sniperdage Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Не знам, кога най - накрая жителите на тази държава ще разберат, че държавата, това са те самите, това сме всички ние?! Не мога да си обясня защо болшинството от населението гледа на България, като на "нещо" в трето лице, единствено число?! "Бе тя държавата... Аееее тя общината... Бе мани го тоа..." Още доста път ще трябва извървим докато разберем, че трябва да правим правилното, а не най - лесното, че трябва да забравим балканския си тарикатлък, че трябва най - накрая да запретнем здраво ръкави. Или си мислите, че Германия е хубава държава щот немците "лежат" по цял ден или пък като не им се "напъва" да се борят с несправедливостите бягат в Щатите? 4 Цитирай
Anthony Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Разликата е, че тук и шимпанзе може да вземе няколко висши образования с лекота, тъй че това съвсем не е критерий за образованост, нито причина за високи доходи. Аз самия съм работодател и когато назначавам някой, образованието му слабо ме вълнува. Кадърния, интелигентен и широко скроен човек с богата обща култура ще успее навсякъде. А размерът на заплатата не е толкова важен. Когато сравнявате заплатите в България и чужбина, що някак си пропускате да сравнявате разходите? Какви са наемите, например? Ами транспорта? Преди месец в Швейцария платих 200 лв. за влак за 150 км разстояние (отиване и връщане). Много хора там работят на подобно разстояние от дома си. Иначе и аз подкрепям желанието на всеки да се реализира там където иска. Най-малкото ще получи истинско висше образование. Дъщеря ми учи в Шотландия и като слушам какво правят там, просто ние сме още в Средновековието. 11 Цитирай
eek Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Въобще не си прав! Аз имам дъщеря и ако някой я охарактеризира така ще му из****а гръ****на. Не съди възпитаниците, съди възпитателите Виновни са хората, родителите. Не очаквай човек, който вижда детето ти за 45 мин. на ден да го възпита. Виждал съм баща който отива да бие преподавател по физическо, защото е накарал детето му да бяга. 2 Цитирай
kawabiker Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 (редактирано) @nikitobet ме изпревари . А иначе държавата, това сме ние хората !, Така че ..................... се опллаквате сами от себе си ! Както се казва държава от мрънкачи ! Редактирано Ноември 29, 2011 от kawabiker 1 Цитирай
nikitobet Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Виновни са хората, родителите. Не очаквай човек, който вижда детето ти за 45 мин. на ден да го възпита. Виждал съм баща който отива да бие преподавател по физическо, защото е накарал детето му да бяга. Братле, моите уважения. Ако родителя не е основния възпитател, кой друг ... Нещо не си ме разбрал. @Sladichuk® Нека да го кажа така, аз мисля че по начина по който съм се реализирал тук, не бих успял никъде другаде. Оттам и тази увереност Дали моето образование и кадърност са причината ( или недостатъчността им ) да мисля така, твърде е късно да се каже . 2 Цитирай
lelopexa Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 А размерът на заплатата не е толкова важен. Когато сравнявате заплатите в България и чужбина, що някак си пропускате да сравнявате разходите? Какви са наемите, например? Ами транспорта? Преди месец в Швейцария платих 200 лв. за влак за 150 км разстояние (отиване и връщане). Много хора там работят на подобно разстояние от дома си. Въобще не съм ги пропуснала, мога да ти извадя 30 тина обяви за работа в европейски агенции,институции и др. като всичките включват поемане на част от наема, детска издръжка за майки с малко дете, издръжка за детска градина, поемания на билетите от и до родната страна или адрес, който е на 50 км от работното място, няколко пъти годишно, както и други, които в поста си включих под събирателното бенефитс. 1 Цитирай
mi4openev Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Да кажа и аз понеже имам малко инфо по темата - следвам право, изкарах задочно една специализация по английско право към Кембридж, двете ми сестрите завършиха в Европа и сега работят там, и имам много съученици, които заминаха. Първо това, което gorgior ти казва (за средствата) има голямо значение. След това където и да отидеш винаги ще си чужденец, осевен ако не си в САЩ. От сестрите ми знам какво е отношението към чужденци (Франция и Холандия) и не е много приятно. За реализация варвам, че и в България може да се постигне, да и на мен ми е писнало от шуробаджанаштината и всичко останало, но не може и човек само да се оплаква и нищо да не прави въпроса. Специално за Англия внимавай в кой университет отиваш, защото има много, които са създадени точно с тази цел да събират пари от чужденци, които си мислят че са хванали кьоравото. Гледай университета да е държавно акредитиран, защотото имам приятели, които завършиха такива, които уж бяха много добри, но като завършиха там никой не ги взе на работа, върнаха се - и тук не могат да си намерят. За правото, там е доста по-различно, както предполагам знаеш и самата форма на обучение е по-различна. Както тук имаш държавен стаж, там има нещо подобно, където образно казано вървиш по г*за на някой адвокат в продължение на 2-3 години. Там се учи 3 години + 2 години стажове, които не включват предния за когото говорех. Ако те интересува мога да ти изпратя подробни материали, специално за English legal system, видовете адвокати и изискванията за тях, за да добиеш по-добра представа, защотото в момента говоря по памет и не искам да те подведа. Не че тук е много по-разнлично, но там адвокатурата е наследствена професия, в която много трудно се пробива. До колкото спомена за корупция, не си бил там, не си видял, може да не е на същото нивото като тук, но корупция има навсякъде. Един от преподавателите ми беше ирландец, много свестен тип, и сме си говорили на по бира точно на тази тема, и ни разказваше как в Ирландия, корупцията е с пъти по-голяма от тази тук. Въпрос на личен избор е дали да заминиш или не - разни хора, разни идеали. Пожелавам ти успех и пак ти казвам, внимавай с университета. 5 Цитирай
MI6O Публикувано Ноември 29, 2011 Автор Публикувано Ноември 29, 2011 Благодаря за отговора. Имам приятел, който следва право с криминология там и ми помага със съвети и напътствия, но ще съм благодарен да ми пратиш инфото. Метни го на mi6o@gbg.bg Цитирай
mi4openev Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Изпратих ти 3 workbook-a, в който са описани основните неща, във вторият е описано по-подробно за адвокатурата. Ако ти трябва повече информация пиши, мога да те свържа и с мои приятели и познати, които в момента учат там и те да ти дадат достоверна информация, за това къде си пъхаш главата Цитирай
MI6O Публикувано Ноември 29, 2011 Автор Публикувано Ноември 29, 2011 Благодарско Утре ще ги прегледам и ако имам въпроси ще питам. Цитирай
algor Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 Пич, нЕма нужда да емигрираш. Ама като останеш, нЕма нужда и да учиш. Просто стани член на ГЕРБ, лизни 2-3 задника (но да са подходящите), набележи си някой далаверски пост, врЪтни 2-3 интриги яки, за да махнеш тоя, дето в момента е назначен там и да застанеш ти, отчитай се редовно и подобаващо на партийката и ще цъфтиш и ще просперираш. Не си струва да учиш език, да даваш толкова пари за образование в чужбина, след като тук вече 80% от отговорните постове в държавата, фирми и предприятия са заети от хора със средно образование, незнаещи и половин чужд език и без никаква професионална квалификация. Е, сега вече знаеш всичко... 8 Цитирай
Blurry Публикувано Ноември 29, 2011 Публикувано Ноември 29, 2011 (редактирано) MI6O И аз съм от тези, които избраха да търся по-добро образование в чужбина. Не слушай хората, които ще те съдят, че напускаш страната ни. Тук си е екстра! Ако си учиш достатъчно, ще получаваш достатъчно. Няма да коментирам как ще е иначе в България. Щом родителите ти имат възможност да те издържат не му мисли. Дойдох с надеждата да се изуча тук и да се върна в България, но с всеки изминал ден си мисля как, ако ми се отвори възможност тук въобще няма да му мисля да остана. П.П. Ако не е проблем да кажеш, къде ще учиш тук? Редактирано Ноември 29, 2011 от Blurry Цитирай
techo91 Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 (редактирано) Интересна темичка се е заформила тук. Да, определено и на мен ми беше интересно да прочета мнение на някой, който живее в чужбина. Мнения, които не се базират на личен опит никак не са ми интересни по простата причина, че съм слушал много такива и виждам, че нямат много покритие. Това, че чичо или вуйчо ви са в USA, UK или другаде и ви казват, че не е хубаво и изпитват силна носталгия не означава, че вие ще видите нещата по съчия начин. Има си различни хора и от опит ви казвам, че приемат нещата по коренно различен начин. Двама човека живеят заедно, но единия има работа, доход и всичко му върви добре, а другия няма работа и всичко му е криво и типично по български мрази наред, което пък още повече му пречи да види цялата картинка. Много, ама много имаме да учим за света и това, как човек трябва да се държи с околните. Да бъде толерантен, да обича ближния и да му помага. За жалост този урок почти не може да се научи в България. Помислете малко, в родината всичко ни е на тепсия. Работодателите винаги ни предпочитат пред чужденци, имаме си страшно много приятели понеже сме израстнали заедно, понеже сме били в казармата заедно или сме роднини. Имаме си къщи, апартаменти, коли, телефони и сумати неща. Мен ако питате Българина си е доста богат човек в България, но ако искате да го разберете какво струва, заведете го в чужбина. Тогава всичко си проличава. Тук в Испания съм се парил от нашенци, знам, че точно с тях трябва най-много да внимавам. Нашето общество тук е най-разединено за разлика от китайци, пакистанци, мароканци и такива, които съм смятал за по-низши и неразвити нации. Да, признайте си, често, ако не винаги, и вие сте си мислели така. Това обаче беше един от най-големите уроци за мен, ние българите имаме много да учим за да стигнем точно тези, които смятаме, че са по-назад, но да не се отклонявам много, темата беше " За или против имиграцията. " Определено ЗА. Въпреки малкия си опит (7-ма), но не поредна година живея извън България. Много ще се промени мисленето ти, много опит и знания ще натрупаш, дай боже и много финанси. Ще видиш неща, които другите са ги виждали само на снимки или по телевизора, ще имаш възможността да опознаеш хора от други страни и култури, ще се научиш да вярваш в себе си, ще обикнеш България по начин, по който до сега не си обичал, но най-вече ще имаш възможността да преоткриеш себе си. С две думи събери парите и тръгвай, ако си решил тръгвай, не чакай нещо да се случи и да потвърди решението ти. Ако ти минава мисълта през главата тръгвай иначе няма да можеш да си простиш, че не си опитал. Мисълта какво можеше да бъде винаги ще те преследва. Стига съм агитирал де, решението си е винаги твое. Въпреки всичко обаче съм се заел да правя български форум и да създам българска общност тук в Барселона. Никак не ми харесва, че ние българите не се поддържаме достатъчно в чужбина. Заел съм се да променя това, колко ще успея ще покаже само времето, но мисля да се боря. Искам да ти пожелая успех в бъдеще. Пожелавам ти много приятели и те съветвам най-вече да бъдеш себе си. Успех. Редактирано Ноември 30, 2011 от techo91 6 Цитирай
MI6O Публикувано Ноември 30, 2011 Автор Публикувано Ноември 30, 2011 @Blurry, желанието ми е да уча в King's college London, но има и няколко други варианта в Лондон, Бирмингам Манчестър, и Aberystwyth - Уелс. Цитирай
kawabiker Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Всеки народ заслужава участта си ! Цитирай
roll2puff Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Добра темичка сте заформили, за или против емиграцията. В чужбина не съм ходил, даже и на екскурзия. Рядко излизам от София, веднъж - два пъти годишно. Това е така, защото ми се налага да работя постоянно. Дете съм на разбито семейство от работническата класа. По една или друга пътечка се стигна до там, че на 16 годишна възраст, вече работех за да си плащам наема. И така вече 10 години. За висше образование, не мога и да си помисля, въпреки че живея добре и не се лишавам от нищо, бюджета не го позволява. И все пак, ако инвестирам в обучение, по-скоро бих го направил в курсове с професионална насоченост, които наистина ще ме научат на нещо. Според мен хартийката не е толкова важна, а познанията и уменията са. Защо изпадам в такива откровения от тип "искрено и лично"? За да Ви покажа, че не е задължително да имаш 2 висши образования, за да успееш, дори и в милата ни татковина. Трябва да си сериозен във всичко, което правиш, във всеки един момент и ако се стараеш, ще успееш. Аз тръгнах от нулата и успях да си стъпя на краката, не беше никак лесно....и в момента не е лесно. Но вече мога и да се замисля за семейство. Що се отнася до простотията и селенията у нас, да тя си е у дома тук и докато бягате надалеч от нея, това ще си остане нейната територия. Изцяло от нас зависи, дали ще е така. Има хора на моята възраст, които мислят в коя чалготека да изтупат на мама и тате паричките, много хора ще им завидят но аз се радвам, че не съм един от тях. Както казват камъка си тежи на мястото, поне аз така ги виждам нещата. В момента работя в търговията, на крайното стъпало, т.е. обслужвам клиентите и се старая те да получават европейско и световно качество, не само от продукта който си купуват, но и в самия процес. Това е нещото, което искам да се получи тук в България и се боря да го постигнем. Въпрос на нагласа е. За съжаление не всички разсъждават като мен и на който не му харесва тук бяга, вместо да се бори. За пример мога да Ви дам Бербатов, който се отказа от това, че е българин, защото не му харесват изброените от Вас по-рано: шуробаджанащина, далавери и т.н. Аз не бих си тръгнал от тук, не защото ми е много хубаво. А защото искам да стане по-хубаво и ще се постарая да допринеса за това, чрез действията си. Може и да го постигнем, но трябва да мислим, като едно цяло. Трябва да мислим, как баницата да стане по-голяма, за да има достатъчно за всички, а не как да откъснем по-голямо парче за себе си. Има много потенциал у нас Българите, нито сме толкова прости и глупави, нито сме толкова смотани...но страшно много ни мързи и все гледаме да минем метър и да набараме мекото на хляба, ако ще и да го дръпнем от съседната паница. Съвета ми към колегата е хубаво да си помисли след тези 5 години обучение как ги вижда нещата. Дали няма пак да стигне до тук с една диплома в ръце и 50 бона назад. И пак да се бори с шуробаджанащината за да изкарва пари да ги върне. Искрено се надявам да не се получи така. Все пак ако се върнеш, помагай на хората, които нямат възможност да отидат да учат в чужбина, като им предадеш част от опита си, току виж с общи усилия сме предложили по-добри условия за следващото поколение и не искат да бягат. И запомни: всички и навсякъде сме роби на капитализма, независимо къде сме в схемата. 4 Цитирай
draziw Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 И аз бях от ентусиастите, че в БГ нещата ще се оправят и сигурно ще е така, но не по наше време! Много сме го дискутирали с приятели и в крайна сметка се стига до извода, че всичко опира до народопсихология (овчедушие) и манталитет. Народа е прост като цяло и за съжаление. Вземете цялото ни сегашно управление и ми кажете сфера, която не съсипват, а се говорят смешки по медиите с мутренска сериозност за авторитет. Съдебна система вече няма във вида й на независим орган. Медиите са 99% цензурирани (http://www.bivol.bg/bbbandit.html - тази информация вярна или не в нормална държава щеше да е навсякъде). Просто тотална некадърност навсякъде в държавата, а сега вече за разлика от предишните управляващи се усеща и страха в изразяване на позиция. Една интересна дискусия http://youtu.be/kht3hYakDxk (абстрахирайте се от телевизията), според която май няма смисъл и избори да се правят. Цитирай
Anthony Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Добра темичка сте заформили, за или против емиграцията... Прекрасно написано, съвпада горе долу и с моята житейска история. Аз обаче завърших висше образование на 35 години, след като бях натрупал 17 години трудов стаж. Дипломата не значи нищо, особено ако си мързелив и некадърен. Виж колко висшисти не могат да напишат едно изречение без няколко правописни грешки. Както казах и преди - качествения човек не може да остане без реализация, независимо дали в родината си или навън. Стремете се да развивате европейско поведение в себе си, предавайте го на децата си и тогава ще има шанс за България. Докато псуваме хамалски от колите си, храчим и се секнем като селяци по улиците, хвърляме си фасовете и боклуците на тротоарите, а после пищим каква мръсотия е тук и колко е чисто в Германия и Англия, дотогава ще сме отрепките на Европа. Хубаво е да се учи навън, но да не се забравят корените и някога човек да се завърне и да предаде наученото на наследниците си. 10 Цитирай
Alxx® Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Мишо, аз само един съвет мога да ти дам: Чети и осмисляй подписа си във форума по - често 1 Цитирай
MI6O Публикувано Ноември 30, 2011 Автор Публикувано Ноември 30, 2011 (редактирано) Alxx®, разбирам, какво имаш предвид... Мой любим цитат.. :-) Преди всичко, мисля че образованието, животът в друга среда и контактите с много и различни хора, дават много възможности, отварят врати и ти дават свобода за това как да живееш живота си. Оттам нататък вече човек има шансът и умът да промени в света това, което не му харесва. Редактирано Ноември 30, 2011 от Sladichuk® Е, стига крещя, де, и без болд четем и чуваме... Цитирай
goce kostadinov Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Боже,пази българия (null) Цитирай
adept Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Хайде да се включим и от "вън" Много ми хареса "Патриотичното перде" на Sladichuk®! Но хора осъзнайте се! 21-ви век сме. ЕС, Интернет, Глобализация ... какво значи имиграция? За мен това е термин, които има само и единствено място в учебниците по история и биология ... Каква е разликата дали Мишо от Ямбол (нали беше неутрален град) отива да учи/работи в София/Пловдив ... или Мишо от България отива да учи/работи в UK? Защо и кому е необходим този изкривен патриотизъм??? Ами нали той като отиде и успее да се реализира ще е много по-ценен за държавата (ще праща пари, ще обяснява, че столицата на България е София, а не Букурещ , ще донесе чужд опит и култура ....), отколкото ако се чуства подтиснат и нереализиран в собствената си страна? Да, трудности ще има навсякъде, но трябва да е готов да се бори. Просто е. Ако леля ти не е лелята на Рокфелер ще се бориш, където и да си. Въпрос на лична преценка е къде тази борба си струва повече ... другото си е мазохизъм и лигави песнички на Камен Воденичаров. Знаете ли колко малко българи в действителност за избягали? Ще се учудите. Българите не бягаме, ние не сме номади. Където има българин има и България. Факт. Без значение, какво говорим, дали плюем или мрънкаме, всеки един от нас се радва когато България получава дори и малко признание в някоя област. Колко от вас (тези навън) са обяснявали, че кирилицата всъщност не е руска азбука, за корените на Джон Атанасов или за България на 3 морета? Дали това не е патриотизъм, да набиеш в тиквите на дебилните "западняци", че електорнния часовник дето го носят на ръката си, или че хапчето дето го пият жените им преди да ги "зарадват" вечер са всъщност българско дело? Така, че отивай MI60 и гледай да не ни изложиш пред чужденците 10 Цитирай
techo91 Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Чудесни постове най-после. Най-сетне някой да е разбрал, че ако отидеш навън, не си избягал, а славиш страната си на други места, че ако си навън, не си отишъл на по-лесно, а всъщност ти е много по-трудно от колкото на тези, които не са. Един българин си е българин където и да отиде и винаги ще го показва и доказва на всички за добро или лошо. Камъка си тежи на мястото , приказките на баба ми, камъка си тежи еднакво навсякъде колеги. Не целя да обидя някой, просто този израз, както и други подобни имат идеята да успокоят хората без кураж или просто да го ограничат. Ще си позволя да цитирам Пеньо Пенев "Човекът е човек, когато е на път." Тогава той се чувства истински свободен. Мишо, помни, че богатството на един човек не е само в парите. 1 Цитирай
Anthony Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Ами докато прославяш България навън и плащаш данъци на кралицата, кой ще плаща за пенсиите на баба ти и дядо ти, за социалните помощи на инавлидите, за майките с бебета и т.н.? Всяко нещо си има 2 страни. Не може да отричаш напълно всяка от тях. И в крайна сметка, всичко опира до личен избор. 7 Цитирай
techo91 Публикувано Ноември 30, 2011 Публикувано Ноември 30, 2011 Прав си за това, може да не прекарвам парите си директно през държавата за да ги изпратя на бабите, обикновенно ги изпращаме директно, а пък те доброволно ги дават на държавата харчейки ги в аптеките и скъпите "евтини" супермаркети. От там вече държавата би следвало да ги разпредели по реда, на политиците, на политиците, на политиците, ако е останало и на хората. Пак си вкарваме парите където и вие, но минават просто от друго място. 1 Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.