Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Кулинарна тема (за чревоугодници)


goce kostadinov

Recommended Posts

Ползвам едно пюре от Лидл. Много е добро. Тестото, като за пица:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

дай да видим кое де, аз преди купувах едно на Hainz но е много изкуствено...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Е не е фатално ако е някое друго, но това ни харесва много.

post-63-1446888058,096_thumb.jpg

Жена ми сега каза, че слага в тестото варен картоф и риган.

Малко мексиканско

post-63-1446913549,6553_thumb.jpg

post-63-1446913560,1427_thumb.jpgpost-63-1446913566,7798_thumb.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Подготовка за лакерда :smile:

IMG_0245_zpspwo7ir6l.jpg

IMG_0259_zpslsmiaym1.jpg

IMG_0261_zpsjeyemcvt.jpg

IMG_0262_zpsyhoeadrd.jpg

IMG_0271_zpsianxlf35.jpg

IMG_0272_zps59rs9iiz.jpg

IMG_0274_zpstzgvgwml.jpg

IMG_0275_zpslsn1dy7q.jpg

edit: Продължението след 12 часа :smile:

Sent from my iPhone using Tapatalk

Продължението:

Слагам обилно морска сол на дъното на пластмасова кутия:

IMG_0286_zpsnce6hw6s.jpg

Поставям един ред филета и отново покривам със сол:

IMG_0287_zps660ov5tj.jpg

IMG_0290_zpsotkxxjdr.jpg

Оставям 12 часа в хладилник, след което вадя рибата за допълнителна обработка.

IMG_0291_zpseu7omtu0.jpg

Изплаквам всичките парчета със студена вода.

Взимам един мек и много остър нож, с който премахвам първо коремните кости.

IMG_0292_zpsrwxnr83m.jpg

IMG_0294_zps2klqxhla.jpg

После отстранявам и следните кости.

IMG_0295_zpsyl3cquw4.jpg

IMG_0296_zpsicwpo2fp.jpg

IMG_0297_zpsgkrj86tp.jpg

Отстранявам тъмната част от месото, защото има тежък дъх на рибено масло.

IMG_0298_zpsbkfngxa2.jpg

IMG_0300_zpsmkh0j796.jpg

После премахвам кожата.

IMG_0301_zpspzn59fnn.jpg

IMG_0303_zpsyplc7tas.jpg

На тази снимка се вижда предимството на мекият нож.

IMG_0308_zpsend2eomo.jpg

Приготвям си бахар на зърна, дафинов лист и олио.

IMG_0311_zpskxn62azh.jpg

Вакуумирам по няколко филета в пликче, като вътре добавям бахара, олиото и дафиновия лист.

IMG_0316_zpsquxzyxk7.jpg

IMG_0317_zpss3euzvsk.jpg

Готовата продукция:

IMG_0320_zpsgpunzaqx.jpg

Не е задължително да се вакуумират филетата. Може да се наредят в буркан или кутия и да се залеят с олио. Задължително трябва олиото да покрива рибата. Така може да се съхранява доста време в хладилник или фризер. Препоръчвам олио а не зехтин, защото зехтина става на гранули от студеното.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хмм зъболекаря ми днес ми каза точно тази рецепта днес. Хванали с баща ми малко тон у гръцко. Каза, била страхотно мезе. Сподели и ти като опиташ.:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз от доста години си приготвям лакердата по този начин. Може да се направи от сьомга, скумрия и каквато се сетите по-мазна риба.

Зъболекаря ти предполагам е моят голям приятел и колега рибар Румен Патриков, а баща ти предполагам е Дойчин, прати му много поздрави от Велин :smile:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще пратя:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Днес имахме уговорка с приятели да скочим до един любим гръцки ресторант за обяд, но след кратки размисли решихме аз да приготвя една гръцка вечеря в София ;)

Менюто се състоеше от Октопод, скариди, лакерда от туна и паламуд, едно голямо бакаляро (около 3кг.) на фурна и пълнена тиква със сушени сливи, стафиди, ябълка, круша, дюля, канела, карамфил, портокалов сок и захар.

Октоподът:

IMG_0432_zps52gklo5d.jpg

Скаридите:

IMG_0433_zpsgl8s7lj2.jpg

Тях ги минах през Sous Vide за 20 минути на 54ºC.

IMG_0435_zps8hxfqjba.jpg

IMG_0436_zps39ib2jza.jpg

IMG_0451_zpsitcgrhc1.jpg

IMG_0452_zpsdcz7vvfw.jpg

IMG_0458_zpsjynjle1v.jpg

IMG_0459_zpsuuhcbneu.jpg

След горещата вана ги охладих, за да прекратя процеса на готвене.

IMG_0460_zpsiwe1uduy.jpg

На пазара "Ситняково" намерихме хубави розови домати, които гарнирахме с бурата и песто. Пестото си го направих от босилек, кедрови ядки, пармезан, чесън, сол и зехтин, които минах през нутри булета.

IMG_0454_zps6aqshjqq.jpg

IMG_0456_zpsqjtmnt2s.jpg

IMG_0464_zpspptuxphn.jpg

Лакердата, за която дадох рецепта малко по-горе ;)

IMG_0465_zpsgktope2q.jpg

IMG_0477_zpshrunwiaz.jpg

Скаридите ги задуших в зехтин, чесън, бяло вино, къри, копър, сол и малко масло.

IMG_0468_zps5aul9hfe.jpg

Октоподът го минах през сух тиган:

IMG_0476_zps4kze2ymb.jpg

Бакалярото го отворих и обезкостих.

IMG_0478_zpsir41bjyn.jpg

IMG_0479_zpshxuax0wj.jpg

30 минути на 200ºC :smile:

IMG_0480_zpstxtf9hub.jpg

Мозък!

IMG_0481_zpsgzt87x6c.jpg

Тиквата.

IMG_0437_zps2w8mpplw.jpg

IMG_0449_zps27lncrqt.jpg

IMG_0462_zpsh4ezsehb.jpg

IMG_0482_zpsjngzytgl.jpg

Аз лично не съм фен на подобни десерти, но гостите останаха доволни.

edit: Tapatalk нещо не ми харесваше линковете към картинките, сега трябва да се отварят нормално.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре изглежда. Може ли да споделиш какво е. Че така снимка е за друга тема.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Пиле по шанхайски. Забравил съм да пиша.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз днес се заиграх с един T-bone стек, който тежеше 1.3кг.

Първо слагам сол, пипер и малко зехтин.

t-bone-01_zpsahg2aeox.jpg

После запечатвам от двете страни на грил тиган.

t-bone-02_zpscexuqtm3.jpg

Вкарах го във предварително загрята фурна на 200ºC на вентилатор за 6 минути, след което го намазах с краве масло.

t-bone-03_zpsklbiobij.jpg

Степен на готовност medium. ;)

t-bone-04_zpsrtr5snoo.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@The Shaman изглежда покъртително. Извинявам се за невежеството но какво е лимец?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лимеца е вид пшеница. В последно време сладкарите и хлебарите започнаха да го слагат по етикетите, за да привличат вниманието на здравословно хранещите се, защото от него няма ГМО. Иначе няма никаква разлика във вкуса или поне не токлова забележима. Другото фешън брашно е от спелта.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ето за по-подробно. Да не се опитвам да преразказвам:)https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Еднозърнест_лимец

Sent from my iPhone using Tapatalk

По-скоро е тъмно брашно от така да се каже дива пшеница. Аз си го поръчвам от едни хорица вече година и съм много доволен:)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ето и едни соленки от същото брашно :)

b6a5c024e999a0196674492bdcc94515.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Говежди тендърлойн стек от Блек Ангъс, млечен телешки котлет и агнешки Т-бон стек.

Приготвянето е класика - сол, пипер, зехтин и хвърляте на сух тиган. Аз слагам и малко мащерка за аромат. Ако правите подобна комбинация, в която разфасовките са с различна дебелина, тогава не слагайте всичко едновременно, а първо по-дебелите.

IMG_0338_zpscrqv7fi9.jpg

Когато изкарате месото, винаги го мажете с краве масло, това му предава страхотен аромат и допълнителен гланц. Можете да направите и друг финт като малко преди да извадите месото от тигана добавите маслото и завъртите от двете страни да поеме аромат.

Перфектната за моят вкус степен на готовност е medium, но не повече, защото телешкото well done става като подметка.

IMG_0341_zpsr6xzjfav.jpg

IMG_0340_zpsw84e04u4.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Конкилиони с пълнеж от рикота и спанак върху домашно доматено пюре с чесън, поръсени с моцарела ;)

bfaf9d5342ad7501327f292c36fc4fca.jpgdbb2eeda28502bd65e540c28961f2b04.jpg1913095ffa2415d386d2494aca12e09d.jpg7f1d9261875c9b296a4d3b283563a8f7.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ябълков пай с лимец ;)

Да споделиш необходими продукти и начин на приготвяне ако може разбира се.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Редактирано от koksibg
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Използвахме ето тази:

http://www.receptite.com/рецепта/ябълков-пай

рецепта, но с брашно от лимец. То е малко по-особено и пропорциите са на око, докато се получи тестото.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...