Публикувано Декември 20, 201114 гд Коледен "Щолен" 50 г мая 1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко 500 г брашно 3/4 ч.ч. (150 г) захар 2 праха ванилия кората от 1 лимон щипка сол 1 ч.л. смлян кориандър 5-6 бр. карамфилчета 1 ч.л. (5 г) индийско орехче 350 г масло 2-3 бр. зелени смокини от сладко 50-60 г желирани или коктейлни череши 300 г стафиди ром 1 с.л. нишесте или брашно сладко от портокалови или лимонови корички 150 г бадеми пудра захар Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар. Редактирано Декември 20, 201114 гд от foxy
Публикувано Декември 20, 201114 гд Аз миналата седмица направих малко освинване с рибка Разбрах, че предела ми е три лаврака Sent from my iPhone using Tapatalk
Публикувано Декември 20, 201114 гд Рибата е хубаво нещо. Ето това ме чакаше днес вкъщи - зарганчета. Снимката не е актуалната, понеже нямаше време да снимам, но изглеждаше нещо такова.
Публикувано Декември 20, 201114 гд Зарганката я мачкам много! Добре че не е актуална снимката, че за 55 минути съм в Бургас В неделя съм засичал
Публикувано Декември 20, 201114 гд Сега малко трудно, чак на пролет, но тогава е много сух и изтормозен от зимния глад Есенният зарган е най-добре, с мазнинка в корема. Задължително черноморски!!! Sent from my iPhone using Tapatalk
Публикувано Декември 25, 201114 гд Аз предварително им беля обвивката, така скаридата се запечатва и ароматите и се запазват. След като ги обеля, винаги ги измивам и оставам да се изцедят, но остава малко течност в главата. Когато ги сложа в тигана, тази течност помага процеса да се превърне в задушаване а не пържене. Иначе рецептата е доста лесна и бърза: Загрявам тигана, слагам мазнина, нарязан чесън, скариди, сол, черен пипер и бяло вино. Можете да добавите и други подправки, но не прекалявайте. В какво се състои процеса по задушаване? Слага ли се капак на тигана или просто при пърженето в мазнината се има в предвид, че се задушават? Тъй като съм пишман готвач, а решихме да експериментираме, ни е нужна малко помощ. И освен това, горе-долу колко време се пържат в тигана? Благодарско!
Публикувано Декември 25, 201114 гд Аз им слагам капак през първите 2-3 минути, за да се готвят и тези, които са отгоре. Не е фатално ако не им сложиш капак, просто ги бъркай периодично. Аз сега боднах едно 13 килограмово животно във фурната Пуйката е охладена и домашна Напълнил съм пуйката с плънка от зехтин, моркови, пресен лук, дроб, воденичка, сърце, гъби, ориз, джоджен и бульон. Зелето съм го направил като първо съм запържил месото на два свински джолана и три сурови суджука, вадя ги, задушавам зелето в същата мазнина, слагам червен пипер и 2-3 дафинови листа. Слагам всичко в една тава, заварям мръвките, забождам пуйката в средата, намазвам я със смес от зехтин, сол и червен пипер, покривам я с нарязан бекон. Завивам тавата с алуминиево фолио, слагам в загрята фурна за 30 мин, намалям фурната на 180 градуса и чакам 4 часа edit: С това смятам да почерпя довечера персонала
Публикувано Януари 4, 201214 гд Пълнено пиле /специалитет/ ----------------------- Продукти: 1 средно голямо пиле, 400 г свинско месо, 2-3 картофа, 3 моркова, 6 домата, 5-6 скилидки чесън, 3 глави лук, 10 маслини, 2 супени лъжици стафиди, 2 супени лъжици доматени пюре, 2 супени лъжици олио, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер. Приготвяне: Свинското месо се сварява и нарязва на малки парченца. Картофите, морковите и лукът, доматите и чесънът се нарязват на ситно и се задушават 15 мин., добавят се малко вода и доматеното пюре и всичко се смесва с маслото, маслините (без костилките) и стафидите. Посолява се и се задушава още 10 минути. Сместа се слага вътре в пилето, залива се с бульона и се пече в умерена фурна 1 час.
Публикувано Януари 20, 201214 гд Охлювчета -------------------------------- Необходими продукти: ----------------------------- 1 яйце 1 ч.ч. прясно мляко 1/2 п. мая Брашно 1 ч.ч. орехи – счукани 3 с.л. захар За сиропа: 2 ч.ч. захар 4 ч.ч. вода От яйцето, маята, прясното мляко и брашното се меси тесто ( брашно се слага колкото поеме – около 3 ч.ч.). Омесеното тесто се разделя на 3 топки, като всяка топка се разточва с дебелина 1,5 – 2 см. Листа се маже с олио или маргарин и се поръсва с предварително объркани в съд 3 лъжици захар и орехите. След това се навива на руло – не много стегнато. Рулото се реже на къгове с дебелина 2 см. и така нарязаните охлювчета се редят в предварително намазнена тава. Оставят се да втасат около час и се пекат за 20 минути във фурна докато се позачервят отгоре. Изваждат се и се оставят да изстинат. През това време се вари сиропа от захар и вода. Когато охлювите изстинат се заливат със захарния сироп. Готови са за консумация след като по – голяма част от сиропа се попие от охлювите.
Публикувано Януари 20, 201214 гд ... като всяка топка се разточва с дебелина 1,5 – 2 см. ... Не е ли малко дебелко това???
Публикувано Януари 31, 201214 гд МЕКСИКАНСКО ПИЛЕ С ОРИЗ --------------------------------------------------------------------------------- Пригответе си пикантна вечеря! Необходими продукти: 1 кг обезкостени пилешки гърди, без кожа, нарязани на кубчета Тако подправка (или смесете чесън, кимион, лют червен пипер, чили на прах), на вкус сол и черен пипер 2 супени лъжици олио 1 чаша ориз 1 чаша доматен сос, подлютен 1 чаена чаша вода нарязан магданоз (по желание) Начин на приготвяне: 1. Смесете пилето с подправките. 2. В тиган с капак загрейте олиото и добавете пилето. Разбърквайте от време на време, докато пилето промени цвета си. 3. Изсипете вътре ориза и разбъркайте добре. Добавете соса и водата. 4. Оставете да заври и намалете котлона. Сложете капака и оставете да къкри за около 20 минути. 5. По желание, сервирайте с нарязан магданоз. Редактирано Януари 31, 201214 гд от foxy
Публикувано Февруари 6, 201214 гд ТОРТА "ТИРАМИСУ" ---------------------------- / в домашни условия/ Досега не бях приготвяла Тирамису, защото съществуват толкова много рецепти, че накрая се обърквам и не мога да разбера коя се доближава най-много до оригиналната рецепта. Не знам дали изобщо съществува такава, но поне разбрах кои са основните и най-важни съставки за едно истинско италианско Тирамису. На първо място това е сиренето маскарпоне - без маскарпоне, няма Тирамису. На второ място слагам крем Забайон, приготвен от жълтъци и захар, и разбира се бишкоти , потопени в силно еспресо. Кое прави десерта Тирамису толкова популярен и вкусен по един особен начин? Според мен това е италианското вино Марсала. Произвежда се в района на град Марсала в район Сицилия в Италия. Това вино спада към категорията подсилени вина, защото в него допълнително се добавя алкохол. То е сладко, но и силно и има характерен вкус и аромат. Продукти: 4 големи жълтъка 100 гр. захар 120 мл. вино Марсала 400 гр. маскарпоне 250 мл. течна сладка сметана 270 гр. бишкоти (20-24 бр.) какао на прах за поръсване За бишкотите: 150 мл. силно кафе 2 суп. лъж. захар 100 мл. вино Марсала Прави се силно кафе, по възможност еспресо. Докато е топло в него се разтваря захарта и се оставя да изстине.Добавя се виното и се оставя на страна. За крема Забайон жълтъците се разбиват със захарта с миксер, докато побелеят. Слагат се в подходящ съд за водна баня.На котлона се слага тенджера с вода, оставя се да заври. Купата с жълтъците се слага над водата.Към жълтъците се добавя виното Марсала. Разбъркват се непрекъснато с шпатула, докато кремът се сгъсти.В различните рецепти е обозначено различно време, при мен сгъстяването отне 17 минути.След като кремът Забайон е готов, купата се маха от водната баня и веднага се слага в по-голям съд със студена вода. Кремът продължава да се разбърква, докато се охлади. Оставя се на страна. В отделна купа се разбива маскарпонето с миксер.Към него се добавя охладеният крем Забайон. Разбърква се с шпатула.Накрая се добавя гъсто разбитата сметана. Приготвя се тава от йенско стъкло или друга подходяща тава с приблизителни размери 29×18 см.Половината бишкоти се потапят за кратко в студеното кафе с Марсала, една по една.Нареждат се на дъното на тавата.Върху тях се разпределя половината крем, като се притиска леко с шпатула за да запълни всички празнини.Процедурата се повтаря с останалата половина бишкоти.Най-отгоре се разпределя останалият крем и се заглажда.Съдът се покрива с прозрачно фолио. Десерта се слага в хладилник за най-малко 4 часа. Преди да се сервира се поръсва обилно с какао, през ситна цедка. Разрязва се на квадрати.
Публикувано Февруари 6, 201214 гд Браво!!! Наистина няма такова животно като оригинална рецепта за тирамису, както за салата цезар и още куп популярни ястия. Единствено бих допълнил, че тирамисуто може да се подреди и в чаши, така си спестявате мъките по изваждането на първото парче от тавата. Другото, което аз правя е, да сложа в кафето ликьор Tia Maria, марсалата в кремът си остава, но на мястото на сметаната слагам разбити на сняг белтъци. Аз използвам марсалата и за една много приятна рецепта с пилешко месо, марсала, сметана, каперси, аншуа и моцарела, звучи като манджа с грозде, но утре смятам да си направя и ще споделя рецептата
Публикувано Февруари 7, 201214 гд Аз се страхувам да използвам разбитите белтъци /и изобщо яйца без топлинна обработка/ ,защото рискът от заразяване със салмонелоза е голям. Но съм съгласна за това,че виното Марсала е незаменимо при готвене/ особено на пилешко месо/.
Публикувано Февруари 7, 201214 гд Ако яйцата са със салмонела, тя е основно в жълтъка, а водната баня едва ли е достатъчна за да се убие бактерията. edit: Малко е трудно да правиш десерти без сурови яйца
Публикувано Февруари 7, 201214 гд Салмонела има и в белтъка, просто в жълтъка се унищожава по-трудно,защото се намира във вътрешността/при топлинна обработка на цяло яйце,разбира се/. Ако жълтъка е отделен,това не е толкова трудно, защото салмонелата умира при 60 градуса за 20 мин.
Публикувано Февруари 7, 201214 гд Пиле Марсала: Взимате една пилешка гърда, с остър нож я изтънявате, след което я разделяте на две филета: Приготвяте си половин скилидка чесън и я нарязвате на много ситно, две шайби моцарела, две филенца аншуа, 25-30гр. масло, 7-8 каперса, готварска сметана и бутилка с вино Марсала. Овкусявате пилето с малко сол и пипер, след което го запържвате леко в тиган с малко мазнина. След около 2-3 минути обръщате филетата и слагате от горната страна шайбите моцарела, аншуата и каперсите. Аншуата и каперсите можете да ги сложите и след като залеете със сос, така става по-красиво. Изчаквате още 2-3 минути и вадите филетата в чиния. В същият тиган слагате маслото, добавяте чесън и гасите с виното марсала, след което добавяте сметана, овкусявате отново със сол и пипер. С полученият сос заливате филетата и сервирате, гледайте да не ви се сгъсти много. Ако случайно го изпуснете и се сгъсти много, добавете още малко сметана. Гледайте всичко да ви е подръка, защото ако изгорите чесънът, ще прецакате цялата рецепта. Препоръчвам да се сервира с бяло вино, макар и да не е типично за сезона.
Публикувано Февруари 7, 201214 гд Johnnybravo, Изпревари ме за пилето Марсала! Има и друг вариант на рецептата, в която ястието се приготвя от същите продукти на фурна.
Присъединете се към разговора
Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.