drpetar Публикувано Януари 13, 2018 Публикувано Януари 13, 2018 (редактирано) Здравейте, реших да споделя какво сътворих (с помощ от мрежата разбира се), въпреки риска някой да ме нахрани какви глупости са това Преди няколко месеца си взех iMac (21.5" Retina 4K 2017, 3,0GHz Intel Core i5, 8GB, 1TB HDD). Беше на страхотна промоция в тази конфигурация и затова не се поколебах, въпреки че ми се искаше да е със SSD, а не HDD. И се оказа, че старото ми мак мини, макар и с малко по-слаб процесор, но със SSD е доста по-пъргаво от аймака. За времето на бутване да не говорим. Затова първоначално реших да сменя (в сервиз) HDD-то със SSD, но не ми даваше сърце да отварят нов аймак и се въздържах. Разтърсих се в нета и намерих компромисно решение - macOS на външен SSD. Знаех, че USB връзката е лимитиращ скоростта фактор, но реших да пробвам - в нета има подробни описания как се прави. Взех Kingston UV400 120GB SSD и кутия Transcend StoreJet USB 3.0. Инсталирането мина без проблем и засега системата работи много добре. Бутването е доста по-бързо, програмите се отварят също осезаемо по-бързо, а при няколко задачи едновременно няма задъхване. Скоростта на SSD би била още по-голяма, ако се сложи като вътрешен диск, но и така е доста задоволителна, вижда се на картинките. Чудя се дали няма да се появят някакви подводни камъни, ама времето ще покаже. HDD SSD ... Редактирано Януари 14, 2018 от drpetar 1 Цитирай
Alxx® Публикувано Януари 13, 2018 Публикувано Януари 13, 2018 Ако ти се харчат кинти, вземи си тъндърболт преход за диска и го свържи там. Разликата е ухааа... Цитирай
DreamcatcheR Публикувано Януари 13, 2018 Публикувано Януари 13, 2018 " userid="226"] Ако ти се харчат кинти, вземи си тъндърболт преход за диска и го свържи там. Разликата е ухааа... Ще имам съвсем скоро такъв адаптер за продажба (seagate sata to thunderbolt). Ако някой има интерес, да ми пише ЛС. Sent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
drpetar Публикувано Януари 13, 2018 Автор Публикувано Януари 13, 2018 преди 7 часа, Alxx® написа: Ако ти се харчат кинти, вземи си тъндърболт преход за диска и го свържи там. Разликата е ухааа... Аз още отначало се засилих за ТВ връзка, ама имаше някакви оплаквания за проблеми при заспиване, рестартиране и пр. и се разколебах. Засега съм доволен с USB-то. преди 6 часа, gorgior написа: И внимавай да не извадиш по погрешка ЮСБ-то докато работи, че съсипва системата и ще си отвориш работа! Хахах, то се знае. Затова свързах диска на най-вътрешния слот и го фиксирах отзад. Цитирай
kracode Публикувано Март 24, 2018 Публикувано Март 24, 2018 Здравей,още ли така ти работи системата с външно usb ssd?Имаш ли някакви оплаквания,защото мисля и аз така да направя на imac 2012 . Цитирай
drpetar Публикувано Март 24, 2018 Автор Публикувано Март 24, 2018 Здравей, все така си е с външния ssd. Нямам оплаквания. За тия два месеца само един път замръзна екрана докато прехвърлях огромен файл (30-тина ГБ) от SSD-то към мрежов диск. Цитирай
momchil_g Публикувано Март 24, 2018 Публикувано Март 24, 2018 Моя Macbook pro 13 2017 е с най-малкия диск 128 гб и му купих едно ссд Samsung Т5 на което съм сложил Windows 10. При нужда от софтуер, който го има само за уин, вадя диска от чантата и рестартирам. Цитирай
Evocation Публикувано Юни 15, 2018 Публикувано Юни 15, 2018 Димитър ,аз също смятам да правя същото като теб и сърце не ми дава да отварям нов MAC .Спрял съм се на Transcedent 250 GB SSD създаден специално за MAC ,но ще използвам Thunderbolt за по голяма бързина.Въпроса ми към теб е ,ще можеш ли да ми оставиш форма на контакт/телефонен номер ,мейл за да ми помогнеш с клонирането на операционната система .С уважение Цитирай
Alxx® Публикувано Юни 15, 2018 Публикувано Юни 15, 2018 Клонирането е елементарно, колега. Прочетете за функциите на Disk utility и ще се справите за минути. Просто се ресторва контейнерът на ОС върху контейнер в другия диск със същия или по-голям размер на дяла. Естествено цялото нещо се прави в рикавъри. 1 Цитирай
Evocation Публикувано Юни 16, 2018 Публикувано Юни 16, 2018 Благодаря Alxx,всичко работи добре .Даже и аз не повярвах с thunderbolt какви скорости докарах .540/480 . Цитирай
Evocation Публикувано Юни 16, 2018 Публикувано Юни 16, 2018 SSD то съм го центрирал към MAC с декоративно тиксо и двата порта съм ги запечатал за да да няма разместване да не се прецака системата с загуба на данни . Цитирай
Evocation Публикувано Юни 16, 2018 Публикувано Юни 16, 2018 Използвал съм оригинален кабел за трансфер на Apple thunderbolt to thunderbolt .Ако сложа кабела от SSD то от комплекта скоростта има загуби-).Apple взеха да правят луди пари от кабели . Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.