Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Какво трябва да знаем за новата операционна система Huawei HarmonyOS


gorgior

Recommended Posts

image.thumb.png.d6266e0025a90625c36a8ae54a884e62.png

На специалната конференция, Huawei Developer Conference, Huawei представи официално HarmonyOS – нова базирана на микроядро разпределена операционна система, проектирана да предоставя по-качествено потребителско изживяване от всички устройства, във всякакви ситуации.

Обикновено новите операционни системи биват пускани на пазара паралелно с нов тип устройства. Още преди 10 години Huawei прогнозира бъдеще, в което изкуственият интелект и натупаните от човечеството знания и опит ще се интегрират във всички аспекти на живота ни и започна да работи в посока предоставяне на подобно изживяване на потребителите – такова, което да преминава отвъд границите на физическото пространство и да обхваща различни устройства и платформи.

 

HarmonyOS е лека и компактна операционна система с мощна функционалност, която ще бъде използвана първо в смарт устройства като часовници, монитори, тонколони и автомобилни системи. Чрез интегрирането на новата операционна система Huawei цели да създаде интегрирана и споделена екосистема за различни видове устройства, да създаде сигурна и надеждна дигитална среда и да предостави цялостно, по-интелигентно потребителско изживяване за притежателите на всички видове устройства.

 

Huawei_HarmonyOS_(1).JPG

 

 

 

1. „Безшевно“ свързване: Първата операционна система с разпределена архитектура, благодарение на която може да функционира гладко в екосистема, състояща се от различни видове устройства.

Чрез своята разпределена архитектура с разпределена виртуална шина, HarmonyOS предоставя споделена комуникационна платформа, разпределено управление на данни, разпределено организиране на графици и виртуална периферия. С HarmonyOS създаването на междуплатформени приложения става безпрецедентно лесно. Приложенията, базирани на HarmonyOS, ще могат да функционират гладко, бързо и ефективно на различни типове устройства.

 

Huawei_HarmonyOS_(5).JPG

 

2. Гладко функциониране: Deterministic Latency Engine и високопроизводителен Inter Process Communication (IPC)

HarmonyOS ще се справи с предизвикателството да осигури гладко функциониране на всички устройства с помощта на специален енджин, управляващ латентността - Deterministic Latency Engine, и високоскоростна вътрешна комуникация на процесите (Inter Process Communication - IPC). Енджинът за управление на латентността приоритизира изпълнението на задачите и предварително задава времеви слотове за изпълнението им. Така се осигурява ефективно планиране на системните ресурси, което намалява латентността на приложенията (забавянето на реакцията им) с 25,7%. От своя страна микроядрото ще направи комуникацията между процесите (IPC) до 5 пъти по-ефективно в сравнение с това на съществуващите операционни системи.

 

Huawei_HarmonyOS_(7).JPG

 

3. Сигурност: Базирана на микро ядро архитектура, която пренаписва правилата за сигурност и надеждност

HarmonyOS използва изцяло нов, базиран на микро ядро дизайн, който включва повишена сигурност и ниска латентност. Микро ядрото е проектирано да улесни функциите на ядрото на операционната система, давайки възможност за извършване на възможно най-много системни операции в потребителски режим извън ядрото, и добавяйки допълнителна взаимна защита на сигурността. Микроядрото от своя страна осигурява само най-базисните функции като управление на нишките и вътрешната комуникация на процесите (IPC).

 

Базираният на микро ядро дизайн на HarmonyOS използва формализирани методи за верификация, с което изначално пренаписва правилата за сигурност и надеждност в защитена среда - Trusted Execution Environment (TEE). Формализираните методи за верификация са ефективен математически подход за валидиране на коректността на системата от източника, докато традиционните методи за проверка, като функционална проверка и симулация на атаки, са ограничени до определени сценарии. За разлика от тях формализираните методи могат да използват модели на данни, за да проверят всички софтуерни пътеки.

 

HarmonyOS е първата операционна система, която използва формализирана верификация в защитена среда (TEE), с които значително повишава нивото на сигурност. В допълнение, микроядрото на HarmonyOS има значително по-малко код (приблизително една хилядна от този на ядрото на Linux), затова и опасността от атаки е значително по-ниска.

 

Huawei_HarmonyOS_(6).JPG

 

4. Унифицираност: Интегрираната среда за разработка позволява приложенията да бъдат разработени веднъж и имплементирани на различни устройства

HarmonyOS се характеризира със съвместима с множество устройства среда за разработка, унифицирана компилация от различни програмни езици, и разпределена архитектура, благодарение на което може да се адаптира автоматично към разположението и начина на работа на контролите на различни екрани, поддържа както drag-and-drop базирана работа, така и preview-oriented визуално програмиране. Това позволява на разработчиците по-лесно да създават приложения, които работят на различни устройства. В интегрираната среда разработчиците могат да кодират своите приложения веднъж и да ги имплементират за много устройства, което е основа за изграждане на високо интегрирана екосистема за всички потребителски устройства.

 

 

HUAWEI ARK е първият статичен компилатор (средата, която превежда от програмен език в машинен код, изпълняван от устройството), който работи на същото ниво като виртуалната машина на Android, позволявайки на разработчиците да компилират машинен код от много съвременни езици за програмиране. Поддържането на унифицирана компилация е предпоставка за разгръщането на креативността и повишаване на ефективността на разработчиците.

 

5. Как ще се развива в бъдеще Huawei HarmonyOS

По време на днешната конференция Huawei представи и пътя на развитие на операционната система. HarmonyOS 1.0 ще бъде първо интегрирана в продукти със смарт екрани, които ще излязат на пазара по-късно тази година. В следващите три години HarmonyOS ще бъде оптимизирана и ще бъде интегрирана в редица смарт устройства, включително в носими устройства, в HUAWEI Vision и в устройства за автомобили.

 

Успехът на HarmonyOS ще зависи от динамичността на екосистестемата от приложения, което е в ръцете на разработчиците. За да стимулира нейното разпространение, Huawei ще предостави HarmonyOS като система с отворен код, достъпна от цял свят. Във връзка с това, Huawei ще основе и фондация и общност, които ще подкрепят по задълбоченото сътрудничество с разработчици.

 

Китай е дом на силна еко система от приложения и има огромна потребителска база. Huawei ще постави основите на HarmonyOS на китайския пазар и след това ще я развие в глобалната екосистема. Huawei ще споделя своя ключов опит в сфери като свързаност, камери и изкуствен интелект. Компанията ще работи и със своите партньори за разработване на приложения и услуги, които ще позволят на потребителите да имат възможно най-доброто потребителско изживяване и ще донесе нов живот на индустрията. 

 

HarmonyOS ще донесе невероятни нови ползи на потребителите, доставчиците на оборудване и разработчиците. За потребителите ще предостави свързано и мощно интелигентно преживяване във всеки аспект от живота.  За доставчици на оборудване това ще им помогне да спечелят предимство в ерата на холистичния интелигентен подход, където 5G, изкуственият интелект и IoT ще се разрастват изключително много. В същото време HarmonyOS ще позволи на разработчиците да достигнат повече хора с по-малко инвестиции.

Автор: Милен Тончев

Източник: digital.bg

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всичко това ми изглежда бла-бла и съм сигурен, че няма да се случи точно така замислена и във времевите рамки, фиксирани тук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Напълно нормално е хората да си хвалят продукта и да се опитват да му направят добро представяне, та дори и да послъгват малко. :)

Дано това да стимулира другите производители да развиват своите ОС-и. Силната конкуренция винаги е в плюс за нас - потребителите.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Толкова Unix, колкото и всички останали. При правилен бизнес подход, развитие ще има и то бурно. Докъде ще стигне - поживëм, увидим.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поредната мъртвородена ОС. Уникални глупости изписани, с цел да впечатлят неграмотни люде, които нямат идея какво се говори. На грамотните пък им става смешно. Не вярвам да уплашат Епъл, Гугъл или Майкрософт.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То идеята не им е да уплашат Епъл или Гугъл, а да спасят положвнието ако вторите им спрат кранчето....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Идеята е китайците да минат на следващото ниво, ама не ми се вярва да успеят. Това не става само с пари, а най-вече с визия. Това тук си е научна фантастика и най-малко пък тия ще я осъществят. Нищо лично срещу тях, но с кражба на технологии, без ти да измисляш нови такива, лидер не се става.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Баш тука не съм съгласен. Хуавей визията си я има, а относно кражбата на технологии - Епъл също краде и то постоянно. След айфона не са измислили почти нищо, а го карат само на "подобряване". В крайна сметка тази ОС е най-обсъжданата новина в последно време. Не вярвам всичко да е само приказки.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Стига де, хуяуей телефоните д преди няколко години бяха точно копие на айфоните чак до лентите между отделните части както бяхо 6, 6S и 7.
Плановете са им големи, топките малки :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То до преди няколко години  всички телефони бяха копие на айфон. И точно това им беше грешката. ;) От друга страна Епъл пък през последните 7-8 години ни продава едни и същи като визия продукти, което малко или много почва да писва. Но тук говорим за ОС-и. Завчера се занимавах един час с един смарт телевизор Филипс и честно да ти кажа останах радостен, че преди няколко месеца избрах ЛГ-то . За час не успях да направя нищо от това, което ми се щеше по телевизора. Системата Ми Хоум на Шайоми пък ме кефи как се развива. А и те крадът и то яко.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колкото HP и Samsung успяха с техните ОС, толкова и хуйвей ще се наложи. То Майкрософт се сгромоляса с хич нелоша мобилна ОС, та тез несретници. Ако работи с приложенията в google play, ще оживеят, ама ако ги резнат и всичко свършва.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И това на фона на напрекъснато увеличаващите им се продажби... Аз съм оптимист за тази ОС

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля,че ще се наложи.А и да кажем,че наложените OS вече няма какво интересно да ни предложат,една нова OS ще дойде добре за доста хора.Ще се направят форуми,ще запчне едно "рутване",къстъм ромове и т.н. Абе ще има занимавка.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Дори и основно в Китай да продават, пак ще са много напред. Първо, китайците са националисти, второ има и натиск за покупка на родни стоки и трето, но никак последно - Китай е почти 1/3 от населението на земята. Ако го разделим и на активно население, процентът става застрашителен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, и всеки китаец в активна възраст има по 2 телефона, те и затова китайските марки са на 3-то и 4-то място по продажби. Ако махнеме продажбите в Китай и вземеме останалия свят, картината ще е друга.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И ако махнем продажбите в Китай кой ще излезе пред тях? Сони или Нокия? Стига глупости.
Отделно в момента Хуавей разработват свои карти и навигация съвместно с Яндекс и Буукинг. Това значи, ще хванат добри ключови позиции на руския пазар, който също не е малък. Стига са им само бившите СССР.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
×
×
  • Добави ново...