Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Зомбита в Китай


Alxx®

Recommended Posts

iPad и iPhone се считат за незаменим символ за добър статут в обществото

Баща й не изпълни желанието й. И затова младата китайка се обърна чрез интернет към милиони нейни сънародници с едно малко неприлично предложение: "Има ли някой, който иска да ми подари iPhone 4?", пита тя, поставяйки своя снимка и телефонен номер. "Ще ти дам в замяна моята девственост". :blink:

Но това не е изключение. Един 17-годишен студент от провинцията Анхуй продаде част от тялото си за iPad 2. Тийнейджърът реагира на обява в интернет, която предлага 20 000 юана, около 2100 евро, за всеки, който се лиши от единия си бъбрек. Възможността да се сдобие с най-новата играчка от дома на Apple е толкова съблазнителна, че младежът се решава на сделката, без дори да каже на родителите си. Майката разбира за договорката твърде късно, а опитът й да обвини болницата в съучастничество, не е сполучлив.

Китай е изпаднал в истинска мания по Apple, пише Süddeutsche Zeitung. Независимо дали става дума за телефони или за таблети с нагризаната ябълка "хората ползват продуктите им, за да се изтъкнат чрез тях", казва професорът по икономика Уанг Хао от Университета в Пекин. И цитира един неписан закон: "ако не притежаваш iPhone, по-добре не се появявай по улиците".

Apple успя да събуди на най-бързорастящия пазар в света идолопоклонничество, което никой друг конкурент не може да има. iPhone и iPad се считат за символ на обществен статут. Който притежава такова устройство, може да претендира, че е постигнал поне малко благосъстояние. И че е от печелившите в страната.

Целевата група на Apple са 50 млн. китайци, които печелят поне по 20 000 долара годишно. "В Китай важното е материалното. То е много по-важно от всичко останало", казва и социалният изследовател Динг Донг. Социалните ценности вече не играят никаква роля в страната. Това е онова невежество, което най-добре обяснява как щатският концерн успя да преодолее толкова лесно няколкото скандала с най-големия си доставчик Foxconn, без да пострадат продажбите му.

В началото една серия от самоубийства на повече от дузина служители се погрижи за негативни заглавия в пресата и дискусия за нечовешките условия във фабриките. След това няколко други служителя заболяват от тежка болест, защото при производството на iPhone вдишват отровен дим. И в двата случая шефът на Apple Стив Джобс дава половинчати обяснения. Въпреки това китайските клиенти буквално щурмуват магазините с нахапаните ябълки. "Клиентите не се интересуват от мъртвите във Foxconn", казва професор Уанг. И когато преди няколко седмици беше регистрирано 17-тото самоубийство във Foxconn, това не направи впечатление на никого.

Наистина, iPhone и iPad се произвеждат и в Китай. Въпреки това местното им производство не е достатъчно, за да задоволи по легален път търсенето. "Хората се страхуват от това снабдяването да не е твърде малко", казва Уанг. Пред магазин на Apple в пекинския квартал Санлитун се стига дори до бой. Черноборсаджии купуват по десетина устройства наведнъж, за да ги продават след това извън магазина с голяма надценка. В резултат се стига до спор с клиентите, а Apple усилва охраната пред обекта си и осигурява нов подход към входа.

И все пак Apple има какво още да спечели в азиатската страна. Възторгът от електронните устройства не стихва, а от китайския пазар за мобилни телефони, музикални устройства или компютри компанията на Стив Джобс държи едва 5%.

Едва 2% от целия си оборот Apple прави в Китай. Според очаквания на пазарни анализатори тази цифра ще скочи три пъти през следващите пет години - до 10%. Дотогава в китайските магазини ще се продават между 4 и 5 млн. устройства iPhone на година.

В момента компанията се е захванала да осигури нужната за това инфраструктура. До следващата година в Китай трябва да има 25 магазина на Apple, в момента са само четири. Най-големият от тях се намира в Шанхай и има 175 служители. Мрежата от дилъри, които имат правото да продават продукти на компанията, нарасна до 2000 през миналата година.

Черният пазар също расте с бързи темпове. Ежегодно в страната нелегално се внасят милиони продукти с марката Apple. В края на миналата година на границата между Шънджън и Хонконг бяха арестувани 14 жени, които се опитали да вкарат нелегално в страната общо 88 iPad-a и 340 iPhone. Една от дамите била пришила 65 мобилни телефона в долната част на роклята си.

Източник.

Започвам да се замислям, дали да не се превърна в епъл хейтър - нещата отиват на лошо, и не само в Китай...

Този пост беше повишен в статия

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Зомбита има, при това далеч не само в Китай :)

А относно самоубийствата, не виждам с какво е виновен Епъл за тях.

Това е все едно да стане самоубийство в шивашка фабрика в Севлиево,

и после да търсят отговорност от Hugo boss, защото им се шие продукция там на ишлеме ;)

Foxconn си има договори с Apple за производство и това е. Това че се отнасят със служителите си като с роби е отделен въпрос.

"Foxconn е най-големият производител електроника в света. В заводите на компанията се произвежда техника от марки като Apple, Hewlett Packard и Dell. Общо във фабриките на фирмата в Китай в момента работят повече от 800 хиляди души.":yikes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аха :tooth:, звучи като еб@вк@.

П.П. За КуцКон, пардон - фокскон, се носят легенди за нечовешкото отношение към работниците. Замислям се, къде всъщност си наливам парите - в модерна интерпретация на "Чичо Томовата колиба"? Нещо, леекинко започва да ме дразни ябълката.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

К'во ти пука? Да бълват техника и да се зомбират. И без това са много :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласен. Подобно нещо в една цивилизована държава не може да се случи. Пък и като се замисля, те май се раждат зомбита, просто в последствие си доразвиват такивата способности. Ако намалеят малко на никого няма да навреди, и без това са навсякъде. :biggrin: :biggrin: :biggrin:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Кое не може да се случи!? Ами то отдавна се случва и май най-вече в цивилизованите държави.

И не виждам защо дори и ние трябва да се разграничаваме. Замисли се само колко и какво се изписва и изговаря

преди появата на, например, поредния модел iPhone или поредната версия на iOS. То не са желания,

вълнения, мнения, прогнози, цитати, "размисли и страсти" и т.н. Много важно дали iPhone 5

ще се появи пет месеца по-рано или по-късно и дали Apple ще извадят два модела наведнъж или пък само един!

Ничий живот няма да се промени забележимо от това, кога и колко модела iPhonе ще се появят!

Или пък, не може да не си забелязал колко много мнения на (току-що) регистрирани потребители

с приблизително съдържание: "Купих си iPhone X. Кажете ми какво да го правя сега!" се появяват редовно.

Как може да дадеш толкова пари за нещо и да нямаш идея за какво си го купил и как ще го използваш!

Но пък си (мислиш, че си) модерен, хе-хе. И другите (пак си мислиш) те гледат с увиснали ченета.

И за съжаление, това явление не е само при iPhone или мобилните телефони изобщо.

Но такъв е планът на големите корпорации и ние, обикновените потребители, сме от е@@@@та страна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имах впредвит, продажбата на бъбреци или подаряване на девственост за една джаджа.....тъпо! А колкото до покупката на някое Apple устройство, е само парадиране и издигане в очите на слепите. Поне в България е така, ние българите сме грандомани. Караме BMW, Marcedes или носим маркови дрехи без пукнат лев в джоба. Тука(Испания) не е така. Болшенството от хората не се вълнуват от тези неща и им е все едно какъв телефон или компютър имат, въпросът е да им върши работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е колко да е тъпо, ако ти потрябва да боднеш нещо свежо си е оферта. Да не говорим ако ти трябва бъбрек, а имаш самсуняк :biggrin:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...