден адвокатите на Apple са принудени да защитават компанията от музикалния издател на рапъра Eminem - Eight Mile Style.

В съдебното дело се твърди, че Apple незаконно продала 93 песни на Eminem в музикалния магазин iTunes. Нещо повече, Apple не за първи път се намира на отсрещната страна на преградата в съдебната зала с рапъра от Детройт. Предишният конфликт беше свързан с незаконната употреба на популярния сингъл на Eminem „ Lose Yourself “ в iTunes.

Развитие на историята на конфликтите

По времето когато Apple подписала договор с Aftermath Entertainment, лейбъл основан от Dr. Dre, наставникът на рапъра, смятала, че сделката включва права върху цифрови продажби на сингъла на Eminem. Но адвокатите от Eight Mile Style заявили, че в договора на Eminem има клауза, която сочи, че за цифрови продажби трябва да се направи отделна сделка. Издателят поиска 150 000 долара за всяко нарушение, като общата сума е в размер на 14 милиона долара.

Юристите от Apple твърдят, че компанията е плащала 0,7 щ.д. на Aftermath и 9,1 щ.д  на Eight Mile Style за всяко изтегляне.

 

В крайна сметка Apple и Eminem прекратиха делото, но събитието беше значително, както и правната битка на Apple с Бийтълс, подчертавайки новите предизвикателства, с които компанията се сблъсква, превръщайки се в основен играч в музикалната индустрия.

Днес Apple и Eminem имат добри отношения и рапърът дори се появи в радио Beats 1, за да го промотира.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изтичането на информация за iPhone 4s провокира собствения код на Apple

image.thumb.png.545eaa31e972f2c17cc7d1efd12450fb.png

1 октомври 2011 г. , няколко дни преди официалното обявяване на излизането на iPhone 4s, в Интернет се появява информация за него. Това се дължи на най-новата бета версия на iTunes, която по невнимание хвърля светлина върху името на новото устройство. В същото време става ясно от кода на iTunes, че новият телефон на Apple ще се доставя в черно и бяло.

image.png.408cfe65055111347b0d7134f26c936b.png

IPhone 4s беше последният в линията на iPhone, пуснат по време на живота на Стив Джобс. Този модел се появи две години след излизането на iPhone 3GS през 2009 г., като затвърди особената стратегия на Apple да пуска големи актуализации на iPhone на всеки две години.

Успехът на продажбите на iPhone 4s

Последният iPhone, на който Стив Джобс работи директно, iPhone 4s, беше страхотен телефон. Той имаше по-бърз A5 чип, подобрена 8-мегапикселова камера за запис на 1080p HD видео и новият виртуален асистент Siri.

Може би затова преждевременното разкриване на името и външния вид на iPhone 4s не се отрази на популярността на устройството. Телефонът на Siri се появи в разгара на периода, когато светът започна да полудява с iPhone. Това беше единственият път в историята на Apple, когато дебютът на новата версия се състоя във време, когато продажбите на предшественика му продължиха да растат.

Интересът към него нарасна още повече, след като Джобс преждевременно почина на 56-годишна възраст, само няколко дни преди iPhone 4s да постъпи в продажба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

IBM и Apple заравят брадвата на войната

image.thumb.png.69c7bb320da2efca00c749f90685c4b4.png

2 октомври 1991 г.: На този ден студената война между Apple и IBM приключва и компаниите се съгласяват да оставят настрана различията си.

След жестока конкуренция през последното десетилетие двата техно гиганта провеждат пресконференция в хотел „ Fairmont “ в Сан Франциско, за да обявят новото си партньорство.

Съперничеството между Apple и IBM започва с пускането на персоналния компютър на IBM през август 1981 г. Въпреки факта, че IBM приветства всички производители на персонални компютри на страниците на The Wall Street Journal, Apple не спира да ги позиционира като враг №1.

Основната причина беше успехът на IBM на пазара, чиято марка вече беше разпознаваема, докато Apple едва започваше да завоюва мястото си под слънцето. Най-ясно Apple демонстрира това в своята реклама за Macintosh от 1984 г.

От конкуренти до партньори

В началото на 90-те Apple разбира, че Microsoft представлява по-голяма заплаха от IBM. Скали реши да се съсредоточи върху издаването на софтуер, като избута хардуера на заден план. През април 1991 г. той демонстрира Apple OS, работещ на компютър с IBM PS / 2 Model 7, след което двамата бивши конкуренти се съгласиха да работят заедно. IBM помогна на Apple да завърши Pink OS, която е създадена да работи на IBM компютри и лицензира Apple да използва своя PowerPC процесор.

Преминаването от процесори на Motorola 68000 към PowerPC беше първият от два случая, при които Apple смени доставчика на чипове. Следващият път беше през 2005 г., когато Стив Джобс премина към чипове на Intel.

В крайна сметка сътрудничеството спиа и Appleсе отказва от него през 1995 г.  Компанията решава да купи NeXTSTEP, което доведе до връщане на Джобс към компанията.

Днес Apple и IBM често си сътрудничат в корпоративните приложения, забравяйки за миналата конфронтация.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Майкъл Спиндлер отрича Apple да има големи проблеми

image.thumb.png.6d11ae97f0b3f1549a7b8ac70ed6844b.png

3 октомври 1994: На този ден изпълнителният директор на Apple Майкъл Спиндлър трябваше да увери света, че Apple не е „колос с глинени крака“.

Причината за подозрението беше спад в продажбите на Apple Mac, масови съкращения на служители и тримесечна загуба от $ 188 млн. След 15 месеца като изпълнителен директор, Спиндлер се опитва да убеди всички, че най-лошото е приключило.

Спиндлер изглеждаше като страхотен мениджър на Apple в началото на 90-те. Но първите му стъпки като изпълнителен директор включваха уволнението на служителите, изоставянето на скъпи проекти, замразяването на заплатите на мениджърите и отказ на много обезщетения.

Проблемите на Apple

Голям списък с проблеми, с които Apple трябваше да се справи по това време, беше предизвикан както от обективни, така и от субективни причини, включително:

 • спад на пазарния дял на САЩ в сектора на компютрите с 14,2%;
 • спад в продажбите на софтуер на Apple;
 • Укрепване на конкурентни компании.

Apple беше изправена пред неочакваната поява на Microsoft Windows 95, която беше много добре приета от потребители, които вече не искаха да харчат пари за Mac OS на Apple.

Стъпките на Спиндлер бяха подобни на тези на Джобс след завръщането му в Apple, но той нямаше харизмата на Джобс и ясната визия за бъдещето на компанията. Освен това той не се появяваше на публично място четири месеца след като встъпи в длъжност, така че интервюто му с BusinessWeek предизвика голям отзвук.

 

Това беше един от най-разочароващите периоди в историята на Apple, който показва важността на усилията на Джобс да го възстанови след завръщането си.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • 4 седмици по-късно...

Излиза iPod с цветен дисплей

image.thumb.png.de66cf72587b69de0e3cddff080ecaf8.png

На 26 октомври 2004 г. Apple представи iPod, своя музикален плейър от ново поколение, способен да съхранява не само 15 000 песни, но и 25 000 снимки.

Това беше първият iPod с цветен екран и възможност за демонстриране на цифрови изображения и албуми, което беше важна стъпка в създаването на емблематичния музикален плейър на Apple.

В допълнение към 2-инчовия 65,536-цветен LCD с LED подсветка, устройството имаше още няколко иновативни функции. Подобренията включват увеличаване на времето за възпроизвеждане и възможността за изпращане на изображения до телевизор чрез S-видео кабел.

IPod се предлага в две конфигурации: 40 GB модел на цена от 500 долара и 60 GB версия за $ 600 долара. Това направи iPod привлекателно, макар и сравнително скъпо предложение.

 

Цветният екран на iPod изглеждаше много по-зрелищно от монохромните дисплеи на предишните iPod-и.

Менюто изглеждаше по-добре и интегрираната игра на пасианс най-накрая започна да работи. Освен това имената на изпълнители или имената на песни и албуми, които не се побираха на екрана, вече не бяха подрязани с елипси, а се превъртаха около екрана.

Очевидно пускането на устройства като iPod с висококачествен цветен дисплей, не беше прост опит за удължаване на живота на продукт, който отдавна държи гребена на успеха, прибягвайки до някои трикове. Това бяха първите стъпки за създаване на iPhone. Стартирането на iPod помогна на Apple да проправи пътя си към статута на истинска „първа мобилна“ компания.

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Скот Форстал е уволнен от Apple за неуспешен проект на Apple Maps

image.thumb.png.15f7639e02396e6ef3c98c810f45aba9.png

На 29 октомври 2012 г. Скот Форстал, старши вицепрезидент на Apple на iOS, беше уволнен след катастрофалното стартиране на Apple Maps. Apple сподели отговорностите му между други ръководители на отдели: Джони Айв, Крейг Федериги и Еди Кеу.

Заминаването му бе един от най-големите шокове на Apple откакто се завърна Стив Джобс. Амбициозният Форстол бързо се издигна в редиците в Купертино, като започна кариерата си в NeXT, веднага след като бе завършил университета в Станфорд. С магистърска степен по компютърни науки, Форстал работи с операционната система NeXTStep. И след като Джобс се завърна в Apple, той беше назначен отговорен за разработването на потребителски интерфейси за новата подобрена линия на Mac, а след това стана една от водещите фигури в развитието на iOS.

Началото на края на изгряващата звезда

Форстал напълно копира Джобс, дори в детайли, а колата имаше същата марка като легендарния съосновател на Apple. Някои спекулираха, че той може да стане бъдещият изпълнителен директор на компанията. Но след смъртта на Джобс, Форстал започва да губи влияние в Купертино и една от причините е борбата му за власт с Айв.

Новият изпълнителен директор Тим Кук избра да поддържа по-хармонична атмосфера в Apple, отколкото Джобс, който обичаше да наблюдава сблъсъка на силни личности.

Официалната причина за уволнението на Форстал беше лошата разработка на софтуера на Apple Maps. В допълнение, iOS 6 имаше приложение  часовник, в което дизайнът бе копиран незаконно от швейцарската железница, в резултат на което Apple трябваше да плати 20 милиона долара.

След като напусна Apple, Форстал остана до голяма степен в сянка, с изключение на редки изяви в пресата.

Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 часа, gorgior написа:

а след това стана една от водещите фигури в развитието на iOS.

Дрън-дрън - това е бащата на iPhoneOS a.k.a iOS.  Чичи иска да доразвият java базираната iPodOS, но Форстол печели спора който са водили и прави iPhoneOS от орязана версия на MacOS 10.4.10 Tiger.  Резултата всички го ползваме с кеф.

 

преди 9 часа, gorgior написа:

Но след смъртта на Джобс, Форстал започва да губи влияние в Купертино и една от причините е борбата му за власт с Айв.

Новият изпълнителен директор Тим Кук избра да поддържа по-хармонична атмосфера в Apple, отколкото Джобс, който обичаше да наблюдава сблъсъка на силни личности.

Всъщност, това е същинската причина да го разкарат. Мечтите на Айв за CEO, въплътени в гейски подход за "приятелска атмосфера", а Форстол беше жив нацист по отношение на качеството - скандалите и изискванията му по отношение на работата са били а-ла Чичковите, ама когато Чичи си отиде, гейовете във фирмата решиха да го разкарат щото не им изнася. На акционерите също. Акционерите искат да продават много, не искат да правят качествени неща. За разлика от Чичката не вдяват, че двете неща са взаимно свързани и сега просто ще карат по инерция.

 

преди 9 часа, gorgior написа:

В допълнение, iOS 6 имаше приложение  часовник, в което дизайнът бе копиран незаконно от швейцарската железница

Да, де...Айв дизайнер ама шефът на софтуера е виновен? :tooth: 

 

Няма какво да се лъжем - компанията е в застой, скуката лъха от всеки ъгъл, качеството пада главоломно и конкуренцията набира скорост. Този човек надали някога ще се върне в Епъл, но(дай Боже) да стане, ерата "for the crazy ones" ще се завърне с пълна сила.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Започват първите официални продажби на iPhone в Китай

image.thumb.png.8641aa1fbb625e869106c190590bcb2c.png

На 30 октомври 2009 г. , само две години след пускането на iPhone в САЩ, той става достъпен за продажба в търговска верига в Китай, което дава шанс на Apple да влезе в най-големия потребителски пазар в света.

По-рано редица регулаторни бариери блокираха достъпа на Apple до Китай, включително ограниченията за Wi-Fi. След решаването на тези проблеми, Apple създаде iPhone 3GS специално за китайския пазар.

Жителите на Китай преди това неофициално са закупували iPhone от самото начало на продукта, отключвайки с помощта на хакове, за да гарантират работата си в местните локални мрежи.

Apple и китайския пазар

Октомври 2009 г. бе белязан от първата поява на iPhone 3GS в Китай с цена 6,999 юана (1,025 долара) за топ модела - 32GB, което беше по-скъпо отколкото на черния пазар. В допълнение, легалните iPhone дойдоха без Wi-Fi поддръжка, така че продажбите им не станаха сериозен преломен момент за Apple. Само няколко години по-късно беше сключена сделка с China Mobile, която предостави по-широк достъп до потребителския пазар и допринесе за бързото увеличаване на броя на магазините за търговия на дребно на Apple в страната.

В момента Китай е водещ доставчик на приходи за App Store, а компанията продължава да разработва нови продукти специално за китайски потребители.

През 2019 г. Apple се изправи пред нови предизвикателства в Китай поради търговска война със САЩ, която засегна някои продукти. Apple обаче продължава да ръководи бизнеса си в страната, считайки я за гигантски потребителски пазар.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първият iPad mini излиза в продажба

image.thumb.png.b9ccd5e46cb27302cebe6119bce86915.png

2 ноември 2012 г .: iPad mini от първото поколение излиза в продажба с иновативни промени на Apple, включващи намаляване на размера на екрана до 7,9 инча. iPad mini - петият iPad пуснат от компанията, вместо стандартните 9,7 инча, има малък екран и е по-достъпен за много потребители.

Това беше един вид опит на Apple да противостои на нарастващия брой бюджетни устройства, които се появиха след пускането на първия iPad през 2010 г. от конкуренти, включително Google Nexus 7 и Amazon Kindle Fire HD.

Началната цена на iPad mini варира от 329 долара за основната 16 GB версия с Wi-Fi и до 659 долара за 64 GB модела с 4G LTE свързаност.

Наследството на iPad mini

Неговото излизане постави началото на нова тенденция на Apple, която беше лансирана по време на лидерството на Тим Кук: въвеждане на нови размери на екрана, за да попречи на търсенето на продукти от конкурентите. В този случай компанията демонстрира колко бързо може да се промени светът на таблетите.

 

Първият iPad mini беше страхотно устройство. С алуминиев корпус той бе станал значително по-лек и по-тънък от много от конкурентите си. Един от недостатъците беше резолюцията на екрана от 1024 х 768 пиксела. Но излизането на iPad mini показа готовността на Apple да експериментира открито с различни размери на дисплея.

Днес iPad mini е малко позабравена реликва. Apple пусна последната версия, iPad mini 4, през септември 2015 г. Благодарение на увеличените екрани на iPhone, мъничкият таблет на Apple вече не е необходим.

Редактирано от gorgior
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Apple подготвя дебютния старт на Mac App Store

image.thumb.png.b05e57993eb49ed297f5ce3708d40c1b.png

3 ноември 2010 г.: Apple се готви да стартира Mac App Store, като публично приема заявки от регистрирани разработчици, въвеждайки  "ерата на златния прилив" сред програмистите.

След като първите членове на iOS App Store спечелиха огромни суми пари, хиляди нови разработчици се втурнаха да се присъединят към техните редици.

Apple представи Mac App Store през октомври 2010 г., като обясни как работи. Вратите на онлайн магазина бяха отворени за бизнеса през януари 2011 г., когато разработчиците започнаха да предоставят продуктите си за одобрение от Apple.

Ябълката на раздора беше отказът на Apple да предостави демонстрации на приложенията, за което разработчиците настояха, считайки ги за жизненоважни за популяризирането на игри. Apple намери решение, като предлажи покупки в приложението като компромис.

image.thumb.png.7002bb3dc5b39c1bba8e477a813b3421.png

С Mac App Store започва ерата на цифровите продажби

Всъщност пускането на Mac App Store показа фундаментална промяна в историята на софтуера. Това наистина се превърна във важен етап в живота на много разработчици. Например, Pixelmator спечели $ 1 млн. през първите 20 дни. Друг разработчик, който започна с продажбата със седем копия на приложението си на ден, достигна нивото от 1500 изтегляния.

Не всички оцениха положително въздействието на Mac App Store върху разработчиците. По ред причини сред приложенията на Mac никога не е имало хитове , които да отразяват духа на времената, като Flappy Bird или Pokémon Go.

Стартирането му обаче ясно показа, че дните на частичните продажби на софтуер са преброени. Ерата на дигиталните продажби встъпи във владение. С отварянето на App Store Apple просто се ускори процеса.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отваряне на търговски обекти на Apple в магазините CompUSA

image.thumb.png.ad5df4651df2991ffd26043ba8813ab2.png

На 4 ноември 1997 г. Apple представи своя план за отваряне на малки търговски обекти в магазините на CompUSA в цялата страна.

Сделката с компютърния супермаркет CompUSA бе сключена малко след като Стив Джобс се върна в Apple като временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор. Това бяха трудни времена за компанията: продажбите на Mac продължиха да падат, пазарният дял на Apple намаля през последните 18 месеца, а животоспасяващият iMac G3 ще бъде пуснат на пазара чак август догодина.

Мини магазините на Apple в CompUSA

Новината за сделката с CompUSA шокира редица анализатори, но търговската верига повярва в успеха на продуктите на Apple, считайки, че ситуацията на пазара скоро ще се промени.

Хал Комптън, президент на CompUSA, беше убеден в дългосрочен план.

Успехът на iMac G3 бе подсилен от въвеждането на същия iBook. Компанията пусна Mac OS 8, най-успешният софтуерен продукт на Apple.

Доброто качество винаги е изпъквало продуктите на Apple. Но имаше три неща, които нараниха Apple в търговията на дребно: лошо изложени продукти, липса на място за рафтове и продавачи, които не знаеха за какво да говорят. За да преобърне тази тенденция, Apple сключи споразумение с CompUSA, откривайки подразделения в 40 магазина до Коледа 1997 г., но лошото им местоположение, често в задната част на търговските обекти на CompUSA не допринесе за успех и популярност.

Но днес е ясно, че мини магазините  на CompUSA всъщност бяха ранни прототипи на сегашните разкошни, луксозни търговски обекти на Apple.

 
 
 
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Списанието Fortune нарича Стив Джобс „СЕО на десетилетието“

image.thumb.png.a2fb9e07e29ba85febdfd688f646b931.png

5 ноември 2009 г . : На този ден списание Fortune присъди на Стив Джобс титлата „СЕО на десетилетието“, четири месеца след завръщането му в Apple след трансплантация на черен дроб. В своята публикация бизнес списанието отбеляза трансформацията на Джобс в технологичната индустрия, а също и ръководството на компанията, въпреки тежката финансова криза от 2008 г.

Няколко години след завръщането му Apple представи iMac G3, потвърждавайки, че компютрите Macintosh остават най-готините устройства на пазара, а също така пусна iPod и iTunes. Джобс стартира операционната система на Apple с OS X, базирана на UNIX и доведе до пускането на iPhone и App Store. По това време той се подготвяше да пусне и най-новия си продукт - iPad.

Стив Джобс: Краят на една ера

Стив Джобс получи тази награда във време, когато технологичният свят става наясно с факта, че няма да може да работи дълго време като изпълнителен директор.

Слуховете за здравословни проблеми се появиха през лятото на 2008 г., когато се яви на Apple Worldwide Developers Conference, той изглеждаше шокиращо изтощен. Apple твъреше, че е „хормонален дисбаланс“, но по-късно през 2009 г. призна, че проблемът е по-сериозен.

Тази награда бележи големия успех на Джобс в популяризирането на Apple, но след смъртта му си отиде цяла ера. Въпреки че Apple все още е технологичен лидер днес, много неща се промениха.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Сподели

 • Разглеждащи в момента   0 потребители

  • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
 • Добави ново...