Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Защо Apple уби уби MacBook Pro

gorgior

Recommended Posts

При Тим Кук Apple реши, че всички продукти на компанията трябва да обслужват нуждите на iPhone. В резултат на това MacBook Pro загуби своята водеща позиция на продукта.

image.png.e5e0165bdf8262f121f9f891296c72a2.png

MacBook Pro на Apple остава легендарен продукт, но през последните няколко години базираната в Купертино компания го изтласка в сенките. Всички лаври отиват за iPhone. Но не става въпрос само за прехвърляне на общественото внимание от един продукт към друг. Настоящият MacBook Pro е просто бледо подобие на шедьовъра от миналото.

Някога в далечната 2006 г., Стив Джобс излезе на сцената и припомняйки предишните лаптопи на Apple, обяви излизането на MacBook Pro. Това устройство всъщност определи стратегията на Apple за следващите пет години. MacBook Pro се предлагаше с процесора Core Duo на Intel, алуминиев калъф, клавиатура с подсветка и магнитен конектор за зареждане, така че ако се спънете на жица, лаптопът не пада от масата.

Четири пъти по-бърз от G4 PowerBook. Той е беше лаптоп на века.  Apple на Джобс финализира дизайна, подобри производителността, въведе нови приложения и пусна 17- и 13-инчови версии.

Когато дойде време да се конкурират по-леките лаптопи от Microsoft (и евентуално голямото излитане на нетбуци), топката  беше поета от MacBook Air, докато Pro продължи да разширява границите с Retina Display, по-мощни приложения и остана златният стандарт за надежден лаптоп, който може да направи всичко, навсякъде без компромиси.

image.png.0d82f90f98b958d1513c0b43b57dd573.png

През 2011 г. Тим Кук пое поста на изпълнителен директор. Няколко години по-късно приоритетите му станаха очевидни - iPhone!

Не трябва да казваме, че Apple не е трябвало да се съсредоточава върху iPhone: в крайна сметка това беше възможност да заеме господстващо положение на новия пазар (друг въпрос е дали 20% -ният дял на Apple може да се счита за доминиращ). Въпреки това Кук и Apple решиха, че всички останали продукти на компанията трябва да обслужват нуждите на iPhone.

Това означава, че семейството на Mac  лаптопите и особено MacBook Pro трябваше да отстъпи назад в сенките и да служи само като фон за iPhone. Новите технологии станаха достъпни предимно на iPhone и iOS, а Mac и macOS получиха подобни приложения на по-късни етапи от продуктовия цикъл (който неизменно  позиционираха като: „сега можете да синхронизирате файлове на вашия iPhone с вашия Mac, направи ли това вашият Mac по-полезен? ").

image.png.19e7d56e478a574db8649da56763b502.png

Освен това може да се наблюдава как тенденциите в света на дизайна на смартфони влияят върху надеждността и безопасността на MacBook Pro. Всички усилия са насочени към това лаптопът да стане по-тънък, по-лек, по-крехък и да го намали до един запечатан обект, в резултат на което личният ви компютър се превърна от устройство, което можете да модифицирате и актуализирате в монолит под мотото „Тим каза, че това е пътят към бъдещето. "

Добавете към това прехода към облачни услуги, приложения, които синхронизират данни през интернет с мобилни устройства, и намекът, че вашият Mac вече не е независимо устройство, а страничен интерфейс. MacBook Pro вече не е MacBook Pro!

Мощният самостоятелен компютър, който работеше по различен начин от останалите, беше жертван. Всичко трябва да допринесе за продажбите на дребно на iPhone, всяка функция, добавена към macOS, вече е налична на смартфона. Mac загуби позицията си на водещия продукт.

Автор: Евън Спенс

16.10.2019г.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм напълно несъгласен с тази статия. 1000 пъти предпочитам лек и компактен лаптоп пред това да се разхождам с някой кютук, на който да мога да му сменям харда, процесора и рамта. Авторът на статията още живее през 90-те явно, когато компютър се купуваше веднъж на десетилетие и през година-две се ъпгрейдваше.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък не съм съгласен с теб. Нито еър-а , нито онези пласмасарки могат да се мерят с про-то. Казваш тежък -е колко па да е тежък. Моето про е 2010г и е от по-дебеличките. Слагам си го в чантичката и нямам ядове. Верно не го мъкна по цял ден, но то и еър-а ще ти натежи така. А гледам в момента и Еър умира. Новите айпад по нищо не му отстъпват.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз съм с новото про и като го сравня с модела от 2011, имам чувството че разликата е от земята до небето. Дори този от 2015 (последния модел преди touchbar-a) ми се струва тежък. Но аз нося лаптопа всеки ден на работа и често работя дистанционно и дори малка разлика се усеща в края на деня. Сега с новите батерии и по-икономични процесори, дори зарядното не го взимам като излизам и ми е идеално. Да не говорим че с новите облачни технологии, нуждата лаптопът да ти е абсурдно мощен е почти елиминирана. Примерно аз съм с 32гб рам и 8-ядрения процесор и ми е напълно достатъчно. Ако ми трябва нещо по-мощно, предпочитам да пусна някоя виртуалка в облака пред това да мъкна 0.5-1 кг отгоре. И в края на деня, след 2-3 години така или иначе ще го сменя, така че не се притеснявам че не мога да му сложа допълнително рам или хард диск.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всеки със своите нужди. Моята работа изисква сила и няма облачни услуги за нея. Старите макове нямаха рестриктивни буутлоудъри и можеше да се подкара всякаква ОС за различните програми, които са ми нужни, с новите не е така. Съгласен съм, че малко хора ползват Мак за диагностика на автомобили и все пак...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не може всички да имаме най-нацепените модели с 32GB RAM и 8 адра, затова грам не съм съгласен че 1-во - това са Pro машини, и 2-ро - липсата на възможност за ъпгрейд е нещо нормално. За облачните услуги няма да коментирам. Отидете да отразявате репортаж в Мароко или Тунис и ви видя с онази скорост на интернета какво точно ще ползвате.

И още нещо - много се изнежихте явно щом 1 кило ви събаря...?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А защо са ти 256гб рам и 64 ядра за да направиш репортаж в Мароко или Тунис? И колко от клиентите на Apple правят репортажи и колко работят от места с 4/5г мрежи?

Какво е за теб про машина тогава? Само възможността за ъпгрейд? Или и характеристиките? Защото новите pro-та по нищо не отстъпват на алтернативите. А възможността за ъпгрейд е премахната просто защото повечето хора "са се изнежили" и предпочитат нещо леко с дълъг живот на батерията пред възможността евентуално след 5 години да добавят още малко рам. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Разглеждащи в момента   0 потребители

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
  • Добави ново...