steve83 Публикувано Август 2, 2013 Публикувано Август 2, 2013 Привет, От скоро се сдобих с MacBook Air и имам навика да го използвм в къщи включен към външен монитор (чрез DBI адаптер), клавиатура и мишка. Крайният резултат - получава се един чудесен desktop, когато съм си в къщи и мобилен PC на друго място, при това доста прилично работещо (да живее SSD). Още при пускане на всичко това установих, че OS X mountain lion няма настройка, отметка или каквото и да е било за селектиране кой/кои монитори да се използват (както е при Windows), изключване на монитор и т.н. (както се постига при GNOME). Тогава започна едно ровене из нета и с доста голямо учудване видях, че хората негодуват от това и всеки е започнал да се спасява по различни начини, например: 1. Понижаване на bridge до минимум - това не изключва монитора, а само осветлението, не върши работа. 2. Записване на параметър в pram-а, при което при включване на машината и прочитането му, вграденият монитор се изключва - било е перфектен workaround, но на OS X mountain lion това не работи 3. Някакви гимнастики със затваряне на лида в определени моменти, слипване, после отваряне, събуждане и тем подобни глупости. Също резултатът е никакъв. 4. Чрез използване на програмата SwitchResX - получава се някакъв видим резултат след като се нацъкат няколко отметки въпреки, че не съм сигурен дали монитора бива изключен напълно. Освен това когато демона на това приложение е стартиран, в буфера на съобщения на ядрото започват за се извеждат някакви предупреждения, че различни приложения се опитват да достъпят памет от непозволени региони и т.н. (точното съобщение не го записах, докато беше инсталирана програмата). В тези съобщения не фигурираше SwitchResX, като открих, че се пораждат от него по датата и часа, когато са се появили за първи път (записани от syslog), като старта им е започнал след инсталиране на въпросното приложение. Последваха няколко теста със спирането и пускането му и се уверих, че са от него. Както и да е, вече това приложение е премахнато.. Та някой знае ли елегантен начин за спиране на вграденият монитор на лаптопа при използване на външен при OS X mountain lion? П.С. Все още не съм се хванал да разкоствам в дълбочина това FreeBSD подобие, но не мога да схвана каква е логиката на apple при този казус - защо да не мога да си изключа тъпият им монитор, както това може да се направи при Windows и Linux без никакви проблеми и затруднения (даже и на macbook-а, ако му е стартирана друга OS). Благодаря Ви предварително! Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Август 2, 2013 Публикувано Август 2, 2013 Ами просто му затвори капака и така няма да работи монитора на лаптопа, а само външния. Или аз не съм разбрал какво точно искаш.. Sent from my iBrain using iFingers. Цитирай
slaf Публикувано Август 2, 2013 Публикувано Август 2, 2013 програмката се казва insomnia, но не съм сигурен дали е портната за air. на старите макове работеше перфектно. Цитирай
Гост Публикувано Август 2, 2013 Публикувано Август 2, 2013 Лаптопа разбира кога му е затворен капака чрез два магнита - единия в капака, другия в основното тяло на лаптопа. Аз си го изключвам с едно малко тънко гъвкаво магнитче което имитира все едно е затворен капака - така хем капака е отворен, монитора не работи, но и охлаждането на самия лаптоп е по-добро. Само трябва да си намериш на Air-a къде точно трябва да седи това магнитче. Цитирай
steve83 Публикувано Август 2, 2013 Автор Публикувано Август 2, 2013 Привет, Първо искам да опомена, че не е желателно който и лаптоп да работи при затворен lid, това несъмнена затруднява охлаждането. Конкретно на MacBook Air, където в задната част, над Function клавишите се получава доста добро загряване, според мен е немислимо изобщо човек да си помисли да го използва затворен. Относно магнитите. Конкретно моят MacBook air има три такива, два с доста силен интензитет в горните два края на LID-а, които нямат каквото и да е отношение към изключването на дисплея, като предполагам, че тяхното предназначение е да го придължат при затворено положение към тялото на лаптопа. Магнитният датчик, който детектва затвореният LID e само един и се намира точно до лявото USB. В конкретният случай взех парченце от мек магнит, който беше в един развален слаботоков ел. двигател за постоянно напрежение, като силата на магнита е дори по-слаба от този, който е на дисплея. Меката материя на самият магнит не може да предизвика и надраскване на корпуса. Ето как изглежда цялата постановка: Резултатът е точно според очакваният. Благодаря на VladTheImpaler за идеята с магнита. Между другото Apple трябва много да се замислят за тези ограничения. Дори открити workaround-и, като този със записа в pram биват премахвани от Apple в новите OS. Нищо чудно при бъдещите лаптопи да не става и номера с магнита... Със сигурност Apple не се кефят да им се използват лаптопите с други външни монитори като десктопи без да им е закупен монитора от 2 бона... или човек да си запази дисплея, но ограничаването на свободата не е никак хубав подход при засилващата се конкуренция, както на софтуер, така и на хардуер в сравнение с равнищата на цените, които искат да поддържат. Поздрави, Стефан 1 Цитирай
Monro Публикувано Август 5, 2013 Публикувано Август 5, 2013 (редактирано) Аз пък се справям по друг начин, не знам дали е добър или не: System Preferences > Mission control > Hot corners... > Горе ляво > Put Display to Sleep. И когато реша да пусна филм през АТВ с мишката само я закарвам горе в ляво на монитора и той изгасва, а лаптопа не спи... Тази ф-я всъщност само екрана ли изгасва или ? П.П.: Сега изпробвах метода с магнита, но така направо заспива всичко... Редактирано Август 5, 2013 от Monro 1 Цитирай
uomoto Публикувано Август 14, 2013 Публикувано Август 14, 2013 InsomniaX e за 10.7+ Използвал съм я.Нямам оплаквания. Caffeine e за по-стара ОС. Не мисля, че охлаждането е лошо при затворен капак.Въздуха си излиза от долната страна, а не отива пред дисплея. Мак загрява ли ,трябва да се подмени термопастата. Пасти на Артктик са желателни. Миналата седмица подмених моите с една за 4лв и положението беше трагично.Градусите достигаха до 100 при интензивна работа. Преди два дена купих Арктик MX4 и съм супер доволен.Градусите не минават и 80 при същата работа. 1 Цитирай
Alxx® Публикувано Август 14, 2013 Публикувано Август 14, 2013 На еърчетата и цъфтят дънцата, така че отвореният капак е повече от желателен. Там ролята на топлообменник играе цялата повърхност. 1 Цитирай
koksibg Публикувано Август 15, 2013 Публикувано Август 15, 2013 Мак загрява ли ,трябва да се подмени термопастата. Пасти на Артктик са желателни. Миналата седмица подмених моите с една за 4лв и положението беше трагично.Градусите достигаха до 100 при интензивна работа. Преди два дена купих Арктик MX4 и съм супер доволен.Градусите не минават и 80 при същата работа. Моя Мак също загрява доста. Като нов не беше така- не очаквам след 6-7 години ползване да се държи като нов ест. Но тази идея с пастата ми хареса и може да я пробвам. Uomoto може ли да ми дадеш повече инфо за модел MBP 2.16ghz core2duo какво трябва да направя? Благодаря предварително Цитирай
arm11 Публикувано Август 15, 2013 Публикувано Август 15, 2013 Принципно за всички лаптопи е добре профилактично да се почистват със спрей със сгъстен въздух (10-20лв) и смяна на термо пастата. Няма да ви се вярва каква, ще е разликата. Цитирай
uomoto Публикувано Август 15, 2013 Публикувано Август 15, 2013 Разликата е впечатляваща в градусите. Мойта оригинална паста беше станала на прах. То се разбира веднага.Като пусна Мак-а за 10 минути само с отворено Сафари не се пипаше. Силно препоръчвам пасти на Arctic. Разглобяването не го препоръчвам на начинаещи, тъй като има лентови кабели и опасността да се откопчи някое резисторче е голямо! Цитирай
Alxx® Публикувано Август 15, 2013 Публикувано Август 15, 2013 ...или да цъфне лентичка И, аз ползвам Arctic MX4 - скоро си освежавах настолния мак и лаптопа. Разликата е огромна, въпреки, че настолния още не е закръглил 3 години. Лаптопът е на 6, но работи както и през 2007-ма. Цитирай
kracode Публикувано Октомври 9, 2017 Публикувано Октомври 9, 2017 Здравейте,ще ползвам тази старата тема защото гледам станало дума за термопастата на макбука.Моя си го купих втора употреба преди 3 години( mbp retina 2012) и съм супер доволен от машинката за това което я ползвам,но докато четях темата се замислих че аз не съм правил никакви почиствания и диагностики до сега,а преди това дали са правили мога само да гадая:)Живея във Велико Търново и вариантите са два ,или някой да каже надежден сервиз в града или сам да се правя на майстор като гледам този клип Цитирай
Alxx® Публикувано Октомври 9, 2017 Публикувано Октомври 9, 2017 На пет Епълските пасти плачат за смяна след четвъртата година. Как ще го направи - сам ще реши. Но, да, време е. Цитирай
pepo1919 Публикувано Октомври 9, 2017 Публикувано Октомври 9, 2017 В София,къде да е най-добре да се направи въпросната подмяна на пастите? Цитирай
pepo1919 Публикувано Октомври 10, 2017 Публикувано Октомври 10, 2017 Благодаря,ще ги потърся,а ти не се обади. Цитирай
Kery70 Публикувано Октомври 11, 2017 Публикувано Октомври 11, 2017 Все такива пичове са, отношението е супер и си разбират от работата.Sent from my iPad using Tapatalk Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.