Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Покупка на Refurbished Macbook Pro Retina


flash40oo

Recommended Posts

Здравейте,

от много време искам да си закупя мак и дългоочаквания момент настъпи. Мисля, че единственото адекватно място, където може да се разискват въпросите по закупуването на такава машина е точно тук и за това създадох тази тема а и се надявам да е полезна на още много хора.

Става въпрос за Refurbished моделите, които се предлагат в Американския Apple Store. Занимавам се с уеб разработване писане на код и най-тежкото нещо, което ще пускам е Photoshop. Спрял съм се на Macbook pro Retina 13 i5/8gb ram/ 256ssd та въпросите ми са следните:

Какво ви е мнението като цяло за Refurbished продуктите и дали някой колега си е купувал подобен?

Струва ли си да се дадат малко повече пари за модела 2014 година при положение, че разликата с late 2013 е 0,2GHz в честотата на работа на процесора ?

Спрял съм се на 13 инча защото искам да е по-компактен и лесен за пренасяне (ще се ползва с външен монитор), но все пак се замислям и дали си струва да се "напъна" малко с паричките и да взема MBPr 15 October 2013 Quad-core i7 2.0 GHz/8gb ram/ 256 ssd ?

Ако може някой да сподели дали е толкова фрапираща разликата в ергономичноста между двата размера, защото все пак с 15 инча ще може и да се работи и без външен монитор, което е голям плюс?

Благодаря предварително за помощта.

Поздрави :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лично мнение: вземи 15-ка. Става с и без външен монитор. За писане на код, параметрите на процесора не са решаващи. 8ГБ е егзистенц минимумът и мисля, че ако се ориентираш към повече ще ти е от полза. Размерът на ссд почти няма значение за складиране и бързина на действие, имайки предвид наличието на тъндърболт порт в компютъра. Във връзка с горното, бих казал, че 2013 или 2014-та модел е все тая(има разлики, но са ирелевантни на фона на начина на употреба).

Рефърбишд сам знаеш какво значи. Лошо няма по принцип, че и гаранция получаваш. 15-ките рядко им дефектират дъната(което би било плашещо в случая), всичко останало се сменя за сносни пари.

Чисто за статистиката :) : поради липса на сериозен кеш, аз навремето купих втора ръка iMac с базовия тогава core i3 3.2GHz(беше на десет месеца). В момента пиша от него и не съжалявам за нито една кинта която съм платил. Още е силно боеспособен с лек рам ъпгрейд и ссд.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за отговора. За сега мисля да взема с 8 рам, защото знаеш, че при Refurbished няма избор с какви параметри да е, а с 16 все още рядко се среща, но го взимам с идеята да получи ъпгрейд, когато започне да се задъхва :) А относно гаранцията ако я нямаше най-вероятно никога не бих се замислил за нещо друго освен чисто ново :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

3 refurbished макбука съм купувал досега. Всичко с тях беше идеално. Направо са си нови. Разликата е в кутията :) Задължително apple refurb! Има и разни други на магазини като B&H, но те не са на същото ниво и идват с драскотини по панелите. Препоръчвам ти по-натам преди да изтече гаранцията да си вземеш Епъл кеър. Ако нещо се прее*е и няма гаранция, най-вероятно Криейтив ще искат да ти сменят цялото дъно (над 1 бон). По другите сервизи също си е цифра и е по-вероятно да ти излезе по-скъпо, отколкото care-a (в ибей се намират по-евтини от официалните, но разбира се трябва да се внимава от кой се купува).

Относно размера, след два 15"-ови минах на 13" ретина. Свиква се от раз. Изобщо не ми идва малък дисплея. По-голямото предимство е размерът и теглото. Рам 8ГБ на мен ми е достатъчно за по-тежка работа, от която ти споменаваш, но разбира се колкото повече - толкова повече. Дали си заслужава 100-200$ отгоре за 16 гиги? Аз лично мисля, че не.

Няма нужда от най-новия модел. Аз съм с MBPr 13"Late 2012 и не виждам особена разлика в повечето неща, които правя на главната ми машина - ъпгрейднат на макс 27" iMac (пак Late 2012).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много ти благодаря за отговора наистина много ценна информация. Явно, че ще е Refurbished с 8 рам и 256 SSD вече трябва да си помисля за размера, което е малко трудно защото в България не са толкова разпространени, а аз 15 инча не съм виждал на живо :( Във Варна има изложени само 13-ки и не мога да направя съпоставката, но ще се опитам някъде да намеря и 15-ка и мисля, че веднага ще реша . Разликата в цената е едни 400-500лв., но пък такава машина не се купува всеки ден :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За сега мисля да взема с 8 рам, но го взимам с идеята да получи ъпгрейд

Може да си пропуснал, но рам е запоена в дъното - няма смяна или добавяне. Но, както DreamcatcheR каза, 8 гиги не са малко / недостатъчни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно съм пропуснал или на предните модели е имало такава възможност и съм останал с такова впечатление ?

Мислех, че само на Air е запоена за дъното :(

Редактирано от flash40oo
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И при ретините е така. Лошото е, че и при мини-то вече е така (не помня базовия imac дали и той беше със запоен рам).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ужас, в такъв случай ще обмисля варианта да си взема базов MBPr 13 2014 8ram/128 gb ssd и направо след време да си взема "набомбена" 15-ка. Аз страшно много съм се заблудил, но понеже четох из форумите и то явно стари теми и така ми се е запечатало в ума :smile:

А какво мислите вместо MBPr 13 i5/8gb/256ssd за същите пари MBA i7/8gb/256ssd ?

Чета по форумите, че имали по-добра производителност при равни параметри поради простата причина,ч е Air-a не е с ретина?

Редактирано от flash40oo
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Възможно е, но пък процентът дефектирали дъна при еъра е по - висок ;)

Марианка, малкият модел 21'5" също е запоен. П*далска работа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами криза, явно не им е изгодно хората да могат да си ъпгрейдват машините :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Относно последното ти питане, помисли си кое е по-важно за теб - екранът или животът на батерията. Предимството на MBP е, че като отвориш нещо във Photoshop, ще можеш да видиш доста повече детайли, пък и като цяло ще можеш да тестваш разни corner cases на сайтовете си (на нашия сайт се оказа, че на ретина дисплеи има досадни глитчове, за които трябваше да търсим workarounds). От друга страна, с MBA наистина нещата вървят една идея по-гладко и бързо, защото има 2 пъти по-малко пиксели, които да се мърдат. Също така е по-лек, по-евтин и с по-дълъг живот на батерията. Лично аз не виждам полза от upgrade на процесора за development, но може инструментите, които ти ползваш да печелят от по-бърз процесор.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря много за съветите ! За сега се спрях на MBPr 13 2014 i5 2,6 GHz/8ram/256ssd, но ще изчакам до средта на месеца ако изкочи някой 15 2014, защото за refurbished често се променят офертите :) Темата все пак е отворена ако има и други колеги, които са изправени пред подобна дилема :)

Мерси наистина, който е от Варна да ми пише да почерпя по една бира ;)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Введнъж минеш ли на ретина няма връщане назад. Като седна на компа на гаджето все едно се връщам 20 години назад... А разликата в дебелината на еър-а и про-то почти няма, дори про е по-малък като ги наложиш един връз друг. Вероятно еър скоро ще отпадне като категория, щом не го ъпдейтват с ретина..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То някъде имаше статия по въпроса "The best Macbook Air is the new pro with retina..." или нещо подобно.

Просто харектеристиките му не са много про за наши дни и е доста преносим 1.5 кг, единственият минус остава цената.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колеги в B&H има някаква оферта за 1,350$ 2014 година модела до 5 декември само не знам дали там са refurbished или нови защото има доста големи намаления в момента. Давам и линк ако някой може да каже дали е нов и направо да го поръчвам

Ето го и линка: http://www.bhphotovi...o_notebook.html

Така като гледам това е отдела за нови неща, но ми се струват доста големи намаленията в момента !

Редактирано от flash40oo
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

Днес си взех това:

http://www.istyle.eu/bg/catalog/product/view/id/20873/s/new-macbook-pro-15-retina-quad-core-i7-2-5ghz-16gb-512gb-ssd-nvidia-gt-750m-2gb-bul-kb/category/814/

Въпрос! — да ъпгредвам ли OS до Yosemite или да си стоя на Маверикса?

До сега не съм работил с Мак и не знам коя ОС е по-стабилна.

Тъй като съм лаик в работата с тази ОС, приемам всякакви полезни идеи и съвети.

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С която и да си, няма да ти дреме особено, защото вече не си с Уиндоус! Избери си кой дизайн ти харесва повече. Маверикс е по-стабилен в смисъл, че няма някои бъгчета на Йоземити. Но както знаеш, с най-новото получаваш най-много откъм функционалност. А дали всичко работи на 100% в момента, може да се поспори. Аз съм доволен и не бих се върнал на Маверикс, въпреки едно проблемче, което се появи с 10.10.1 и се наложи да даунгрейдвам и ще чакам 10.10.2.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 седмици по-късно...

И аз съм се ориентирал да купувам MacBook Pro на старо. Тук прочетох , че новите не могат да се ъпгрейдват, защото Рама е запоен на дъното. Може ли малко яснота и да пишете, след коя година РАМ и Харда са запоени?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Накратко - ретините не могат, еърите не могат, новият мак мини не може.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам за мнение и аз . Мисля да си направя коледен подарък едно тринадесет инчово Мак бук про ретина. Разбира се бюджета не е неограничен и трябва да е в рамките на 1200 паунда. Въпроса ми е дали ги ивестирам в MBPr със 16gb ram 128SSd или MBPr 8GB ram и 256ssd? Машинката ще се ползва за всекидневна употреба, сърфиране, музика , филми, както и ако може да подкарам някоя не толкова нова игрица(ако става разбира се). Задължително ще се взима и външен хард . Не смятам да го сменям в следващите 3-4 години . В момента съм с Dell inspiron 15 se на година и половина , но искам да опитам как е с ябълка.

Благодаря предварително за мненията

Редактирано от gosta
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...