dessyteneva Публикувано Декември 9 Публикувано Декември 9 Сигурно ще ви е много смешно като прочетете заглавието, но наистина си нямам идея как точно става. Уча баща ми да ползва картата си електронно, а не винаги да тегли и да влачи парите у себе си. Добавих му я в G Pay, но в процеса видях, че не се препоръчва да се отваря приложението, а само да се доближи телефона до терминала. При нас я извиквам с двоен клик на страничния бутон, но от десет години съм с iPhone и честно казано въобще идея си нямам как става там. Ако има значение, телефончето е евтин Самсунг с пръстов отпечатък в страничния бутон за сигурността. Та, моля ви, обяснете като на идиот как точно става, за да мога аз съответно да го разбера и обясня на баща ми. В този така пренаситен свят на андроида, всичко е адски сложно. Онзи ден му свързвах часовник, че е с инфаркт и ми се искаше да си следи кръвното и прочие редовно - еми то направено адски малоумно, сто разрешения, пък настройки...не е като при нас - сканираш и след няколко клика си готов да го ползваш. Направо съм ужасена като се налага пак да обяснявам, но за момента не мога да си позволя да го оборудвам с епълски продукти. Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 9 Публикувано Декември 9 https://www.live2tech.com/how-to-use-google-pay-on-samsung-a-step-by-step-guide/ Така работи и на Шайоми 1 Цитирай
dessyteneva Публикувано Декември 9 Автор Публикувано Декември 9 Значи само отключва телефона и доближава терминала, поне е лесно за обяснение, останалото съм го настроила. Мерси много!Sent from my iPhone using Tapatalk Pro Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 9 Публикувано Декември 9 В Джипей има прилично помощно меню на български - разгледай го, че функциите не са една-две. 1 Цитирай
stangen Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 Ти да видиш как се пуска Андроид Ауто с кабел. Трябва да отключиш DEV менюто, и да разрешиш някаква опция за УСБ за да почне да се виждат телефона с мултимедията. Иначе само зарежда. Цитирай
dessyteneva Публикувано Декември 10 Автор Публикувано Декември 10 Абе защо да е лесно, като може да е трудно... Пари да ми дават, назад не се връщам, да се оправят андроид юзърите. Лошото е, че от време на време ми се налага да се сблъсквам с това и е много неприятно, чувствам се като пълен идиот. 1 Цитирай
robot Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 Извън темата, трябва да споделиш как си убедила баща си да плаща с карта през телефона. Моят не иска, въпреки обясненията че така е по-лесно, по-бързо, по-евтино и най-вече по-сигурно. Поне моите родители успях да ги убедя да ползват основно карти, и да избягват места където приемат само кеш. Цитирай
robot Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 (редактирано) Ще го сложа в офтопик, че не е по темата Spoiler Три основни причини да се избягва кеш: 1 - Най-вече чистото удобство да не носиш пари в себе си, портфейли и т.н, - да платиш с тел или карта е 5 сек, но повечето възрастни хора са така за съжаление: 2 - Другото е че тегленето на кеш е платено, плащането без кеш е безплатно за потребителите. 3 - 100% от търговските обекти, които не приемат плащания през ПОС терминал, работят в сивия сектор, или крият данъци, или перат пари, или всякакви други незаконни работи. Няма валидна причина бизнес да не иска да въведе безкешови плащания, ако не крие нещо. Такива обекти е винаги добре да се репортват към НАП, за да ги проверят. Редактирано Декември 10 от robot 1 Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 преди 1 час, robot написа: 100% от търговските обекти, които не приемат плащания през ПОС терминал ...не искат да си дават 2% от приходите на банкстери. Колко от тях са в сивия сектор е обект на догадки. За персонални услуги: бръснар, такси, сервитьор, занаятчия, бабата на пазара...винаги се плаща кеш. Такса теглене? Шегуваш ли се? P.S. Темата е в "Говорилня", няма офтопик. 1 Цитирай
venelin1111gmail Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 има фризьорски салони , таксита и др с постерминалите . Само бабите на пазара кеш иначе НЕSent from my iPhone using Tapatalk Цитирай
dessyteneva Публикувано Декември 10 Автор Публикувано Декември 10 (редактирано) преди 7 часа, robot написа: Извън темата, трябва да споделиш как си убедила баща си да плаща с карта през телефона. Моят не иска, въпреки обясненията че така е по-лесно, по-бързо, по-евтино и най-вече по-сигурно. Поне моите родители успях да ги убедя да ползват основно карти, и да избягват места където приемат само кеш. Правя го модерен напоследък. Първо, след като ЦКБ си спря безплатното електронно банкиране, му се наложи да работи с приложението, ако иска да си види пенсията. После съвсем случайно нямаше пари и му пратих по Блинк да купи нещо си, оказа се, че му било много удобно с карта. Е да, ама аз не съм спокойна като мъкне и пари и карти и всичко, не веднъж сме изтръпвали, та така му показах как да плаща с телефона и все си мисля, че е по-лесно. Наистина ги тръскат с такси при теглене, навремето уж за пенсионери беше безплатно, с тая реклама ги привлякоха да си правят карти в ЦКБ, после хем за поддръжка на сметката, дето расте на няколко месеца, хем и за теглене, вярно 20 ст е тяхната такса, ама като си изтегли няколко пъти и му литне левче, а за тях и левчетата са пари. Има си и неудобства на използването на карта, примерно при нас някои магазини са си сложили лимити и трябва да купиш нещо да кажем за 10 лв, за да платиш на терминал, това заради процента на банката - е да де, ама аз отивам на бързо примерно само за хляб...получава се кофти номер като си нося само телефона. В Спиди пък трябва специално разрешение от изпращача, че можеш да платиш с карта, защото го друсат с 0.99% от сумата, за да си избият банковата комисионна. Еконт ми харесаха - точно наобратно, 1% отстъпка при плащане на терминал, похвалих ги най-искрено, не заради 2та лв дето спестих, а защото наистина е удобно и трябва да се налага като тенденция, вместо като при конкурентите им да изчакам опашката и да разбера, че трябва да търча до банкомата, който пък е на две спирки... Дългичко стана, ама и за таксата на банката ми се иска да спомена, понеже се коментираше по-горе - като искаш да предлагаш дадена услуга, сключваш договор, вътре се съгласяваш, че имаш еди какъв си процент комисионна примерно, наред с другите неща. Не е редно тези неща да се прехвърлят на клиентите, но са съвсем нормални от гледна точка на търговеца - ползваш, плащаш. А за бабите на пазара - скоро даваха по телевизията, че и просяците някъде си, вече са с терминали, именно щото все по-малко хора носят кеш, та всичко е до инициатива. Май е време да спра, че стана роман, сори Редактирано Декември 10 от dessyteneva 2 Цитирай
Alxx® Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 А, що бе?! Въпреки обикновеното лафене има неща, които ще са от полза за потребителите. Между другото по твоя въпрос: на някои апарати забелязах, че не тръгва автоматично плащането и иска да отвориш гугъл уолет приложението за да изчете картата. Цитирай
robot Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 (редактирано) преди 5 часа, gogi6 написа: Абсолютни глупости. Това така казано нищо не значи, а е просто заяждане. Аз съм казал 3 конкретни неща, и всяко си има доказателства. Не говоря просто така. 1 - чисто физически да извадиш телефон и да платиш е в пъти по-бързо от кеш. Тук няма две мнения - не броиш, не чакаш ресто, не бараш мръсни пари и т. н. Не вярвам някой да твърди обратното 2 - на много места, според банка, държава, план - при теглене дължиш такса, при пазаруване - не. Има и free тегления според вида сметка, банка, план и т.н., но тогава виж т. 1 3 - Има доклади на НАП, че бизнесите които нямат ПОС терминал са най-"предразположени" да укриват приходи. Има и още много инфо за това. преди 4 часа, Alxx® написа: ...не искат да си дават 2% от приходите на банкстери. Колко от тях са в сивия сектор е обект на догадки. За персонални услуги: бръснар, такси, сервитьор, занаятчия, бабата на пазара...винаги се плаща кеш. Такса теглене? Шегуваш ли се? Доводът ти е валиден. Но винаги трябва да гледа първо удобството на клиента, за това БГ бизнеса е толкова зле, защото customer satisfaction-а им е на последно място. Как се прави в чужбина - имаш 2 цени - една за кеш, една за карта. Аз бих платил 10-20 ст. отгоре за да платя с карта, предполагам че и много други хора, точно заради удобството. Но в крайна сметка дават избор, за който както желае. Редактирано Декември 10 от robot 1 Цитирай
dessyteneva Публикувано Декември 10 Автор Публикувано Декември 10 преди 18 минути, Alxx® написа: А, що бе?! Въпреки обикновеното лафене има неща, които ще са от полза за потребителите. Между другото по твоя въпрос: на някои апарати забелязах, че не тръгва автоматично плащането и иска да отвориш гугъл уолет приложението за да изчете картата. Ще го тестваме, чакам утре или в четвъртък да му дойде новият телефон и като му прехвърля нещата, ще го тестваме обезателно, да не се чуди какво да прави на касата, не че не може да си извади и картата де, ама идеята е да не я носи и загуби евентуално. Цитирай
rooibos Публикувано Декември 10 Публикувано Декември 10 Удобно е плащането с телефон и го правя постоянно. Обаче, като се замислиш, могат да ти блокират достъпа до сметката много бързо, както го сториха преди време в Канада. Използваха тази възможност да наложат контрол. Наречете ме плоскоземец-конспиратор, ама за мен кеша е цар. Живея в извън България и виждам, как тук пенсионерите си ползват кеш много повече, отколкото си мислите. 1 Цитирай
dessyteneva Публикувано Декември 10 Автор Публикувано Декември 10 Е, те реално и достъпа до сметката могат да ти блокират и няма как да изтеглиш кеш, въпросът е да ти е комфортно, а не да навлизаме в разни предположения. За мен лично не е удобно да ходя да тегля пари, първо защото ме е яд за високите такси, особено от банка, различна от издателя на картата, и второ защото в квартала не останаха банкомати - има 2-3, които са далече и редовно не работят, а до мола не ми се слиза всеки път. Освен това си ползвам революта редовно, до скоро даже нямах физическа карта, така и свикнах, че въобще не е нужно да се тегли, освен в някои редки ситуации. Не казвам, че като възрастен човек, не трябва да има някой лев за самочувствие в джоба, но като знам как съм изтръпвала като му откраднат портфейла, като си забрави някъде нещата, дори като пред мен на паркинг му падна портфейла на земята и въобще не се усети...май по-удобно е да е с телефона, той се заключва и дори и да стане нещо, има време за реакция. 2 Цитирай
rooibos Публикувано Декември 11 Публикувано Декември 11 Незнам дали беше разрешено да се слагат линкове, но ще опитам.https://www.facebook.com/share/r/1AbYgpA9Gh/?mibextid=UalRPS Цитирай
Recommended Posts
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.