Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Консервативна компания ли е Apple?


LUBECA

Recommended Posts

Консервативна компания ли е Apple?

thumb640x320_hero.jpg

Вчера момчетата от Купертино направиха сериозен ъпгрейд на продуктовото си портфолио. По време на медийното събитие, което се проведе в 20.00 българско време вчера, най-скъпата компания в света представи дългоочакваната по-малка версия на iPad, ново поколение 10-инчов iPad, 13-инчов MacBook Pro с Retina дисплей и впечатляващо ново поколение iMac с дебелина на периферията едва 5 мм.

Интересно е, че свързването на думите "консервативна" и "Apple" изглежда абсурдно за обикновените потребители, които са свикнали да виждат ябълката като компания, водена от шеметна иновация. Истината е, че Apple е една от консервативните технологични корпорации на нашето съвремие. Нейните ходове и посоки са твърди и безкомпромисни, но винаги са последователни, еволюционни и обосновани. Означава ли това, че Apple е новата Microsoft?

Надявам се долният текст да ви накара да споделите мнението си по темата.

Какво означава иновация?

6a00d8341bf7f753ef00e54f2c63cc8833-800wi.jpg

Надали има по-загубил смисъла си термин от иновация в съвременния технологичен свят. Според българския тълковен речник значението му е:

"Иновация е употребата на нови идеи, процеси, стоки, услуги и практики по повече или по-малко комерсиален начин, базирайки се на (ново) приложение на науката и/или техниката."

Произходът е от латинскотоnovatio, или "по посока на изменението". Именно тази идея често бива забравена както от потребителите, така и от технологичните журналисти и анализатори, а понякога и от компаниите.

Скоростта, с която се променят хардуерът, софтуерът и услугите, които използваме ежедневно, неминуемо променя и очакванията ни от брандовете, на които се доверяваме. Бърз поглед назад показва невиждан в историята ход на иновацията, а още по-бързо сравнение между смартфоните преди десет години и в момента е буквално зашеметяващ. Подобни ретроспекции подсъзнателно ни карат да изискваме крайна и шокираща иновация с всеки следващ продукт на всяка компания. Всяка следваща версия на iPhone или Galaxy S трябва да бъде по-впечатляваща от розово пони, което повръща дъги под звуците на Gangnam Style. И дори повече. Всяка нова версия на iOS иAndroid трябва да има стотици нови възможности, една от друга по-полезни и употребими от всички. Какво остава за клауд услугите, които, макар и актуални в пълния си смисъл едва от няколко години, трябва да пренесат целия ни живот в облака и да не оставят дори и мисъл несинхронизирана.

Както винаги след подобен иновативен период обаче, нормално е в съответната индустрия да последва далеч по-дълго време на здравословна и стабилизираща еволюция.

Духът на Apple

Screen_Shot_2012-10-25_at_12.27.29_AM.png

Не е нужно да сте заслепена Appleовца като мен, за да оцените, че духът на компанията на Стив Джобс и Стив Возняк никога не е бил воден от стремеж към иновация на цената на иновацията. Макар мотото на калифорнийската корпорация да е "Мисли различно",Apple рядко прави нещата различно само за да се отличи от конкурентите си. Макар в момента това да си личи особено ясно, още от самата си зора Ябълката винаги е била по-скоро компания на бавната и стабилна иновация, граничеща с еволюция, отколкото на недообмислените ходове, които търсят силното и кратко "Уау!" на потребителите.

Със сигурност не използвам примера за пръв път, но погледнете към OS X, десктоп операционната система, която Mac компютрите на Apple използват вече повече от десет години. За това време тя получава осем нови версии, между които се случват още десетки ъпдейти. Въпреки това фундаменталната идея зад архитектурата, интерфейса и цялостната концепция наOS X остава непроменена. Основните елементи, като дока, меню лентата, Spotlight, дизайна на прозорците на Finder и др., присъстват във всяка една версия и получават по-скоро декоративни модификации, които ги правят по-красиви и по-удобни.

В по-близък план същото се отнася и за iOS. Мобилната платформа на Apple изглежда почти непроменена спрямо първата си версия от 2007 г., но потребителите й знаят, че на функционално ниво "иновацията" всъщност присъства.

Убиване на стари технологии

death-grim-reaper-evil-31001.jpg

Ако трябваше да определим митологични роли в съвременната технологична индустрия, Apple със сигурност би била смъртта. Стив Джобс и неговият екип са известни с качеството си без колебание да отстраняват застаряващи технологии от продуктите. В началото този ход се осъжда от почти всички, но постепенно всички останали компании го възприемат и резултатът е, че до няколко години съответната технология спира да се използва като цяло. Примери за това са дискетите, паралелните портове, хардуерните QWERTY клавиатури при смартфоните, стилусите (за навигация, не за рисуване и писане), Flash и в наши дни оптичните дискове. Нито един от новите Mac-ове няма дисково устройство, включителноiMac, който доскоро бе известен с красивия дизайн на зареждащия се от десния профил SuperDrive.

Microsoft и консервативност?

Windows-8-logo-300x300.jpg

Противно на истината, сред технологичните ентусиасти все още битува мнението, че Microsoft е консервативна компания, докато Apple прави безразсъдни смели ходове.Забравете за това кой "води индустрията" – изразът и без това е безкрайно наивен. Индустрията се води от сложна съвкупност от компании, потребителско търсене, реклама, пазарни особености и др. или казано накратко – индустрията се води от самата себе си.

Последното определение, което можем да дадем наMicrosoft, обаче е "консервативна". С лошо минало? В рисково състояние? Със слабо присъствие в мобилния сектор? Без силен лидер? Ок. Но не и консервативна. Всъщност момчетата от Редмънд вероятно са най-бързо променящата се корпорация в технологичния сегмент в момента, стремейки се да се отърсят от идентичността си на пълен чичко, използващ Office, и преминавайки към свеж млад човек с Windows Phone,Surface и Xbox+Kinect.

"Променяща се" за Microsoft и "консервативна" за Apple далеч не са еднозначно позитивни и негативни определения. Постепенната иновация, която дава време за свикване на потребителите, е далеч по-лесна за възприемане, отколкото рязката диференциация на Windows 8 и Windows RTспрямо предходните версии на операционната система. Новият Microsoft има малко общо със стария, поради което бъдещето на компанията е заложено на карта.

Защитава ли се Apple с iPad mini?

ipad-mini-apple.jpg

Горещата тема на деня със сигурност е iPad mini, въпреки че тази нощ по-професионалните среди сънуваха новия iMac. Представянето на 7.9-инчов таблет с по-слаби спецификации със сигурност е противоречив ход от страна на Apple. Защитен ли е обаче той?

Никога няма да узнаем каква е предисторията на iPad mini. Преди около година в мрежата се появи информация, според която Стив Джобс дълго не е бил привърженик на по-малките таблети, но определени негови подчинени успяват да го убедят, че те имат своите предимства в някои ситуации, особено за консумация на съдържание. Успешният пример на Amazon с Kindle Fire също доказва това.

Интересно е, че по време на презентацията Apple сравни iPad mini с Nexus 7 на Google. Купертино рядко прибягва към ходове, с които изобщо напомня за съществуването на други продукти. Значи ли това, че Тим Кук и компания се защитават?

Отговорът със сигурност е субективен. Доста по-вероятно е обаче Apple просто да разширява и без това огромния си пазар с по-малък и евтин таблет без мисълта за директно изправяне срещуGoogle, Amazon и др. Защо? Защото потребители не търсят таблети, а iPad.

Според някои пазарни проучвания голяма част от текущите или бъдещите купувачи на 7–10-инчови устройства със сензорни дисплеи дори не знаят, че те се наричат таблети. Повечето от тях просто искат iPad. Именно затова повечето от потенциалните собственици на iPad mini не са откраднати клиенти на Amazon или Google, а просто току-що създаден нов таргет за по-малък и евтин iPad.

Последното доказателство за по-скоро независимата политика на Apple, което няма как да пропуснем, е цената на iPad mini. Ако ходът на Купертино бе крайно дефанзивен, компанията би се опитала да конкурира Amazon и Google с малко над 199 долара, а не със стартовите 329 долара.

Източник:HiComm

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сравнението на iPad mini с Google Nexus 7 по време на представянето за мен е изключително грешен ход и крайно изненадващ от страна на Apple. Както написах в темата за представянето, така и тук ще споделя, че този ход е силно против правилата в Apple налагани от Стив Джобс. За мен този ход е повече негативен, отколкото позитивен за тях. Някой публикува и спад в акциите им, същия ден след представянето. Това едва ли е случайно ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, леко пресилваш нещата ;)

iPad mini е насочен към хората, които харесват Епъл, но които по една или друга причина още не са се сдобили с 10" версия. Прекалено скъп за бюджета им или прекалено голям за нуждите им, и тн....

Тази таргет група целят. И ще уцелят според мен ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм жив пример, а и знам още няколко човека, които сега ще си вземат iPad mini заради размера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както и аз. Мен ме устройва 10" версия, но жена ми иска минито, защото може да влезе в дамска чанта... ;)

И ето как ще сме и с двата :tooth:

А малката ще чака за iPad micro :nosepick:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сравнението на iPad mini с Google Nexus 7 по време на представянето за мен е изключително грешен ход и крайно изненадващ от страна на Apple. Както написах в темата за представянето, така и тук ще споделя, че този ход е силно против правилата в Apple налагани от Стив Джобс. За мен този ход е повече негативен, отколкото позитивен за тях. Някой публикува и спад в акциите им, същия ден след представянето. Това едва ли е случайно ...

Джобс го няма, а Apple не може да се води по неговите правила, защото го няма човекът, който да ги измисля и променя. Колко години трябва да минат за да се отърсят някои фенове от носталгията и да продължат напред. Както Apple прави. И все пак, прегледай отново keynote-a на Джобс, в който представя първия iPhone. А спадове в акциите им е имало винаги след голямо представяне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

А малката ще чака за iPad micro :nosepick:

Демек iPod Touch? :D

По темата, да - консервативна компания са, но това не е лошо. Движат се по-бавно от конкуренцията и залагат на сигурното. Все пак работят за инвеститорите си, а не за да ги хвалят Сульо и Пульо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

iPad mini е насочен към хората, които харесват Епъл, но които по една или друга причина още не са се сдобили с 10" версия. Прекалено скъп за бюджета им или прекалено голям за нуждите им, и тн....

Тази таргет група целят. И ще уцелят според мен ;)

Не е само това, аз имам 1-цата и сега вместо да ъпгрейдна на 2 или 3 се замислям за мини заради по голямата мобилност :) ще се събира не само в дамска но и в мъжка чантичка :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Носталгията не е лошо нещо-лично на мен доста повече би ми харесало,ако бяха продължили идеологията на Джобс,а не да се водят по акционери,инвеститори и т.н. Историята помни какво се случва в противен случай с тази компания.

Лошото е,че вече няма кой да ги спасява вече.

Sent from my iPhone using Tapatalk v.1.14.2

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Killer4o имам го на компютъра и съм го гледал не един път. Въпроса е, че той никога не би направил това сравнение с конкуренция. Човека го няма и затова се появява сравнението, което прави Apple компания като всички други КОНСЕРВАТИВНА !!! Знай че ако докато Джобс водеше представянията са стояли "Милиони" хора да чакат с нетърпение представянето и въпреки че се знае и се очаква какво да представи, отново голям процент от тези хора са изумени от показаното. Сега след като последните няколко представяния се водят от г-н Кук нещата са съвсем различни, а след снощното представяне тези споменати от мен "Милиони" вече няма да бъдат толкова ентусиазирани в очакване. Просто ще очакват отново да се появят и да кажат ето ни новия продукт, който е в пъти по-добър от еди кой си ..... Това беше разликата за мен при Apple. Сега вече са част от множеството. Разбира се още дълги години ще се помни Стив Джобс и всичко което е направил, но действията им помагат за по-бързото му забравяне.

Редактирано от Asen_77
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса е, че той никога не би направил това сравнение с конкуренция.

Айде, айде.. много бързо забравихте презентацията по повод Antennagate. :blink:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз затова му подсказах представянето на първия iPhone, на което не е като да не го е сравнявал със съществуващите тогава смартфони...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сравнението на iPad mini с Google Nexus 7 по време на представянето за мен е изключително грешен ход и крайно изненадващ от страна на Apple. Както написах в темата за представянето, така и тук ще споделя, че този ход е силно против правилата в Apple налагани от Стив Джобс. За мен този ход е повече негативен, отколкото позитивен за тях. Някой публикува и спад в акциите им, същия ден след представянето. Това едва ли е случайно ...

Ако потърсите в Google по-ранни "Apple keynotes" ще видите как чичо Стив пуска примерно photoshop паралалено на PC и PowerMac ;) за да покаже нагледно как Mac се справя по-добре от интелско PC.

Може да потърсите и по-ранни реклами на Apple - примерно това:

Просто искам да кажа, че Стив Джобс не е налагал такива правила :smile:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Павка, не го е налагал, но не можеш да отречеш че е проява на лош вкус да правиш сравнения, за да изтъкнеш своя продукт.

П.П. Криейтив ми свършиха работа, мерси за съвета.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И като говорим за консерватизъм - Скот Форстал е бил уволнен от Apple, въпреки, че мнозина го определяха като "малкия Стив Джобс". Досега Форстал отговаряше за разработката на iOS. Освен него от компанията изхвърча и новия шеф на Apple Store, който можа да се задържи на поста за няколко месеца.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Новият Store ми е болна тема-просто е убийствено гаден.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не App Store, a Apple Store - това са веригата магазини на Apple, в които директно продават своите продукти.

Иначе съм на мнение, че Apple става все по-консервативна, ако по-различно мислещите като Форстал започват да бъдат гонени, а Джони Айв окупира цялата власт около продуктите на компанията, нещо, което беше немислимо докато Стив беше жив.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Беше немислимо, защото цялата власт беше в Стив и така както даваше повече свобода за действие и авторитет на някой, защото го е впечатлил, така след време можеше да я отнеме - известен е с това.

Може да греша, но ми се струва, че защитаваш Скот Форстал. Според слухове вътре в компанията той е бил различен, но в смисъла на неразбирателство с останалите мениджъри. Докато Стив Джобс насърчава такова поведение, за да задвижва прогреса и идеите в компанията, явно Тим Кук не може да се справи(никой не го и очаква от него - да е копие на Джобс), защото е по праволинеен в мисленето си. Разни блогъри пишат, че изгонването на Форстал е в следствие на няколко неща. През 2010 той позволява на инженери да изнасят устройства извън централата на Apple, за да ги тестват в реални условия, което води до забравянето на прототип на iPhone 4 в кръчма, след което Gizmodo го купуват и разглабят месеци преди премиерата. Освен това, отново вътрешно, го обвиняват в "странен дизайн" на някои приложения(например наподобяването на кожа в приложението find my friends и др.), които не се връзват с индустриалния дизайн на устройствата на Apple, както и в преждевременното пускане на Maps и Passbook. Говори се, че това са част от причините, а поводът е бил, че е отказал да подпише писмото, с което Apple се извиняват на потребителите за проблемите с приложението Maps.

Аз не мога да заема страна, защото iOS съществува каквато я знаем именно заради Форстал, който печели спора дали в iPhone да се използва преработена версия на Mac OS X или операционната система, която в онзи момент е управлявала iPod. В същото време обаче човек винаги може да кривне в някаква посока, която е тотално различна от първоначалните му възгледи, а в случая и възгледите на компанията. Може би това е за добро.

Maps и Siri ще бъдат под ръководството на Еди Кю, който има много успешна история в Apple с iTunes, AppStore, iBookstore и супер успешната трансформация на MobileMe в iCloud.

Преди години Форстал получава 120 000 опции за акции, които е продал в края на отминалото лято за почти 40 милиона долара. Разбира се, това не може да е причина да бъде обвиняван в нещо, но от друга страна ако обичаш компанията, за която работиш и искаш да участваш в правенето на невероятни продукти(както всички повтарят постоянно в интервюта и на представяния) защо ще си продаваш акциите? Това си е мое лично разсъждение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Видял е накъде отиват нещата, за това. Язък, няма вече да има "for the crazy ones...", ще има основно "фор дъ кифли и дупета".

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

iOS ще пропадне доста,а но може би най-накрая ще има блутут трансфер супер важен за някои потребители...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

но може би най-накрая ще има блутут трансфер супер важен за някои потребители...

Важи,важи...още се чудя как да си пратя някоя картинка.... :tooth:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...