newabv Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Здравейте, Отдавна съм се наканил следващият ми комп да е мак и май моментът настъпи. Мисля да е MacBook Air 2013 13" Струва ми се оптимален като мобилност и с най-издръжлива батерия. Ако не съм се ориентирал добре, някой може да ме поправи. Въпросът ми е дали Air ще ми служи като пълноценен компютър? Знам за липсата на оптично устройство, но има външни за целта, ако толкова ми се наложи. И още един въпрос, който може и да е тъп, ама като не ми се е случвало да пробвам- не ми е ясно дали всеки външен хард диск се чете от мака..? Благодаря предварително! Цитирай
baronbg Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 1. Да (зависи за какво ще го ползваш) 2. Да. Цитирай
Jekylll Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Можеш да четеш, но не можеш да пишеш върху дискове, форматирани с NTFS. Но пък има приложения, които премахват това ограничение. Цитирай
goce kostadinov Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Вземи си един макпро 15-ка и решаваш всички проблеми.не ти трябва този айран. 2 Цитирай
newabv Публикувано Септември 15, 2013 Автор Публикувано Септември 15, 2013 Какви са ти аргументите, че не ми трябва? Цитирай
The Shaman Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Да ти кажа ако ще го разнасяш, "айряна" си е по-добрата оферта 2 Цитирай
goce kostadinov Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Ами додаваш още малко пари и взимаш нещо по добро така мисля от опит.имам макпро и съм много доволен вече 4 години. Цитирай
arm11 Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Като недостатък на Air-a виждам само по-слабата батерия. Цитирай
matsan Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Слаба батерия??? В момента средно си ми кара 5-6 часа ,а като излезне Маверикс още ще скочи . Плюс това ти искаш модел 2013г , с което имаш поне 10 часа батерия. Взимай еъра и не се чуди ако ще го ползваш за нормална работа..Иначе поне за мене най- оптималният варианта- 13-ка ретина.Тежи 100-на грама повече и е почти незабелижимо по -дебел обаче си заслужава отвсякъде Цитирай
The Shaman Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Air-а ми е две годишен и кара по 6 часа. Разбира се съм си пазил батерията. Цитирай
carrot Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 В момента съм с Macbook Pro, ако имах пак възможността да избирам пак бих взел 13-ка Air. Направих своя избор преди повече от две години именно в дилема като твоята - мислех си, че MBP по-пълноценно може да замени десктоп-система, без да се жертва мобилността. Да, ама мобилността е от огромно значение в днешно време. Моя мак е с харддиск, а сегашните ssd-та в Air буквално го отвяват като производителност, а се оказа, че 320 gb изобщо не ми трябват при наличие на толкова бързи usb hdd. Оптичното устройство съм го използвал точно два пъти... Единственото нещо, което мен лично ме притеснява в болшинството модели Air са фиксираните 4GB RAM. Цитирай
baronbg Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 (редактирано) И аз съм с 13" Ретина и ти го препоръчвам горещо ако не те притеснява че е по скъп. Преди бях с MacBook Pro и мислех следващия да е точно Air, но в този момент излезе ретина 13" и веднага го отнесох като, "премръзнал циганин, нафтова печка" Редактирано Септември 15, 2013 от baronbg Цитирай
Alxx® Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Единственото нещо, което мен лично ме притеснява в болшинството модели Air са фиксираните 4GB RAM. Това е постът, върху който трябва да се замислиш, нищо друго. Еърът е такъв чешит сглобка, че е с "предвиден" живот - две до четири години. Имай предвид, че маверикс ще е ящна за рам памет. Другото е, че трябва да се подготвиш психически за профилактика на 1,5-2 години, защото всички генерации еър страдат от прегряване вследствие натрупана прах или засъхнала термопаста, което води до "пролетен цъфтеж" на дънната платка. Иначе, откъм мобилност/производителност, еърът е най-доброто в света. Цитирай
Jekylll Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Е защо да са фиксирани? Имаш опция за 8 GB RAM срещу доплащане от 100 долара. Цитирай
Alxx® Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Само предварително в магазина. А, после к'о пра'йм? Процесорът поддържа ОС Крокодил, да речем, ама немà рам? И, при бай Генчо с поялника Цитирай
carrot Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Има и модел с 8GB, на цена 3165 лева...Другите са всички с 4, затова казах болшинството. Сега остава само дилемата достатъчни ли са 4 GB RAM за нормална работа с OS X. Ако говорим за сега - мисля, че да. Ако говорим за бъдещето - всичко е в ръцете на Apple, кога ще преценят да отрежат...според мен близките 3-4 години това няма да се случи.Ако не и повече... 1 Цитирай
Jekylll Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Е, що с поялника? Аз, като си го вземах моя, го исках с 8 GB RAM и ми ги сложиха пред мен за няма и 5 минути. Аз съм с MacBook Pro, ама предполагам и за Air е същото. Цитирай
newabv Публикувано Септември 15, 2013 Автор Публикувано Септември 15, 2013 Лаптопа ще се ползва за писане, браузване, мейли, медия. Нужна ми е мобилност и батерия. Мисля, че като съпоставя цените на про и еър, по-удачният избор ще е Air. Избрал съм макбоок заради стабилната ОС, бързата работа, батерията. Знам, че мога и някой лаптоп с "джам" да ползвам за тия нужди срещу 600-700 лв., но да ми отива половината батерия само докато го включа- не, мерси. Този цирк съм го играл... 1 Цитирай
Alxx® Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Абе...не, че уиндоус за нищо не става, ама от боза на най - куция мак да минеш, ще се родиш. Цитирай
arm11 Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Аз имах предвид батерията в сравнение с тази на про-то. Моят Air държеше макс 2 часа, работа. Цитирай
carrot Публикувано Септември 15, 2013 Публикувано Септември 15, 2013 Сега новото поколение процесори на Интел друго казват 1 Цитирай
killer4o Публикувано Септември 16, 2013 Публикувано Септември 16, 2013 Аз също гласувам с 2 ръце за air-a. Но определено, ако смяташ да го ползваш по-дълги години, сложи му 8 гиги рам, така или иначе разликата в цената е малка, а ще ти подсигурят няколко годинки отгоре. Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Септември 16, 2013 Публикувано Септември 16, 2013 Така: - в момента новият air 2013 е по-доброто решение от дебело про, щом важното е батерията и мобилността. Ако взимах за мен - задължително с 8 гиги рам и епъл кеър (ако ще се взима извън БГ). И още нещо - по-добре 13" 128гб, отколкото 11" 128/256гб. На 11-ката съотношението на дисплея е 16:9 и доста малее спрямо 16:10 на 13-ката. Другите немалки +ове са 2ч. повече живот на батерията и sd card slot. По-умното решение обаче е да изчакаш октомври месец - силно вероятно е тогава епъл да ъпдейтнат про линията с Hasswell процесорите. Не се знае и дали на ретина моделите няма да падне и цената и да си заслужава да се насочиш повече натам.. Дебелите про-та са удачен избор, ако смяташ да сменяш рам или диск вкл. ссд. Така може да се направи доста мощна машина и да се ползва и за десктоп компютър с един външен монитор. Sent from my iBrain using iFingers. Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.