Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

  • 0

Въпроси и отговори за начинаещи - iPhone 2G/3G/3GS/4


Sladichuk®

Въпрос

Автор: ammcfc

1. Какви модели iPhone има?

До този момент Apple Inc са представили на пазара пет модела - iPhone 2G (4/8/16GB)- модел 2007г и iPhone 3G (8GB/16GB) - модел 2008. Лятото на 2009г излезе третото поколение- iPhone 3GS (16GB/32GB), а през м.юни'2010 - iPhone 4G (16/32 GB). На четвърти октомври 2011, излезе дългоочакваният пети поред iPhone - 4S(16/32/64GB). Произведени са в Китай, по технология на Apple Inc.

2. Каква е разликата между iPhone 2G, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 и iPhone 4S?

iPhone 3G е почти идентичен с 2G, нo само на външен вид (приблизително еднакви габарити, но вместо сив алуминиев гръб има пластмасов - бял или черен. Белите са само 16GB). За разлика от стария модел, второто поколение разполага с вграден A-GPS и поддържа по-високи скорости на мобилен интернет - 3G – 3.6Mbps (старият покрива само EDGE стандарта), блутуут - ът поддържа A2DP Stereo и пр. Иначе, хардуерната платформа arm6(РАМ 128МБ, даунклокнат от 600 на 412MGHz процесор и пр.), на която са базирани и двата е почти еднаква, има съвсем миниатюрни разлики.

iPhone 3GS е с изцяло променен хардуер, платформата вече е arm7, - по-мощен процесор(отново даунклок, но от 833 на 600MGHz), по-мощен видеоускорител, два пъти повече RAM, вграден компас, 3,2MP камера с автоматичен фокус и видеозапис, и 3G - 7.2Mbps. Външно е идентичен с iPhone 3G(освен сребристите надписи на задния капак, които при 3G са сиви).

iPhone 4 вече е с още по–мощни параметри и множество добавени функции, вграден три - осов жироскоп(вместо акселерометър), същата хардуерна платформа arm7(но, с изцяло наново проектиран процесор - Apple A4, даунклокнат на 800MGHz), отново удвоена РАМ памет(512МБ), 5MPx основна камера + предна VGA и още много...Външно донякъде се връща към първоначалната концепция.

Последният(засега) модел - iPhone 4S, изглежда еднакъв с 4, но само външно:

Телефонът е базиран на изцяло нов хардуер - Apple A5 Dual-core 1 GHz процесор(с динамичен клок); същото количество РАМ, но с по - бърза шина(непотвърдено); 8MPx основна камера с нов светлинен сензор и 5 фокусиращи лещи(предишните с 3 и 4), като вече записва видео в 1080p/30fps + видео стабилизация и функция за разпознаване на лица, макро снимки; по - бърз интернет(до 14,4Mbps през HSDPA); изцяло нов предавателен чип и препроектирана GSM антена(вече от две части - отделно за прием и предаване, в зависимост от това, с коя ръка ползвате телефона); поддръжка на блутуут 4.0(първопроходец на пазара); поддръжка на AirPlay mirroring и още много.

Новата iOS5(основна за iPhone 4S) идва с над 200 нови функции, като с нея идва и гласовият асистент SIRI(за съжаление официално ще работи само на този модел).

Новият телефон е world phone(световен телефон). Абонатите на GSM мрежи, могат да ползват и CDMA в роуминг, както и обратното - потребителите на CDMA мрежи ще могат да ползват GSM мрежите. Това обаче, не прави телефоните взаимнозаменяеми, т.е. телефон, по принцип предназначен за CDMA, НЯМА как да регистрирате за абонаментно ползване в GSM мрежа!

3. Откъде мога да си закупя iPhone?

Фирмената политика на Apple е такава, че в търговската мрежа винаги се продава САМО актуалния модел. Тоест, стария модел вече не можете да го намерите в търговската мрежа, а единствено втора ръка или някъде залежал по складовете.

В България телефонът се предлага официално от Глобул, но „заключен” и с договор, а само при определени (най–вече финансови и бюрократични) условия и утежнения – и Фабрично Отключен (ФО). Освен тях, „отключен” и необвързан с договор, iPhone 3G, 3GS и 4 можете да закупите от раздела “Купувам-Продавам” или от някой магазин за мобилни телефони в България или пък съвсем официално от мобилните оператори в Гърция, Италия и т.н.- това са държави, в които за разлика от България телефонът се предлага „отключен”.

4. Никога не съм виждал телефона на живо. Как да разбера, че не ми пробутват някое “менте”?

Оригиналният iPhone е високотехнологичен продукт и притежава изящен дизайн и изработка, но най-уникалното е неговият капацитивен дисплей. Именно по него най-бързо и сигурно ще се ориентирате дали държите нещо “истинско” в ръцете си. Ако дисплеят е твърд (оригиналният има стъклено покритие) и реагира на “докосване” - вие държите истински iPhone. Ако дисплеят е мек и за да реагира трябва да натиснете с пръстта си - вие гарантирано държите менте.

5. Какво означава “заключен”, “джейлбрейк” и активация?

iPhone всъщност представлява един джобен компютър (операционна система MacOS X) с вграден GSM модул (модем).

  • Процесът „Активация” – касае устройството като цяло. Без него, то на практика е неизползваемо.
    • След като го закупите и включите за първи път, той ще поиска да го активирате.
      Ако не го направите, единственото нещо което ще можете да правите с тази умна джаджа е да звъните на 112. Няма да имате достъп до никакви приложения или други функции.

    [*]Процесът „Отключване” (unlock) – касае само GSM модула (модема) на iPhone.

    • След като го активирате и получите достъп до основните му функции и приложения, вие вероятно ще пожелаете да “отключите” неговия GSM модул - тоест, да можете да го ползвате със SIM карта на произволен мобилен оператор.

    [*]Процесът „Джейлбрейк” (jailbreak) – касае само операционната система на iPhone.

    • Друго полезно действие е да направите „джейлбрейк„ (jailbreak) - тоест да придобиете достъп до файловата му система - да разполагате с джобния си компютър така, както разполагате с вашия персонален компютър. Да можете свободно да качвате и триете файлове, да разполагате с напълно bluetooth-a му, да инсталирате всякакъв вид приложения.

    [*]Какви са разликите за тези три действия при различните поколения iPhone.

    • Първият модел iPhone – 2G е напълно под контрола на крайния потребител :yahoo: (независимо, че той винаги се е продавал фабрично заключен). Посредством програмки, които ще намерите в този форум, вие ще можете да активирате, отключите и джейлнете всеки един попаднал в ръчичките ви iPhone 2G и да се възползвате на 100% от неговите възможности. За съжаление Apple обявиха през 2010 г. окончателно прекратяване поддръжката на 2G.
    • По подобен начин стоят нещата и при iPhone 3G и 3GS. Ако те са фабрично отключени се активират и отключват автоматично чрез официалната програма iTunes. За целта е необходимо единствено да я инсталирате на компютъра си и да имате интернет. Джейлбрейка ще си го направите сами с помощта на този форум. Идентично е положението с iPhone 4. Напълно неизвестно(за момента) е положението с iPhone 4S. Следете форума за новости по въпроса ;)
      Ако са фабрично заключени, можете да ги отключите и активирате посредством специални програми, които ще намерите в този форум.

6. Предлагат ми iPhone 3G. Как да разбера дали e фабрично отключен?

Използвайте този линк http://bgiphone.com/a/unlocked.htm. Това е списък със серийните номера на фабрично отключените.

7. Не ми работи единият говорител, какво да правя?

Грешите! Телефонът ви има само един говорител. Другото е микрофон. Изглеждат напълно еднакво на външен вид и се намират в долния край на телефона.

8. Как мога да откажа входящо повикване?

С две последователни натискания на Power бутона. Намира се отгоре на телефона.

9. Необходимо ли е да правя „джейлбрейк”? Това ще наруши ли търговската ми гаранция?

Не! Не е необходимо, това е въпрос на личен избор. Но без джейлбрейк, вие няма да можете да изпращате файлове чрез bluetooth, няма да можете да тествате хилядите официални и неофициални приложения за този умен телефон, а ако телефона ви е фабрично заключен (ФЗ), няма да можете да го отключите. Решението е Ваше smile.gif

Що се касае до гаранцията – вие по всяка време можете да възстановите телефона в първоначалния му вид - до оригинална версия на системния софтуер. Тоест, проблеми с гаранцията заради джейлбрейка няма да имате.

10. Как се инсталират/деинсталират приложения?

Официалните приложения се инсталират посредством iTunes. Неофициалните приложения могат да се инсталират единствено след джейлбрейк.

За тях се използва Cydia (основно неофициално системно приложение, което се инсталира по подразбиране на телефона ви след джейлбрейкването му).

Посредством него, вие можете да инсталирате допълнителен неофициален софтуер директно от телефона си. Както и да инсталирате официални приложения за тестови цели от AppStore посредством iTunes. Някои наричат такива приложения "кракнати" wink.gif

Официалните приложения се изтриват като задържите за 1-2 секунди пръстът си на приложението. Иконите започват да се движат и се появява closebox.png в горния им ляв ъгъл. Натискате го и приложението ще бъде изтрито. Неофициалните може да се махнат от където и са качени - Cydia -> Manage -> Packages. Намирате приложението и избирате Modify, а после Remove.

11. Телефонът ми "заби". Как мога да го рестартирам?

Ако по някаква причина телефонът ви "увисне" и не реагира, то трябва да го рестартирате. Задръжте бутоните Sleep и Home докато на екрана се появи логото на Apple (ябълката), след което пуснете бутоните. Изчакайте докато телефонът зареди. Може да отнеме и повече от минута.

12. Важни ръководства за iPhone.

13. Как да се сдобием с приложения?

Вариант "А": купувате си ги от АпСтор.

Вариант "Б": Търсите си пиратски из нета.

14. Какво представлява ipsw файла?

Във .ipsw файла се съдържат операционната систама на телефона и операционната система на baseband-a (модема). При ъпдейт към нова версия на телефона, освен самата операционна система се ъпдейтва и baseband-a (модема) на телефона, който служи за приемане и провеждане на разговори, съобщения - телефонната част.

За да отключите телефона си трябва версията на операционната система на baseband-a (модема) да е същата като тази която може да отключват yellowsn0w, ultrasn0w или blacksn0w.

При моделите на iPhone след 2G още няма възможност за връщане към която си искате версия на baseband-a (модема), което затруднява отключването. С други думи след като сте ъпдейтнали с оригиналния .ipsw файл вие освен ОС-а на телефона, ъпдейтвате и ОС-а на baseband-a (модема), но при дaунгрейд към по–ниска вие променяте само ОС-а на телефона, а ОС-а на baseband-a (модема) си остава този от ъпгрейда и няма как да смените версията му с по-стара.

В Custom FW, които се правят с PwnageTool се премахва ъпдейта на ОС-а на baseband-a (модема) и при рестор с такъв FW ОС-а на baseband-a (модема) остава стария и се ъпдейтва само ОС-а на телефона, което позволява да отключите отново телефона си с yellowsn0w, ultrasn0w или blacksn0w.

15. Какво е ECID и SHSH ?

"ECID" означава Exclusive Chip ID. Това е уникален идентификационен "ключ" за достъп до изпълнителната памет на чипа, който е различен за всеки iPhone, iPod Touch 2G, AppleTV и iPad.

Когато ресторвате устройството си, iTunes се свързва със сървър на Apple, за да създаде подпис (SHSH) точно за вашето устройство (идентифицирано чрез уникалния ECID) с който се разрешава качването на съответния firmware на него.

Подписа (SHSH) е код записан във файл във XML формат, който е генериран за вашето устройство. Apple използва ECID на вашето устройство и версията на firmware-a който се опитвате да сложите, за да създаде подписа (SHSH).

Сървъра на Apple подписва само актуалната версия на iOS за съответното устройство и по този начин се забранява downgrade-а на софтуера на устройството и се усложнява или в най-лошия случай спира направата на jailbreak.

Тази технология за "подписване" на софтуер е актуална до модели с А4 процесор(iPhone 3GS/4, iPod touch 4G и original iPad) и до iOS 5 включително. iOS 6 въвежда APTicket към технологията SHSH и върши работа само ако "подписите" са теглени директно от устройството, което е инсталирано с конкретния фърмуеър(iPhone 3GS/4, iPod touch 4G). Методът работи само на посочените в скоби устройства!!! От iOS 7, Apple въвежда технологията nounce generation, при която към SHSH се прикачва уникален, генериран към момента на рестора код за еднократна употреба(number nounce). Към момента не е известен метод за репликиране на технологията и инсталация към избран от вас iOS 7/8 > не е възможна.

Вероятно това няма да са единствените ви въпроси,.... но нали затова е този форум!

Тук ще намерите всичко, както и ще можете да пишете за всичко, което касае iPhone, Mac OS, Apple и т.н.

Успех!

Редактирано от Alxx®
  • Харесвам 13
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

0 отговора на този въпрос

Recommended Posts

Все още няма отговори на този въпрос. Бъдете първи добавете отговор!

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.
  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...