Stanev Публикувано Януари 16, 2012 Публикувано Януари 16, 2012 От скоро имам iMac и за сеге не срещам големи затруднения, но се сблъсках с един проблем, който не мога да реша. Изполвам фонетична кирилица и непрекъснато натискам клавш "§" вместо буквата "ч", която се намира на бутон "~". Има ли начин да разместя тези два бутона - така че ч-то да отиде от лявата страна на единицата. Не успях да намеря подобна тема тук. Ако вече е писано, моля да изтриете моята тема и да ми пуснете едно лично съобщение. Цитирай
mitkoiphone Публикувано Януари 16, 2012 Публикувано Януари 16, 2012 Решението е това: http://www.macupdate.com/app/mac/14495/ukelele Намираш къде ти е фонетичната клавиатура, зареждаш я в програмата, променяш каквото ти трябва и си ти 2 Цитирай
Stanev Публикувано Януари 17, 2012 Автор Публикувано Януари 17, 2012 Благодаря за програмата явно с нея ще стане това, което искам, но не успявам да го направя. Много съм пресен в Mac OS и явно ми убягват основни познания, а и при 10.7.2 май има доста разлики в сравнение с предишните версии. Никъде не намирам *.keylayout файлове. При мен намирам само един бандъл файл, обаче като се опитам да го отворя с програмата ми изглежда празен или аз пропускам нещо основно. Както и да е не се справям за сега и за това молбата ми е ако може да ме насочите къде да прочета малко повече подробности за операционната система (файлова структура, работа с конзола и други места, които са ви били полезни за опознаване на Mac OS) Имам извстен опит с линукс и мислех, че ще ми е от полза, но явно разликите не са съвсем малки. Последно да кажа, че разполагам с мак едва от 5-6 дни Цитирай
mitkoiphone Публикувано Януари 17, 2012 Публикувано Януари 17, 2012 http://www.phonetic.free.bg/ Ники е направил готова клавиатура с подредба като на Уин. При мен на 10.6.6. работи. Чети кое как да направиш и ще имаш резултат. Ако не се справиш, питай пак Цитирай
Stanev Публикувано Януари 17, 2012 Автор Публикувано Януари 17, 2012 (редактирано) Межу другото, аз се опитах да сложа файловете в /Library/Keyboard/, но те всякаш потъват в дън земя и тази директория си изглежда винаги празна. Също така пуснах Finder да показва скритите файлове, но директорията пак си е празна??? Гледах и в ~/Library/Keyboard/... Както казах пъвро ще се чете по задълбочено и тогава ще променям разни неща, че току виж съм останал без никаква подредба на клавиатурата. Редактирано Януари 17, 2012 от Stanev Цитирай
mitkoiphone Публикувано Януари 17, 2012 Публикувано Януари 17, 2012 След като сложиш ... правиш ли това ... . Цитирай
Stanev Публикувано Януари 17, 2012 Автор Публикувано Януари 17, 2012 Извинявай може да съм те подвел. Да това го правя, но файловете, които се опитвах да сложа са двата файла от пакета на Ukelele след като си разместих двете букви. А в момента съм на iPad и мака не е пред мен за да пробвам. Цитирай
mitkoiphone Публикувано Януари 17, 2012 Публикувано Януари 17, 2012 Теглиш двата файла на Ники, слагаш ги там къде е казал и после даваш Log off. След това в настройките трябва да има вече и неговата клавиатура и избираш нея. При мен стана, дано и при теб. Цитирай
Stanev Публикувано Януари 17, 2012 Автор Публикувано Януари 17, 2012 А може и проблемите ми да са заради това: Ukelele generated custom keyboard layouts not working in Lion? http://apple.stackexchange.com/questions/21691/ukelele-generated-custom-keyboard-layouts-not-working-in-lion Цитирай
mitkoiphone Публикувано Януари 17, 2012 Публикувано Януари 17, 2012 Най-вероятно. Той Краси ви каза, бягайте далеко от този "Лъв" Цитирай
Stanev Публикувано Януари 17, 2012 Автор Публикувано Януари 17, 2012 Както и да е за да не разводнявам темата с предположения утре ще пробвам и това пък ще видим. Благодаря за помоща за сега. Моя iMac си беше с Лъв Цитирай
dani petrov Публикувано Април 22, 2012 Публикувано Април 22, 2012 И при мен не проработи В момента съм с тази подредба, но уви - положението е същото ... "Ч" е до "З". Някой успявал ли е да го подкара това на 10.7.3? Цитирай
Stanev Публикувано Август 18, 2012 Автор Публикувано Август 18, 2012 Ето с това си оправих да ми излиза "." на цифровия блок вместо ",". За буквата "ч" не съм пробвал. Програмата се инсталира в System Preferences http://pqrs.org/macosx/keyremap4macbook/ 1 Цитирай
imanev Публикувано Декември 12, 2014 Публикувано Декември 12, 2014 В програмата от линка на Stanev http://pqrs.org/maco...yremap4macbook/ има някаква опция за "ч" но тя не работи, обаче след като сложите следната отметка всичко се оправя :-) 1 Цитирай
mishocs Публикувано Декември 12, 2014 Публикувано Декември 12, 2014 Вие не ползвате ли кирилица за Мак се чудя -при мен си е ОК ОТ 10.6 до 10.9 -няма яд http://lacuna.specto.org/37 Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 12, 2014 Публикувано Декември 12, 2014 При чиста инсталация на Yosemite, "ч"-то си е горе. Тествано онзи ден на 13" MBP 2010. При мен е долу, ама аз съм на ъпдейти от сноу лео насам. Цитирай
mariankata Публикувано Декември 13, 2014 Публикувано Декември 13, 2014 Аз съм на чисти инсталации на mbpr 2013, mba 2014, mini 2010 и навсякъде "ч" е долу. Странен е тоя mbp... Цитирай
pepo1919 Публикувано Декември 13, 2014 Публикувано Декември 13, 2014 И на двата МБП 2013 и 2011 си е горе. Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 13, 2014 Публикувано Декември 13, 2014 Нищо странно, Марианка. Като настроиш локализацията и предпочитан език, си излиза горе. Цитирай
uomoto Публикувано Декември 13, 2014 Публикувано Декември 13, 2014 Аз ползвам Karabiner на Yosemite. При мен Ч-то си е долу и след чиста инсталация. Това са двете комбинации нужни за смяна на местата на символите, след което се дава "ReloadXML". 1 Цитирай
donnikalas Публикувано Януари 25, 2017 Публикувано Януари 25, 2017 Колеги някакво решение за Сиерата? Не работи нищо от горецитираните методи, направо се изнервям с тая буква "Ч". Цитирай
MacIlian Публикувано Януари 25, 2017 Публикувано Януари 25, 2017 (редактирано) Има една програма, Ukelele, с нея си направи направо собствена подредба на клавиатурата и си я сложи в ~/Library/Keyboard Layouts ако искаш да е само за твоя профил, ако искаш да е целия комп - System/Library/Keyboard Layouts. Има писано в няколко теми във форума за тази програма включително и в тази. Потърси в търсачката на форума за програмата. Редактирано Януари 25, 2017 от MacIlian Цитирай
donnikalas Публикувано Януари 25, 2017 Публикувано Януари 25, 2017 преди 1 час, MacIlian написа: Има една програма, Ukelele, с нея си направи направо собствена подредба на клавиатурата и си я сложи в ~/Library/Keyboard Layouts ако искаш да е само за твоя профил, ако искаш да е целия комп - System/Library/Keyboard Layouts. Има писано в няколко теми във форума за тази програма включително и в тази. Потърси в търсачката на форума за програмата. Колега изчетох темата и пробвах всичко, не става с Укелеле, просто бутона до 1 не е активен на къстъм клавиатура на Укелеле. Ако има друго решение, ще съм благодарен, даже ще почерпя някой! Най-вероятно Карабинер ще сработи, но не знам кога ще заработи за Сиера. Цитирай
MacIlian Публикувано Януари 25, 2017 Публикувано Януари 25, 2017 (редактирано) Ако бутона от клавиатурата ти работи, няма причина укелеле v.3.2.1 да не го разпознае. Избери си стандартната фонетична или бдс бг клавиатура. след това си редактирай както ти е кеф бутоните, може да си направиш текстов файл с всички комбинации главни, малки букви, с капслок включен, с шифт натисант и т.н, и след това само copy/paste. Редактирано Януари 25, 2017 от MacIlian Цитирай
donnikalas Публикувано Януари 25, 2017 Публикувано Януари 25, 2017 Колега не става, доколкото разбрах проблема е в стандарта на клавиатурата - UK или USA, като копчето при мен, което е до символ "1" не е активен на клавиатурата на Ukelele, a бутон "`" или "ч" като го натисна на клавиатурата на Ukelele го показва точно там където искам до "1", но реално си е доло. Не знам дали успя да ме разбереш. Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.