Премини към съдържанието
View in the app

A better way to browse. Learn more.

BG iPhone

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Кулинарна тема (за чревоугодници)

Featured Replies

Публикувано

Ми то половината тема е с негови ястия. :))

• Отговори 1.6k
  • Прегледа 174.9k
  • Created
  • Последен отговор

Топ автори в тази тема

Most Popular Posts

• Започвам с обезкостяването, като оставям бутчетата за друго ястие. От костите и бутчетата правя бульон, а месото от бутчетата с ориз. В един тиган слагам малко зехтин и чесън, към които добавям о

• Вече съм си в София и започнаха вечерите с приятели За студено предястие бях направил "бонбони" от прошуто, пълнени с микс от синьо сирене, крема сирене и фурми. Отделят се костилките на фурмит

• Аз си ги взех от amazon.de, защото там бяха най-изгодни към момента: 1. Steba SV 1 Precise "Sous-Vide Garer" Profi-Garmethode mit Vakuumierbeutel im Wasserbad - € 129.56 2. Foodsaver FSFSSL3840-050

Добавени снимки

Публикувано

Джони,мисля че на следващото събиране на форума ти ще си ни готвача :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Публикувано

ДжониБраво: уникален! И аз се имам за килинар, ама ти си напред и най вече в страни :) няма как да те догони човек. В момента съм в процес на "Странджанско Дядо". След около 15-тина дни, ако резултата е добър - ще споделя :)

Публикувано

Аз ще се отбележа скромно, само с готовата снимка. Телешка кайма с черен пипер, сушен риган и разбит в блендер кромид. Забърквате с вегета натюр(например) и оставяте да престои няколко часа в хладилника. Увивате на руло в тънки филета бекон. Печете 35 минути в обикновенна фурна на 200ºC, като преди последните пет, добавих смес от лют червен пипер, куркума и къри.

d7rb.jpg

• 4 седмици по-късно...
Публикувано

ude6ynyn.jpg9uvuma9y.jpg

Рецептата, довечера:)

Публикувано

Това е от тази вечер, след няколко дни ще добавя още няколко вечери от престоят ми в Холандия :)

Дива ципура и див лаврак:

ma4ypuqy.jpg

Няколко миди coquilles st jacques, овкусени със сол, пипер и малко зехтин:

na3y8uju.jpg

Запичат се леко:

bemevu5e.jpg

Филетирам рибата:

6abupy4u.jpgrytesasu.jpg

Микс от няколко вида салати, рукола, спанак, чери, авокадо и моцарела за канапе на мидите и няколко филета риба.

8ygaha6a.jpg

Може да се добави малко сос от тавата, тунингован с малко зехтин, лимон и черен пипер.

Телешки стекове, овкусени със сол, пипер и зехтин, запичат се на сух тиган:

1iih.jpg

Обезкостено агнешко бутче:

m0u9.jpg

Мариновам го с каша приготвена от сол, червен пипер, черен пипер, горчица, зехтин и лимон.

ovsl.jpg

В тавата добавям малко вода, няколко скилидки чесън, дафинов лист, глава лук нарязана на 4, розмарин, мащерка, зехтин, масло и картофи.

eo0v.jpg

30 минути на 250 градуса, след което намалям на 170 за още 4 часа.

fzak.jpg

x975.jpg

Агнешки котлетчета:

c93s.jpg

Добавям бира, сол, черен пипер, розмарин, мащерка и зехтин.

egte.jpg

Ето и две предложения за хляб :)

Питка "маргаритка"

i0tv.jpgzm6j.jpg7xp8.jpg

И любимите ми питки със сирене по рецепта от майка ми, изпълнението е на жена ми :)

В една голяма купа се разбъркват 600 грама брашно, една чаена лъжица сода (в Холандия не намерихме сода в нито един супер и заместихме с едно пакетче и половина балпулвер - станаха прекрасни :) ) една чаена лъжица сол и 300-400 грама натрошено сирене. В друг съд се рабъркват четири яйца и кофичка кисело мляко. Разбърканите мляко и яйца се добарят към другата смес и се разбъркват с лъжица. В една тава се разтопява масло, в което се овалват питките:

23um.jpg

Печенето става на 185 градуса на вентилатор за ~25-30 минути.

s49o.jpg

yu8s.jpg

pudk.jpg

Публикувано

Винаги ми е било трудно да отделям желтъците от белтъците и в това видео показват елементарен и много ефективен метод, който може всеки да ползва.

http://vitaminl.tv/video/183?ref=fbs

Публикувано

Джони ,не знам за кой път го казвам(мисля) ,но си страхотен готвач!

Само ми е интересно откъде намери кисело мляко в Холандия?:)

Публикувано

Важна част от готвенето е правилното подбиране на продуктите. :)

Кисело мляко има по всички супери в различни варианти - плодови ванилови и натурални. Не е по-лошо от нашето, дори при едно от био млеката напипвам една кисела жилка, която при нас се изгуби преди години. Има една голяма верига от супери, в които има всичко: Albert Heijn, имат и доставка по домовете. Там има дори Българско кисело мляко:

9knv.jpg

Уредът, който е в дясно от киселото мляко е портативен баркод четец за селф чек. Минаваш по рафтовете, вчимаш каквото си искаш и го маркираш преди да го вкараш в количката. На излизане от магазина има едни уреди, които приличат на банкомати, там поставяте четеца, машината извлича данните за пазара и си плащате с кредитна карта. Пести се ужасно много време от чакане по опашки на касите.

Рибният пазар в центъра на Амстердам също е много приятно място, където може да се намери вскичко. В пресечките около него има турски и марокански магазини, които са заредени със стоки по наш вкус :)

2g39.jpggh6x.jpgrch9.jpg

Още няколко бързи вечери:

Октопод +3 кг.

Задължително се измива много добре и се маха човката, която има в центъра, аз му махам и очите.

fr6d.jpg

Вода, чаша червено вино, бахар, черен пипер и дафинов лист:

92h0.jpg

Ври до момента, в който омекне по ваш вкус:

uyfc.jpg

Финал :)

d8eg.jpg

Писия:

Сол, пипер, зехтин, малко вода на дъното и в гореща фурна на 220 градуса около 20 минути:

g4xh.jpgdypo.jpg

Тартар от риба тон, за него съм давал рецепта:

sv4x.jpghq7g.jpgkpfj.jpg

И една бърза паеля :)

wolg.jpgel7j.jpgvuu3.jpg

Публикувано

Пазарувал съм по този начин във верига мазагини в Швеция и наистина е страшно бързо,удобно ,а и да не говорим ,че във всеки един момент знаеш колко ти е сметката.Колкото до липсата на киселата жилка - причини много.Най - главните: след като стане киселото мляко повечето млекопроизводители го пастьоризират ,за да му вдигнат срока на годност(това естествено убива повечето бактерии),слагат сухо мляко,купуват евтини бактериални закваски от чужбина!!!! Поради тези и други причини повечето марки кисело мляко продаващо се в милата ни родина не са ТИПИЧНИ (от което много ме боли - ебати и държавата сме).

По тази е ред други причини ,след около месец фирмата ми пуска традиционна закваска за домашно кисело мляко на пазара. Кутия с 2 сашета ,които са достатъчни за приготвянето на 6 литра мляко. Иначе ще е около 3-3.50 лева в магазините. За съфорумци от Пловдив и минаващи покрай Пловдив -безплатно.:) Не си правя реклама и не е това целта на поста ми ! Ако админите преценят да го изтрият.

Публикувано

Няма да го трием :) Най - много да ти станем абонати.

Публикувано

Няма проблеми :smile:.

Джони,за втори път постваш рецептата за октопода.За колко време става?Мен са ме учили ,че октопод се вари на слаб огън под капак с чаша бяло вино или оцет(иначе се втърдявал). По този начин октопода доста се смалява ,но направо се топи в устата.Проблемът е ,че става доста бавно така - 3-4 часа. После някъде прочетох,че в Испания се варял в морска вода!!! А сега де.

Редактирано от matsan

Публикувано

Аз съм "около" Пловдив а и можем да направим бартер ;)

Публикувано

Този беше 3.2 кг и го мъчих около 1:15h беше станал супер крехък, но винаги е различно, трябва да се пробва.

Публикувано
Този беше 3.2 кг и го мъчих около 1:15h беше станал супер крехък, но винаги е различно, трябва да се пробва.

Тази вечер пробвах рецептата на Джони, само ,че в торба за печене с чаша червено вино ,бахар,дафинов лист,сол,зехтин. За 1.5ч стана мозък и страхотно вкусен!

Публикувано

Колкото и жестоко да прозвучи, не знам дали е истина, но съм чувал, че октоподът се удря в плоска повърхност до смърт и след това се готви на тих огън за да бъде крехък. Някой знае ли дали е истина?

Редактирано от MI6O

Публикувано

В Гърция постоянно виждам някой да блъска октопод в скалите, но съм повече от сигурен, че този, който купуваме от магазините не е блъскан никъде ;)

Гърците имат няколко начина за приготвяне, единият е без варене. Сушът го и го чакат да "узрее", след което се пече. Стои доста по-жилав, но и доста по ароматен. Предполагам, че при този метод биенето е задължително, иначе си е поредния варварски ритуал.

За питките също казват, че за да станат пухкави и хубави, трябва да се бият в плота, но не е точно така :) Жена ми прави страхотни питки само с миксер и на финала за 4-5 минути замесване на ръка.

Ето няколко нейни творения, които вече съм пускал:

ata2ajy5.jpgdu4y2ege.jpgmazunyby.jpgy6u8yhan.jpgebudunu6.jpg

Публикувано

"Бие" се по-скоро тестото за козунак:)

Публикувано

"Бие" се и се оставя ,докато му изтекат соковете,иначе не ставал хубав - поне така ми е казвал бай грък. :)

Публикувано

Това с биенето се прави веднага, след като е уловен октопода. Тези, които са купени от борса или магазин, едва ли са блъскани в скалите и пак стават хубави. Жестоко се съмнявам, че всички в Гърция си ловят сами октоподите :smile: До момента разлика във вкуса съм намирал единствено заради технологията на готвене, не заради начина на убиване. Това е едно от нещата, които ям и приготвям доста често, включително и днес :smile:

Шамане, това с бадемите е козунак, който не е блъскан и пак се вдигна и стана перфектен. При него има доста месене, съчетано с вкарване на масло в тестото, месиш, разточваш, мажеш с масло, пак месиш и така до припадък :)

Публикувано

За конците се бие(не казвам, че е задължително), не за вдигането :)

Публикувано

Този имаше конци, шупли и каквото се сетиш. Самите конци са именно многобройните пластове масло и тесто, месене му е майката!

На пазара имаше истински бейби калмари, не като нашите гиганти :) Приготвят се като пържена цаца - сол, брашно и в тигана! Много вкусни и много вредни :)

6ibz.jpgd841.jpg8uiw.jpg

Кратко видео от вчерашната вечеря на Холандска земя. Трябваше да повторя доста от нещата, защото имаше нови гости, които не бяха опитвали старите гозби :)

За утре съм планувал Особуко

jd5d.jpg

Ето и рецептата:

Овкусявате месото със сол и черен пипер:

ajygyzub.jpg

Брашно и към тигана, в който има зехтин и масло:

zytumare.jpga7eju2u7.jpg

Запържвам до златисто от двете страни:

yha3egyd.jpg

Готовите мръвки поемат към слоу кукъра ;)

2u6azutu.jpg

Една чаша бяло вино в тигана да изпарим алкохола и отново към слоу кукъра:

peguzy4y.jpg5e4ehyge.jpg

Нарязвате един стръг целина, един средно голям морков, един домат, глава червен лук и малко чесън и ги слагате при месото:

me8ajata.jpgena4y2y8.jpgy4e9ubaz.jpgehu9uzen.jpg

Слагате около 350 гр. доматено пюре (не от гъстото)

juhejyta.jpg

3/4 чаена чаша пилешки бульон:

rajuta2y.jpg

Мащерка и розмарин на вкус:

gysubu2y.jpg

use5ydyq.jpg

Добре е за 10 часа на "Slow", но нямам толкова време и го сложих за 6 часа на "Hi"

nyzuzeqy.jpg

Ако нямате слоу кукър, може всичко да мине през тигана и да се задуши, после за няколко часа във фурна под капак или с алуминиево фолио.

Финалът:

ujaryhyz.jpg

Лъжичката е за костния мозък:

padu2eme.jpg

10 минути по-късно :)

yza5u7ab.jpg

Месото се топеше като мозък, ароматът не може да се опише :)

Публикувано

Днес си взех бейби октоподчета и утре ще ги пробвам ... Предполагам се готвят също като големите...но ако има някакъв пиниз,който трябва да знам ще съм ви благодарен да сподеките :))

Публикувано

Към Пловдив нямаш ли път пак? Ще намерим преснички :)

Присъединете се към разговора

Можете да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате акаунт, влезте сега да публикувате с вашия акаунт.

Гост
Отговори в тази тема...

Разглеждащи в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Account

Navigation

Търсене

Търсене

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.