Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Искрено, но не лично: ъпгрейдът е безсмислен


mirror

Recommended Posts

Автор: Боби Иванов

Колко често ъпгрейдвате телефона си? А таблета? Веднъж на две години, веднъж на три?

Производителите на смарт устройства биха искали да го правите колкото се може по-често. Ето, например, вижте Sony. На всеки шест месеца флагман. LG също не остава назад. Samsung дори по-често.

Но пазарът е категоричен. Пазарът не желае нови устройства всяко полугодие. Потребителите искат да си купят едно устройство и то да е актуално поне година.

Това, за което си мисля през последните седмици е липсата на иновация. Липсата на тръпка. Първата грешка на компаниите беше да ни разглезят с много глупости.

Първо ни зарибяваха с двуядрен процесор, после с четириядрен (помните лудницата около HTC One X), след това решиха да ни прехвърлят и на друг фронт - пиксели. Почнахме от HD, минахме през Full HD, а сега Quad HD е супер модерно. За старата традиция за мегапикселите на камерите дори няма смисъл да говоря. А ние мечтаехме само Android да не забива и iOS да има мултитаскинг...

През 2014 г. всичко това няма никакво значение. Quad HD не прави толкова по-добър дисплея, че да кажем “уау”. Осемядреният процесор на Samsung звучи добре, но толкова ли променя работата? Перфектната камера на Nokia Lumia вече като че ли не е приоритетна.

Изминалата почти година беше изключително скучна от към технологичен прогрес. Преди две години ако бях питал някого кои са топ функциите на Samsung Galaxy S3, щеше да ми ги изреди веднага. А сега ако го питам какво толкова специално предлага Galaxy S5… отговорът ще е спорен.

Миналата година махахме и мигахме на телефоните си за чао. Сега и на телевизорите искат да махаме. Представете си само как изглеждате отстрани от другия блок докато махате на телевизора. Сега ни зарибяват с почукване на дисплея. Занимават ни две години с гласови асистенти. Чудя се, догодина ако дишам, какво ли ще прави новият ми смартфон. Сигурно ще ме информира колко цигари съм изпушил днес.

2014-та година беше годината на здравето. Годината на умните часовници. Цяла година слухтим и спекулираме кога ли най-накрая Apple ще си покаже заветния смарт часовник, че да може уж другите да уцелят формулата. Е, ще почакаме до пролетта на 2015 г. Health приложенията вече са основен фокус при устройствата. Значи спираме да помахваме на телефоните. Сега ще тичаме и ще се потим, та поне малко свалим натрупаните пред PC-то килограми.

Това, което се опитвам да кажа е, че ъпгрейдът вече е абсолютно безсмислен. Новите телефони предлагат само оправени бъгове от старите телефони. Убеден съм, че голяма част от потребителите няма да направят никаква разлика между устройство с Full HD дисплей и такова с Quad HD резолюция. Убеден съм също така, че осемядрените процесори са интересни само на най-запалените фенове на Android. Надявам се най-накрая “ядреният” спор да приключи и да се ориентираме към важните, променящите живота неща.

И дори производителите го осъзнават. Пазарът се пренасити с устройства и те се ориентират към неразвитите страни, където смартфоните още са мираж. Дори гигантът Samsung осъзнава грешката си и, че стратегията “смартфони-на-конвейер” не върви. По-рано този месец стана ясно, че компанията ще намали с цели 30% моделите предлагани телефони, за да се справи със слабите си финансови резултати.

HTC поне шест пъти си смениха стратегията. Първо уж само хай енд устройства щели да предлагат, после щели да увеличат бюджетните, разходите за реклама също, но и те усещат, че нещата просто не стават.

Както споменах, първият проблем е, че пазарът е пренаситен. Почти всеки има смартфон, доволен е от него и не вижда смисъл да го сменя. Ако имам Galaxy S4, то ъпгрейдът до Galaxy S5 е спорен. При Apple ъпгрейдът е просто ъпдейт и е адекватен за тези, които от 4 години чакат по-голям дисплей.

iOS 8 оправи редица бъгове от iOS 7. Нови функции там, нови функции тук. Нищо съществено, нищо кой знае какво. Aми вечно развиващата се Android? Операционната система се инспирира от iOS и вече е много модерна - цветна. Даже специална дума си имаме - Material Design. Напомня ми на “Retina” дисплея на Apple.

Втората причина е, че цените се повишават, но качеството и предлаганите функции не. Note серията преди беше синоним на понятието “иновация”, а сега новите екстри са просто... подобрени и доразвити стари. Изключваме Note Edge, чиито предимства сигурно и Samsung не може да формулира накратко.

Питам аз, а питайте се и вие: Какво толкова ми дава iPhone 6, което нямам с моя iPhone 5S? Какво толкова невиждано има в Galaxy S5? Колко голям е ъпгрейдът от LG G2 към G3?

По всичко личи, че и самите компании си осъзнават грешките и виждат, че хората вече не се връзват на осемядрените процесори и 41-мегапикселовите камери. Единственият производител, който тази година успя да постигне завиден успех, е китайската компания Xiaomi. Последните ще станат първи, казват старите хора. А Хюго Бара наистина го вярва. Той толкова вярва в успеха на компанията, че твърди, че до 10 години ще надмине Apple и Google. Защо не? Преди 5-6 години кой щеше да повярва, че Nokia няма да съществува? Преди 10 години кой щеше да повярва, че Apple ще прави смартфони и ще продава милиони за секунди?

2014-та определено е година, през която ъпгрейдът е тотално безсмислен. Дали 2015-та ще бъде по-адекватна? Предстои да видим. Вярвам, че през следващата година технологичните корпорации ще спрат да ни мислят за глупаци и ще започнат най-накрая да ни предлагат това, от което наистина имаме нужда. Това, което ще промени света, както го направи първият iPhone. Както го направи Windows. И много други.

Смятате ли, че има смисъл от ъпгрейд на хардуера всяка година? Отговорите очакваме в коментарите.

Копирано от http://hicomm.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За жалост е чистата истина ......

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тогава не ъпдейтвайте. Пазарна икономика цари все пак. При тези продажби защо да се напъват. Що се отнася до Apple, поне според мен, те са изключително методични.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Има доста истина в статията, но някак си не съвсем. Да, новите модели не са революционни, но пък на колко такива сме свидетели напоследък? Какво всъщност искаме от новия си телефон - аз лично искам максимално бързи ъпдейти и по-дълъг срок на поддръжка. От тази гледна точка ъпгрейдът е задължителен. Другото, което ме кара да сменям често телефоните е, че винаги има нещо интересно, което предходния модел не притежава, естествено това е въпрос на гледна точка, но аз намирам по нещо, което ме привлича и не мога да го получа от текущия си апарат. Дълги години ползвах S серията на Samsung, но пък четворката и петицата не успяха да ме накарат да ги поискам, тогава пробвах Note, за да видя как е с голям телефон, когато и това ми омръзна минах на "другия бряг". Защо споделям това? За да докажа до някъде тезата си за смяната на апарати, винаги искам нещо ново и интересно, апарат от който да науча нещо и същевременно да извлека максимума от употребата му. Това, че Samsung предлагат богата гама апарати не е лошо, има за всеки джоб и вкус, това че Apple предлагат малко телефони също е прекрасно - така качеството е на ниво и който и да избере човек, може да е сигурен, че ще получи максимално удоволствие и производителност. Не бива да се робува на марка и китайските производители го доказват с конкурентните устройства, което навлизат на пазара, от друга страна марката е символ на качество и част от потребителите търсят точно това. Може би затова не бива да се обобщава с лека ръка, че 2014 година не е донесла нищо, напротив - години наред искаме iPhone с голям дисплей и най-сетне го получихме, отделно имаме различен дизайн и стабилен хардуер, което само по себе си е предпоставка за ъпгрейд. Цялата статия звучи някак си обидено и тенденциозно, като че ли авторът, който лично познавам, целенасочено иска да ни убеди, че нито един тазгодишен флагман не заслужава внимание. А какво всъщност търсим в един телефон? Е, не може да пере и глади, поне за сега, но пък ако се разсъждава така, това нямаше да е най-бързо развиващата се индустрия. Осемядрените процесори и 41-мегапикселовите камери може да не са нещо уникално и единствено, но по-добре ли е да ги няма? Хардуерът доста изпревари софтуера, така че е съвсем нормално в момента да се набляга на второто, за да може да се използва първото, за какво иначе ни е осем ядрен процесор, да си редим пасианс?! Май много се разприказвах, но статията провокира размисъл...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз искам по-издръжлива батерия. Така както беше преди с 3310. Зареждане на 1-2 седмици!

Искам добър софтуер и нови използваеми функции - нещо, в което Епъл нямат конкурент, но има още накъде да се работи.

Искам здрави и качествени устройства със страхотен дизайн.

И да сме живи и здрави да си ги ползваме! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Новите модели целят да се привлекат и нови потребители, а не само да се ъпгрейднат настоящите.

Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип е така, но и не е.

Много едностранчива гледна точка и като безпристрастен фен на технологиите бих казал, че голямата грешка на автора е разсъждението в посока "Ползвате последния модел отпреди три месеца - ще ъпгрейднете ли сега с новия, който излиза днес?".

Да, ама не.

Милиони (да не кажа милиарди) хора по света си ползват апарати отпреди 3 или 5 години и по-скоро "тъпите" производители би трябвало да се замислят как да накарат тях да ъпгрейднат, а не тези, които вече ползват апарат последен писък на технологията и модата.

Нима ползвател на Samsung I9020 Google Nexus S няма да ахне при ъпгрейд към Ноут 4?!?!

Или човек с 4-ка минаващ на 5S няма да има тръпката и възхищението от новите технологии, бързината на процесора, перфектната камера и т.н.?

В крайна сметка добрата резолюция на дисплея ако не друго нали е по-щадяща и към очите ни, а това защо никой не го споменава?!?!

Точно тази година имаше достатъчно чудесни модели, за което говори интереса на потребителите и пазарните отчети на компаниите.

LG G3, HTC One (M8), iPhone 6/6+, Samsung S5 и Note 4, Motorola Nexus 6, Xiaomi Mi4, Sony Z2/Z3, BlackBerry Passport и т.н. - всеки един модел от тези ни е донесъл нещо ново, предложил е някаква иновативност и ако гледаме на тези модели откъм глобален аспект да, от модел на модел нищо революционно.

Ако сме фенове на дадена марка, обаче и погледнем моделите от миналата година с ръка на сърце можем да кажем, че тази година ни е донесла повече удобство, повече бързина и предложения за оптимизацията на работата и забавленията ни, както и повече грижа за здравето ни във всеки един апарат.

Малко ли е?

За мен не е, а друг е въпроса, че човек по природа е лаком и иска още и още и още...

А производителите колко кусури и проблеми имат пък, ако ги зачекнем направо стана мазало.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

4К дисплей не е по-щадящ за очите от FullHD. 16MP камера не прави по-добри снимки от 8MP. 8 ядра не се представят по-добре от 2.

Ползвателите поумняват постепенно и не кълват вече на глупостите. Това в общи линии май е идеята на статията.

Всички чакат Apple да измисли нещо, което да копнат за да изплуват, но Джобс го няма. Samsung потъват защото не предлагат нищо повече от Xiaomi или One+, а искат тройно повече пари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз ъпдейтвам на всеки 2 години и вече през модел. Така разликата и подобренията са задоволително много :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Както винаги в коментарите има по-интересни и по-обмислени неща отколкото в статията. Авторът е погледнал информацията само от една гледна точка - неговата (или по-скоро тази, която е търсил да предаде), която лично на мен ми звучи сякаш той чувства, че производителите трябва да са му длъжни и да му предлагат невиждана иновация всеки път. Мен такива мнения ме дразнят изключително много. В този живот и на този свят никой не е длъжен никому за нищо, с изключение на родителите към своите деца до определена възраст.

Колкото до Xiaomi, аз не бих заложил на тях, имайки предвид, че за 2013г. имат печалба от 56 милиона долара, което сравнено с Apple и Samsung е като джобни пари. За съжаление световен лидер не се става с 56 милиона печалба. За това трябват много пари.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Може би защото това се внушава от цял един пасаж от статията...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Това, което го пише между редовете на тази "статия" е, че всеки, който е ъпгрейднал от iPhone 5S на iPhone 6 или от Samsung S4 на Samsung S5 е загубеняк, подведен от рекламите или гъзар, за който телефона не е нещо повече от това да се покаже, че го има и е на върха на вълната. И всеки, който даже си е помислил за такъв ъпгрейд си остава непросветен (преди да прочете тази толкова готина и истинска "статия" де, ах как ми се отвориха очите само, стоях вцепенен от откровението свише цял час - доста повече от времето на вцепенение след като за първи път гледах "Матрицата") и загубеняк и поне може да не бъде егоист като вместо да пръсне парите с широки шепи, вземе та ги дари на Отец Иван от Нови Хан да кажеме.

Колегата algor го е казал най-добре - ъпгрейдват преди всичко техноманяците. И аз като такъв, не мога да се удържа да не ъпгрейдвам всяка година новия модел. И слава богу, че преминах през 2009 на епъл, та го правя само веднъж годишно, че преди това беше страшно. Нито "липсата" на новости, нито статии като тези могат да накарат човек, който иска да борави с най-новото, да се откаже от от тази си страст.

Само лаика може да говори такива неща - щом няма революционна технология в новия модел, значи мога да си карам със стария. А всеки нов модел излиза с подобрения във всички аспекти - екрани, камери, процесори и т.н. Ако трябва така да разсъждаваме, тогава от 5 години никой не трябва да си купува лаптоп или компютър - там пък хептем няма иновации.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, така си е, крастата си е краста. Един приятел ми се кълнеше преди време, че от както си взел iPhone, спрял да сменя телефоните, да ама не - вече просто ги колекционира и има почти цялата гама. Това си гъдел, страст, хоби, който както иска да го нарича, ама и мен ме човърка за новата шестичка, пък нека да не е революционен модел :-)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Човек не живее вечно (за жалост) и както бе казал някой "кеф цена няма". Та щом ви е кеф и ви е по джоба - не търсете причина да се отказвате от каквото и да било! За щастие и вкусовете на хората са различни, та има и хляб за много под слънцето. Какво би станало, ако всички като мен харесват Apple? Какво ще правят останалите производители? А биха ли правили това Apple, ако нямаше останалите конкуренти? Тогава щяхме да правим ъпдейт на всеки 4 години, и това щеше да е със всеки нов модел ;)

Sent from iPhone

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Авторът явно очаква, че парите му ще отиват в повторението на 2007-ма, т.е. в революция на пазара. Няма как да стане. Една революция променя основите, но случващото се след нея се нарича еволюция - плавно и премерено подобряване на наличното(поне при Епъл). Нуждата от революция назрява в момента, в който всички опции на настоящото са изчерпани(било то смартфони, социален строй и т.н.) и има нужда от радикална промяна. Работещ модел не се променя радикално.

Аз, също бих си стоял с първия айфон до века, но все пак искам нещата които ползвам от него да стават по-добри с времето(например снимките за спомен), а това е свързано с купуване на нов модел.Във връзка с това, бих посъветвал автора да си купи един 3GS или 4-ка(тя има всички показатели на "модерен" смартфон) и да си кюти в кьошето докато не се появят холограмни асистенти като в Стар Трек. Иновации да видиш...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...