Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

A1 започва тестове на 5G услуги в България


arm11

Recommended Posts

Първите комерсиални предложения се очакват през 2020 година

a1-5g-nokia.jpg

 

А1 България започва изпитания на 5G услуги, обяви операторът днес. КРС разреши старта на изпитания с тестовите честоти 2600 MHz, както и допълнителен честотен спектър на 2100 MHz. Първите търговски услуги на А1 от пето поколение се очакват през 2020 г.

Основно предимство на новото поколение мрежи е възможността да се предоставят услуги с различно качество на различни абонати с разнообразни устройства. Това ще е възможно благодарение на т.нар. логически профили в мрежата, което означава, че мрежата ще поддържа различни видове трафик за различни цели.

Така например, индивидуалните потребители и бизнес-организациите ще могат да използват ултра-бърз ШЛ интернет за приложения като мобилна телевизия, VR, AR, смесена реалност. Друг вид профилиране ще позволи ултра-надеждна комуникация с малко закъснение – за приложения от областта на телемедицината, транспорта, индустрията.

Ще има и профили за „масирана комуникация между машини” – обмен на огромни обеми данни между всевъзможни устройства при изграждането на умни градове, интернет на нещата и други приложения.

Самата комуникация ще се реализира благодарение на многобройни малки клетки, разположени на всякакви места в обкръжаващата ни среда. Клетки ще могат да се разполагат по билбордове, пътни знаци, светофарни стълбове, сгради и др. Ще могат да се монтират в заведения, кафенета и офиси. Вече има антени, които са толкова тънки, че могат да се поставят под килима или под тапета на стената.

Покритието на мрежата ще бъде гарантирано чрез дублиране с по няколко базови станции, така че да няма прекъсване. За по-надеждна комуникация се въвежда и технологията „mMIMO & beabforming”, която от А1 сравниха с пътуването между две точки посредством „множество магистрали на различни нива с 64 ленти за движение” (между базовата станция и мобилните устройства). Всички тези магистрали ще са свързани и трафикът ще се управлява интелигентно.

Първите 5G мрежи по света вече са факт. Според официални данни, 5G мрежи са пуснали 49 оператора, покриващи 729 локации. Компанията-майка А1 планира до 2025 г. да покрие цяла Австрия с 5G. Комерсиалните услуги ще се предлагат от началото на 2020 г.

У нас А1 се надява по това време да успее да придобие необходимите честоти и също да предложи първите комерсиални 5G услуги.

 

Източник

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Явно не е случайно, че днес получих смс от виваком, че “съм им много скъп абонат” и биха искали да научат повече за мен посредством анкета, в която имаше въпроси от типа на:
- бихте ли изпробвали нови услуги?
- бихте ли се присъединили към затворени фейсбук групи с цел разискване на новите услуги
и т.н.
Ако на някой му е интересно, може да я прегледа:
https://bit.ly/2XhdHBh


Sent from my iPad using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Стара новина ;-)


Sent from my iPhone Х using Tapatalk

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...