Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Кулинарна тема (за чревоугодници)


goce kostadinov

Recommended Posts

Днес реших да разнообразя с една печена тиква.

 

e9cef5ccc6bb1aa892f73c59326df249.jpg

 

1. Нарязвам тиквата на парчета с дебелина около 2см.

 

2. Нареждам парчетата в тава, в която наливам вода около 1 см.

 

3. Върху всяко парче поръсвам обилно захар.

 

4. Слагам тавата с тиквата в предварително загрята фурна на 200 градуса.

45b3c7d0b288088715087f40471f8609.jpg

 

 

5. След около 30 мин. обръщам парчетата. Това го правя, защото винаги, когато ям тиква, единия край е по-блудкав. Така и двата края стават сладки и сочни. След като обърна парчетата, отново поръсвам със захар и доливам вода ако е нужно. Номера е да остане къст захарен сироп за следващата хитрина

25d7616b793a25606500b812a68b35ec.jpg

 

6. Вадя парчетата тиква в плато и слагам една бучка масло в гъстия сироп.

b641d915ba03eb1cbd2f63d9d2282b81.jpg

 

7. След като се разтопи маслото, хубаво обирам всичката смес и я прехвърлям в касерола, която слагам на котлона и чакам да се получи златист карамел.

f11e2186c5fdf93f7ed714667ff4f284.jpg

 

 

8. Добавям една кафена лъжица сух джинджифил.

f071f00a56f92d11b7f4102c47b57bb3.jpg

 

9. Добавям малко сладкарска сметана.

7f047f9803d1d53d5876203f28f37149.jpg

 

10. Оставям карамелената смес да се охлади леко и да се сгъсти, след което заливам парчетата тиква с нея.

213caf928fca9d07283712ce01ab9200.jpg

 

f1bf42bb453932bc06f71a67e0942632.jpg

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 1,6k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

  • The Shaman

    349

  • johnnybravo

    346

  • Alxx®

    89

  • pepo1919

    50

Сагата с групъра продължава ;)

Групър Sous Vide

1. Подсушавам филетата на рибата.

2. Поръсвам филетата със сол и пипер.

3. Намазвам филетата с меко масло и добавям един стрък мащерка, след което ги вакуумирам.

4. Загрявам водата до 54°C, слагам таймера на 50 минути и поставям торбичката с филетата.

5. Вадя филетата и ги охлаждам в купа с лед и вода. Това го правя, защото няма да правя веднага рибата. По този начин прекъсвам готвенето на рибата.

6. Преди да сервирам, вадя филетата от торбичката и ги подсушавам много добре.

7. В един тиган слагам масло, няколко стръкчета мащерка, една скилидка чесън, която съм натиснал с ножа да се спука и да пуска повече аромат.

8. Докато се пече рибата в тигана, заливам с една лъжица отгоре.

9. Вадя и гарнирам ;)

c54b27ea067a143c10068874ea2e0bbd.jpg
29387eb700c0b431d925ac520ba0045b.jpg
f8a64f9b0d618c121300153979db820d.jpg
92976ab18b9aebeb013222366d83d115.jpg
fb1806995d245045719a5e84f01aa258.jpg
3cf94ebb63eb58c22637985bba0a7ccd.jpg
d0d855a3d6815eeeeee4c0547a1e961b.jpg
13cdab9172782b6236f6a35eb294cc9f.jpg
dc9483f9c737f77ee383a437ff85fe64.jpg
045ec02ad72d547efdca1d8e740b9946.jpg
2ff4273480673182fc79d5b0233d5f04.jpg
883cd73dfb80018df74bc781f5124697.jpg
ddef6d0db390efae70f5d0b6ac8ca3b8.jpg
b81ff89183677fdca12ef41ce2feec1e.jpg
b326c7ba70da3049b15a8fd6523c8dbc.jpg
8fdc4bd4b040942bb088c0f6da7b0efb.jpg
be7720c4015ce7bc5e6d21ec4382b1d3.jpg



Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поредна порция групър :)
Рецептата после ;)


6f7e20c363f4138eb788d3a9f8705c1a.jpg
a2fbdf1bf744f6a06e83a52f457a8a2b.jpg
14d8805e8b5eae2fd09bd1cbd9b86251.jpg
cbd7d3f1296d59fc7e980d34e3ba19bc.jpg
86cfe40ece76c7d3145454185c88dc00.jpg
057317636761a514fa7ebd2396fec512.jpg
3ea8198412f1016abfcc02bd4ace3b70.jpg
3d63f7407bcd759ba5ad62c135d4b2a7.jpg
c33047dd759f8f42299dc66e3a9b8888.jpg
d3439cfc8b938200ca689032d95792e0.jpg
39f9159d2cd8dfc9fb5daa6c24e26468.jpg
2db2485e62c18cabdd0712251315e17c.jpg
3b3918ed11fcaa1d19bb7b3aa8b22a4b.jpg
22d487b87a4873ac50b2ad8d3bda855e.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Извинявай но аз съм на диета! Умишлено подминавам този раздел, но вече не се издържа!


Sent from my iPhone X using Tapatalk Pro

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

e27f2aec8fa3df16f9ce43d4f3696933.jpg
ad14c3490747adfae728ac73524cf28e.jpg


Sent from my iPhone X using Tapatalk Pro

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Следващата поредица ще е с Амбър Джак или Маятико, както я наричат гърците. Тези дни малко се отплеснахме и хванахме доста рибки ;)
9a0e0bdb44f7050688224671d86fa9b3.jpg
62921bc5e4c9d446051de357f0b0fbcc.jpg
731a474ebca64c26c459c53c6169ca68.jpg


Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не си ли с групата на Малдивите?


Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Баси, все едно гледам ония руския сериал Кухня.. аз даже едни яйца не мога да спържа, ама имам голям мерак да се науча да готвя, само дето нямам никакво време...:D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не си ли с групата на Малдивите?


Sent from my iPhone 7 plus using Tapatalk


Аз по рибарници и платени гьолове не ходя :)

Иначе сега със зор измъкнах пет дни гарнизон за Гърция и се получи супер риболов. Хванахме Фагри, Сарго, Стира, Рофус, Амбър Джак, Лаврак и два вида тунакита. Местната таверна ни готвеха всяка вечер част от улова, като имаше случаи да носим жива риба. Скараджията се справяше перфектно.

e949d2ed7eb38d92f3901c9595102cd1.jpg
a07428f458cdbf21ccf59be8e6451ebf.jpg
d3f677cfe24f9cd395045bba323e9b40.jpg
6eb8969e7d96af549fcf89c944627fd7.jpg
abbb847bfef41972305596e402aed472.jpg
f85623d6385921f995a13196af3ec2b4.jpg

Всяка вечер поръчката беше “The same”. Тези две думи бяха достатъчни да получим рибата, която сме оставили за печене, каничка узо, тиро салата, хориатико салата, зелена салата, препечен хляб с риган и зехтин, пържени картофи и вода. :)

Тези големите риби ги хванахме в супер сурови условия с големи вълни и супер силен вятър. Това, че сме с каяци с педали ни даваше възможност да действаме във всякакви условия. На това клипче се вижда с каква сила се вее знамето зад мен.




Sent from my iPhone using Tapatalk
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 седмици по-късно...

Ето продължението на предното клипче:



Направих още една седмица много силен риболов в Гърция, като този път разнообразихме с доста видове рибки и калмари :)

Ето и хронологията на вчерашната вечеря в снимки - Фагри, групър и калмари. Калмарите ги панирах с темпура.


96e80ca1ee44ae326b26627c34e3075b.jpg
0bdf4983f07f1cd66f1785236ab728a6.jpg
59e1d9a53c77510c908c87a1d2eae3c7.jpg

45755cab82805c26d0d0ab72d83468d5.jpg

e59861e1feb13b086e975cb7ab9c4b8d.jpg
b1fd6f78e129a67fdf40c117d73f4cf1.jpg
c0561b4d15c25a7621f0ab1b178e960c.jpg
0bceee3ec1da87c5a48d9d5be7c2e67d.jpg
96fccc218759dc6930882791f04a56ba.jpg
b6783e82b42a71319cbe472ae22f88d2.jpg
a5f9864d567a3d2875b319953a6dfc3a.jpg
c56e7743f9295b928f50c4f9b25f97f1.jpg
0987441ebf4c2a91619893daf6d4b920.jpg
3d6338b3bdd9b7f744a04d76ed09cb6d.jpg
a0527cbe4d15caab82b35df72efd4a5b.jpg
a642778ff0e41b32da25e6a69740ee33.jpg
0f355da606959ec10af53c15520a4717.jpg
c64612784e4b959a11c6191d701c130d.jpg
70828f027c83d665190068c549b3fcea.jpg
ecf207b8901ce145320c71ee5fa6331b.jpg
a14fe165c0f0ac37e14f42cf3c3c53f5.jpg
b8c3ab12d5144331ca3ef844857eff17.jpg
e4b67fe12475faa52a96efc91acb50ca.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 месеца по-късно...

Пърхутка

 

Вчера мой познат ми донесе 3-4 пърхутки.

Панирани

 

497f1e7658d09ad91967b4b00cf0843b.heic

 

Пърхутки нарязани на филийки

1ч.чаша брашно

2бр. яйца разбити

Копър пресен

Червен , черен млян пипер и сол

 

 

Гъбите ги изчистих , подсуших и овкусих с черния , червения пипер и сол на вкус.Сгорещяваме олио и овалваме в брашно, яйца , брашно пак в яйцата за последно и пържим до златисто , пазим да не прегори панировката защото ще горчи.

Изпържените гъби вадиме върху домакинска хартия за да се отцеди мазнината по тях. Подреждаме готовите гъби в някакъв съд и поръсваме с наситнен копър. Сервират се топли.

Студена бира и мачове от световното по футбол.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Яжте гъбки с бира, яжте. Някои и с водчица замезват. После токсикологията ще разчисти ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тая гъба няма отровен двойник, в токсикология ако се прекали с алкохола :-)

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно...

Солени мъфини

 

1. Овесени трици 70гр.

2. Бяло брашно 30гр.

3. Яйце 1 бр.

4. Извара не солена 500 гр.

5. Кашкавал 100 гр.

6. Спанак замразен 150 гр.

7. Сол на вкус , чер пипер 1 чаена лъжица , масло за мазане формичките за мъфините и 1 чаена лъжичка зехтин.

 

В голям съд се слага изварата , подправките , яйцето и спанака . Кашкавала се стърже и всичко се намачква до получаване на хомогенна смес . Добавят се двата вида брашно , зехтина и се обърква с бъркалка или дървена лъжица много добре. Формичките се мажат с масло , разпределя се сместа и се пече „ горно-долно “ печене на 180° за около 30 минути. Вратата на печката не се отваря , когато мъфините добият златист цвят с дървено шишче или клечка за зъби бодем и ако не е мокро печивото ги вадим, при мен се наложи допичане около 5 мин. Вадите формичките от фурната и ги оставяме да изтинат , мефините не спадат и ги вадохме от формичките. Рецептата е от „Зоната”

 

Резултата е:

 

abf9331371b69c049705ecc9800af50c.jpg

 

 

Изпратено от iPhone

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Открих с пълна сила сезона за морски риболов с каяк в Гърция :)

IMG_7178.thumb.JPG.a3cfc18dca2ecfd0383c28006f7e6450.JPG

 

Сега следват няколко вечери с приятели, които мисля да споделя и тук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първата вечеря беше феноменална :)
Първо изчистих рибата, която беше около 10 кг. после я разцепих и обезкостих. Пробвах всички плата, които имам, но нищо не беше достатъчно голямо да побере този звяр. Дължината я оправих, като отрязах опашката, но ширината беше непосилна. Фурната ми е 90см и побира цяло агне и други гилеми твари.
Следващата стъпка беше да направя бульон от средната кост, гръбната перка и опашката. По-късно го използвах за паеля и един сос, на който ще обърна специално внимание по-късно ;)
Сварих един октопод, обелих дребни скариди за паелята и едри за грил.
За паеля съм давал рецепта. Този път предпочетох рибен бульон пред пилешки или заешки. Като капак за паелята използвах зеленоусти новозеландски миди, които са много големи и месести.
Рибата я направих за 25 мин. във фурна на 220 градуса.
Соса се казва Beurre Blanc и е маслен сос, който е основа на много други сосове.
В тиган слагам няколко стръка мащерка, две глави много ситно нарязан лук шалот, дафинов лист, няколко корички от лайм, бяло вино и сок от лайм и малко пресен рибен бульон. Всичко това се слага на котлона и се редуцира на 1/3 от първоначалното количество. Добавям 3-4 лъжици готварска сметана и оставам да се сгъсти на тих огън. Предварително съм нарязал на кубчета и сложил във фризера около 350 гр. масло. Дърпам тигана от котлона и започвам да слагам по няколко бучки масло, като бъркам постоянно. Не трябва да се слага много масло наведнъж, защото соса ще се охлади. През цялото време котлона продължава да работи и тигана се връща на моменти за да се загрее. Не трябва да се прекалява и с топлото, защото маслото ще стане течно и соса ще се прецака. На финала всичко се минава през цедка и ако има нужда се добавят сол, бял пипер и лимонов сок.
Десерта беше крем брюле на SousVide.
f4855a5e147869043ccf3a83644e107c.jpg7d5d1a283cc6b3ea6dfb43876f8852dd.jpg65748ecc2becd78f58b9188247632274.jpg9a4f9ed6ca94af1542362752ec3a5499.jpgee34ed1eafe223e31a01cde1fbd08d5a.jpg882aa82f41ed03550e54f1e4dc28fa84.jpg10236c569079c7b97855528bf94e37db.jpgde440143dddaec1470e6e857e107804c.jpg82a6cda7c3be59592a787c0497d6b514.jpg2ef4ac4d68179ecb1e5d7cf5e6544d26.jpgb50e95bdf0fcb30c836c63cb94207a4f.jpg44a7bea6086c156b59c8f08a418c813c.jpg87cbcd62c93c80a991b55159dd83378d.jpg11cb5eb74be9007458fa0a14614daa28.jpgc4da1296a6aa3ac2c598ef30f5e514cd.jpgeeb083728cc7b59b581dd76fb7f1ef19.jpga8583a2a292c6b8cee6f1a0569d21e36.jpg997f9d40b2c11ce70c4ac8aa48c04552.jpg05589d7295db52f48fcad3df4f9ef6ef.jpg372bfa316346c8c67f9ab76993ae5624.jpg8f13180abe8fb8ca5f1880dd373f264b.jpg85d6ca5d30b99234091c235f29923a1a.jpga48a620f7f6b6c0919da05d15a464971.jpg92e4442548ee20d53c1dd1d51d538d90.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Къртиш, Вилиииии! Това е разточителен кулинарен оргазъм...дейба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега се чудим как да направим втория звяр, защото е около метър :)
Май ще се наложи да правим филета.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Обзаведох се и аз с Sous Vide най- после в новия ми дом и сега съм сложил свински гърди за 23 часа да видим какво ще стане .Резултата довечераdefault_smile.png , а и с котка и ако продължава да ме буди в 5 сутринта и нея ще я вакуумирам

П.П. Не знам защо не мога да добавям снимки през тапаталк! Преди можеше.

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

 

 

IMG_0255.jpeg

IMG_0261.jpeg

IMG_0262.jpeg

Редактирано от matsan
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще стане уникално.

Осоляваш, вакумираш, обръщаш веднъж на ден и така една седмица. После 24 часа в солида както е с вакуума. Аз бих ги правил на 70 градуса.

 

 

Така наречената италианска Copa се постарах да докарам. Ще видим след два месеца резултата.

c0168be6ff3f713f5823b9ccbb790549.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Свинските гърди на Sous Vide станаха страхотни ,но се наложи заради брат ми да вдигна малко температурата и намаля времето за готвене :) .Резултатът въпреки това беше прекрасен-станаха много сочни и вкусни.След като ги извадих ги запекох с барбекю сос на фурната на 220 градуса за около 10 мин.

В събота вечер направих пържена есетра ,която е една от любимите ми риби.

И семейния ни специалитет ,който се прави в семейството ми ,а именно панирани жабешки бутчета.Баща ми ме научи преди години как точно да ги правя ,но разбира се все разправя как още не мога да ги правя като него :) .Пането е стандартно -яйце и брашно ,но има други тарикатлъци ,за да станат меки и сочни.Пържят се на среден огън след като се изпържат се слагат в тенджера с капак и се добавя шарена сол и малко от мазнината за пържене и се оставят под капак да се задушават.Задължително първо се правят най-големите жаби ,за да може да стоят на дъното на тенджерата и да се задушат добре .Всъщност и двете ястия са ми любими ,но са си калорични бомби,особено жабите ,но от време на време си позволявам да хапвам ,тъй като съм на ниско-въглехидратен и високо-мазнинен режим на хранене от доста време и не ползвам брашно и олио освен за тези две ястия ,което е най-много веднъж в месеца:) Препоръчвам жабите приготвени по този начин с две ръце ,но говорим за български жаби ,а не за тези измислените американски ,които има в метро!

П.П. Бати Джони може и да ги е опитвал в Гърция при бащата:)

 

 

 

IMG_0275.jpeg

IMG_0282.jpeg

IMG_0284.jpeg

IMG_0283.jpeg

IMG_0175.jpeg

IMG_0176.jpeg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сега съм поръчал и вече пътува Joule. Поръчах я от немския Amazon, защото там е с правилния щепсел и волтаж :)


Скоро правих патешко магре и няколко стека от младо теле на Sous Vide. Резултата особено при магрето беше поразителен. Не бях ял по-крехко патешко.

Пъвро почиствам кожата от остатъци от перушина, защото почти винаги някой си е оставил ръцете :)

После правя прорези в кожата, като се старая да не засягам месото. 

Следваща стъпка е да загрея един тиган и да сложа месото с кожата надолу за около 3 минути. Целта е да се получи златист загар на кожата. 

Предварително съм приготвил няколко стръка мащерка и една скилидка чесън, която съм натиснал с ножа, колкото да се спука, без да я беля. Тях ги слагам до филето в тигана.

Обръщам за около минута от другата страна и със щипка въртя за няколк осекунди да запечатам и филето странично. 

Изчаквам да изстине и вакуумирам със скилидката чесън няколко стръка пресна мащерка и зехтин.

IMG_0482.thumb.JPG.9f0885b3c3d5979af49d7c1759c3f165.JPG IMG_0483.thumb.jpg.ddccad421d4808e4a1df196bd0821dfc.jpg

Един час и половина на 58 градуса.

IMG_0485.thumb.JPG.6e526f6abbbb7f4c295e8ce4ea0ad6c4.JPG

Вадя филето от торбичката, овкусявам с малко сол и пипер и отново в горещ тиган за по-малко от минута с кожата надолу, като натискам леко с един широк нож така, че цялата кожа да има контакт с горещия тиган. Това се прави, да стане хрупкава коричка.

Резултатът:

IMG_0489.thumb.JPG.f9f002872fbf1e2f55dca012ef32ba01.JPG

 

С телешкото филе минах по същите стъпки със запечатване на месото на тиган, но температурата е 55 градуса за два часа.

.IMG_0517.thumb.JPG.7a652bd81b850a7bcccc32d5da67a45f.JPG IMG_0516.thumb.jpg.f8c4f6df8319630dcf5f22054ef653af.jpg IMG_0518.thumb.jpg.c4f1aa200f2dce41d541038c64095ec1.jpg IMG_0519.thumb.jpg.fad491625d1d29d8c4dce60d5b3980a0.jpg IMG_0520.thumb.jpg.fd1d9b6c110c22e2b64e00c3dce64895.jpgIMG_8216.thumb.jpg.33640d366ab0e61a090a1b9d85cf95f5.jpgIMG_8261.thumb.jpg.a8574d5b3b28ec0034a9c5d5baabd7b3.jpgIMG_0534.thumb.jpg.dd0fec4250f0b19c28de4e3ac198419d.jpg

 

 

 

За десерт пробвах една рецепта на ChefSteps за крем карамел. Без да преувеличавам, това беше най-добрият крем карамел, но брюлето си остава номер едно :)

IMG_8275.thumb.jpg.5a2a7a6d83f564a800948bed73f1e060.jpg

IMG_8276.thumb.jpg.5a4930a2d76f88b72dd3dfa60e08c0ec.jpg

IMG_8278.thumb.jpg.2b8c310858f6538303670038c88b70ec.jpg

IMG_8281.thumb.jpg.e54dac8768dc9f35490d45212631d5ac.jpg

IMG_8282.thumb.jpg.f30fc8f5d9afe2247354f5f4bafa105f.jpg

IMG_8289.thumb.jpg.76c1d9b8a71e7c59367dfba258d33902.jpg

IMG_8285.thumb.jpg.f5b82dca153ec092ca65e5f429fb1bfb.jpg

IMG_0535.jpg

IMG_0534.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Магрето е станало един път . Представям си го само на вкус. Моито проби продължават -свински вратни пържоли на су ви . 2 часа на 63.5 и после през тигана да видим какво ще станеe9b81864600f905752bf7c6a19bcfab2.jpg

80fa6a8b4ef18f55df3ad607b9f3ef4d.jpgcdf77e3a01d8692c0ad5c7c88cf7f245.jpg

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

Резултатът след 2 часа:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Запечатвай ги на тиган и охлаждай преди да ги вакуумираш.
Ето разликите:




Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...