Премини към съдържанието

dessyteneva

News
 • Публикации

  4299
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Спечелени дни

  258

Всичко публикувано от dessyteneva

 1. dessyteneva

  iOS 12

  Линкът ти не е валиден, но имах предвид формулировката в поста, на който е отговорено, както и да е, няма значение. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 2. dessyteneva

  iOS 12

  Може би да видиш формулировката”VPN(AdGuard)” Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
 3. iPhone SE стана популярен, защото предложи по-малък форм-фактор, лесен за използване и компактен, в сравнение с останалите модели iPhone. Според последните слухове, базирани на различни източници по веригата за доставки на компоненти, през 2020 година ще видим друг 4.7 инчов омдел, базиран на iPhone 8. Това най-вероятно ще се случи през март, а устройството ще работи с A13 Bionic чип, ще има 128 GB вградена памет, единична задна камера и цена от около 650 долара. Освен това изглежа наследникът на iPhone SE ще запази своя хоум бутон, въперки че компанията се отдалечава от използването на Touch ID. Разбира се това е само поредния слух и трябва да бъдем скептични към него, тъй като до сега не веднъж чухме за наследника на малкия iPhone, но така и не видяхме него самия на сцената.
 4. Функцията Sidecar на macOS 10.15 може да използва iPad като външен екран, твърдят последните слухове. Всъщност Apple е хвалена и критикувана за много неща, но една от последните й идеи е за “възприема” функции от съществуващи приложения и услуги на трети страни. Това може да се случи отново в следващата основна версия на macOS, където Sidecar ще позволи на собствениците на Mac да използват своя iPad като втори дисплей с поддръжка на Apple Pencil. Идеята не е нова и има няколко приложения от трети страни, които позволяват това. Едно от тях е Duet Display и то, заедно с останалите явно ще трябва да се бори за оцеляване, ако слуховете се окажат истина.
 5. Apple работи върху ново приложение с кодово име Green Touch, което ще замени Find My Friends и Find My Phone. В момента приложението се тества от инженерите на компанията, а анонимни източници, запознати с развитието му споделят, че то ще комбинира своите предшественици и ще е достъпно както за iOS, така и за macOS и изградено с Marzipan. Новото унифицирано приложение ще включва подобрени възможности за намиране на устройствата на потребителя и ще ги проследява, дори и когато не са свързани към WiFi или клетъчната мрежа. Когато приятел споделя местоположението си с даден потребител, той ще получава известия, когато приятелят му пристигне, или напусне това местоположение. Всички устройства на потребителя и неговото семейство, ще могат да се наблюдават с помощта на приложението, включително и AirPods, да се поставят в режим Lost, или да възпроизвеждат звук, който да посочи точното им местоположение наоколо. Компанията работи и върху нов елемент В389, който ще служи като етикет и ще се прикрепя към всеки елемент, за да служи като маркер, свързан с iCloud акаунта на потребителя и да сочи местоположението му. В него ще може да се съхранява информация за контакт, която да се чете от всяко Apple устройство, когато етикетът е в режим Lost.
 6. Следващото поколение iPhone може би ще разполага с 12 мегапикселова предна камера, твърди надеждният анализатор Минг-Чи Куо. Очаква се още компанията да използва ново покритие, което ще скрие обектива на камерата зад екрана. Последните доклади сочат, че Apple ще добави трети обектив за нещо като свръхширока фотография, но няма да забрави и предната камера. Според Куо, ъпгрейдът на камерите ще е една от основните точки за продажба на iPhone 2019, а трите водещи устройства наследници на тещкущите, ще получат съответно тройна и двойна задна камера, компонентите за която се очаква да бъде доставяни от Sony. Що се отнася до предната камера, тя ще е с 12 мегапикселов сензор, скрот зад специално покритие в стъклото. Всъщност това твърдение изказа за пръв път Джеф Пу, преди месеци, но дали то ще се окаже истина, ще разберем през септември.
 7. Руската компания Caviar, която стои зад някои от най-ексцентричните модели iPhone, пускани до сега, излезе с първия си концептуален вариант за сгъваем такъв: iPhone Z предлага дисплей, който се прегъва три пъти, а разгърнат е с размера на iPad Pro, но всъщност въпреки слуховете и концепциите, няма индикации, че тази, или дори следващата година ще видим реален сгъваем модел iPhone, въпреки многото такива от страна на конкурентите на Apple на пазара. Според Caviar, концептуалният модел би струвал 2900 евро, а каква ли ще е цената на истинския сгъваем iPhone?
 8. Индустриални експерти обясниха защо Apple трябва да подпише дългогодишна сделка с Qualcomm, след като надеждите й за прехвърляне на поръчките към Intel бяха попарени и ще са нужни години, за да се проектира, разработи и тества собствен 5G чип. Всъщност модемът е един от най-сложните чипове в смартфоните, а вероятно Qualcomm е единствената компания в света, която може да достави на Apple 5G модем до следващата година, твърди Гус Ричард, чап-анализатор в Northland Capital Markets. Модемите изискват по-високо ниво инженерство от останалите видове процесори. Те свързват телефоните към клетъчната мрежа и им позволяват да сърфират в интернет, да теглят приложения и да осъществяват разговори. За да работят гладко навсякъде по света е нужна широка база ноу-хау, която е трудон да се придобие. Apple започна да работи върху вмодеми от преди няколко години, но всъщност отнема поне две години за да се изгради чипа и половин година за тестове. Проблемът се крие в различните неща, които радиочипът трябва да прави, а комуникациите с WiFi и Bluetooth трябва да са съвместими с редица стандарти. Нещата се усложняват още повече, когато става въпрос за мобилни данни и всички стандарти, използвани по света. Операторите изграждат мрежите си по различни начини, използвайки различно оборудване и честоти, а модемите трябва да се интегрират с тази разнообразна технология, като същевременно безпроблемно да се връщат към по-старите системи. Всичко това изисква строги тестове на място от експертни инженери. Qualcomm има целия този опит и разполага с много сложни тестови лаборатории, които могат да се конфигурират така, че да емулират средата във всяка страна по света. Ако Apple създаде 5G чип, тя трябва да разработи и такива съоръжения, а за това, според експертите са нужни най-малко пет години. Компанията е лицензирала патентите на Qualcomm за поне 6 години, с възможност за удължаване на срока до 8 години и най-малкото ще й се наложи да продължи да лицензира, докато създаде собствените си чипове. Смята се, че около 200 инженери работят по модемния проект в момента, но според експертите е малко вероятно да видим iPhone със собствен модем преди 2024 година.
 9. Глобалният сегмент на премиум смартфони отбелязва ръст от 14% на годишна база, сочат последните данни на Counterpoint Research. Този ръст се определя от старта на нови модели най-вече на Apple, Huawei, OPPO и OnePlus, а Apple все още държи първото място, като притежава повече от половината от пазара, сочи поручването. Показател за нарастващата конкуренция в този сегмент е факта, че близо 40 производители се конкурират в световен мащаб. От тях петте най-големи играчи осигуряват над 90% от доставките и това са Apple с 51%, Samsung с 22%, Huawei с 10%, OPPO с 6% и OnePlus с 2%.
 10. “Don't mess with Mother” е заглавието на най-новия Shot on iPhone филма на Apple, който включва зашеметяваща колекция от клипове, празник за природата в цял свят. Всъщност няма по-добър начин да се рекламира камерата на iPhone, от това да се покажат невероятните кадри, които тя е заснела и именно заради това съществува и кампанията Shot on iPhone. Видеото е създадено от Camp4 Collective, група режисьори , заснели едни от най-кросивите кадри, които някога ще видите. Филмът е с продължителност малко повече от минута, но е изпълнен с живописни пейзажи от цял свят и животни, сред които слонове, зебри, змии и тюлени. Той идва само няколко дни, след като Apple публикува друг подобен филм в канала си в YouTube, посветен на Малдивите и програмата за изследвене на китовите акули.
 11. Тим Кук обяви, че Apple ще помогне за възстановяването на известната френска катедрала Нотр Дам в Париж, която беше опустошена от пожар тази седмица. Стихията унищожинапълно покрива на 850- годишната забележителност и разруши кулата й, въпреки, че според пожарникарите, отзовали се на сигнала, сградата е спасена, макар че някои нейни части са нестабилни. Спасени от унищожение бяха редица исторически забележителности, съхранявани там, а BBC съобщи, че стотици милиони евро вече са събрани в подкрепа на реставрацията на катедралата от дарители в цял свят, сред които много известни личности. Кук не обяви точната сума, която Apple ще дари за историческата сграда, но изказа съпричастност с французите и посочи, че компанията ще помогне в усилията за възстановяване на ценното наследство за бъдещите поколения. В ход е и разследване за причините за пожара, като на този етап той се смята за инцидент.
 12. Да бе, как не се сетихме, ама като гледам донейшъните за самия форум, ако разчитат на нас никога няма да я възстановят катедралата.
 13. Представеният преди повече от три години iPhone SE, който предлага компактен форм-фактор, е примамлива алтернатива на значително по-големите нови модели на Apple. За съжаление обаче, компанията преустанови производството му миналата година, оставяйки феновете си без избор. Разбира се новите Xs и Xr предлагат редица предимства, но истината е, че по размер те са далеч по-близо до линията Plus и далеч от компактното, което лишава потребителите, които не искат да се ангажират с твърде голямо устройство от подходящата алтернатива. Слуховете за наследник на iPhone SE се появяват периодично, като преди няколко месеца много от източниците обявиха, че компанията се е отказала от него. Известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, все още вярва, че това не е така и по-рано тази година прогнозира, че компактният модел все още е в плановете на гиганта. Сега нов доклад възражда надеждите, след като PC Tablet публикува история, в която се посочва, че Appleработи върху устройство, наречено iPhone XE. То ще притежава 4.8 инчов OLED екран и може да бъде пуснато на пазара през септември. Според статията, смартфонът няма да има Touch ID и ще се похвали с чип A12 Bionic, но прогнозите за цената му са леко мрачни – между 600 и 800 долара, което е малко високо, спрямо цената на iPhone Xr и би обезсмислило модела.
 14. Един от най-често срещаните въпроси в интернет пространството може би е “Защо ми удържа пари от картата?”. За съжаление голяма част от потребителите не четат описанието на приложения, които свалят и така неволно се абонират за тях, без да осъзнават, че от следващия месец ще започнат да плащат за нещо, което на пръв поглед изглежда безплатно. С последната актуализация на iOS обаче, Apple въведе нещо, което наистина е полезно – изскачащ прозорец, който ви пита дали наистина знаете какво правите. Промяната беше забелязана за пръв път от разработчика Дейвид Барнард и идва преди потвърждението с Touch ID/Face ID. Всъщност тъжната истина е, че някои разработчици нарочно проектират приложенията си така, че да могат да заблудят потребителите да се абонират, без дори да разберат, а промяната, въведена от компанията, наистина ще е от полза.
 15. TSMC е почти готова да започне масово производство на чиповете от следващо поколение A13, които ще задвижват тазгодишните модели iPhone. А13 ще използва подобрена версия на процеса на производство на компанията N7, твърди нов доклад, като най-вероятно те ще са и последните 7 нанометрови чипове на Apple, след пускането на новата линия за 5 нанометрови чипове на TSMC в Тайван. Компанията е основен доставчик на чипове за Apple от много години, като има принос за най-впечатляващите и разработки, сред които и A12 Bionic. Скоро тя ще започне производството и на А13, като ще използва нов процес, нарече н N7 Pro, но не е ясно дали А13 ще първият, произведен по него чип. Очаква се в края на тази, или началото на следващата година, компанията да започне масово производство на 5 нанометрови чипове, а по-късно от същата линия ще излизат и 3 нанометрови такива, твърди DigiTimes. Подобреният процес на производство най-вероятно ще донесе същите подобрения в производителността, които виждаме всяка година – по-бърза обработка и графика, подобреня на Neural Engine за неща като Face ID и оптимизирана консумация на енергия.
 16. Apple ще представи iOS 13 на годишната си конференция за разработчици, която стартира на 3 юни, но някои източници, запознати с развитието на операционната система, вече споделят подробности за нея. Първото, което можем да очакваме е спряганият отдавна Dark Mode, който ще дойде като общ режим за системата и ще се активира от настройките, като ще има и версия с висок контраст, подобна на наличната вече в macOS. Приложенията, които се изпълняват в macOS с Marzipan, най-накрая ще се възползват от поддръжката на Dark Mode и в двете системи. Друга опция ще е възможността приложенията да се отварят в множество прозорци, които първоночално ще са прикрепени в част от екрана, но ще могат да се отделят с жестове, превръщайки се в карта, която може да се движи свободно, подобно на проекта с отворен код PanelKit. Картите ще могат да се подреждат една върху друга и ще се плъзгат, за да бъдат отхвърлени. Отмяна на жестове, подобрения в Safari и управление на шрифтове са само част от възможностите, които се очаква да пристигнат с iOS 13 за iPad. Компанията ще въведе нов стандартен жест за отмяна на въведения текст, който започва с натискане на три пръста върху областта на клавиатурата и продължава с плъзгане наляво или дясно, за да позволи отмяната, или повтарянето на действията интерактивно. При първото си отваряне, клавиатурата ще въвежда потребителите в използването на новата функция. Safari автоматично ще иска десктоп версията на сайтовете, когато е нужно, предотвратявайки често срещания проблем, версии за iPhone да се пускат на iPad. Управлението на шрифтове ще се подобри със следващата основна версия на операционната система, като няма да е нужно да инсталирате профил, за да получите нови такива, а в настройките ще има панел за управление. Умна поща, подобрена селекция на няколко елемента и по-интелигентно приложение, което ще може да организира съобщенията в категории са сред останалите очаквани промени, а инженерите работят за улесняване на съвместината работа с приложения, базирани на документи от трети страни. Акцентът върху производителността отново ще е налице с включване на нови жестове за изобр на изглед в таблици и колекции, а разработчиците ще имат възможността да използват различен стил ленти за състояние за всеки изглед. Преработено приложение за напомняне, което ще дойде и за Mac с нов HUD, по-добро отхвърляне на Hey Siri за обичаъните грешки като шуомве от бебе, смях, плач и др., многоезична клавиатура и диктовка, както и разширени контроли за печат допълват очакваните опции.
 17. Е то пък като го изпише и те като се затичат...то и сега има опция за потвърждаване на покупките от родителите, не помня само дали искаше потвърждение и за безплатните приложения, или и там трябва да се пипне като има абонамент да иска.
 18. Според последните слухове, Appleе похарчила милиарди долари за оригинално съдържание за своята Apple TV+ и ще плати още 480 милиона долара за Texture, която в крайна сметка се превърна в News+. Какво обаче се случва с другата й абонаментна услуга Apple Arcade? Financial Times твъри, че компанията е похарчила по няколко милиона долара за над 100 заглавия, като бюджетът на Apple Arcade е 500 милиона долара. На своето събитие миналия месец, гигантът обяви, че услугата ще стартира през есента, но не посочи цената й. Изданието подсочва още, че компанията предлага допълнителни стимули на разработчиците, ако играта им стане ексклузивна за Apple Arcade. Други източници сочат, че игрите, включени в абонаментната услуга няма да се предлагат в Google Play Store, но разработчиците ще могат да ги пускат за конзоли като PlayStation, Xbox и Nintendo Switch. Участващите в услугата игри няма да се продават отделно и в App Store, а срещу месечна такса потребителите ще могат да ги играят безплатно и без допълнителни покупки в приложението, или ограничение в нивата. Приложенията няма да могат и да споделят данни с издателя, освен ако потребителят не даде изричното си съгласие за това. Те ще бъдат достъпни на iPhone, iPad, Apple Tv и Mac с помощта на iCloud крос-платформена синхронизицая, за да се запази напредъка и ще могат да се играят офлайн. Apple посочи няколко големи имена като Sonic и Lego, но най-вече ще се концентрира върху популяризирането на инди заглавия. Apple Arcade най-вероятно ще дебютира есента, заедно с iOS 13, а повечето анализатори очакват месечна такса от 9.99 долара.
 19. Технологиите се развиват по нови и неочаквани начини, а Apple ще предложи един такъв, чрез който продуктите й ще могат да ви предупредят, ако миришете странно. Според нов патент, компанията е проектирала система, чийто сензори разпознават химикали във въздуха и по този начин преценяват вредни миризми. С нея следващото поколение смартфони и часовници на гиганта, ще могат да откриват замърсяване на въздуха, или токсини и де предупреждават потребителите за опасност, но тя може да има много приложения. Най-интересната част от патента може би е способността за разпознаване на миризма, което може да означава проверка на дъха ви, или миизмата на тялото след тренировка например. По-голямата част от документите разбира се обяснява как системата може да оценява качеството на въздуха и е малко вероятно компанията да се погрижи за личната ви хигиена, но пък не е и невъзмжоно.
 20. Екипът на Pixelmator стартира ново приложение за iPad тази седмица, което е наречено Pixelmator Photo и е вариант на съществуващия пакет, фокусиран върху недеструктивно редактиране на фотографии. Приложението е с цена 4.99 долара и има интерфейс, подобен на това за Pixelmator Pro, но настроен за екрана на таблетите. С него можете да редактирате изображения, да комбинирате цветови настройки, ефекти, векторни инструменти и др., като имате достъп до настройките на експозицията, насищането на сенките, нюанса и прочие. Pixelmator Photo включва и инструмент за машинно обучение, окйто ускорява редактирането с автоматичен ML Enhance.
 21. По време на последното си събитие в края на миналия месец, Apple обяви, че телевизионното й приложение скоро ще е налично за Mac. Това естествено предизвика дискусии за това, дали компанията ще предложи и другите си медийни приложения за macOS, като най-сетне раздели iTunes на отделни такива. Теорията беше подкрепена наскоро от Стив Троутън-Смит, както и от други източници, които посочват, че следващата основна верися на операционната система, вероятно 10.15, ще включва самостоятелни приложения за музика, подкасти и телевизия, а Books ще получи своя голям редизайн. Новото приложение за четене ще има странична лента, подобна на тази в News и по-тясна заглавна лента с различни раздели на библиотеката и магазина за книги и адио книги. Новите приложения за музика, подкасти и телевизия ще са създадени с помощта на Marzipan, новата технология, предназначена да улесни пренасянето на приложенията към macOS. Следващата версия на операционната система ще включва и iTunes, тъй като компанията все още няма ново решение за ръчно синхронизиране на по-старите устройства.
 22. Apple е убедила още доставчици да участват в програмата й за 100% чиста енергия, а общият им брой вече е 44. Програмата стартира още през 2015 година и насърчава компаниите, с които гигантът работи, да се справят с предизвикателството. Благодарение на тези нови партньорства, се очаква Apple да надхвърли 4 гигавата възобновяема енергия, на което се надяваше да достигне през 2020 година, в опита си да се справи с измененията в климата. Компанията поставя приоритет на своите доставчици да отговарят на същите екологични стандарти, като нея и се надява да докаже, че всичко това е възможно. Списъкът с нови доставчици, участващи в програмата включва Advanced International Multitech, Arkema, AT&S, Bemis Associates, Biel Crystal (HK) Manufactory Ltd., BOE, Catcher Technology, Compal Electronics, Corning Incorporated, COSMO, DSM Engineering Plastics, ECCO Leather, Fastway Creation, Finisar, Goertek, Golden Arrow, H.B. Fuller, Hon Hai Precision, Ibiden, Jabil, LEALEA Enterprise, Lens Technology, Lishen, Luxshare-ICT, Mega Precision, Nidec, Pegatron, Primax Group, Qorvo, Quadrant, Quanta Computer, RRD, RyPax, SanHuan, SDK Supplies, Solvay, STMicroelectronics, Sunway Communication, Sunwoda Electronics, Taiyo Ink Mfg. Co., tesa SE, TSMC, Wistron и Yuto.
 23. Съдебно дело, заведено от компанията Seven Networks в Тексас, обвинява Apple в нарушение на най-малко 16 патента. Всъщност компанията е финландска, където са подадени и повечето патенти, но по-късно тя създава LLC в Тексас и прехвърля патентите, с цел подаване на иск там. Източният щат обикновено се избира от патентните тролове, тъй като съдът там вече има история в присъдите, издавани по подобни искове, при това толкова дълга, че Apple се кани да закрие двата си магазина там и вече няма да има юридичесто присъствие в областта, което ще затрудни бъдещите дела. Делото касае пряко двата магазина и в него се твърди, че компанията продава и продължава да предлага продукти и услуги, в нарушение на патентите, а овиненията обхващат широк спектър области, сред които начинът, по който работи iCloud и някои специфични функции на устройствата – енергоспестяване, изтегляне на файлове, управление на мощността, синхронизация на данни през мобилните мрежи, предоставяне на мрежови услуги, оптимизиране на трафика на мобилни приложения, архотектура на връзката и много др. Заглавията на повечето патенти описват широки подходи, които обикновено се използват от множество компании, а основният проблем явно е одобряването на подобни патнтни заявки.
 24. Телефонът WALT е ранен прототип на iPhone, който никога не е бил достъпен за обществеността, а видеото за него е публикувано от Сони Диксън: В клипчето се вижда как някой прелиства указателя и пише ръчно бележки, но използва стилус. Всъщност WALT означава Wizzy Active Lifestyle Phone, а прототипът е показан през 1983 година, но така и не е реализиран на пазара и от него има само няколко оцелели бройки. WALT изглежда архаичен, но е един от прототипите, проправили пътя за по-късните продукти на Apple и несъмнено заслужава уважение.
 25. Apple може би планира края на програмата iTunes за iMac за MacBook в близкобъдеще, твърди разработчикът Стив Троутън-Смит. Според него програмата, която се превърна в един от символите на гигата, ще бъде разделена на отделни приложения за Apple Music, Podcasts и TV. Това ще доведе до повече равенство между iOS и Mac, но какво ще се случи с музиката ви в iTunes? Според разработчика, компанията планира ново UIKit за отделните раздели, за да се присъединят те към телевизионното й приложение. Apple продължава да разширява предлаганите си услуги, вместо да се фокусира само върху хардуера, а привличането на приложения като Apple Music, Apple TV и Podcasts към Mac дава повече възможности за продажби на съдържание. Когато то се отдалеи от iTunes, фокусът ще се премести върху това, което можете да стриймвате от Apple и ще създаде нова възможност за популяризиране на платените абонаменти. Музиката, която сте закупили, ще можете да слушате с Apple Music, но и ще бъдете изкушени да се абонирате за услугата. Това предположение повдига множество въпроси, на които все още няма отговор, като например какво ще се случи с iTunes за Windows и нейните потребители, така че все още трябва да го приемем с известна доза скептицизъм. По-голяма яснота по въпроса, най-вероятно ще получим по време на WWDC 2019.
×