Премини към съдържанието

kal1ch

Потребител
 • Публикации

  1382
 • Регистрация

 • Последен вход

 • Спечелени дни

  10

kal1ch последен печеливш ден в класацията е Април 15

kal1ch Вие бяхте с най-харесвано съдържание, Поздравления!

Репутация

1540 Отлична репутация

Всичко за kal1ch

 • Титла
  Просветен
 • Рожден ден 20.08.1990

Профил Информация

 • Пол
  Мъж
 • Град
  Варна
 • Устройство
  iPhone X
 • iOS
  12.2
 • СИМ
  ФО
 • iPad
  iPad Pro 10.5
 • Apple Watch
  Apple Watch Series 4
 • OS
  macOS

Последни посетители

2676 прегледа на профила
 1. Или не си ме разбрал, или си се направил. Анти-потребителско е поведението на Apple, знаейки колко много приложения има, които злоупотребяват с абонаментния модел, само за да мамят потребителите, и единствената мярка която предиприемат е да добавят 1 допълнителен бутон за съгласие. Мирише ми повече на отчаяна алчност, отколкото на грижа за потребителя. Като потребител аз винаги гласувам с портфейла си и винаги залагам на стария модел с еднократно плащане. Не мисля, че представяш нещата съвсем така както са в реалността, а по-скоро така както ги суфлират от Apple, или отново си с розовите очила. Ще проследя развоя на действията, за да обоснова изводите, до които съм стигнал с годините. Преди няколко години много разработчици започнаха да се оплакват, че приложенията им потъват в App Store и никой не ги купува. След около година Apple се опитаха да реагират адекватно и пренаписаха алгоритъма на търсачката в App Store и вкараха промотираните приложения в началния екран. Уви, това не помогна и нещата си останаха постарому - големите компании с тлъсти бюджети продължиха да заемат топ позициите и съответно да прибират голямата част от печалбите. Apple явно са преценили, че не могат (или не искат) да се справят с този проблем, и ето че на хоризонта се появява "спасението" за всички разработчици - абонаментния план, първо наложен от Adobe, защото $999 долара за лиценз за Photoshop не им беше достатъчно, за да си финансират разработката. Естествено представиха нещата така, че всички разработчици ще печелят повече пари, но дали наистина е така, при положение, че проблема с търсачката в App Store си остана и единствено големите разработчици и любимците на Apple биват промотирани? Освен това, изключително неадекватно е да сравняваш услуга като Netflix с друг тип приложения, като примерно един текстов редактор. Първата услуга има да покрива огромни сървърни разходи, докато за едно по-обикновено приложение изобщо не е необходимо да се плаща седмичен/месечен/какъвто и да е абонамент. Напротив - много по-склонен съм да си платя за нова версия веднъж годишно, в случай че могат да предложат смислен ъпгрейд. Толкова от мен за абонаментите на масата от приложенията. Не съм им фен, и има защо и вие да не сте.
 2. Нека да си свалим розовите очила за момент. Apple положиха доста усилия да прокарат модела с абонаментите към колкото може повече приложения, защото искат да лапат повече пари. Това създаде предпоставка разработчиците да злоупотребяват и да напълнят магазина с безсмислени приложения, които заблуждават потребителя да се абонира за 99 лв. на седмица. Ако Apple наистина ги беше грижа за потребителите, а не само за собствените си алчни задници, щяха да предприемат нещо, за да прекратят тази анти-потребителска практика. Но за тях е достатъчно да добавят 1 alert, с който потребителя дава съгласието си за абонамента. Те си прибират 30%, а дали потребителя гледа или не с какво се е съгласил си е негов проблем. Разбира се, отговорността си е на потребителите, но в случая Apple изобщо не са се притеснили, че app store-а им се превърна в магазин за измамни софтуери, които са създадени с цел да заблуждават хората и да им източват сметките. И ябълката печели от цялата работа. Как после ще се бият в гърдите колко милиарда са изплатили на разработчиците, ако оправят този “проблем”?
 3. Функцията е повече полезна за Apple, отколкото за потребителите, защото с последната (тъпа и алчна) политика за вкарване на абонаменти на всички приложения, се навъдиха един тон зловредни приложения, които подлъгват потребителите да се абонират за пълни глупости срещу огромни суми. Ябълката просто си пази задника от предстоящи дела, които могат да бъдат заведени срещу тях.
 4. kal1ch

  Apple Watch S4

  Ако си в Германия ще работи.
 5. kal1ch

  iOS 12

  Същия телефон на същия оператор. Не съм имал нито един от проблемите, които си описал досега в темата. ¯\_(ツ)_/¯
 6. kal1ch

  Apple Watch S4

  Според мен големия проблем с териториалните ограничения за тази функция идва от наименованието "ЕКГ" - за да може даден продукт да изпълнява точно тази функция най-вероятно трябва да има разрешение от регулатори в различните държави, континенти и т.н. Ако бяха измислили някакво маркетингово име сигурно можеше да им се размине. И въпреки това, ние попадаме в Европейската Икономическа Зона, така че щом не са ни го разрешили, докато не видим официална продажба на часовника тук, едва ли ще ни пуснат и ЕКГ.
 7. Имаш право, и много се надявам да ги спукат от съдебни дела, защото тази практика с ограничаване на функции според територията е анти-потребителска.
 8. И аз съм на мнение, че докато не започнат да го продават официално тук, нито ще видим ЕКГ, нито Apple Pay.
 9. Пристигна в 19 Европейски държави. Ама не и при нас.
 10. kal1ch

  iOS 12

  Пуснаха 12.3 бета 1. Някой може ли да каже дали TV.app излиза за нашия регион?
 11. Черни ще пуснат, когато искат да вдигнат продажбите. Засега явно са ок само с бели.
 12. kal1ch

  Bonymedia - scam alert

  Ей тук е разковничето. Преди години си бях изпатил така и изгорях с 300 лв. Веднага звъннах на банката (ДСК) да блокират картата, на следващия ден отидох на място и подадох формално оспорване на транзакцията, където общо взето се обяснява, че това е измама и някой е злоупотребил с данните. Възстановиха ми сумата в 30 дневен срок и нямаше главоболия.
 13. Дори когато приложението твърди, че телефона е стабилизиран (без статив) снимките излизат размазани. Уж правят някакви допълнителни стабилизации с AI, ама х*й. Не си прахосвайте парите за това недоразумение.
 14. Нивата са тревожни единствено за инвеститорите. Но аз съм на мнение, че е крайно време да спрат да очакват неограничен растеж. Тревожни ще са нещата, ако няколко тримесечия подред печалбите падат.
×