Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Два дяла на твърдият диск + Windows


dss

Recommended Posts

Искам да имам три дяла и от там тръгнаха неволите :)

1. за Мac ОS

2. Windows и

3. Моите файлове.

Така го бях направил и работеше супер! Целта ми беше да мога да чета и записвам на третият дял и от двете OS. Но делът с моите файлове беше NTFS формат и Time Mashine не го архивира. После реших, че ще го направя Mac HFS формат, за да влиза в архива, а на Windows сложих MacDrive 8 и реших въпроса с четене и запис. Но тук тръгнаха експериментите. Boot Camp за да направи дял за Windows иска HD да е 1 дял. Правя го един, а след инсталиране на Windows разделям отново Mac HD на двa дяла. Това обаче убива Windows-a и му омазва boot секторите и не стартира. Как го излъгах първият път - вече не знам. Пробвах поне 10 пъти по различен начин и ........... сега възстановявам всичко отново. Та сега е моментът да попитам? Някой правил ли е това с три-та дяла? Ако отговорът е ДА! Как? Вече се изморих да експериментирам :(, а съм сравнително новак с Mac OS за съжаление.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Просто и лесно, за да не те боли глава:

Всички "пипания" правиш САМО от диск ютилити. Форматираш начисто целия диск с ГПТ(GUUID), правиш първия дял hfs+ за мака, втория и третия под MS-dos Fat(НЕ xFat). Качваш си ОС-тата по каналния ред и това е. Тайм машината не знам дали ще вижда третия дял.

Под MSDos Fat ще се виждат и манипулират и от двете ОС.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не цитирай последно мнение!!!

Не разбрах добре за това "ГПТ(GUUID)". Споменах в темата, че съм новак с Mac OS, затова ме извини. И още нещо, аз искам двата дяла да са ми HFS, а само този за Windows да е какъвто трябва. Вече не помня дали пробвах със МСDos Fat, но колкото пъти се опитвах да го направя сам, а не през Boot Camp, когато тръгна да инсталирам Win 7 ни казва, че не може да се инсталира на този дял. Или защото файловата система била с различни партишъни или защото дяловете вече били максимален брой ...... или нещо такова. Утре ще направя опит с MSDos формат, както казваш и останалите два дяла HFS. Прочетох, че HFS+ е новият формат, но не виждам да пише "+" във Disk Utility, а само Mac OS Extendet (Journaled) или (Case-sensitive, Journaled). Каква е разликата м/у двете?
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

При избор на partition table от ютилитито цъкаш GUUID(това обаче се прави от външен диск, ще заличи целия хард), после си правиш дяловете. Избирай екстендед джърнълд - това е хфс+.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

.

Ще го пробвам, Благодаря! После казваш ще мога на третия дял, който е MSDos да инсталирам Win 7 със рестарт и задържане на Alt, като съм включил CD със install win 7?

Редактирано от dss
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, всичко стана както го исках. Не знаех, че може да си направиш сам дял за Windows без Boot Camp и така да си имаш разделен диск на колкото дяла искаш. Странно, че след разделяне на диска под Mac, задавах пълно използване на свободното пространство, а Windows вижда две неразделени парчета по около 200 МБ?Предполагам, че това е само виждането на Windows, a за Мас това е нормално?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тези дялове НЕ ГИ ПИПАЙ! Дълго е за обяснение но трябва да ги има.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Първият път, когато прецаках всичко пипах точно тях :), но сега вече всичко е ОК и си имам три дяла на диска и то във формати, каквито исках :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 месеца по-късно...

Скоро ще си слагам втори хард на компа, на който искам да сложа МАС, та възможно ли е на него да съм с МАС, на другият с джамовете?

П.П. Не отворих нова тема, защото мисля, че въпросът ми е сходен с предишните.

Редактирано от asen4o0
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виж първо дали ти е съвместима щайгата и после я почвай:

http://osx86project.org

http://insanelymac.org

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...