Премини към съдържанието
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

Apple сменя висшите мениджъри


BulgarianSS

Recommended Posts

Несполучливият старт на картографската услуга доведе до най-мащабните промени на шефския етаж след смъртта на Джобс

0000142140-article.jpg

Скот Форстал е принуден да напусне компанията след провала с "Мапгейтс". Снимка: Ройтерс

За Apple започва една нова ера: главният изпълнителен директор Тим Кук поставя творческия контрол в ръцете на дизайнера Джони Ив. След поражението с първите картографски услуги на Apple мениджърът Скот Фортсал, за когото се твърдеше, че има амбиции към лидерския пост в мениджмънта, ще трябва да напусне компанията, пише Financial Times.

Така гуруто в дизайна на Apple Джони Ив ще стане творческата ключова фигура в бъдещето на компанията. Масивната реконструкция на ръководството на Apple му дава много по-голяма сила. Освен за дизайна, отговорностите му в рамките на концерна ще обхванат и т. нар. "човешки интерфейс" – развитието на софтуера и в крайна сметка взаимодействието на човек и устройство. Така той се доближава до креативното лидерство на покойния съосновател на Apple Стив Джобс, докато главният изпълнителен директор Тим Кук ще продължава да ръководи оперативната дейност.

За сметка на това влиятелният ръководител на платформа iOS за iPhone и iPad Скот Форстал ще си тръгне от компанията след провала на старта на първата собствена картографска услуга на Apple. Освен това британският ръководител на Apple Stores Джон Бролет се задържа в концерна само няколко месеца. Най-голямата реорганизация на шефския етаж в Купертино показва, че Кук здраво държи юздите на компанията в ръцете си, коментира и DPA.

Британецът Ив отговаря за дизайна на продуктите от 15 години насам – периода, в който Стив Джобс се завърна в Apple. И досега той имаше специална роля в Apple: "Никой не може да го заговори просто така. Аз наредих да е така", казва Джобс на своя биограф Уолтър Айсъксън. Според запознати през последните години напрежението между Ив и Форстал се е засилило, а то е било свързано със софтуерната платформа iOS за двете най-важни устройства на Apple: iPhone и iPad. Ив намекна няколко пъти, че често се чувства в сянката на Джобс, а с новото си назначение сега получава изрично признание.

С мениджърското преструктуриране се очаква да се засили и подобри сътрудничество между подразделенията хардуер, софтуер и услугите, обяви още Apple в понеделник. Задачите на Форстал, който ще напусне концерна през 2013 г., ще бъдат разделени съответно между няколко мениджъри. Така например шефът на онлайн платформата iTunes Еди Кю ще поеме отговорността за картовите услуги и личния асистент Siri.

Собствените карти за iPhone и iPad, към които Apple мигрира през есента с пускането на iPhone 5, предизвикаха силната критика на потребителите, защото съдържат твърде много грешна и неточна информация. Тим Кук публично се извини за това. Като директор за IOS Форстал също така е отговорен и за картографските услуги. За него се носеха слухове, че има амбиции за върха. Списание Bloomberg BusinessWeek го описва като "ученик на магиите" на легендарния основател на Apple Стив Джобс. Според американските медии Форстал е отказал да подпише извинителното писмо на Кук до потребителите заради гафа с картите и това е преляло чашата с търпението.

Сега Apple слива отговорността за двете операционни системи - iOS за мобилни устройства и OS X за компютрите Mac. Досегашният директор за OS-X Крег Федериги ще поеме и iOS. През последните години софтуерът за Mac получаваше все повече „заемки“ от сродните мобилни версии, не на последно място и защото много потребители на iPhone и iPad имат и Mac.

Директорът на хардуерното подразделение Бон Мансфийлд, който първоначално смяташе да напусне компанията, но бе убеден от Кук да остане, ще оглави новосъздаденото технологично подразделение и ще носи отговорността за технологията за мобилни устройства и чипове.

Мениджърът на Apple Stores Джон Бролет дойде в компанията в началото на годината, след като бе привлечен от британската верига за електроуреди Dixons, а преди това е работил за Tesco. Назначението му бе едно от първите големи решения за персонала на Тим Кук след смъртта на Стив Джобс. Бролет сравнително бързо влезе в конфликт с плановете за икономии за Apple Stores, който се изостри бързо. Вече се търси наследник за неговия пост, като до назначаването на нов мениджър лично Кук ще контролира магазините.

investor.bg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Браво ей това е компания - почва се от горе а не като в България от от долу :)

Sent from my iPhone 4s using Tapatalk!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Много хора го и критикуват за дизайна на повечето сток приложения в iOS и за тях това е добра смяна. Вече сър Джони Айви оглавява този отдел, така че аз поне имам големи очаквания :)

Иначе като човек Форстал не го знам какъв е, но чета, че много приличал на Джобс в някои отношения. Даже го спрягали да застане начело на Епъл някой ден, но уви. Иначе презентациите му ми харесваха :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Защо уви , то и Джобс е напускал, пък като се завърна и виж какво стана :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сравнението ти е много неточно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Разглеждащи в момента   0 потребители

    • Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.
Ремонт на покриви | Ремонт на покриви цени | Хидроизолация на покриви

×
×
  • Добави ново...