Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Покупка на мак мини сървър


Монката

Recommended Posts

Здравейте,

предстои ми закупуването на сървър за нуждите на фирмата. На този сървър основно ще се ползва складовата програма за фактуриране, имейл кореспонденция, принтиране. Ще бъде постоянно в мрежата с upload 20Mb.Към момента ще работят най-много трима души едновременно. / Най често ще са двама /

Спрял съм се на мак мини сървър,понеже имам закупени iPhone 4 16 GB ; the new iPad 64 GB +3G. Така ще мога да си достъпвам по-лесно сървър машинката. Но възникват някои въпроси, на които нямам приемливи отговори.

1. Основният ми проблем е, че складовата програма е разработена само за windows. Прочетох следното / моля, ако допускам някоя грешка в изписването на чуждиците / , отделям място за уин партишън и се прави инсталация на пълноценен уин 7 например. След това правя малка инвестиция в Паралел 7 / няма да има нужда от рестарт, а в два отделни прозореца са активни и двете ОС / и уж ще мога да ползвам складовата / Moneyworks на Gensoft / програма пълноценно. Знам със сигурност / за програмата са нужни Майкрософт Silverlighт и Firebird /

Колко хард трябва да се задели за уина? Ще има ли забавяне на програмата при ползването й / складовата / ? Като се направи такъв отделен партишън, той ще се бекапва ли и той автоматично?

2.Възможно ли е няколко потребителя да работят едновременно и независимо на сървъра и то от отдалечен достъп, ползвайки на сървъра Паралел 7 за да работят на складовата програма?

3. Относно флаш сайтовете: ще се отварят ли през сървъра? Същото ще важи и за онлайн ТВ, видео и т.н.

4. Възможно ли е да се шерне принтер към сървъра, при положение принтера / офис / не е до сървъра / в къщи / . ?

5. На лаптопа ползвам основно следните програми / Адобе Профешънъл, Фотошоп, Офис 2010, ползвам няколко облачни услуги скайдрайв, гугъл драйв, box, sygar, дропбокса, гугъл хром, мозила тъндърбърд за пощата / Всичките тези програми имат ли възможност за инсталация под мак и ако не, какви са алтернативите?

6. Ако някой добави нещо, за което не съм се сетил, а ще ми е нужно, няма да се сърдя.

Приятен ден

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1. Честито за добрия избор ;) Предполагам си обсъдил с екипа по поддръжката как точно ще работиш с нея - ако ти трябва само сървър, към който ще се свързваш през клиентски компютри, има вероятност да може да работи под OSX (знам, че под Linux може да се хостне сървъра). Иначе през Parallels при всички положения ще има забавяне, така че не ти го препоръчвам ако искаш да имаш бърза система. Другият вариант е да инсталираш Windows под Bootcamp, но тогава губиш предимствата на OSX. Ако ползваш Parallels, няма нужда да правиш партишъни - той си заделя сам място на харда. Бекъпите се правят на партишъните/фолдърите, които избереш, така че няма проблеми там.

2. Не съм сигурен, че те разбирам какво имаш предвид. Тези потребители имат ли локални копия на Moneyworks или ще се връзват през Remote Desktop към сървъра?

3. Флаш сайтове ще се отварят, но не съм убеден, че е добра идея да си ползваш сървъра за потребителски нужди :)

4. Възможно е.

5. Не знам какво е sygar, но другите имат варианти за OS X.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

1.Екипът се състои от 4 души. Трима ще работят на компютри, смарт устройства / iPhone, iPad / нямам екип по поддръжката.

Трябва ми следното: Сървърът е вкъщи. Отива колегата в офиса, пуска си компа и от там да кликне на иконката си на десктопа на складовата програма и да му се зареди. ? Всъщност базата на складовата програма е на сървъра / Това е основното и най-важното.

Консултирах се с човек от istyle / По телефона / Получих следното обяснение: През буткампа се прави партишън и се инсталирва уин 7. След това през паралела мога да подкарам всяка уин програма.

2. Не съм сигурен, че те разбирам какво имаш предвид. Тези потребители имат ли локални копия на Moneyworks или ще се връзват през Remote Desktop към сървъра? да имат локални лицензи, но базата данни е на сървъра

3. Флаш сайтове ще се отварят, но не съм убеден, че е добра идея да си ползваш сървъра за потребителски нужди :smile:.

Искам да съчетая полезното с приятното. Да разуча мак ОС. Ще го имам предвид

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Имах предвид екипът по поддръжката на GenSoft :p

От iStyle са се омазали с обясненията. Вариантите са 2, но са взаимно-изключващи се:

1) Правиш през бууткамп отделен партишън и си слагаш уиндоус. Предимството е, че ще бъде бърз сървърът, но неудобството е, че ще трябва да рестартираш за да ползваш OS X.

2) Инсталираш Parallels и слагаш уин на виртуална машина - предимството е, че можеш да ползваш едновременно OS X и уин, неудобството - че ще бъде бавно.

Разпитай хората от GenSoft дали не могат да ти подкарат сървъра с базата под OSX - тогава няма да се налага да се занимаваш с уиндоуси, особено след като няма да ти се налага да работиш през ремоут десктоп директно на сървъра.

По принцип няма проблем да си ползваш сървърната машина за свои си нужди, но имай предвид, че всякакви допълнителни функции, които изпълнява ще я затлачват и съответно - програмата ще ти е по-бавна. Разпитай в iStyle дали няма вариант да се логваш с друг акаунт, за който да бъдат заделени по-малко системни ресурси и файловете да бъдат разделени - тогава няма да има опасност да прецакаш нещо без да искаш :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вариант3:

Купуваш машина, на която може да върви сноу лео. През бууткамп слагаш 7 или хр, каквото ти е кеф. СЛЕД ИНСТАЛАЦИЯТА НА УИН-а, от диск ютилити си разделяш наличния мак дял на още един, който форматираш под exFAT. Така ще е достъпен под мак и уин на машината, както и ако е шернат - ще е достъпен от отдалечени уиндоус машини(на този дял ще си сложиш базата данни на склада). Програмите за уин които ти трябват, се подкарват и под МакОС чрез софтуерната среда wine(позната от линукс, заради нея ти трябва сноу лео, всъщност) - така че може да си ползваш сървъра само под мак ;)

2.Възможно ли е няколко потребителя да работят едновременно и независимо на сървъра и то от отдалечен достъп, ползвайки на сървъра Паралел 7 за да работят на складовата програма?

Да си качват програмата на техните машини, а да ползват шернатия дял от сървъра, който можеш да локнеш с юзърнейм и парола.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тя самата програма е така устроена, че не им трябва шернат дял от сървъра - те имат нужда от достъп до базата, което става през firebird, така че не е нужно да пипат каквото и да било по файловата система на сървъра.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ясно е, че повечето неща, които сте ги написали са ми не ясни. Колкото повече чета, толкова повече се и обърквам. Прочетох, че може да се направи през бууткамп отделен партишън и слагам уиндоус. След това дали с паралел или др. подобна програма не се налага рестарт. Не съм го пробвал и за това не съм сигурен.

Допълнително ще го ползвам, ако пътувам / а аз пътувам често / да си пусна филмчета или онлайн тв. Със сигурност по това време ще ползвам сам сървъра.

Говорил съм с генсофт и не могат да я подкарат. Или най-малкото не искат. Твърдяха за следното нещо, че е невъзможно: Ако имам два лиценза от тяхната програма на два различни компа и да не са в мрежа, не мога да работя с една база. По принцип са прави, но ако се ползва хамачи - програмата си работи. Важното е да има висок ъплоад на компа, където се намира базата. Има настройки в хамачито, които не допускат външни компютри, освен изрично упоменатите. Същото нещо искам да го направя и на мак мини сървър.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това не е вярно, че не може да работи с една и съща база ако не са в мрежа. Някой колега се е объркал или не е обяснил като хората. Ако имаш достатъчно бърз ъплоуд, няма проблеми базата да е някъде в интернет, но утре ще разпитам каква точно е ситуацията. Ако ми пратиш име на фирмата ти на ЛС ще мога да ти дам по-точна информация.

Иначе за бууткампа - в единия случай (бууткамп) инсталираш уиндоус като втора операционна система - тогава се налага рестарт при преминаване от една ОС към друга, в другия случай (паралелс), правиш виртуална машина - т.е. уиндоус се стартира като програма под OSX и няма нужда от други партишъни или бууткампове - и двата варианта са си самодостатъчни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От iStyle са се омазали с обясненията. Вариантите са 2, но са взаимно-изключващи се:

1) Правиш през бууткамп отделен партишън и си слагаш уиндоус. Предимството е, че ще бъде бърз сървърът, но неудобството е, че ще трябва да рестартираш за да ползваш OS X.

2) Инсталираш Parallels и слагаш уин на виртуална машина - предимството е, че можеш да ползваш едновременно OS X и уин, неудобството - че ще бъде бавно.

Това, което си описал е вярно......до някъде. Има и трети вариант, който всъщност са му обяснили и той е 1-ви + Parallels (само вариант 2 те ограничава) :

След като инсталираш с помощта "Boot Camp", задаваш на виртуалната машина (Parallels или VMWare) да буутне от създадения партишън/дял и под Мак среда си стартираш Windows и приложенията му (с

на Parallels, може и да скриеш Windows средтата и да виждаш само приложенията).

Колегите умишлено не препоръчват да си инсталираш през виртуалната машина поради следните причини:

1. За да може да ползваш Windows-a native т.е. да си буутнеш само него, ако има нужда да го ползваш за по-тежки задачи.

2. Ако сменяш програмата за виртуализация, да не се налага да преинсталираш и настройваш бозата.

3. Дори и да не си заредил виртуалната машина и стартирал втората ОС, имаш достъп до съдържанието в дяла и.

За да ползваш виртуална машина не е задължително да инсталираш през нея (изключение прави VirtualBox). Можеш да буутнеш дори и от външен диск.

Има все пак едно предимство, когато инсталираш през виртуална машина - може да настроиш размера на мястото, което ползва втория ОС да е променлив.

И малко по въпроса:

Mac OS Server е направен на него да си хост-ваш сайтове, пощи, директорийни услуги, web-dav календари и складове (дискове) и цели юзери, които да ползват отдалечени потребители.

Това, което описваш (с виртуална машина) е Remote LogIn, коeто е възможно да ползва и през стандартната ОС. В стандартната ОС е възможно да рън-неш няколко юзера едновременно, но не винаги могат да ползват едни и същи приложения едновременно. Убеден съм, че няма да може 2 юзера едновременно да стартират виртуална машина и да буутнат от един и същ дял.

Тези отдалечени (remote) юзери обаче трябва да свържат през компютър също с Mac OS X (съща версия).

За принтера не е невъзможно, но трябва да е вързан към рутер (или компютър) със статично IP, да е мак и IPP-Протокол съвместим и да се настрои.

Друг е въпроса, че искаш да ползвате Windows-а през мобилните устройства, което вече е "Remote Desktop" и може да стане чрез приложение като LogMeIn (което ти дава пълен достъп) или през мобилното приложение на

s (само за виртуалната машина). И с двете обаче ще работи само 1 юзер, който ангажира графичната среда т.е 2-ма или 3-ма едновременно няма да могат.

Може и да бъркам, но според мен единственото решение, за да стане с един компютър е да се редувате.

п.п. Има едни хора в Apple инфраструктурата, които (ако има как да стане) ще могат да ти намерят решение на всички гореизброени задачки, те се наричат "Solution Experts", но в България май още няма такива.

Съвета ми е да пуснеш един мейл до съпорта на Apple.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип Moneyworks има Web версия и аз останах с впечатлението, че хората с мобилните устройства ще ползват нея, а не remote desktop конекции, но може да съм се заблудил.

А относно 3-тото решение, което си описал, сетих се за него, но лично аз не виждам предимство спрямо виртуализацията на чисто, ако мога така да се изразя.

Иначе, за OS X server, знам че могат няколко потребителя да работят през remote desktop едновременно без да си влияят един на друг - може би е възможно и при Windows да се направи, но не съм го пробвал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Заболя ме главата докато четох. Защо купуваш Mac mini сървър за да ползваш Windows terminal services? Искаш ли да си лицензно чист с тези Remote десктопи или не ти пука? Ще купуваш ли Windows Server за да го инсталираш в Paralels?

Каква изобщо ще е ролята на Mac Mini сървъра? Поща ли ще хостваш? VPN? Ще управляваш устройства с Profile manager?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има сървъри втора ръка - слагаш на него един Windows server 2008 пускаш му терминалните сервизи и пропускаш куп дивотии дето са изброени по горе.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 месец по-късно...

Здравейте отново,

имам следното решение. Не купих мак мини сървър, а само мак мини - втора употреба и с 4 ГБ Рам / Модел http://www.istyle.bg/mini-23ghz2gb500gb-p-1427.html /

Инсталиран Планински лъв; Виртуал Бокс / на този бокс е инсталирано XP / .Тук съм сложил и Moneyworks. На всички компютри съм сложил Хамачи, за да имам VPN. Складовата програма работи както искам, поне за сега. Мога да я достъпвам от всякъде със всеки компютър, на който е инсталирана лицензирана версия Moneyworks.

Не мога да си достъпя базата данни само когато е включена защитната стена, ако е изключена нямам проблем. За това нямам решение все още.

Друго, което не съм направил все още как да си достъпя минито с RDP.

Всичко това научих от Здравко Янков. Благодарности

П.С. ОС е странна:)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...