ivaylodj Публикувано Януари 6, 2010 Публикувано Януари 6, 2010 Ами само ще ти кажа, че като махна батерията на Макбук/а (Юнибоди) и производителноста кляка (както и описано навсякъде из Нет/я). Apple са решили да намалят скоростта на централния процесор, когато Макбук/а е само на зарядно и батерията е извадена - за повече инфо тук. Зарядното не винаги може да предостави достатъчно енергия необходима в даден момент и батерията явно запълва този 'недостиг'. Т.е. дори при 'заминала' батерия и нон-стоп на 'зарядно', батерията нека седи вътре в Мак/а, където й е мястото. При новите Мак/ове дори липсва тази дилема - батерията се води несменяема (по лесния начин) Цитирай
l0g1k Публикувано Януари 16, 2010 Публикувано Януари 16, 2010 Малко се обърках... значи да не държа макбука на зарядно нон-стоп, да го калибрирам на месец поне веднъж и да си пазя батерията дори да е за боклука... това ли е? А горе долу до колко % да чакам да падне батерията за да я включа на ток :? Цитирай
ivaylodj Публикувано Януари 17, 2010 Публикувано Януари 17, 2010 Обобщавам ти: ползваш го както ти е кеф - колкото ти душа иска на зарядно, колкото на батерия. Веднъж месечно е желателно (но в никакъв случай задължително) да калибрираш батерията. Всичко това при условие, че имаш читава батерия. ПС: При теб явно има частен случай - заминала батерия. Имаш два варианта -пазиш я и караш нон стоп на зарядно, калибрация, разбира се, е излишна или купуваш нова батерия и следваш правилата по-горе. При литиево ойнните батерий (като тези на Макбук и айФон) важи следното, независимо доколко си ги разредил, можеш спокойно да я дозареждаш когато ти душа поиска. Един пълен цикъл (заряд-разряд) се смята като се събират времето на разреждане до 100 % след което започва нов цикъл, като разликата остава в новия. Пример: Телефонът се е раздредил до 65% заряд (от последното зареждане което е било на 100%). Ще пътуваш по голямо разстояние - веднага го включваш на зарядно, с идеята да го заредиш колкото се може повече за да разполагаш с достатъчно енергия по време на пътя. Налага се обаче да тръгваш и в момента в който спираш заряда, той се е заредил на 80%. Ползваш го един ден, зарядът пада на 10%. Отново зареждаш този път до 100%. Цикълът на зареждане се смята по следния начин: 0% (остатък от предни непълни цикли) + 35% + 70% = 105%. 100% образуват 1 цикъл. Останалите 5% (нека ги наречем остатък от преден непълен цикъл) отиват към следващия и т.н. Цитирай
VooDooSound Публикувано Април 15, 2010 Публикувано Април 15, 2010 (редактирано) MacBook polycarbonate, 1 цикъл за 4 месеца. Трябваше да си взема iMac. Редактирано Април 15, 2010 от VooDooSound Тъп съм :) Цитирай
Mkarchev Публикувано Април 21, 2010 Публикувано Април 21, 2010 (редактирано) Преди седмица излезе"Service Battery" на дисплея ми и потърсих в нета решения,но открих само неща които не ми помогнаха!Батерията ми е на 211 цикъла и май е за смяна,но реших да проверя дали няма друго решение преди да извадя 290 лева.Благодаря Ви предварително! Редактирано Април 22, 2010 от Mkarchev Цитирай
Alxx® Публикувано Април 21, 2010 Публикувано Април 21, 2010 Има, разглоби я и провери кой елемент е "сдал багажа" и смени само него. Цитирай
Mkarchev Публикувано Април 22, 2010 Публикувано Април 22, 2010 (редактирано) Благодаря ти....намерих как да я разглобя,но е доста брутално.Би ли ми казал от каде мога да намеря само елемент за да го сменя. PS.Sorry за цитата.Не е умишленно.Благодаря! Редактирано Април 22, 2010 от Mkarchev Цитирай
Alxx® Публикувано Април 22, 2010 Публикувано Април 22, 2010 Питай в магазините за електронни компоненти - в Conrad на бул.Прага например... П.П. Не цитирай последно мнение, че пляс... Цитирай
turbocharged Публикувано Август 14, 2010 Публикувано Август 14, 2010 DreamcatcheR и при мен се получи подобно. Това стана докато работех цял ден на Windows 7. Батерията беше на половина изтощена от предния ден включих адаптера и заредих направо Windows. Сега като буутнах на Mac OS и видях това. Windows за по-заредена батерия Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Януари 22, 2011 Публикувано Януари 22, 2011 Опитвам се вече няколко пъти да си калибрирам батерията и все не ми се получава! Даже става по-зле от 94% смъкнах на 92.. Сигурен съм, че правя всичко, както е описано и в сайта на Епъл, и тук и в мрежата като цяло. Преди също съм я калибрирал и всичко е било наред. Сега не мога да си обясня защо става така.. На 56 цикъла стана. Вече около 3 опита съм направил. По принцип изпълнявам процедурата веднъж на месец-месец и нещо. Идеи? Цитирай
petio.dimitrov Публикувано Януари 29, 2011 Публикувано Януари 29, 2011 Аз мисля да си взема един Air, но се чудя дали в началото трябва да има 3 зареждания като т.нар. калибриране за да изпълня капацитета й? Тоест изразходвам до край фабричната батерия, зареждам 12-13 часа и така 3 пъти... Цитирай
Alxx® Публикувано Февруари 2, 2011 Публикувано Февруари 2, 2011 ПЪРВО зареждаш догоре, после всичко останало. Има си инструкции в книжката. Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Април 12, 2011 Публикувано Април 12, 2011 Отново проблеми с тая калибрация. Преди 1-2 дни я направих наново, като разбира се спазвах стриктно указанията. Беше ми на 94% преди, а след това - 90! Да ти имам и калибрацията Че дори и не пуснах лаптопа при зареждането на батерията. Сега за няколко леки разреждания и зареждания се вдигна на 93. Самата батерия е на 77 цикъла, мак-а го ползвам от май 2010.. Някой има ли идея защо се получава така? Цитирай
johnyp Публикувано Май 21, 2011 Публикувано Май 21, 2011 Отново проблеми с тая калибрация. Преди 1-2 дни я направих наново, като разбира се спазвах стриктно указанията. Беше ми на 94% преди, а след това - 90! Да ти имам и калибрацията Че дори и не пуснах лаптопа при зареждането на батерията. Сега за няколко леки разреждания и зареждания се вдигна на 93. Самата батерия е на 77 цикъла, мак-а го ползвам от май 2010.. Някой има ли идея защо се получава така? Здравейте, Ето ви документ, който описва т.н. калибрация на батерии. Apple Portables: Calibrating your computer's battery for best performance http://support.apple.com/kb/HT1490 Ако Mac компютърът ви е Mac Book Air, или произведен след 01.2009 година и е с т.нар. несменяеми батерии той НЕ СЕ нуждае от калибрация. Принципно батерията е консуматив, който има гаранционен брой цикли - от 300 за сменяемите батерии до 1000 за несменяемите. Аз лично имам Mac Book Pro 17" от 09.2009 година и в началото издържаше при леко натоварване (кой както иска да го тълккува) около 8 часа, в момента около 6 часа, което за почти две-годишна батерия е нормално. Ако в гаранционния период не се зарежда до 95-98% тичайте в сервизм ако сте извън гаранция си поръчвайте нова батерия... Цитирай
Pe6o666 Публикувано Май 27, 2011 Публикувано Май 27, 2011 Щом пише че е несменяема... За две години имаш 136 цикъла, до 1000 има доста Споко, живей си живота Цитирай
Alxx® Публикувано Май 28, 2011 Публикувано Май 28, 2011 Сменя се бре, просто не е user replaceable. Т.е. в сервиз или сам, ако си "разбирач". Цитирай
Geonat Публикувано Септември 18, 2011 Публикувано Септември 18, 2011 Здравейте. Искам да попитам за това калибриране на батерията. Подходящо ли е за литиево- полимерните батерии и ако не е как да си вдигна здравето на батерията. В момента е на 93 %. Macbook Pro early 2011 Цитирай
Alxx® Публикувано Септември 18, 2011 Публикувано Септември 18, 2011 Повечето са такива. Иначе - поразгледай темата... Цитирай
Geonat Публикувано Септември 20, 2011 Публикувано Септември 20, 2011 Благодаря много. Така или иначе калибрацията не е за моя Мак. Просто след 1000 цикъла трябва да я сменя Цитирай
darkheroz Публикувано Януари 4, 2012 Публикувано Януари 4, 2012 Здравейте, от една седмица имам нов MBA 11'', не съм му правил калибрация, но го заредих напълно 1я път както пишеше в книжката. Прави ми впечатление, че батерията в началото падаше бързо, има няма час, час и половина при пуснато WiFi. След десетина цикъла нещата видимо се подобряват, което ме успокои. Бях решил вече да ходя в сервиза. Ако някой има същия лаптоп нека сподели дали калибрацията помага и колко държи батерията и при какво натоварване. Друго което ми прави впечатление, че на игри дори и при low настройки почва да грее като печка. Нормално ли е за съвременен лаптоп от този клас ? Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Януари 4, 2012 Публикувано Януари 4, 2012 Да, нормално е. Батерията също - все пак си с 11". При 13-ките нещата са по-различни.. Зависи и от други неща, като какво имаш пуснато. Ако теглиш торенти на заден план, това оказва огромно влияние. Цитирай
wesselin Публикувано Октомври 19, 2015 Публикувано Октомври 19, 2015 Здравейте , имам следния проблем от една седмица . MacBook Air 13" A1369 , От седмица иконата за батерията ми има един Х и показва че нямам батерия . Другия проблем е - при пускане на Мака зарежда много дълго време докато започне да работи нормално . Немога да проверя и на колко цикъла е батерията . Бих се радвал на всеки съвет Цитирай
Alxx® Публикувано Октомври 19, 2015 Публикувано Октомври 19, 2015 Х - дъното не вижда батерията. Нищо не можеш да провериш в това състояние. Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.