Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple вкара лична секретарка в iPhone 4S


alessandros

Recommended Posts

618x346.jpg

Най-новото изобретение на Apple дебютира тази седмица: базирана на гласово управление система за изкуствен интелект, създадена с финансиране на DARPA и интегрирана в най-новия телефон на компанията - iPhone 4S.

Apple я наричат Siri, и ако славата й не увехне бързо, този софтуер ще се окаже най-масово разпространеният човекоподобен изкуствен интелект, който сме виждали досега.

Тя се държи като ваша лична секретарка... но без интимните й аспекти

Siri е информирана за местоположението ви и може да ви напомня за неща на определени места. Siri може да ви извика такси и да ви води в ресторанти, може да приема да й диктувате електронна поща и текст. И вие комуникирате с нея само с гласа си - и с нищо друго.

Буквално в продължение на хиляди години хората са мечтали да говорят на създанията си на естествен език, който дефинира човешката същност. От египетските скулптури през Франкенщайн до изгарящите от желание да ви угаждат роботи от 50-те години, говорещият автомат е неизменна мечта. Но макар говорещите роботи да бяха относително лесни за създаване, слушащите ни роботи досега бяха нещо, което ни убягваше.

Тя знае къде сте, има достъп до вашата информация и прави каквото й кажете

Siri обаче толкова се доближава до идеала за виртуален помощник с общо предназначение, колкото никой досега не е успявал. Отзивите за приложението са много положителни. "Това е като да имаш неплатен стажант на мечтите, който е налице при всяко твое повикване и организира живота ти вместо теб," пише Брайън Чен от Wired. "Мисля, че Siri в iPhone променя изцяло пазара - и това е само началото."

Разликата между Siri и това, което е било преди нея, са огромните обеми от данни. Данните позволяват конструирането на алгоритми, разшифроващи гласа. Данните в Интернет позволяват на Siri да е много по-информирана за ситуацията, отколкото би била в миналото.

Данните за вашето местоположение в огромна степен повишават полезността на всичко, което подобен виртуален асистент би могъл да предложи. Можете да опишете доста добре една ера по нейните визии за автоматизация. В съвременността роботът изглежда като приятелски, безплътен посредник в достъпа до лични и публични данни, който е особено добър в слушането.

Фундаментална промяна в идеята за робота-помощник на човека

Но не винаги е било така. През по-голямата част от времето на съществуване на човечеството, създателите на автомати са желали да създадат човекоподобни тела. Да вземем Електро, "моторизираният човек на Westinghouse," представен на Световния панаир през 1939 г.

"Вижте, единственото, което трябва да направя, е да говоря в този телефон - и Електро прави точно каквото му кажа," заявява презентаторът.

По-късно създаденият от Hughes Aircraft човеко-робот "Mark II" става малко по-сложен. Той е не толкова квадратен и недотам хуманоиден, но жертването на сходството с Хомо сапиенс се компенсира от реална използваемост.

Ръцете му могат да вършат какво ли не! Парадигмата за роботите тогава е била за човешки помощник в хуманоидна форма: домашната прислужничка-робот Роузи от Jetsons.

Ако съдим по индустриалните роботи, автоматичните помощници не приличат по нищо на хора

На практика почти всички истински роботи, произвеждани сега, имат твърде малко сходство с хората. Вместо това те са специално проектирани за употребата си в производството или логистиката. Това обаче не означава, че мечтата да бъдат създадени хуманоидни роботи е изчезнала.

Роботът Азимо на Honda се приема за най-съвършения до момента хуманоиден робот в света. А MIT Media Lab продължават да разработват роботско лице, което да позволява по-голямо изразяване на програмирани емоции.

Все по-често обаче желаем автоматите да вършат нещо друго. Искаме те да организират информация, а не обекти от материалния свят. Може и да не ги разпознаваме като такива, но автоматичните системи на Google ни дават прогнозата за времето, когато напишем "София, прогноза."

Или приложението за iPhone на име Alfred, което осигурява персонализирани препоръки на база задаване на потребителя на въпроси в разговорна форма. това са посредници в достъпа до информация, която се обработва от изкуствен интелект.

Изправени сме пред цялостна промяна в комуникацията човек/компютър

Гениалността на Siri е в съчетаването на новия тип информация със стария тип робот-помощник на човека. Вместо да придават на Siri хуманоидно тяло, Apple са използвали човешкия архетип - секретарка или личен асистент.

За да го направят, Apple са дали на Siri глас и набор от умения, проектирани да накарат всеки да се почувства като герой от "Момчетата от Медисън Авеню". Siri ви слуша и изпълнява това, което й кажете.

"Махни това, Сири... Напомни ми да купя на Елена цветя!" И ако ранните отзиви за нея са сериозен показател, концепцията за безплътния робот вероятно ще се окаже следващият голям пробив в начина, по който взаимодействаме с нашите компютри.

Източник:1027m.jpg

Alessandros

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не е ли някоя руса секретарка с големи очи, да си я пляснеш по газо, не ми я хвали! :guitarred: :guitarred: :guitarred::tooth: :tooth: :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сексист такъв!... :tooth:

А сериозно – изложението в статията сериозно гъделичка параноята ми на тема "конфиденциалност" и възможностите за "spy"-дърменски набези....

Като си спомня само дискусията за файлчето със засечените клетки на посетени места, представям си какъв вой трябва да се нададе сега.... :D

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Оооо, и мога да ти гарантирам, че няма да закъснее ;)

Просто, еуфорията след време ще отстъпи място на параноята за пореден път :smile:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

The future is now!!! Естествено, че Сири ще търпи развитие във времето, но началото е поставено!Apple доказват, за пореден път, че мислят различно!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сири ще търпи развитие във времето, но началото е поставено!

Да поставено е и ...... някой ден , може ние да не доживеем , но вместо ние да командваме Siri - "тя" ще командва нас......... Това е една много голяма тема за ръзмисъл и не е точно тук мястото...... ние сме толкова "обсебени" от модерните играчки и техните модификации и превъплъщения ,че сме "зависими" от тях ..... Предсавете си само една седмица без интернет или месец .......а година.... !

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да поставено е и ...... някой ден , може ние да не доживеем , но вместо ние да командваме Siri - "тя" ще командва нас.........

Хмм, виждам, че си чел "Аз роботът":)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Или терминатор :tooth: :tooth:

Това е прогрес, който няма как да се спре. Да зависими сме от технологиите, дори без да осъзнаваме. Сутринта нямах нет и направо... Добре, че пак Apple реши проблема с хот-спота :)

Редактирано от arm11
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Еееее айде сега, вече се на*кахме и влязохме в Матрицата. Ама все ще дойде някой Нео (или в нашия случай си имаме Неол) да оправи работата :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Най-новото изобретение на Apple дебютира тази седмица: базирана на гласово управление система за изкуствен интелект, създадена с финансиране на DARPA и интегрирана в най-новия телефон на компанията - iPhone 4S.

Apple я наричат Siri, и ако славата й не увехне бързо, този софтуер ще се окаже най-масово разпространеният човекоподобен изкуствен интелект, който сме виждали досега.

Искаш да кажеш най-новата покупка на Аппле, защото Siri не е на Аппле.

http://www.sri.com/

https://pal.sri.com/Plone/framework

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...