Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Нов бъг в macOS може да причини сериозна загуба на данни


dessyteneva

Recommended Posts

APFS-sparse-bundle-flaw.png.e439731ba92498ce65fa410baab4df62.png

В macOS High Sierra беше открит нов недостатък, който може да доведе до загуба на данни при запис на disk image. Той засяга форматираните с помощта на Apple File System (APFS), но не би трябвало да е проблем за основния SSD.

Последните софтуерни версии на Apple страдат от множество досадни бъгове. Компанията работи бързо, за да установи и отстрани най-важните от тях, но много от дребните проблеми остават дори и пет месеца след дебюта на операционните системи.

Проблемът в APFS е открит от разработчика Майк Бомбич, създател на Carbon Copy Cloner за Mac и може да доведе до загуба на данни при запис в sparse bundle дисковете. Sparse bundle бяха въведени с macOS X Leopard през 2007 година и представляват дискове с изображения, които заемат само толкова пространство, колкото данните, които съдържат. Когато добавите още данни, размерът на пакета нараства, докато достигне поставеното при саздаването му ограничение, или основният диск се напълни. Тези дискове са особено полезни като резервни, тъй като се състоят от ленти данни, съхранявани в отделни файлове и е по-лесно да бъдат синхронизирани, понеже използват само толкова данни, колкото е нужно и са ефективни.

Бомбич открива проблема, когато операционната система му докладва, че един от неговите дискове има достатъчно свободно пространство, въпреки че основният диск е пълен. Той копира видео файл в диска и процедурата минава без грешка, но когато монтира диска отново видеото вече е повредено. За щастие това е само тест, а изчезналият файл не е важен, но други потребители на macOS High Sierra нямат този късмет.

Apple знае за проблема, който се изразява в неправилно актуализиране на свободното пространство при APFS и липсата на грешка, когато заявките за разширяване се провалят, което завършва със заличаване на данните. Докато този бъг не бъде отстранен, Carbon Copy Cloner няма да поддържа форматирани с APFS disk image, но е важно да се отбележи, че проблемът засяга само sparse disk, а SSD е в безопасност и най-вероятно именно поради тази причина не е много разпространен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...