Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

И цялата ми музика - в "облака"


BANNN

Recommended Posts

"Облакът" е водещата насока, в която ИТ компаниите виждат развитието си през следващите години. Надали има и хлапе, което вече да не знае тази аксиома. В началото бяха снимките, после дойдоха видеофайловете и документите, а сега на дневен ред е музиката.

Не че и до момента не е имало услуги, които предлагат слушането на музика, която не е предварително свалена (или стриймването й). Просто сега те стават по-масови и на пазара се появиха играчи, като Google например. Скоро и Apple, и Facebook ще се изявяват на това поле с различни по вид предложения за клиентите си.

В същността си обаче услугите им ще бъдат почти едни и същи - например Google Music (която все още е в тестовата бета версия) предлага на потребителите си да качват музиката, която вече имат на харддисковете си, на сървърите на компанията. И да я слушат навсякъде и на всяко устройство, като единственото условие за това е наличието на интернет връзка.

Големият проблем на лидера в онлайн търсенето е липсата на споразумения с музикалните лейбъли, което най-вероятно ще бъде дребна пречка за компанията. За момента услугата е достъпна само с покани.

Apple планира малко по-различен подход в това отношение, твърдят американски медии. Според CNET компанията вече е подписала договор с EMI и е на път да направи същото с Universal Music Group и Sony Music Entertainment, а целта на споразумението е предлагането на продукцията им през "облака".

Различното при технологичният гигант е, че софтуерът на компанията ще сканира музикалното съдържание на харддисковете на потребителите му и ще предоставя вече наличната музика директно от сървърите на Apple.

Т.е. прескача се досадната стъпка с ъплоудването на файлове, което дори и при бърз интернет може да бъде дълъг процес. Все още не е ясно кога точно може да се очаква стрийминг предложението на Apple.

Facebook също има своите планове в това отношение и обяви, че ще работи съвместно със Spotify, за да даде възможност на потребителите си да слушат музика директно през социалната мрежа. Както и да я споделят с приятелите си, твърди в блога си "Форбс".

За жалост тази услуга няма да бъде достъпна в България поне в началото от съществуването си, тъй като Spotify работи едва в няколко държави, сред които Испания и Холандия. Плановете на компанията обаче са да пробие и на други пазари.

И накрая, но не на последно място има и други подобни услуги за качване, слушане и споделяне на музика. Например Soundcloud или Skifta, които предлагат на собствениците си опцията да разполагат с музиката от домашния си харддиск навсякъде по света.

Въпросът е докъде ще стигне с развитието си този пазар и как ще реагират музикалните лейбъли на подобни предложения, които според тях може и да се окажат средство за разпространяване на пиратско съдържание. Не знаем, а и не можем да се ангажираме с подобна прогноза. Но пък можем да ви покажем как да съхранявате музиката си онлайн и да я слушате навсякъде, където сте.

Google Music Beta

Google представи музикалната си услуга по време на конференцията Google I/O по-рано този месец. И докато услугата все още е в бета етап от развитието си (т.е. тестов), търсачката покани всички участници на конференцията й и част от първите собственици на таблета на Motorola Xoom да я пробват. Първите впечатления, публикувани по различни блогове, са обещаващи.

Качването на музиката от харддиска става посредством приложението Music Manager на Google. Въпреки помпозното си име програмата просто намира музиката на компютъра, на който е инсталирана, и я ъплоудват на сървърите на Google. Приложението обаче не синхронизира автоматично с други програми като Dropbox, което означава, че това е работа на потребителя.

Единственото ограничение, което Google налага на потребителите си, е да качват не повече от 20 хил. песни. А според arstechnica.com качването на около 650 мегабайта музика отнема почти 2 часа. След края на този процес следва по-приятната част - слушането. Google Music позволява няколко начина това да се случи.

Първият е уеб базираният плеър, чрез който може както да се наслаждавате на музиката си, така и да я организирате и разглеждате, да създавате плейлисти и т.н. Предвидено е приложение за мобилната операционна система Android, което е доста по-красиво от компютърния си събрат.

SoundCloud

Една от най-популярните услуги в света на електронната музика позволява не просто качването, но и споделянето на музика на потребителите си. Едно от основните й предимства е, че позволява даването на специфичен адрес за всяка качена песен, както и сортирането й по плейлисти и интеграцията със социални мрежи като Facebook и Twitter.

Това не е музикалната библиотека, която предлага Google, и няма специално приложение за ъплоудване на цялата налична музика, но е добър вариант за потребителите, които искат да имат достъп и до харесваните от приятелите им парчета. Или пък да слушат това, което слушат техните любими DJ-и, например.

Защото SoundCloud е използван от едни от най-големите имена в музикалната индустрия, които могат да бъдат следени от всеки. Soundcloud работи както през браузър, така и през приложения за Android И iOS, а скоро трябва да се появи и на Symbian. Платената версия на услугата позволява качването на песни с неограничен размер - дори и двучасови сетове.

Skifta

Skifta позволява на потребителите си да имат непрекъснат достъп до харддисковете на компютрите, на които е инсталирана програмата. Тоест тя дава опцията и за директно стриймване на музикално съдържание, което не се качва на дистанционни сървъри. И въпреки че тази услуга крие и скрити негативи (например спиране на интернет връзката до дома ви), тя има и един голям позитив - по-лесната синхронизация.

Паралелно с това Skifta дава възможност за разглеждане и на друга мултимедия, например снимки и видео. Програмата е дело на Qualcomm Services и позволява дистанционен достъп през Android смартфони или директен стрийминг към всякакви видове свързани устройства чрез стандартите DLNA и UPnP през WiFi мрежи вкъщи.

Mougg

Mougg е най-близката до Google Music услуга. Тя позволява ъплоудването на музика, като за разлика от предложението на лидера в онлайн търсенето не е безплатна. Или поне не напълно. Но за сметка на това няма ограничения в количеството информация, което потребителите могат да съхраняват.

Ако трябва да сме точни: Mougg позволява 2 гигабайта напълно безплатно място за съхраняване на музиката ви (около 400-450 песни), след което може да си доплатите, за да използвате повече място. Услугата е достъпна както на компютър, така и на Android и iOS смартфони, за които има специални приложения.

Този пост беше повишен в статия

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Също SugarSync - като за без пари доста добре се справя на iPhone. И Amazon разбира се.

Сори за двойното, но се сетих за Grooveshark(Cydia) и мисля работи в България. Съдържа милиони песни и нормално може да се намери почти всичко за 9$ на месец(малко по евтино от Spotify). От скоро има добра оферта и след като платите 20$, за да помогнете за въстановяване на щетите от земетресението в Япония, Grooveshark ви подарява 1 година Grooveshark Anywhere. 2$ на месец за 7-8 милиона песни си заслужава и е достъпно не само за ценителите на музиката.

Japan Relief + Year GSA

http://store.grooveshark.com/products/72750-japan-relief-year-gsa

Spotify е може би 10% по-добре от Grooveshark, което идва от малко по-бързо зареждане на песните и 2-3 милиона песни в повече. В качеството и свалянето на песни почти няма разлика. Приложението за iPhone поне на мен ми харесва повече Grooveshark.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 седмици по-късно...

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...