Камен Кръстев Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Моля тези които са запознати да се изкажат по въпроса!?С вилица или лъжица се яде с обикновенна торта? Имам голям спор по тази тема,а в интернет нищо неуспях да намеря за съжаление Аз лично знам ,че се яде с лъжица! Цитирай
Iphonebg Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Торта с лъжица ? Как го правиш този номер ? Според мен, а и не само торта се яде с вилица Цитирай
algor Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Гоце като се появи ще ти каже как е по етикет. Папка се с виличка, разбира се. Цитирай
Камен Кръстев Публикувано Март 13, 2012 Автор Публикувано Март 13, 2012 Дава ли са го по телевизора ,че се яде с лъжица,но не мога да намеря никаде в интернет Келнер съм в чужбина и на всякаде я консумират с лъжица!? Цитирай
johnnybravo Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 По етикет се сервира с вилица и нож, но зависи от много неща. С риск да те засегна, но в днешно време повечето келнери са такива по неволя. В България останаха малко специализирани училища, които да изкарват кадърни кадри. Това какво работиш и от какво разбираш често са две различни неща. Зависи също и от консистенцията на самата торта. Цитирай
Камен Кръстев Публикувано Март 13, 2012 Автор Публикувано Март 13, 2012 (редактирано) Баба ми преди няколко месеца спомена ,че са давали по телевизора специално за яденето на торта и е било с лъжичка!То в България сме малко назад с времето. Бръсненето на мишници ще е и,като яденето на торта с вилица-само в България. Редактирано Март 13, 2012 от Камен Кръстев Цитирай
mitkoiphone Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Повярвай ми, но бръсненето на мишници не е само в БГ. Не гледай хАмеркинските филми, дето мишниците са им обрасли. Като гледам мачовете в Англия, няма футболист с косми на краката. Да не говорим някъде другаде. Та по темата, според мен си е с вилица. Не знам дали щото съм в БГ, нека се изкажат и хора по света как се сервира, но си мисля че е с виличка. + 1 Вилица Цитирай
profusion Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Ял съм бая торти из Европа и все с вилица са ми я сервирали Цитирай
johnnybravo Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Част съм от екип, който менажира един от най-добрите хотели по Българското черноморие. Тази година ни предстои 9-ти сезон и до момента сме имали 2-3 сервитьора, които да се дипломирани като такива. Практиката наистина учи, но има неща, които може да се научат само в класната стая. Аз лично съм кадър на Пловдивският ТОХ, където имах щастието да бъда в по-добри времена, когато практиката се караше НЕ на двора с цигара а в Новотел Пловдив, Хотел Ленинград, ресторант Пълдин, ресторант Ритора и т.н. Практиката по готварство се караше в една школа, която имахме в старият град на Пловдив, където имаше много кухнески боксове, където се твореше. edit: Ако цъкнеш върху линкът, който съм ти дал със снимката на торта с вилица, ще видиш, че ще те отведе в сайтът на WMF, които са абсолютен лидер в хотелското и ресторантско оборудване. Предполагам, че можеш сам да си преведеш "Cake fork" 2 Цитирай
Камен Кръстев Публикувано Март 13, 2012 Автор Публикувано Март 13, 2012 Според мен тука няма какво да говориме за сервитьори,тука си е до традиция -кое с какво се яде. Цитирай
johnnybravo Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Роден съм в Русия, баба ми и дядо ми са от Гърция, сестра ми се казва Олимпия. И аз не знам от къде съм В сервирането традициите, се наричат етикет. КАК СЕ СЕРВИРА ДЕСЕРТ Тип: ЕТИКЕТ Описание: Желателно е десертите да се сервират в стъклени или кристални чинийки, купички или чаши. Кремовете - ванилов, шоколадов, какаов, лимонов, се сипват в стъклена купичка или в чаша за шампанско. Малеби и крем карамелът се прехвърлят от формичките, в които са приготвени, в чинийка и се поднасят с малка лъжичка. Палачинките се сервират в порцеланова чиния със средни по размер нож и вилица, или в чинийка за торта, ако са сгънати на четири. Тортата и пастите се поднасят в малка чинийка със съответните по размери вилица и нож. За сладоледа подходящи са чашите за шампанско, поставени върху чинийка със салфетка и с малка лъжичка, сложена отдясно в подносната чинийка. Компотът и ошафът се разсипват в стъклени или кристални купички и се ядат със средна лъжица. Дребните сладки и соленки се подреждат в ниски фруктиери, или в елипсовидни плата и се покриват с красиви хартиени или дантелени салфетки. Плодовете се сервират винаги измити. Ябълките и крушите се избърсват и излъскват с кърпа и се слагат във фруктиера на средата на масата. Пред всеки се поставя малка стъклена чинийка за отпадъците. Ножът за белене е вдясно от чинийката. Портокалите, мандарините, грейпфрутите и бананите се обелват и нарязват на парченца. Ядат се с малки лъжички. 3 Цитирай
profusion Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 офф: Ееее Джони чупиш рекордите или както се казва - "поли ореа" Цитирай
Камен Кръстев Публикувано Март 13, 2012 Автор Публикувано Март 13, 2012 По пътя на логиката си Елинас Цитирай
Sladichuk® Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Докато ви изчета,че да отговоря, Джони вече ви изнесе лекция. Ето, в потвърждение на казаното : Етикет при хранене Кое как се яде - можете да си оберете вкусния сос от чинията със залче хляб, не с цяла филия - можете да си смачкате един картоф в соса, но не всички картофи едновременно - не е прието да дробите супата с хляб - от хляба, който е сервиран към супата, си отчупвате малки залъци - когато се яде супа, чинията не бива да се повдига, може само леко да се наклони настрани - когато супата е сервирана в чаши, можете да изпиете остатъка, при положение, че чашата не е много голяма - когато се сервират малки хлебчета, не е желателно да ги разрязвате по средата - докато си отчупвате от хляба, не бива да стискате вилицата в свития си юмрук - филийките за закуска или вечеря си мажете сами, като държите хляба в ръката си.Не е прието хлябът да се маже в чинията, като се придържа с вилица - не чоплете в маслото и не дълбайте дупки в него - ако отляво до чинията ви е поставена малка чинийка за хляб, мястото на маслото е в нея, не в голямата чиния - малките хапки на коктейли взимаме с ръка от чинията - пържените яйца се ядат само с вилица - варената или пържена риба се яде със специални прибори за риба; филета и пушена риба – с нож и вилица, а риба от консерва – само с вилица, като си помагате със залче хляб - от месото се отрязва хапка по хапка, не се надробява целият шницел на малки парчета - ястия от смляно месо се режат само с вилица - птици се ядат с нож и вилица - ако на массата са поднесени купички за измиване на пристите, можете да приемете това като покана да не се притеснявате да ядете с пръсти - попадналите в устата кости връщате с вилица и оставяте в края на чинията - в специализирани ресторанти печено пиле се яде само с ръце, като внимавате да не ви стърчи кутрето - зеленчуците се натрошават с вилица - кафето или чаят не се сърбат - кафето и чаят не се духат, за да изстинат - не бъркайте по-продължително от необходимото, за да ви се разтвори прибавката - лъжичката се оставя в чинийката и в никакъв случай в чашата - сухите сладкиши ядем с ръка – като си отчупваме от поднесения в чинийката кейк - петифури (което си е парче торта – Sl®) ядем с виличка за сладкиши - преди да започнете да ядете макарони, добре е да ги нарежете с вилица - спагетите се захващат с вилица и се навиват в длъбнатината на лъжицата или просто върху самата чиния, така че да се намотаят около зъбците на вилицата - пудинги и кремове се ядат или с вилица или с лъжица - сладкото се взема от общата купа и се слага направо върху хляба, а не в собствената чиния. Това се прави само с поставена за целта лъжица - мидите се ядат с ръце - ябълките и крушите се нарязват - портокалите белим с нож за плодове, мандарините – с ръка - гроздето се яде от чепката, като си късате зърно по зърно - грейпфрутът обикновено се сервира нарязан на две, със специални лъжички се изгребва месестата му част - праскови и кайсии се ядат с прибори - при дребни плодове с костилки костилката се изплюва в лъжичката и след това се слага в чинията Подредба на масата 1. Салфетка 2. Вилица за салата 3. Вилица за основното ястие 4. Десертна виличка 5. Плато с хляб и масло, с прибор за намазване 6. Плато с основното ястие 7. Нож за основното ястие 8. Десертна лъжичка 9. Чаена лъжичка 10. Лъжица за супа 11. Вилица за морски деликатеси 12. Водна чаша 13. Чаша за червено вино 14. Чаша за бяло вино 15. Чаша за кафе и чинийка. Цитирай
Veselin Minchev Публикувано Март 13, 2012 Публикувано Март 13, 2012 Аз уча в Гимназия по Туризъм и досега винаги сме сервирали тортите с вилица. Няколко пъти съм бил в Гърция и там също са ми сервирали с вилица. Цитирай
uomoto Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Зависи от тортата! Въпроса е меко казано , смешен! На мен са ми сервирали сладоледена торта с лъжичка... и мисля,че е правилно. Цитирай
Sladichuk® Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Що пък да е смешен? Става въпрос за етикеция и възпитание... На мен са ми сервирали сладоледена торта с лъжичка... и мисля,че е правилно. Всъщност – не, не е... Е, освен ако не е попрестояла на топличко, и сладоледът да е станал на шербет.... 1 Цитирай
LUBECA Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Аз не мисля, че темата е "на кой, как му се иска да му бъде сервирана тортата" а как е по етикет. Е, казаха ви как е по етикет Цитирай
kawabiker Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 (редактирано) И аз понеже съм тоха-джия от 90-те , а и сега по хотелите се подмотвам по задължение , трябва да кажа , че етикета в последните години малко се промени . Както е казал Джони вилицата е фаворит , поне по старите учебници, но пък в поста на Сладичък сами виждате подредбата на масата и че тя включва десертна вилица и лъжица и тук идва въпроса , който горе долу е равен на въпроса " кока-кола мъжко ли е , или е женско " и за да не се чудите на авангардните ми сравнения обяснявам веднага : Обама отива на вечеря със Саркози в ресторант с 2 звезди Мишлен , сервират торта , Обама грабва лъжицата , а Саркози вилицата , е кое е вярно де . Етикета в най-висшата си форма ( говорим за храненето) е по скоро пожелателен, както българските закони . Да обобщя моето мнение - с каквото сервирате с това ще се яде , ако се сложат както е редно и двата прибора, клиента сам ще си избере и ще е доволен от живота, обиркеленера , ще пипне бакшиша, собственика ще похвали готвача, човека ще препоръча обекта и на други , туризма ще тръгне нагоре, икономиката ще има ръст , ще вземем еврото за разменна единица и в България и пак всичко ще умре :tooth: Едит; Тортата , която сервират е с домашен сладолед, залята със карамелено-малинов сос примерно и е поръсена с някви ядки,за да е пълна яхнийката и ние да си изясним етикета Редактирано Март 14, 2012 от kawabiker Цитирай
stoilovlubomir Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Аз и с пръсти ще ям,стига да е вкусна Цитирай
adept Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 С десертна виличка. Тук в най-добрите сладкарници и ресторанти би било обида ако ти сервират тортата с лъжица. А тая пернишка торта в никой случай не можеш да я нагребеш с лъжица 6 Цитирай
johnnybravo Публикувано Март 14, 2012 Публикувано Март 14, 2012 Много звезди - много прибори Пълното зареждане на масата наистина е рядкост. В днешно време дори и в скъпите ресторанти се зарежда двоен прибор. Ако има някаква специална делегация и се наложи да се направи пълно зареждане, може някой да се окаже в комична ситуация, подобна на тази на Джулия Робъртс с охлювите в "Хубава Жена". Скоро гледах филм, в който на един царски прием, една девойка си взе черен хайвер с метална лъжица, всички и се смяха и гледаха обвинително. Хайверът е прието да се поднася с нож и лъжичка, които не са от метал, поне не тази част, която е в контакт с хайвера. Хайверът, както и скъпата козметика, се окисляват при допир с метал. Това с козметиката го знам покрай кремчетата La Prairie на жена ми . Разказвам за хайвера по повод даденият по-горе пример с това, че всеки яде с каквото му е удобно Sent from my iPad using Tapatalk 3 Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.